Licori sentimentale
Născut pe 8 decembrie 1957, în satul Ieud din Maramureș, Ștefan Hrușcă și-a început cariera artistică sub tutela lui Adrian Păunescu, pe scena Cenaclului Flacăra, în anul 1981. A cântat în Cenaclu timp de trei ani, susținând mai bine de 1000 de concerte, până ce și-a lansat primul disc - "Rugă pentru Părinți", în 1984. În același an avea să părăsească Cenaclul, unde obținuse deja Marele Premiu al Muzicii Folk, în 1982, Premiul pentru Creație în 1983 și un Premiu pentru întreaga activitate în 1984. "Rugă pentru Părinți" s-a dovedit a fi un succes extraordinar pentru maramureșeanul care se lansa într-o carieră solo. ?n 1986, a urmat un alt album cu melodii pline de licori sentimentale: "Urare pentru îndrăgostiți", care a avut și el mare succes la public. Dar deși putea avea o carieră solo promițătoare, Ștefan Hrușcă a început, în 1985, o lungă și fructuoasă colaborare cu un alt folkist în vogă la vremea aceea - Vasile Șeicaru. Din 1985 și până în 1989, ei au cântat adeseori împreună, iar în 1988 au și scos un disc foarte apreciat - "Călători visători".
Mângâierea colindelor
Dar solie a sărbătorii Crăciunului Hrușcă a devenit abia după Revoluție, în 1990, când lansa și primul său disc de gen, "Colinde I", care cuprindea melodii vechi, culese de pe la bătrânele din satul lui natal, Ieud. "Aceste colinde au sosit abia după '90, căci fuseseră un capitol interzis, pe care românul îl uitase sau fusese obligat să-l lase deoparte. Ele au venit cu încărcătura lor tradițională și spirituală, ca o mângâiere, după o îndelungă perioadă de oprimare. Chiar în Cenaclul Flacăra mă lansasem cu «Flori de măr» și «Florile dalbe», deși cu textul adaptat vremurilor, căci nu ne era permis altfel. Apoi, în 1990, la sugestia lui Paul Enigărescu de la «Electrecord», le-am înregistrat pe o casetă. ?i mulțumesc și acum că mi-a dat acest gând bun. Am fost și eu copleșit de dimensiunile pe care acest proiect le-a luat mai apoi", se confesa Hrușcă într-un interviu acordat chiar revistei noastre, în urmă cu mai bine de 10 ani.
Casetele cu vechi colinde maramureșene s-au vândut în delir și i-au adus și primul Disc de Aur. Dar cu toate că succesul îl făcuse o adevărată vedetă în România, Ștefan Hrușcă nu a rezistat mirajului Occidentului și al libertății adevărate, așa că în 1991, a emigrat în Toronto, Canada, unde locuiește și azi, alături de soția lui, Gianina, de fiul lor, Ștefan și de mezina familiei, Andra. Niciodată, însă, cântărețul nu a rupt definitiv legăturile cu țara, unde a revenit în preajma fiecărui Crăciun și unde a înregistrat noi și noi discuri, dedicate în special acestei mari sărbători: "La săvârșitu' Lumii" (1993); "Ziurel de Ziurel" (1995); "Crăciunul cu Hrușcă" (2000); "Sfântă-i sara de Crăciun" (2001); "Iarăși flori dalbe..." (2005) și "La mijlocu' cerului" (2012).
Albumul "La săvârșitu' Lumii" i-a adus și cel de-al doilea Disc de Aur, iar "Ziurel de Ziurel" i-a adus, în 1996, Premiul Uniunii Oamenilor de Artă, pentru cele mai multe unități vândute dintr-un album. Toate acestea s-au întâmplat pentru că Ștefan a rămas cu sufletul în locul nașterii sale, credincios tradiției lumii în care a crescut. Pe lângă frumusețea lor, colindele lui sunt și un semn de stirpe aleasă, de civilizație țărănească, care în alte părți ale lumii s-a pierdut.
Deși pare a se fi specializat pe melodiile proprii Crăciunului, Ștefan Hrușcă a mai scos și discuri care nu au legătură directă cu sărbătoarea Nașterii Domnului: "Fostele iubiri" (1995), un disc cu melodii pe versurile poetului George Țărnea; "Balade speciale" (2007) și cel mai recent album al lui, "Cântece de-acasă" (2015), un disc ce conține melodii de inspirație folclorică, din zona Maramureșului, a Bihorului și a Mureșului.
În 2004, Președinția României i-a conferit lui Ștefan Hrușcă Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, "pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești".
Calendarul concertelor
?n ce privește turneul tradițional de Crăciun, artistul mărturisea că va reveni în România atâta vreme cât lumea îl dorește aici. Și pare-se că lumea îl dorește, din moment ce concertele lui se țin în zeci de orașe. Anul acesta el a pornit să cânte: "Florile Dalbe", "Trei Păstori", "Afară ninge liniștit", "Linu-i lin", "Sfântă-i sara de Crăciun" și "Ziurel de ziuă" încă de pe 27 noiembrie, când a cântat la Bruxelles, în inima Europei. A avut programate nu mai puțin de 40 de concerte, în unele orașe susținând - la cererea publicului - chiar și câte două concerte în aceeași zi. I-au mai rămas însă destule gazde de colindat, așa că îl puteți asculta luna aceasta după următorul calendar: pe 16 dec. la Brașov (2 concerte), 17 dec. la Deva (2 concerte), 18 dec. la Cluj (2 concerte), 19 dec. la București (2 concerte), 20 dec., la Chișinău, 21 dec. la Timișoara (2 concerte), pe 22 dec. cântă la Oradea și Diosig de Oradea, pe 23 dec., la Ghimbav, lângă Brașov, pe 24 dec. la Iași (2 concerte), pe 25 dec. la Suceava și tot pe 25 dec. la Tg. Neamț. Periplul acesta se va termina pe 26 decembrie, când susține două concerte în aceeași zi, unul la Focșani și altul la Bacău. Peste tot este așteptat ca în familie. Marea familie românească, de care nu s-a dezis nicicând.
(Bilete pentru concertele lui Ștefan Hrușcă puteți găsi pe ticketstore.ro. Pentru reprezentațiile din București, ele costă între 120 și 160 lei.)