Avertismentul Transilvaniei

Ciprian Rus
Privite la rece, rezultatele alegerilor par­lamentare de duminica trecută chiar nu sunt atât de surprinzătoare pe cum ar părea.

PSD s-a "resetat" cel mai bine du­pă protestele ce au urmat tragediei de la Colectiv: a ju­cat tactic și a sacrificat, fără luptă, anul ce-i mai ră­măsese din guvernarea Pon­ta, pentru a se plasa cu șanse cât mai mari la scrutinul de anul acesta. A acceptat ideea guvernului tehnocrat, în care și-a plasat, discret, câțiva pioni, cât să țină măcar frâna, dacă nu frâiele, apoi, după doar câteva luni de tăcere, s-a pus temeinic să sape noaptea, la televizor, ce clădea ziua Guvernul Cioloș prin ministere. A mutat cartofii fripți de Ponta, 3 ani de zile, în mâinile lui Cioloș și ale PNL-ului, și uite așa a crescut peste 40% și i-au înfundat (nu mai mult decât s-au înfundat ei înșiși!) pe liberali, la un ridicol 20%.
În căutare, fie de scuze, fie de sen­zațional, toată lumea încearcă să puncteze mo­tivele acestei înfrângeri a dreptei. Prin­cipalul vinovat ar fi chiar Dacian Cioloș, "care nu s-a implicat activ în campanie", ne spune Gheorghe Falcă, nimeni altul decât coordonatorul falimentarei campanii a PNL. Cu un astfel de strateg și cu o astfel de analiză, rezultatele de pe 11 decembrie ne par, dintr-o dată, ceva mai explicabile. Nu de alta, dar Falcă a reușit "performanța" de a pierde în fața PSD-ului chiar și în județul pe care l-a controlat ani de zile, Aradul. Dar nu doar Aradul a capitulat în fața PSD-ului, ci și Timișul, unul dintre fiefurile radicale împotriva stângii. De altfel, cu excepția Clujului, Albei și Si­biului, ce nu au câștigat maghiarii dincolo de munți (și au câștigat nu mai puțin de patru județe, inclusiv Satu Mare!) a câștigat PSD-ul.
Mai surprinzătoare și mai plină de sens decât absența tinerilor (care în cifre abso­lute nu e chiar așa de îngrijorătoare, căci tinerii sunt tot mai puțini într-o Românie îmbătrânită) e absenteismul de la vot al Transilvaniei și cedarea ei în fața PSD-ului. Indiferent de ce s-a întâmplat prin țară, Ar­dealul a rămas mereu, în ultimii 27 de ani, un pol de echilibru, ba chiar de spe­ran­ță. Nu mai e cazul acum. Țara e roșie toată, iar asta, și pentru că, alegeri după alegeri, dreapta susținută de Transilvania a adus de­zamăgiri peste dezamăgiri. De la Chiri­cheș, de la Baia Mare, și Apostu de la Cluj, până la Blaga de la Oradea, și Moloț de la Hu­nedoara, majoritatea corupților din PNL au venit din Ardeal. Poate că și asta i-a ținut deo­parte, acum, pe transilvăneni, poate că și oferta inconsistentă a USR-ului în multe dintre județe. Duși de nas cu slogane fru­moa­se, ani de zile, ardelenii au întors spa­tele dreptei. E o lecție pentru dreapta, dar e și un avertisment serios pentru PSD. Arde­lenii au șurile pline de găleți și coveți, vor altceva de la guvernanți. Și, poate că serio­zitatea lui Cioloș a fost prea puțin față de neserioșii care s-au ascuns în spatele ei.