Anchetă "Formula AS" - Alegerile s-au încheiat. Ce urmează?

Claudiu Tarziu
Alegerile parlamentare din 11 Decembrie au fost câștigate de PSD, cu 45% din vo­turi, urmat de PNL, cu 20%, și USR, cu 9%. Au mai intrat în Parlament: UDMR - 6%, ALDE - 5% și PMP - 5%. Am căutat, împreună cu trei jurnaliști de top, răspunsurile la două între­bări importante:

1. Rezultatele alegerilor parlamentare din toamna acestui an arată că din 18.881.604 români cu drept de vot, s-au pre­zentat la urne 7.200.000 (39,49%), din care 45%, adică circa 3.300.000 (mai puțin de un sfert din to­talul alegătorilor), au votat PSD. Fără să fie un tri­umf, victoria e totuși victorie. Cum se ex­pli­că ea?

2. Credeți că victoria PSD va duce la schim­bări radicale în politica internă și externă a României?



Liviu Avram - Redactor-șef adjunct Adevărul
"Numărul celor care au votat PSD este mai mic ca în alte alegeri"


1. Nu s-a înregistrat o creștere fabuloasă a PSD! Procentul pare fabulos, având în vedere procentajul mic de participanți la vot, dar numărul celor care au votat PSD este chiar mai mic decât în alte ale­geri. Configurația care a rezultat în urma scru­ti­nului a fost dată, în mod covâr­șitor, de faptul că cei care sunt în opoziție cu PSD nu au reușit să-și ca­ta­li­zeze electoratul să vină la vot. Prin urmare, s-a întâmplat ceea ce se întâmplă de obicei în ase­me­nea situații: electoratul PSD votează disciplinat, atâta cât este, iar ceilalți, în condiții de calm politic - și a fost o campanie chiar anostă - nu vin la vot, și iată rezultatul. Sur­prize au fost doar atunci când acel electorat latent, leneș, indiferent, s-a enervat și s-a prezentat la vot. Or, anul acesta, și în alegerile locale, și la par­la­men­tare, PSD a jucat destul de inteligent, nu a osti­li­zat pe nimeni, a preferat să tacă, să facă o cam­panie mai mult decât leșinată, și nu a produs vreo revoltă din partea alegătorilor care nu-l agreează.
Surpriza plăcută a acestor alegeri este USR, care a obținut 9%, fiind abia înființat și având oa­meni necunoscuți pe liste. Este în avantajul lor că încep viața politică mare din opoziție, căci dacă s-ar fi plasat la putere, ar fi avut mari probleme in­terne. Așa, au șanse să crească, să devină un partid de viitor. Des­pre ALDE și PMP - sunt frânturi din partide vechi și, chiar dacă au intrat în Parlament, per­formanța lor rămâne modestă, căci abia au tre­cut pragul electoral. Mobilizarea UDMR s-a do­ve­dit exemplară, pentru că, pentru prima dată, această formațiune s-a confruntat în mod real cu riscul de a nu mai accede în Parlament. Au reușit să câștige alegerile în patru județe, față de două, cum era până acum. Problema cea mai mare este la PNL, care a pierdut alegerile, deși avea semnale clare, încă de la locale, că nu au pășit pe o cale bună. Au băltit, și ideologic, și doctrinar, și politic, n-au avut un mesaj coerent, au ezitat, au dat înapoi, una au spus și alta au făcut, iar rezultatul nu putea fi decât aces­ta: un 20% chinuit.
2. Sper ca PSD să nu-și pună în practică toate promisiunile din campanie, pentru că va devasta bugetul și va da peste cap deficitul bugetar.
Din punct de vedere al relației PSD cu Justiția, încă nu știu dacă ne aflăm în fața unei schimbări de paradigmă sau vor continua cu aceeași politică de până acum. Depinde foarte mult de Liviu Drag­nea, care este alt tip de lider decât Victor Ponta, mult mai puțin tembel în acțiune și în declarații. Principala provocare a PSD este cine va conduce guvernul. Și-anume, situația politico-juridico-pe­nală a lui Liviu Dragnea. El nu a anunțat în cam­panie că vrea să fie premier, alții, din anturajul său, l-au anunțat ca posibil premier, și rămâne de văzut dacă PSD va merge cu propunerea Liviu Dragnea premier la președintele Klaus Iohannis. O lege din 2001 privind funcționarea guvernului interzice ex­pli­cit ca din guvern să facă parte persoane cu con­dam­nări penale. Or, Liviu Dragnea nu doar că are o condamnare penală, ci se află în timpul exe­cutării unei pedepse. Și doar generozitatea jude­cătorilor care i-au dat cu suspendare a făcut să nu se afle acum după gratii. Deci, președintele nu-l poate nu­mi premier. Și-atunci, există câteva va­rian­te de lu­cru: 1. Avocatul Poporului să atace legea la Curtea Constituțională, pentru a-i face loc lui Dragnea, dar nu știm ce va spune Curtea; 2. PSD să insiste cu Dragnea premier, președintele să ce­deze, să fie votat în Parlament și opoziția să atace ho­tărârea Parlamentului la Curtea Constituțională și iar nu știm ce va hotârî Curtea și cât timp se va con­­suma până vom avea un nou guvern; 3. Un com­­promis rezonabil, care împacă și votul popular și legea, ar fi ca PSD să meargă la Cotroceni cu un alt nume de premier. Nu știm deocamdată care ar putea fi acela, căci PSD nu a anunțat public vreun nume în campanie. Bun, există riscul politic intern în PSD ca, dacă Dragnea dă altuia funcția de pre­mier, să-și creeze singur un rival, pentru că struc­tu­rile locale ale partidului urmează banii, iar banii sunt la Palatul Victoria. Totuși, ar putea fi evitat acest risc, dacă Drag­nea ar obține pentru sine șefia Ca­merei Depu­taților, pentru care nu are nici o in­ter­dicție legală, și de unde ar putea exercita o oa­re­care influență și asupra partidului, și asupra gu­vernului.


Andreea Pora - Redactor-șef Revista 22
"Victoria PSD se datorează impotenței PNL"


1. PSD a obținut cel mai bun rezultat din 1990 încoace, pentru că a reușit să-și lărgească bazinul electoral tradițional, care se afla în jurul a 35-36%. A izbutit să atragă un număr mai mare de votanți din mediul urban, 49% dintre ale­gătorii săi, după un studiu IRES. Și, în plus, a fă­cut pași în­spre un electorat care nu era al său: micii întreprinzători și pro­fesiunile li­be­rale. Toate aces­tea, pentru că PSD a dus o cam­panie inteli­gen­tă, sub baghe­ta lui Liviu Drag­nea. Nu a agre­sat elec­to­ra­tul non-PSD și pe cel ne­ho­tă­rât, a lăsat tre­burile urâ­te și atacu­rile pe sea­ma PRU, o cre­ație a sa, care a a­vut un dis­curs ultra-na­țio­nalist și xenofob, în­drep­­­tat cu pre­cădere împo­triva USR, PNL și a lui Da­cian Cioloș, fapt care cred că a și re­dus semni­fi­cativ din cotele electorale ale USR și PNL. De ase­menea, trebuie să admitem că, dincolo de mași­nă­ria sa de vot, al­că­tuită din structuri locale și pri­mari, PSD este unul dintre puținele partide care păstrează le­gă­tura cu propriul electorat. Vor­bește pe limba lui, revarsă pe­riodic asupra lui un sac de promisiuni pri­vind mă­riri de salarii, pensii și alo­cații... În al doilea rând, victoria PSD se da­torează și impo­ten­ței PNL, care a avut o campanie extrem de moale, lipsită de vi­­­ziune, de co­muni­ca­tori și de leadership și, de fapt, nean­co­ra­tă în reali­tate. A încercat să su­pli­neas­că prin ali­nierea în spa­tele lui Dacian Cioloș, care însă a făcut non-com­bat, abia în ultima săptă­mână de campanie im­pli­cându-se puțin. Nici PNL, nici Cioloș nu au re­ușit să trans­mi­tă mesaje care să energizeze, să emo­ționeze elec­toratul și să-l deter­mine să iasă la vot. Par­tea bună este că USR, un partid cu doar șase luni de viață, a ajuns a treia forță politică a țării, ob­ți­nând 9% din voturi. Nu a reușit mai mult, pentru că a re­fuzat să se po­zi­ționeze ide­olo­gic la stânga sau la dreap­ta și pentru că a func­ționat pe baza prin­ci­piului vaselor comu­ni­cante cu PNL. Și, repet, a mai fost văduvit de o parte din voturi, în urma cam­pa­niei xenofobe a PRU, care a făcut din USR un partid al străinilor, al lui Soros, care vin­de țara etc. Vestea bună este că acești națio­na­liști penali, din PRU, în frunte cu Sebastian Ghiță, nu au intrat în Parlament.
2. Un partid care va avea o majoritate atât de so­lidă în Parlament, cum va avea PSD, ar trebui, te­o­retic și rațional, să-și urmeze programul de gu­ver­nare anunțat, fără excese, făcând câteva refor­me, în sensul în care el le înțelege, și având grijă să men­­țină un echilibru, inclusiv în relația cu pre­ședinția. Problema cu PSD este că, atunci când vine la gu­ver­nare, i se urcă puterea la cap și acțio­nea­ză ca un par­tid-stat. Adică vrea să controleze totul, să înă­bușe orice opoziție și orice voce critică și să fure cât poate. Sperăm ca, sub conducerea lui Liviu Drag­nea, să evite această tentație. Și, mai ales, să nu distrugă DNA și să nu oprească lupta anti­co­rupție. Pe subiectul acesta, Dragnea a reușit până acum să țină în frâu partidul.
Cât despre relația cu președinția, tensiunile pot apărea dacă Dragnea va insista ca președintele să-l numească premier, în răspărul legii, care îi in­terzice accesul în această poziție, pentru că a fost con­damnat penal.
Mai avem temeri și legate de orientarea în po­litica externă a PSD. Există în partid o componentă filo-rusă și încă una, mai puternică, antiocci­den­tală. Iar conjunctura internațioală este complicată și plină de tensiuni. Nu știm ce se va întâmpla cu UE, cum vor evolua lucrurile în Orientul Mijlociu și care va fi relația dintre Putin și Trump. În aceste ape tulburi, România trebuie să aibă o politică ex­ternă foarte inteligentă. Și aici, sper ca Dragnea să aibă suficientă minte, încât să pună un ministru de Externe pro-european.


Cristian Grosu - Redactor-șef cursdeguvernare.ro
"Liberalii au pierdut pe mâna lor"


1. Scorul neașteptat al PSD poate fi explicat prin aceea că o parte din votanții disciplinați, ră­mași de la PP-DD și UNPR, s-au dus către PSD și au adăugat acolo cele 5-6 procente cu care ne-au sur­prins așteptările. La acestea s-au adăugat câțiva factori scăpați de sub observația analiștilor politici. Întâi, lipsa totală de combativitate a PNL, care a mi­zat exclusiv pe imaginea lui Dacian Cioloș. Și lipsa singurului discurs al PNL care putea produce emoție și hotărâre în electoratul propriu, cel despre anticorupție. Doi: marginalizarea PDL în ca­drul PNL. Mași­nă­ria de vot în te­ri­toriu a fost mereu atuul PDL, care acum, odată cu anchetarea lui Va­sile Blaga și cu blocarea lui Adrian Videanu, nu a mai func­ționat. Trei: lipsa unui mesaj de dreap­ta in­­teligibil al PNL. Din cei 60% absenți la vot ni­meni nu putea să fie mobilizat cu un set de măsuri și propuneri la fel "de dreapta" pe cât au fost și ale PSD. În fine, PMP și USR au luat din electoratul PNL: la PMP nu s-au dus foștii UNPR-iști, ci un seg­­ment de dreapta care se recunoștea în dreapta lui Tra­ian Băsescu. La USR s-au dus mai toți tinerii care voiau schimbare și aveau o încli­na­ție spre dreapta. Da­că se adună 21% cu 5,5 și cu 7,5 se cam fac procentele care ar fi fost de așteptat de la PNL. 
2. E greu de crezut că PSD își va putea respecta promisiunile elec­to­ra­le. Ro­mânia nu are buget, pur și sim­plu, scăderile de taxe nu vor putea fi aco­pe­rite de creș­terea eco­no­mică în scădere (consumul își atin­ge potențialul). Și mai e o discuție: cum va fi res­pec­­tată limita de deficit asumată de România, în con­dițiile în care se impune reluarea investițiilor pu­blice? Pro­­babil că vor fi sacrificate investițiile, iar puținul care se va face va fi "vândut" printr-un PR insis­tent. 
Nu cred că vor exista derapaje de la liniile de politică externă. În primul rând, politica externă este apanajul președintelui, nu al Ministerului de Externe. În al doilea rând, încă există un set de măsuri de reacție ale UE și NATO, astfel încât un viitor guvern să nu-și permită ieșiri din linie. Pro­babil că unul este și va fi discursul, dar altfel vor sta lucrurile în fapt.