Viața sentimentală a CAPRICORNULUI

Tana Rosca
Tipul de emoționalitate: un sentimental ascuns

Privit din afară, Capricornul pare o fire mai de­grabă rece, care reacționează calculat. În mod cert, nu are o personalitate spontană, care să se simtă con­fortabil în manifestarea sentimentelor. Imaginea pe care o transmite este cea a unei per­soane com­puse, dominate de rațiune. Dacă ne-am uita, însă, cu ajutorul unei ferestre fermecate, în su­fletul său, am descoperi un adevăr sur­prinzător. Anume, faptul că în dosul exteriorului său sobru și detașat se as­cunde, în 90% din cazuri, un mare sen­ti­mental.
Dar ce anume este "un sentimen­tal"? Iată diferența: emoțiile vin și plea­că, se pot schimba fără veste și nu ne carac­te­rizează pentru multă vreme. Dar dacă aceleași emoții se repetă în timp, ele se sedi­mentează și devin sentimente. De aceea nu spunem despre o persoană la care ținem: "Am emoții față de persoana res­pec­tivă", ci spunem "Am senti­men­te față de ea". Sen­ti­mentele implică o cons­tanță, o durată, un angaja­ment care în cazul emoțiilor lipsește. Asta e pro­blema cu Capricornul. El nu se încrede în emo­ții, până când nu se con­vinge că ele s-au transformat în sentimente. Dar, pentru că sentimentele te fac vul­nerabil în fața celor care sunt conștienți că le inspiră, Capricornul își dă seama devreme în viață, că atunci când își arată fără rețineri afecțiunea și de­votamentul, se întâmplă, nu de puține ori, ca obiec­tul acestor sentimente să profite de pe urma lor. În aceste cazuri, Capricornul cel sentimental suferă de mama focului (dar se străduiește să nu arate nimic) și începe să își cons­truiască o mască de personaj dis­tant și inabordabil, care să îl ferească, pe viitor, de oricine ar putea să profite de pe urma sentimen­ta­lismului său. Dar sen­timentele sunt acolo și nu pot fi ignorate la nesfârșit. Și atunci, Capricornul le as­cunde în dosul unor acțiuni cu caracter practic, in­vocând responsa­bi­litatea. Dacă un Capricorn începe să țină la cineva, începe să facă diferite lucruri pentru persoana respectivă, care să îi facă acesteia viața mai ușoară. Colegul de birou care te vede că te duci către copiator și vine fuguța cu cartușul de toner, pentru că știe că cel vechi e pe sfârșite, poate fi îndrăgostit de tine. Iar acesta este modul cel mai la îndemână pentru el să-ți arate acest lucru. La fel cum se va oferi să te ducă acasă cu mașina, pentru că a reținut că a ta e în service și afară plouă. Prin aceste gesturi, care arată grijă și responsabilitate, Capricornul își semnalizează adeseori interesul ro­mantic. În ciuda faptului că pare sigur pe sine, e ade­sea un timid. Mai întâi studiază cu atenție reac­țiile la gesturile sale de natură practică, înainte de a se avânta, de exemplu, într-o invitație la film.

Ce își dorește Capricornul de la o relație

Toate firile sentimentale, introvertite (cum sunt majoritatea Capricornilor) își doresc relații stabile, pe termen lung. Dar pentru că primele experiențe i-au învățat pe cei mai mulți Capricorni să fie pru­denți, dacă nu chiar suspicioși, se întâmplă ade­sea să petreacă o vreme destul de lungă în expectativă, înainte de a se angaja într-o re­lație. Asta, deoarece Capricornul știe că odată angrenat în relație, își va asuma teribil de serios responsabilitatea pentru reușita acesteia. Dintr-un anume punct de vedere, s-ar putea spune că implicarea sa în relație devine un fel de sarcină de serviciu. Din acest motiv, Capricor­nului îi priesc par­­te­neri care să-i transmită acea sigu­ranță emo­țională pe care să clădească, dar să știe și cum sa îl facă sa se destindă. Pare destul de neo­bișnuit, dar Capri­cornul nostru cel sobru are nevoie de un partener cu mult umor. În intimitate, poate fi și el surprizător de vesel și de jovial. Este o compensație pentru rolul personajului sever și com­petent pe care îl joacă în viața de zi cu zi. De ase­menea, de importanță capitală pentru na­tivul acestei zodii este și condiția ca în cuplu să domnească o atmosferă des­tinsă. Iar pentru ca el să se poată des­tinde, trebuie să existe o împărțire clară a atri­buțiilor fiecăruia. Capricornul nu poate funcționa într-un sistem haotic, dezorganizat. Se poate strădui o vreme să facă lucrurile să meargă, asu­mându-și toate responsabilitățile, dar va capota la un moment dat.
Valorile tradiționale sunt importante pentru Capricorn și e important pentru el să aibă alături pe cineva cu care să le împărtășească. Aceste valori cuprind re­lațiile de familie, dar și cele sociale, care trebuie conduse cu respect și discer­nă­mânt, de­oarece Capricornul ține mult la respectabilitate. Un partener care i-ar afec­ta în sens negativ statutul social sau reputația pe care s-a străduit din greu să o clădească nu este o opțiune pentru el, oricât ar fi de tentant din alte puncte de vedere. În acest caz, s-ar putea să aibă o aven­tură, sau chiar o le­gătură, condusă cu discreție, cu per­soa­na respectivă, dar relația nu va fi oficia­lizată.
S-a scris despre predilecția Capricornului de-a se însoți cu persoane sus-puse, ca un mijloc de-a urca pe scara socială. În realitate, Capricornului nu-i place să-i datoreze partenerului său nimic, dim­potrivă, el este cel care-și susține și își motivează partenerul. Ceea ce constituie însă un criteriu ne­ce­sar pentru Capricorn este profesionalismul parte­nerului. Dat fiind că el însuși e hotărât să exceleze în carieră, este mai atras de cineva competent și pa­sionat, care-i poate împărtăși inte­resele profesio­na­le, decât de cineva pentru care excelența profe­sio­nală nu înseamnă mare lucru.
Pentru că nu-i vine ușor să-și de­clare senti­men­tele, Capricornul și le arată de multe ori în glumă. Are oroare de dulcegării și complimente de cir­cums­tanță, fiind una dintre zo­diile cu cea mai mare pudoare emo­țională ale zodiacului. În schimb, în intimitate își arată senzualitatea (astfel îi vine cel mai ușor să arate ceea ce simte) și are nevoie de un partener la fel de natural și de pasional ca el.

Ce aduce Capricornul într-o relație

Lecția pe care Capricornul vine s-o îm­părtă­șeas­că prin felul în care își trăiește viața emoțională e lec­ția înțelepciunii. Cuvântul-cheie aici este con­du­ce, pentru că în cazul în care Capricornul nu se sim­te în control, va evita să se implice în relație, sa­cri­ficând uneori sentimente profunde. Dar nu trebuie să confundăm "a conduce" cu "a domina". Ca­pri­cornul are de regulă o fire pașnică, răbdătoare. Dinafară, poate părea, dimpotrivă, că el este parte­ne­rul care se lasă condus. Impresie greșită. El știe când e cazul să cedeze, pentru ca armonia să se men­­țină în cuplu. Dar o va face doar în privința chestiunilor minore. Va ști, în schimb, să se impună, cu ajutorul discretei sale încăpățânări, când vine vor­ba despre problemele de principiu. Ce oferă Capricornul contra nevoii sale de-a ține în mâini frâiele relației? Stabilitate, constanță și devotament. În felul său caracteristic de a-și asuma respon­sa­bilitatea, Capricornul va fi "cineva" în cuplu, în sen­sul că cineva trebuie să plătească facturile, cine­va trebuie să ducă copilul la meditații, cineva tre­buie să planifice următorul concediu... Un par­tener la fel de înțelept precum Capricornul nostru va ști să-l convingă că poate delega liniștit unele dintre sarcinile pe care și le asumă dar care, în timp, îi pot măcina răbdarea. În felul acesta, Capricornul va fi mai destins și mai dispus să-și dezvăluie afec­ti­vitatea profundă, cu parfum sentimental.


Compatibilități zodiacale

Bărbatul Capricorn și femeia Berbec
Cei care au văzut nemuritorul film "Pe aripile vântului", pot să vadă în impulsiva Scarlett, femeia Berbec, și în chibzuitul Ashley, Capricornul. Între ei se aprinde lesne scânteia, dar el trebuie să se gândească bine dacă poate funcționa alături de ea, în viața de zi cu zi.

Femeia capricorn și bărbatul Berbec
Deoarece Capricornul este un semn feminin, iar Berbecul unul mas­cu­lin, această combinație poate func­ționa cu succes. Condiția ar fi ca ea să nu încerce să-l tempereze prea insis­tent, iar el să nu insiste ca ea să iasă din zona de confort, cât încă nu e pregătită.

Bărbatul Capricorn și femeia Taur
Avem aici potențialul pentru un cuplu clasic, deoarece Capricornul dă tonul, dar are încredere în faptul că Tăuroaica lui poate prelua și duce mai departe unele dintre acțiunile stabilite de comun acord. Doar încăpățânarea (de care suferă ambii) poate submina relația.

Femeia Capricorn și bărbatul Taur
Alt cuplu cu potențial mare de reușită, care de­pinde însă de calitățile diplomatice ale Capri­coarnei. Îi unesc o mulțime de interese, practice dar și artistice. O relație bazată pe respect și bun-simț, dar în care fiecare trebuie să învețe când e cazul să cedeze.

Bărbatul Capricorn și femeia Gemeni
Este o combinație dintre cele mai improbabile. E drept că el îi admiră inteligența și umorul, dar vorbește și se agită prea mult pentru gus­tul lui. Ea îi poate admira constanța și pri­ceperea pro­fe­sională, dar este prea rigid pentru gustul ei.

Femeia Capricorn și bărbatul Geamăn
Ambii sunt suficent de obiectivi pentru a-și vedea și aprecia reciproc calitățile, dar afectiv se situează la poli opuși. Ea este caldă în exterior și rațională în interior, în timp ce la el lucrurile stau invers. Pot însă lucra bine împreună pe plan pro­fe­sional.

Bărbatul Capricorn și femeia Rac
Acesta este poate cel mai reușit cuplu care se poate imagina. Amândoi sunt profund legați de fa­milie, atât de cea din care provin, cât și de cea pe ca­re își doresc s-o întemeieze. Problema e că se simt atât de legați, încât tind să se izoleze de restul lumii.

Femeia Capricorn și bărbatul RAC
Echilibrul în această relație depinde de măsura în care el își cunoaște și își controlează oscilațiile emoționale (acestea sunt determinate de fazele Lunii). Ea își poate dovedi din plin calitatea de a-l stabiliza, dar și calmul ei are o limită.

Bărbatul Capricorn și femeia Leu
El e fascinat de siguranța ei de sine și de felul nonșalant în care stăpânește scena socială. Ea e mândră de realizările sale profesionale și de res­pectul pe care-l trezește. Dar, ca relația să reușească, ea trebuie să evite să ia decizii în numele lui.

Femeia Capricorn și bărbatul Leu
Între aceștia doi se poate naște o idilă - rareori mai mult - pentru că de multe ori, între ei apare un fel de com­petiție. Ei nu-i vine greu să-l lase pe mândrul Leu să iasă în față (public). În relație, în schimb, ea are nevoie să fie piua întâi.

Bărbatul Capricorn și femeia Fecioară
Cu cât ea își dă seama mai repede că vorbitul în exces este neavenit în relația cu un partener mai de­grabă scump la vorbă, cu atât mai frumos se va dez­vol­ta potențialul acestei relații care poate rezista.

Femeia Capricorn și bărbatul Fecioară
Rezonanța emoțională e bună între aceștia doi. Pentru că gândirea lor e complementară și muncesc bine în echipă, planurile comune reușesc, și asta îi leagă din ce în ce mai mult. El poate avea tendința de a-i spune ce să facă, și nu e cazul.

Bărbatul Capricorn și femeia Balanță
E greu să nu admiri o Balanță, care de obicei e și arătoasă și inteligentă, dar nu are genul de sen­zua­litate și căldură de care e atras bărbatul Ca­pri­corn. În schimb, pot forma un cuplu redutabil în arena vieții profesionale.

Femeia Capricorn și bărbatul Balanță
Conversația cu bărbatul din Balanță îi va face plăcere dacă nu se duce prea mult în abstract. Îi poate remarca și eleganța manierelor, dar pentru gustul ei, e cam efeminat. El se poate simți (pe drept) ținut la distanță și nu e insistent.

Bărbatul Capricorn și femeia Scorpion
Aceasta e una dintre cele mai trainice legături care se pot înfiripa în­tre două firi introvertite și pro­fun­de. Armonia există și în plan fizic, căci ambele zodii știu să se dă­ruiască fără rezerve, atunci când se simt în siguranță din punct de ve­dere afectiv.

Femeia Capricorn și bărbatul Scorpion
Ambele zodii au probleme de încredere și de intimitate. Dar cu alte zodii. Aceștia doi se încred instinctiv unul în celălalt. Ambii își cunosc latura întunecată și se pot vindeca reciproc, acceptându-se complet. O relație intensă și durabilă.

Bărbatul Capricorn și femeia Săgetător
Chiar dacă sunt de aceeași vârstă, psihologic vorbind, parcă el ar fi tatăl, și ea, fiica. Lui îi face plăcere să aibă grijă de ea (până la un punct), ei îi pla­ce să-și amuze partenerul (până la un punct). Dacă el nu e prea sever și ea prea trăsnită, poate func­ționa.

Femeia Capricorn și bărbatul Săgetător
El reușește să-i descrețească fruntea cu gium­buș­lucurile lui, dar o face și să se încrunte, când re­fuză să accepte limitele pe care ea vrea să i le tra­seze, ca să se simtă în siguranță. Dar, cu el, asta nu merge. Mai bine funcționează o prietenie.

Bărbatul Capricorn și femeia Capricorn
Atracția fizică apare cu ușurință între doi Ca­pri­corni, dar problema e că amândoi se pricep s-o as­cundă. Strategi înnăscuți, așteaptă fiecare ca celălalt să dea primul semnal. De obicei, până tot așteaptă ei așa, pot ajunge să facă afaceri. Bune!

Bărbatul Capricorn și femeia Vărsător
Dacă el reușește să-și stăpânească posesivitatea și nu se sperie când ea dorește să plece, brusc, o lu­nă la o prietenă, relația are o șansă. Este singurul semn de aer cu care Capricornul poate lega o relație, dacă Vărsătoarea are o fire caldă, nu doar prietenoasă.

Femeia Capricorn și bărbatul Vărsător
E interesant cum ea reușește să renunțe la nevoia de control în prezența lui. Poate asta se întâmplă pentru că el face ce face și o tot scoate din zona de confort, ocazie cu care ea observă că își creează și acolo o zonă de confort...

Bărbatul Capricorn și femeia Pești
Ea posedă în mod natural acel sedativ de care el are nevoie ca să se relaxeze. În schimb, îi acordă acel sentiment de-a fi protejată, de care ea are ne­vo­ie pentru a-și dezvolta calitățile subtile. Ea îl în­va­ță să viseze, el o aduce (gentil) cu picioarele pe pământ.

Femeia Capricorn și bărbatul Pești
Poate fi un cuplu reușit, dacă el nu în­cepe să se bazeze prea mult pe ea, mai ales în pri­vin­ța re­zolv­ării chestiunilor practice. Evident că doar Peștii ambițioși sunt eligibili (și ea se va im­pli­ca în cariera lor). În schimb, pentru tendința lor înnăscută de a flirta, va exista zero toleranță, din partea doam­nei Capricorn.