Propolisul și mierea

Iulia Vlad
Folosite din cele mai vechi timpuri în medicina populară, ceara și propolisul sunt prețioase și în păstrarea frumuseții. În antichitate, la egipteni și la greci, existau ade­vă­rate tratate în care ceara și propolisul, alături de celelalte produse ale stu­pului, erau recomandate ca "eli­xi­ruri" de vitalitate și frumusețe, da­torită virtuților antiseptice și rege­nerante pe care le au. Iată câteva din­tre cele mai importante utilizări:

Mască antiseptică și regenerantă cu miere și propolis

Ingrediente: 2 lingurițe de miere, 8-10 picături de tinctură de propolis (concentrație 30 la sută).
Amestecați ingredientele și ma­sați preparatul pe tenul proas­păt curățat, cu mișcări circulare. Lăsați să acțio­neze 20-25 de minute, apoi spălați-vă.

Mască cu propolis, argilă și miere, împotriva acneei și a tenului gras

Ingrediente: 2 linguri de argilă, o linguriță de miere, 10 picături de tinctură de propolis.
Amestecați cu foarte puțină apă argila, până devine ca o cremă groa­să, adăugați mierea, apoi propolisul și amestecați până la omogenizare. Întindeți preparatul pe tenul proaspăt curățat. Lăsați să acționeze 25-30 de minute, apoi spălați-vă.

Loțiune cu propolis și bere, împotriva acneei și a tenului gras

Ingrediente (pentru o „porție"): 2 linguri de bere, 4-5 picături de tinctură de propolis.
Amestecați berea cu propolisul. Cu ajutorul unei bucăți de vată, în­tindeți soluția pe zonele cu probleme. Lăsați să acționeze o ju­mă­tate de oră, apoi clătiți-vă cu ceai de mușețel.

Mască cu propolis, banane și ulei de măsline împotriva ridurilor

Ingrediente: 2 lin­guri de piure de banane, o lin­guriță de ulei de măs­line, 10 picături tinctură de propolis.
Amestecați bine piu­reul de ba­nane cu uleiul, apoi adăugați propo­lisul. Întindeți pasta pe obrazul cură­țat înainte. Lăsați să acționeze 20-25 de minute, apoi spălați-vă.