Marele acordeonist român stabilit la Paris va porni la drum luna aceasta într-un turneu național care va ajunge în toată țara. Artistul nu pleacă de unul singur la colindat, ci însoțit de trei generații de muzicieni ai familiei Drăgoi - 3D Pro'ect - adică: tatăl artistului, Bica Drăgoi (acordeon și țambal), nepotul - Emilian jr. (acordeon), surorile Raluca și Diana Drăgoi (voce), și fetele artistului, Alessia și Bianca (de doar 8 și 12 ani, la viori). Din "ceata" lor fac parte alți instrumentiști de valoare, membri ai Jazz Hot Club România - Lucian Maxim (percuții), Ady Flautistu și Robert Cina (contrabas), Sammy Daussat (chitarist din Franța), precum și un cor al Operei Române. Iar tabloul va fi întregit de prezența plină de farmec și rafinament a doi actori de frunte ai tinerei generații: Medeea Marinescu și Marius Manole.
Desfășurarea turneului: pe 17 decembrie la Brașov (Centrul Cultural Reduta), pe 18 la Ploiești (Teatrul "Toma Caragiu"), pe 20 la București (TNB - Sala Mare), iar pe 23 decembrie la Bușteni (Palatul Cantacuzino). Melodiile pregătite pentru aceste reprezentații vor fi interpretate în 2-3 versiuni lingvistice: română, franceză, engleză, iar amfitrion la spectacolul din Capitală va fi însuși marele actor și director al teatrului, Ion Caramitru.
Un poet la acordeon
Născut în 1976, într-o familie prahoveană de lăutari din satul Poiana Vărbilău, Ion Drăgoi (cunoscut sub numele de scenă Emy Drăgoi) a fost înconjurat de muzică încă de la naștere. Dar chiar și așa, mare le-a fost mirarea părinților, când, la numai trei ani, a reprodus perfect la acordeon piesa "Trurli", ajutat de tatăl său, căci nu putea să întindă burduful singur. Era o piesă pe care o auzise cântată adeseori de bunicul său, la rândul lui, un vestit lăutar. Impresionați, părinții i-au cumpărat un acordeon micuț, cu șase bași, care i-a ținut loc băiatului de altă jucărie. Văzându-l atât de isteț, tatăl și-a poreclit copilul "Emy", de la... Eminescu. "Pe mine mă cheamă Ion Drăgoi, ca pe tata. Dar tot el mi-a zis Emy, de la Eminescu, pentru că lui îi place mult poezia și o citește și acum, iar Eminescu este pentru el un idol, cel mai mare poet din lume. Iar pe mine, mi-a zis el mai târziu, mă «mirosise» de mic: știa că aveam stofă de poet și că o să devin un poet al acordeonului. Mi-ar plăcea să cred că a avut dreptate. L-am rugat doar să nu mă mai strige Eminescu pe stradă, că râdeau copiii de mine. Atunci mi-a zis doar «Emy». Cu igrec. Doar eu și el știam de unde vine", povestea artistul într-un interviu publicat cu ani în urmă în "Formula AS". Dar acordeonul copilăriei a mai stârnit o pasiune în Emy Drăgoi: el avea să fie primul dintr-un lung șir de acordoane devenite, în cele din urmă, o colecție. Astăzi, muzicianul român este fericitul posesor al tuturor celor 62 de prototipuri de acordeon existente în lume - de la exemplarul nr. 1, realizat la Curtea Imperială din Viena, în 1827, și până la instrumentul personalizat, realizat de producătorul "Marconi", fabricat anume pentru ca artistul să-l poată "orchestriza" după placul inimii. Și ca un semn de suprem omagiu, l-a inscripționat cu litere de aur: EmyDragoi.
După absolvirea Liceului de Artă din Ploiești și sute de ore de studiu, Emy Drăgoi pleacă să lucreze, cu un contract pe 6 luni, într-o cafenea pariziană. A făcut asta "mai mult pentru a scăpa de hărțuielile admiratoarelor", după cum spunea el, glumind. Dar erau destule admiratoare, căci la 15 ani, Emy era chipeș și avea propria lui orchestră, cântând pe la tot felul de evenimente. Dar marea întâlnire "de inimă" întâmplată în Orașul Luminilor s-a produs în ziua când românul de la Ploiești avea să descopere jazzul. O pasiune incendiară, care l-a determinat să-și continue pregătirea muzicală prin studierea pianului, la Conservatorul "Bill Evans". În paralel, Emy a cântat cu "greii" muzicii jazz, precum Jean Luc Ponty, Didier Lockwood, Galiano, David Reinhardt, a ținut sute de concerte și a dat ocol Pământului, participând la cele mai importante festivaluri de world și jazz music. Până în prezent, a scos trei albume: "Simple Steps", "Ballade pour Claudia" (dedicat soției sale, Claudia, gravidă pe atunci cu prima lor fiică, Bianca) și "Etnofonia" (o incursiune jazzistică în repertoriul Mariei Tănase) - disc distribuit în 34 de țări. În 2005, a primit în Franța titlul de "Artistul anului" pentru jazz.
Întors în țară, încununat de glorie, ca un rege (Emy Drăgoi chiar este regele acordeonului), a înființat o școală de muzică pentru copii, în București (pe lângă Școala Franceză), apoi în Ploiești, un centru cultural care îi poartă numele, a organizat unicul festival internațional de acordeon - "Nopți albe la acordeon", în cadrul căruia, timp de trei zile, se întâlnesc cei mai virtuozi acordeoniști și bandeoniști din lume. Și fiindcă vorbele au fost spuse, să urmeze colindele!