Manuale școlare în care drapelul țării este steagul secuilor, iar în stânga Prutului trăiesc doar ruși

Cititor Formula AS
Se întâmplă în România!

Când Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucu­­rești, s-a fotografiat alături de steagul ți­nu­tu­lui secuiesc, i s-au adresat multe reproșuri și mai toată clasa politică de la noi l-ar fi schimbat dacă i-ar fi stat în puteri acest lucru. Când James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău, a afirmat că Mol­dova este o țară cu etnici care vorbesc o limbă di­ferită decât în România, a fost numit prost, incult, idiot, inamic, și mai toată clasa politică de la noi l-ar fi schimbat și pe el, dacă i-ar fi stat în puteri acest lucru. Îi stă însă în puteri domnului ministru Mir­cea Dumitru, sau celui care îi va urma, să îi schim­be ur­gent pe Doru Dumitrescu, inspectorul de istorie din MENCȘ, și pe doamna Gabriela Droc, ins­pec­tor pentru învățământul primar din MENCȘ, au­torii programelor de istorie și, toto­dată, cei care au validat manualele de istorie de la clasa a IV-a (cu predare în limbile minorităților na­ționale), în care drapelul României este steagul secuilor și în care la stânga Prutului trăiesc exclusiv ruși. Astfel, în harta de la pagina 74 a manualului de is­torie de clasa a IV-a (Editura T3 KIADO), apro­bat prin ordin de ministru, drapelul Ro­mâniei este steagul secuilor.
Începând cu 2006, acest manual este înscris anual în catalogul manualelor școlare valabile în în­vățământul preuniversitar. În paginile lui, despre Trianon se spune (pe banii statului român) că este Dictatul de la Trianon. În cuprinsul acestui manual (cum era și firesc) sunt multe hărți (am numărat 22), dar niciuna a României. Conturul României apa­re doar pe harta Europei, dar nu scrie că este Ro­­mânia. Mai apar în acest manual, plătit de statul român, vreo 64 de drapele ale unor țări contem­po­rane sau din trecut. Ați ghicit că niciunde nu apare tricolorul românesc (perfect în confor­mitate cu pro­grama școlară oficială elaborată de cei doi ins­pectori școlari din minister.) De fapt, acest manual nici nu avea voie să apa­ră, fiindcă - 46 alin. (8) din legea educației zice că: "În învățământul pri­mar, gimnazial și liceal cu predare în limbile mi­no­rităților naționale, dis­ci­plinele Istoria și Geo­gra­fia României se predau în aceste limbi, după pro­grame școlare și manuale identice cu cele pen­tru clasele cu predare în limba română, cu obli­gația transcrierii și a însușirii to­ponimiei și a nu­melor proprii românești și în limba română." Aici, manualul este în mare defect, fiind­că nici vorbă să fie identic cu vreun manual pen­tru clasele cu predare în limba română (Regele Carol I apare ca I Karoly). Din acest manual, elevii nici nu au aflat încă în ce țară trăiesc, care este drapelul sub care slu­jesc, și mai nimic despre populația majoritară.
În manualul de istorie de la clasa a IV-a al Editurii Corint (aprobat prin ordinul mi­nis­trului nr. 5472 din 12.10.2016), la pagina 27, la "popoare de azi", în stânga Prutului apare doar poporul rus!
În 20.02.2005, am făcut parte din comisia de învățători care trebuia să avizeze noile programe după care au ieșit minunile acestea de manuale. Pro­­grama de istorie pentru clasa a IV-a a fost res­pinsă atunci de noi, cu argumente, iar secretarul de stat Vasile Molan a cerut să se consemneze în pro­cesul verbal că autorul programei va ține legătura cu noi, pentru a întocmi o altă programă. La câteva zile s-au schimbat și guvernul, și domnul Molan. Oamenii din minister, a căror demitere o așteptăm (Doru Dumitrescu și Gabriela Droc), s-au prezen­tat noului ministru cu textul vechi, din care nu au modificat nicio virgulă. Ministrul a semnat cu bună credință, așa cum semnează și primarii (mi­zând pe profesionalismul celor din minister).
De zece ani, peste 1.600.000 de elevi au "în­vă­țat", deja, conform acestor programe și manuale, și se poate ca încă 10 ani să fie la fel. Miniștrii se schim­bă, elevii sunt alții, doar acești inspectori sunt aceiași, din anii '90.

VIOREL DOLHA, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România (Tel. 0723/25.92.90, 0744/19.51.55)