Cei mai mulți dintre dumneavoastră probabil că nu au auzit încă despre această formă de terapie complementară. Ce vă pot spune dintr-o suflare este că funcționează și dă rezultate neașteptat de bune în multe afecțiuni aparent fără leac, cum ar fi durerile de cap, migrenele care persistă timp îndelungat și nicio investigație (RMN/CT) nu le găsește cauza. De ce? Pentru că unele dureri de cap au cauze psiho-emoționale. Iar acestea nu se văd pe o imagine computerizată. Ce se poate face cu ele, în schimb? Se pot elibera prin Terapie CranioSacrală. Dar ce sunt sistemul cranio-sacral și terapia care i se adresează? Cum funcționează această terapie? Cui se adresează? Iată o mulțime de întrebări pe care le-am adresat unui specialist avizat, doamna Mihaela Gugu, întemeietoarea Fundației de Terapie CranioSacrală din România. Doamna este terapeut cu mare experiență teoretică și clinică și traducătoarea în limba română a cărții "Tu și medicul din tine", scrisă de doctorul american John E. Upledger D.O., O.M.M., părintele acestui tip de terapie naturală. Și ca să înțeleg mai bine problema și să pot pune pe hârtie acest articol, m-am urcat, ca pacient, pe masa de tratament. Experiența a fost una cu totul deosebită. Nu e ușor de explicat, dar am să încerc.
Ați purtat vreodată ochelari 3D? Ați fost la cinema 4D? V-ați urcat cândva într-un simulator de mișcare? Eu da. Am făcut odată un "zbor virtual" în elicopter pe deasupra New York-ului. Acum, pot să afirm că experiența a fost 100% reală. Creierul meu își amintește perfect plimbarea cu elicopterul pe deasupra zgârie-norilor. De ce vă spun asta? Pentru sugestie. Pentru a vă ajuta să înțelegeți cât mai bine cum se simte, cum se percepe atingerea vindecătoare a mâinilor terapeutului pe capul pacientului într-o ședință de Terapie CranioSacrală. Este ca o plutire lină, ca un zbor cu mintea liniștită, în care inteligența nevăzută a corpului aduce la suprafață probleme care sunt gata să fie eliberate și vindecate.
- Doamnă Mihaela Gugu, vă rog să explicați pe înțelesul meu și al cititorilor noștri, ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul terapiei cranio-sacrale?
- Terapia CranioSacrală (TCS) este folosită în prezent pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului nervos central, pentru a înlătura efectele negative cauzate de stres (cauza principală a majorității bolilor din ziua de azi) și pentru a crește rezistența corpului omenesc la îmbolnăviri. Mai mult, s-au pus bazele unei terapii inovatoare, numite Eliberarea SomatoEmoțională, care contribuie semnificativ la înlăturarea efectelor unor traume ori experiențe emoționale negative, acumulate într-o viață de om. Rezultate excelente s-au obținut și în tratarea depresiei endogene, un tip de depresie fără cauze aparente, în care lucrurile îi par omului total inutile. Nu e vorba de o dispoziție schimbătoare, este starea de a fi fără chef de viață. Acest tip de depresie își are frecvent cauza în sistemul cranio-sacral, din cauza unor comprimări la baza cutiei craniene, în centru, la jumătatea distanței dintre tâmple.
- Puteți să-mi explicați mai bine ce este sistemul cranio-sacral?
- Sistemul cranio-sacral este prima haină a creierului și a măduvei spinării, cămașa care le învelește, foițele meningeale și lichidul cefalo-rahidian. Ca să facem creierul și măduva spinării să funcționeze bine, avem nevoie să manevrăm carcasa. Practic, e vorba de suturile craniene, zig-zag-urile prin care sunt "sudate" între ele oasele craniului (frontal, parietal, temporal etc.) și, la nivelul coloanei vertebrale - de fiecare vertebră. În momentul în care ajustezi carcasa, începi să ai în interior o funcționare mai bună. Or, după cum știe toată lumea, creierul e centrul de comandă al corpului nostru. De acolo pleacă toate comenzile către organe, aparate (respirator, cardio-vascular) și sisteme (muscular, osos). Deci, dacă el funcționează corect, va trimite și semnale corecte către toate celelalte zone.
- Puteți să-mi dați mai multe exemple de suferințe tratate prin TCS?
- Alt exemplu - balonarea, flatulența, constipația - deranjează structurile din zona lombară, ating nervul sciatic și dau dureri pe picior în jos, chiar la genunchi. Mai departe, corpul încearcă să-și găsească un echilibru, creează o altă disfuncție compensatorie și dă scolioză.
Un alt exemplu foarte bun de afecțiune rezolvată cu Terapie CranioSacrală(TCS), frecvent acuzată de oameni la dentist, este sindromul TMJ - o disfuncție a articulației temporo-mandibulare - articulația în care este fixată mandibula. Poate ziceți că e un moft, dar nu e chiar așa: această articulație ne ajută zilnic să vorbim, să respirăm, să mușcăm, să mestecăm. De la zona de articulare a mandibulei cu craniul pot pleca dureri de gât, de maxilar, de cap, de urechi, dureri de dinți, probleme vizuale, probleme digestive. Iar acestea, netratate, conduc la iritare, anxietate, depresie, chiar tulburări de personalitate. Și aparatele dentare aplicate pe structuri osoase nealiniate corect pot da probleme mari. Toate se leagă între ele și totul este una.
- Cui se adresează TCS și ce beneficii aduce aceasta pentru sănătate?
- Oricine poate beneficia de tratament, fie preventiv, fie în baza unui diagnostic. Noi nu lucrăm după diagnostic. Noi lucrăm după ce ne spune corpul, în ideea de a ajuta corpul să elimine acele disfuncții pe care le semnalează. Poate să beneficieze și viitoarea mămică, copilul mic, imediat după naștere. În Germania, Austria, Elveția sunt terapeuți CranioSacrali în maternități, pentru că din timpul travaliului, copilul poate păstra niște mici disfuncții. Luat din pripă, e ideal. Poate beneficia, prin urmare, de această terapie copilul mic, adultul, omul în vârstă, absolut oricine. Sunt numai câteva contraindicații - când nu se lucrează terapie CranioSacrală: imediat după fracturi craniene, după accidente vasculare, după operație cu anestezie epidurală sau puncție epidurală - situații în care presiunea lichidului cefalo-rahidian nu e controlată sau există pericol de scurgeri de lichid cefalo-rahidian. În astfel de situații, se așteaptă până când pacientul se stabilizează.
- De ce ați ales să vă specializați în Terapia CranioSacrală?
- Prima dată am aflat de această terapie în Canada. M-a atras numele. Suna așa de bine și de pompos! Am întrebat în stânga și-n dreapta, nimeni nu știa nimic. Am fost la seminarul propus de studioul de wellness unde lucram atunci ca maseur și reflexoterapeut, m-a fascinat și chiar a devenit o sete de cunoaștere pentru mine. Am fost la cursuri pe unde am putut, în Detroit, în Chicago, în Boston, în Toronto, în Ottawa, peste tot unde erau organizate cursurile. Așa a început totul. În timpul unui seminar, am avut așa, o sclipire, un gând fulgerător, am vorbit cu profesorul și i-am spus că în România nu cred că există această cunoaștere. M-am gândit imediat ce ar fi dacă aș duce Terapia CranioSacrală și în România?! El m-a încurajat foarte tare.
- Și ați venit în România?
- Da. În 2009. Am tradus cartea lui Upledger, am participat la Târgul "Body, Mind & Spirit", am început să țin conferințe, seminarii, și așa m-am mutat înapoi, în țară, din 2010, când am deschis oficial Asociația CranioSacrală, metoda Upledger - România. Îmi vin în minte cuvintele doctorului Upledger, pe care le-am tradus în carte: "În prezent sunt convins că singura limitare impusă abilității noastre de auto-vindecare este doar aceea pe care o construim prin convingerile negative pe care singuri ni le construim despre auto-vindecare."
Partea frumoasă a TCS este căutarea cauzei de bază a suferințelor fizice și emoționale pe care le cărăm după noi poate toată viața. Lovituri, traumatisme craniene, căderi în șezut... Pe măsură ce înaintăm în vârstă, abilitatea de adaptare a corpului nostru la influențele externe se reduce. La fel ca mobilitatea, calitatea sistemului muscular ș.a.m.d. Terapia CranioSacrală oferă o contribuție valoroasă în zona durerilor cronice și infirmitate. Durerea cronică poate apărea din orice motiv și oriunde în corp. Dacă ea persistă netratată, poate compromite buna funcționare a sistemului cranio-sacral. Hernia de disc, ruptura de disc, nevritele post-herpetice, Zona Zoster sunt genul de dureri cronice greu de lecuit. Dar o ședință de TCS poate rezolva dureri și suferințe de ani de zile. Alte probleme rezolvate de TCS sunt: reabilitarea funcțiilor cerebrale după comă, reabilitarea după accidente la coloana vertebrală, pelvis zdrobit, prevenirea infirmității după accident vascular cerebral.
Pe doamna Mihaela Gugu o puteți contacta la "Asociația CranioSacrală metoda Upledger", telefon: 0723.52.11.55,
e-mail: craniosacral.romania@yahoo.com,
facebook: https://www.facebook.com/CranioSacralRomania/