* Folosiți permanent creme de zi și de noapte. Că le cumpărați din comerț sau că le preparați după rețetele noastre, cremele fac parte integrantă din programul de iarnă al obrazului. Chiar și femeile cu tenul mai gras trebuie să le folosească mai mult ca de obicei. Recomandări: peste zi, folosiți o cremă cu procent ușor mai ridicat de grăsimi, iar noaptea - cremele hidratante, care să compenseze lipsa de umiditate a aerului încălzit și uscat.
* Evitați apele de față care conțin alcool. Ele elimină umezeala din piele. Folosiți mai bine ca astringent o felie de castravete, o bucățică de miez de dovleac sau un decoct, fiert două minute, de pătrunjel (frunze verzi). O dată pe săptămână, aplicați pe față o mască de regenerare: o linguriță de brânză de vaci + 1/2 lingură de ulei de măsline + 10 picături de lămâie. Lăsați-o să acționeze 10 minute, apoi clătiți-vă cu apă călduță.
* Ocrotiți zona sensibilă din jurul ochilor. Pielea este foarte subțire (0,5 mm). Seara și dimineața, aplicați o cremă antirid sau, pur și simplu, unt proaspăt. Ochii înroșiți se calmează cu picături de apă de trandafiri sau cu comprese de infuzie de albăstrele.
* Protecție pentru buze crăpate. Ungeți-vă gura cu un strat gros de miere, de preferință cristalizată. Lăsați-o să acționeze o jumătate de oră și veți avea, iarăși, buze de catifea. (Să nu vă lipsească din geantă un ruj-strugurel.)
* Evitați să purtați cercei. Când afară e ger, metalul transmite recele mai departe și pielea subțire de pe lobul urechii se irită sau chiar degeră.
* Protejați-vă gâtul. Șalurile și puloverele cu guler rulat (la mare modă în iarna asta) irită pielea subțire a gâtului. Înainte de a le îmbrăca, masați-vă cu ulei de măsline, apoi lăsați-l să intre bine în piele, vreme de 10 minute. Clătiți-vă ușor, ca să înlăturați surplusul neabsorbit de grăsime, dar nu vă ștergeți, ci tamponați-vă ușurel, cu prosopul. Fondul de ten poate fi aplicat fără a mai folosi altă cremă.
* Nu faceți dușuri prea fierbinți! Altfel, pielea se usucă prea tare. Să nu fie mai calde de 37°C și să nu dureze mai mult de 10 minute. După duș, ungeți-vă tot corpul cu o emulsie uleioasă sau chiar cu ulei de măsline (păstrați-l separat, într-o sticlă, băgând în el o rămurică de mentă sau busuioc uscat).
* Folosiți gelurile de baie cu ulei (scrie în prospectul lipit pe ambalaje). Lasă pe piele o peliculă protectoare, chiar și după ce vă clătiți. (Evitați să vă frecați cu prosopul. Aplicați-l ca pe un tampon.)
* Beți multă apă. Utilitatea ei e la fel de mare iarna, ca vara. Ba, având în vedere că aerul în care trăim acasă e încălzit, organismul are nevoie de un surplus de apă (umezește pielea și mucoasele). De altfel, apa (conform celor mai noi cercetări) spală bacteriile și microbii și ne împiedică să răcim prea ușor.
* Cea mai bună protecție pentru mâini: Nivea! Nici o altă cremă nu apără epiderma ca ea. Ungeți-vă gros, masați-vă bine, lăsați să intre în piele 3-4 minute, apoi ștergeți-vă surplusul cu un prosop (tamponând).
* Nu vă feriți de ceață! Plimbările prin vremea umedă de afară întăresc sistemul imunitar și transformă (datorită umezelii) pielea în catifea.
* Alimentați-vă pielea cu vitamine! Dar naturale: consumul de legume și fructe proaspete pe vreme de iarnă e cea mai bună rețetă pentru un ten frumos. Ce mâncăm se vede în primul rând pe obraz!