Când Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, s-a fotografiat alături de steagul ținutului secuiesc, i s-au adresat multe reproșuri și mai toată clasa politică de la noi l-ar fi schimbat dacă i-ar fi stat în puteri acest lucru. Când James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău, a afirmat că Moldova este o țară cu etnici care vorbesc o limbă diferită decât în România, a fost numit prost, incult, idiot, inamic, și mai toată clasa politică de la noi l-ar fi schimbat și pe el, dacă i-ar fi stat în puteri acest lucru. Îi stă însă în puteri domnului ministru Mircea Dumitru, sau celui care îi va urma, să îi schimbe urgent pe Doru Dumitrescu, inspectorul de istorie din MENCȘ, și pe doamna Gabriela Droc, inspector pentru învățământul primar din MENCȘ, autorii programelor de istorie și, totodată, cei care au validat manualele de istorie de la clasa a IV-a (cu predare în limbile minorităților naționale), în care drapelul României este steagul secuilor și în care la stânga Prutului trăiesc exclusiv ruși. Astfel, în harta de la pagina 74 a manualului de istorie de clasa a IV-a (Editura T3 KIADO), aprobat prin ordin de ministru, drapelul României este steagul secuilor.
Începând cu 2006, acest manual este înscris anual în catalogul manualelor școlare valabile în învățământul preuniversitar. În paginile lui, despre Trianon se spune (pe banii statului român) că este Dictatul de la Trianon. În cuprinsul acestui manual (cum era și firesc) sunt multe hărți (am numărat 22), dar niciuna a României. Conturul României apare doar pe harta Europei, dar nu scrie că este România. Mai apar în acest manual, plătit de statul român, vreo 64 de drapele ale unor țări contemporane sau din trecut. Ați ghicit că niciunde nu apare tricolorul românesc (perfect în conformitate cu programa școlară oficială elaborată de cei doi inspectori școlari din minister.) De fapt, acest manual nici nu avea voie să apară, fiindcă - 46 alin. (8) din legea educației zice că: "În învățământul primar, gimnazial și liceal cu predare în limbile minorităților naționale, disciplinele Istoria și Geografia României se predau în aceste limbi, după programe școlare și manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligația transcrierii și a însușirii toponimiei și a numelor proprii românești și în limba română." Aici, manualul este în mare defect, fiindcă nici vorbă să fie identic cu vreun manual pentru clasele cu predare în limba română (Regele Carol I apare ca I Karoly). Din acest manual, elevii nici nu au aflat încă în ce țară trăiesc, care este drapelul sub care slujesc, și mai nimic despre populația majoritară.
În manualul de istorie de la clasa a IV-a al Editurii Corint (aprobat prin ordinul ministrului nr. 5472 din 12.10.2016), la pagina 27, la "popoare de azi", în stânga Prutului apare doar poporul rus!
În 20.02.2005, am făcut parte din comisia de învățători care trebuia să avizeze noile programe după care au ieșit minunile acestea de manuale. Programa de istorie pentru clasa a IV-a a fost respinsă atunci de noi, cu argumente, iar secretarul de stat Vasile Molan a cerut să se consemneze în procesul verbal că autorul programei va ține legătura cu noi, pentru a întocmi o altă programă. La câteva zile s-au schimbat și guvernul, și domnul Molan. Oamenii din minister, a căror demitere o așteptăm (Doru Dumitrescu și Gabriela Droc), s-au prezentat noului ministru cu textul vechi, din care nu au modificat nicio virgulă. Ministrul a semnat cu bună credință, așa cum semnează și primarii (mizând pe profesionalismul celor din minister).
De zece ani, peste 1.600.000 de elevi au "învățat", deja, conform acestor programe și manuale, și se poate ca încă 10 ani să fie la fel. Miniștrii se schimbă, elevii sunt alții, doar acești inspectori sunt aceiași, din anii '90.
VIOREL DOLHA, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România (Tel. 0723/25.92.90, 0744/19.51.55)