Vremea colindelor

Cititor Formula AS
Dragă "Formula AS",

E iarnă adevărată în Canada și, în această di­mi­neață, mi-am încălzit sufletul - nu deasupra unei căni de ceai, ci cu ochii și inima aflate deasupra pa­ginilor virtuale ale revistei dvs. Cu atâta bucurie vă citesc, în­cât am simțit dorința să vă mulțumesc și să vă trans­mit toate gândurile mele bune. La mii și mii de ki­lo­metri depărtare, "Formula AS" este pun­tea dintre pă­mântul de-aici și pământul de-acolo, unde m-am năs­cut. Iar punte mai frumoasă, nobilă și căl­duroasă nu am mai văzut. Vă mulțumesc că existați! Sărbători fericite!

De Sărbători, departe de casă, alerg cu șiraguri de flori de gheață, înșirate pe un colier nevăzut, de frig. Adorm pe o pernă de nori și oftez când fulgii ușori de nea poposesc pe obrazul meu și mă învăluie cu acor­du­rile simfoniei lor albastre. Aș vrea să scân­cesc ușor, dar îmi amin­tesc că respir iarna exi­lului meu, că un ocean imens mă desparte de casă și că mama nu mă va auzi, nu va veni să mă mângâie. Nu mai plâng, nu mai oftez. Eu am ales iarna cea cu man­­tie lungă și pă­­mân­tul de la capătul lu­mii, Ca­nada. Eu am ales să mă legăn pe frun­ze de arțari și să culeg la­uri pe un tă­râm îm­po­dobit în po­leială. Nu re­gret ni­mic, îmi este însă atât de dor de România, de Cră­ciunul de-acasă...
Mi-e dor de Cră­ciu­nul copilăriei mele, când, emo­țio­nată și fe­ricită, aș­teptam dimi­neața, care ve­nea cu mi­ros de co­zo­naci și sar­male. Tata des­chi­dea ușa su­fra­ge­riei și ne arăta, în toată splen­doarea lui, bra­dul de Cră­ciun. Mama, îmbu­jorată, ne îm­părțea nucile și sar­cinile în bucătărie, iar noi, copiii, ne luptam să ajun­gem la lingura mân­jită de cio­co­lată și stafide. Aud chiotele de bucurie din stradă și ploaia de bul­gări de zăpadă ce cădea pe ghe­țușul de pe trotuar. Mă văd asis­tând la tot acest spec­ta­col al ier­nii, cu su­fle­tul plin de bucurie și exal­tare. Re­văd Cră­ciunul ado­­­lescenței... Câtă poveste și magie am trăit la mun­­­te, în fața focurilor din sobe și a grătarului, ală­turi de sufletul blând al primei iu­biri. Revăd cum ne alergam prin ză­pada nouă, neatinsă de pas de om, cum făceam urme și oameni de zăpadă. Cum ne co­pi­lăream îm­po­dobind brăduțul și cum ne ascundeam de oa­meni, pentru a rămâne singuri, noi doi. Au ră­mas toa­te în urmă și doar ecoul amin­ti­rilor îmi mai în­căl­zește sufletul în această zi de de­cem­brie.
Azi am condus o prietenă la aeroport. Pleca în Ro­mânia. Pentru o secundă, mi-am dorit să fiu eu în lo­cul ei. Mi-aș fi dorit să plec "acasă-acolo", să sparg în mii de bucăți depărtarea, să mă aflu din nou sub bră­­duțul mamei, cu surorile și fra­tele meu. M-au tre­zit din vis beteala și rămurelele de cetină din de­corul ae­ro­por­tului. M-a lovit mi­reas­ma Crăciu­nu­lui de-aici; una di­ferită, împletită cu o alt­fel de bucurie. Bucuria unui amal­gam de oameni care de Crăciun se roa­gă în si­­na­gogi și moschei, care mă­nân­că pește în Ajun sau, pur și simplu, oameni ca mine, cu jumătate de suflet aici și jumătate acolo, un­de iarna miroase a cozonac fră­mântat de o mamă blân­dă. Fie­care simte Crăciunul în felul său. Nu pot decât să res­pect tra­dițiile lor și să în­­­țe­leg că într-o lume atât de pestriță, bu­nătatea și in­dul­­­gența sunt cele mai fru­moase ca­do­uri pe care le poți oferi. "Sărbători fe­ri­cite, dom­ni­șoară! Dacă nu aveți bilet de avion, vă ru­găm să vă lu­ați «la re­ve­de­re» de la cei care călă­to­resc!", m-a tre­zit din reverie un glas.
Am zâmbit vameșului, aeroportului, prietenei și amin­tirilor. Am plecat spre casă, convinsă că biletul meu de călătorie e dragostea. O dragoste care învinge totul, inclusiv depărtarea. Iubirea de casă, de ră­dă­cini nu moare și nu îngheață. Știu că dacă fizic nu voi putea fi în România, cu sufletul voi fi lângă cei de-aco­lo, vom zâmbi și vom împărți cadouri îm­pre­u­nă. E Sărbătoarea Domnului pentru mine, și bună­ta­tea, dra­gostea, indulgența sunt mereu răsplătite.
Șiragul de flori de gheață respiră încet pe un co­lier nevăzut, de frig. Nu regret nimic, dar îmi este ta­re dor de CASĂ, de Crăciunul meu românesc. Pă­ră­sesc aero­por­tul cu resemnarea celei care știe că peste câteva luni își va cumpăra un bilet adevărat, iar îm­bră­țișarea celor dragi nu va mai fi doar o iluzie, ci o rea­litate. Deo­cam­dată, umplu golul din suflet cu un fru­­mos colind româ­nesc. Conduc pe au­­tostrada aglo­me­rată și ghirlandele mul­ticolore din ferestre îmi zâm­besc în ritmul su­netelor care mă în­văluie: "Co­linde, colinde.../ E vre­mea colin­de­lor...".
ROXANA VORNICU - Toronto, Canada