Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Adevăratul sirop de tuse și de bronșită

De-a lungul timpului, în "Formula AS" s-au pu­bli­cat numeroase rețete pentru prepararea siropului de brad, care vindecă inflamațiile căilor respiratorii, la vreme rece. Nu țin minte, însă, să fi citit și mulțumiri tipărite în revistă, pentru efectul lor. Iată de ce m-am hotărât să vă trimit o rețetă veche și adevărată, pe care o folosim cu succes în familie, de trei-patru generații încoace.
Ingrediente: 100 g muguri proaspeți de brad, 100 ml alcool de 60 de grade, 500 g zahăr.
Mod de preparare și folosire: se zdrobesc bine mugurii de brad, peste care se toarnă alcoolul. Se lasă la macerat 12 ore, scuturând vasul din când în când. Se toarnă deasupra o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă să stea 6 ore, apoi se strecoară. Se adaugă zahărul și compoziția se pune pe baie de aburi, până când el se topește complet. Se mai stre­coară o dată și se completează cu apă clocotită până la un litru. Se lasă să se răcească, se trage în sticluțe de 250 ml, de culoare închisă, și se păstrează la rece. Se iau câte 3 linguri de sirop pe zi (adulții), și 3 lingurițe pe zi, copiii. Ca tratament complemen­tar, se recomandă băutul seara, în pat, înainte de culcare, a unui pahar de lapte foarte fierbinte. Se bea încet, înghițitură de înghițitură.
SIMION POP - loc. Dej, jud. Cluj

Două leacuri pentru astm

1. 400 grame usturoi curățat se zdrobește ușor și se pune într-un borcan, împreună cu sucul stors de la 24 de lămâi. Se lasă la macerat vreme de 24 de zile, cu vasul legat la gură cu un tifon. Se ia o lin­guriță pe zi, înainte de culcare, dizolvată în ju­mă­tate pahar de apă. Înainte de folosire, maceratul se agită.
2. Într-un kilogram de miere de albine se pun sucul de la 10 lămâi și 10 căpățâni de usturoi, cu­rățate și date prin mașina de tocat. Se amestecă bine toate ingredientele și se pun într-un vas acoperit, vreme de o săptămână. Se administrează câte patru lingurițe, o dată pe zi, încetul cu încetul, linguriță după linguriță. Nu săriți zilele. Cantitatea trebuie să vă ajungă pentru două luni de zile.
RODICA - București

Psoriazis și varice

Vă trimit trei rețete care pot fi de mare folos în unele din cele mai răspândite boli: psoriazis și va­rice.
Psoriazis
1. Baie cu ulei de măsline și lapte: se adaugă în apa caldă din vană un pahar mare cu lapte, ames­tecat cu două linguri de ulei de măsline. Reduce mâncărimile.
2. Se mănâncă pește gras: ton, sardine, scrum­bie de mare.
3. Se folosesc cât mai des creme hidratante, pen­tru a nu da posibilitatea pielii să se usuce.
4. Se fac băi călduțe cu sare - controlează in­flamațiile și, mai ales, mâncărimile.
5. Rețetă pentru o cremă specială: se lasă în aer liber, timp de 24 de ore, un vas cu urină proprie; se mai folosesc 250 ml ulei de măsline și 200 g ceară pură de albine, 30 picături de tinctură de propolis.
Se procedează astfel: se pune ceara cu uleiul pe bain Marie (vas cu aburi) și când se topesc, se adaugă urina, amestecând cu o lingură de lemn. Se lasă să se răcească. Se folosește ca o cremă obiș­nuită. Se păstrează la frigider.
Varice
Se mănâncă zilnic 3-4 castane coapte. Se pre­pară o emulsie din 6 căței de usturoi, tăiați în felii subțiri, cu zeama de la o lămâie și două linguri ulei de măsline. Se pune totul în borcan cu capac și se lasă 12 ore. Apoi se ia cu degetele emulsia din bor­can și se fac masaje circulare, în sens ascendent, pe locurile cu varice, zilnic. Mișcările trebuie să fie ușoare.
AURELIA OANĂ

Rețetă pentru vindecarea papilomatozei vaginale

Se pune un litru de apă la fiert și când dă în clo­cot, se bagă în ea 4 lingurițe pline de rostopască uscată sau proaspătă. Se trage vasul deoparte, se acoperă și se lasă să se răcească. Când lichidul devine călduț, se strecoară și se fac spălături va­ginale (cu irigatorul). Se fac două reprize de irigații pe zi, timp de o lună-două.
GETA ISTRATE - Iași

Leac contra stomatitei

Vă comunic o rețetă care mie mi-a ajutat să mă vindec de-o sto­matită dusă cu greu, ani de zile. Se bazează pe urinoterapie și se procedează în felul urmă­tor: după o spălare temeinică a locului pe unde se evacuează urina, dimineața, se ia într-o căniță puțină urină din jetul de mijloc. Cu un tampon de vată îmbibat în urină, m-am tampo­nat pe limbă, pe gingii și mu­coasa gurii, lăsând să acționeze o oră. Apoi puteți mânca. Pro­cedeul se repetă de câteva ori pe zi. Urina nu e rea la gust și nu miroase când e proas­pătă. Este mult filtrată în or­ganism, așa că e foarte curată. Vă mulțumesc pentru tot binele pe care-l faceți.
ILEANA POP - București

Leac contra varicelor

Venele umflate se ung mai întâi cu smântână proaspătă, apoi se presară puțin bicarbonat de so­diu. Separat, se opăresc tărâțe de grâu cu vin și se formează o pastă care se aplică peste venele unse cu smântână și bicarbonat. Se aplică deasupra ban­daje și se stă în repaus, în pat, 1-2 ore. Tratamentul local se însoțește de o cură cu ceai făcut din părți egale de flori de soc, pătlagină, păducel, frunze de dud, coada-șoricelului, frunze de mesteacăn, urzică moartă. Se bea seara, neîndulcit. Tratamentul este de lungă durată.
OLGA MICU - București

Cura chinezească cu apă fiartă și răcită

Se fierbe seara mai mult de o jumătate de litru de apă (2-3 clocote) și se lasă în vasul în care a fiert, până a doua zi dimi­neață. Dimineața se măsoară fix 500 ml apă fiartă și se bea pe nemâncate. După ingerarea ei se poate mânca orice. A doua zi se beau 600 ml de apă fiartă, a treia zi 700 ml de apă fiartă, și tot așa, crescând zilnic cu 100 ml de apă fiartă, până ce se ajunge la cantitatea de 3,5 l de apă fiartă.
Cura durează 31 de zile și are un pu­ternic efect depurativ. Este contraindicată bolnavilor cu hipertensiune arterială.
Mama mea s-a vindecat cu această cură de o aler­gie rebelă, care nu i-a mai apărut. Mie mi-a fost "mană cerească" pentru rezolvarea unei mastoze chistice, care nu credeam că va fi re­zolvată altfel decât chirurgical. Rețeta a fost pre­luată de la un intermediar, de la o doctoriță din China, care își petrecea concediul în România. Acest intermediar s-a vindecat fără operație de her­nie de disc. In­credibil, dar adevărat!
Aș dori să comunicați în pa­ginile revistei aceas­tă rețetă ab­solut deosebită pentru rezolva­rea unor maladii ce derivă din acumularea rezi­duurilor to­xice în organism. Pen­tru urma­rea cu­rei nu este nevoie decât de per­severență. Nu este grea. Eu o urmez de 4 ani, primăvara și toamna, și mă simt deosebit de bine.
MARIA MATEESCU - Ploiești

Rețetă pentru vindecarea spondilozei cervicale

Rețeta pe care v-o propun a fost încercată pe mine însumi, cu rezultate excelente. Bolnav de spondiloză cervicală, după doi ani de tratament m-am vin­decat în totalitate. Am recoman­dat-o și altor persoane, cu re­zultate foarte bune.
1. Se ia un prosop și se rulează pe lungimea lui. Se trece pe după cap la nivelul urechilor, se apucă de capete cu mâinile și se trage de capete în față, în vre­me ce cu capul se opune rezistență. Se începe cu o forță moderată, apoi se apasă mai tare, în re­prize de câte 4-5 secunde.
2. Același prosop răsucit se pune pe creștetul capului. Se trage de capete cu mâinile în jos, în vreme ce cu capul opunem rezis­tență, împingându-l în sus. Și aceste exerciții se fac tot în 3-4 reprize, a 4-5 secunde, alternativ cu cele prezentate mai sus. Ele se efectuează în fiecare di­mineață, în picioare sau stând pe un scaun. În cazuri rebele, recomand efectuarea exercițiilor și seara, înainte de culcare. Rezultatele binefăcătoare apar după 3-4 zile. Pentru a nu mai avea niciodată pro­ble­me, e bine ca aceste exerciții să fie practicate toată viața.
GHEORGHE GRIGORE - București

Leac pentru arsuri și unghii lovite

* Dacă v-ați ars sau v-ați opărit, dați imediat pe locul cu pricina cu oțet alimentar și nu se vor mai face nici bășici și nu vor rămâne nici urme.
* Dacă v-ați lovit la o unghie sau ați strivit-o și există pericolul să cadă, faceți repede cu o linguriță de făină și câteva picături de ulei o cocă, din care formați un fel de degetar și îl aplicați pe unghia cu pricina, vreme de câteva ore, chiar dacă vă ustură un pic. Unghia nu va mai cădea.
ALEXANDRINA IONESCU - Ploiești

Rețetă pentru ulcer sau orice rană interioară

Se mănâncă, două zile la rând, numai câte un kilogram de smântână pe zi și nimic altceva. A treia zi se beau numai ceaiuri.
În toate bolile de stomac se recomandă înlocui­rea pâinii cu graham.
CARMEN CHERA - Constanța