Ne cazasem într-un hotel cu multe stele pe umăr, dar care în ciuda reclamei, arăta îndoielnic: camere mici și întunecate, servicii proaste, o forfotă continuă, de aeroport. Singurul loc cu adevărat remarcabil era restaurantul hotelului, Boston Grill - decorat în stil american și în care am fost serviți exemplar, de un chelner ungur, cu care ne-am împrietenit pe loc, după ce ne-a auzit vorbind românește. În ce privește bucatele, erau așa de bine gătite, așa de "aparte" față de ce mâncasem prin Danemarca până atunci, încât i-am transmis felicitări bucătarului. Făcusem peste o mie de kilometri în ziua aceea, și masa ni s-a părut un dar. "Puteți să-l felicitați personal, dacă doriți. E român de-al vostru", ne-a răspuns, râzând, chelnerul. Și iată-ne față în față cu Andi Cătălin Anuța, un tânăr de 29 de ani, originar din Motru, județul Gorj. Profitând de ora târzie și bucuros că are ocazia să mai schimbe o vorbă în limba de-acasă, a stat o vreme la taclale cu noi. Încet-încet, povestea lui a devenit tot mai interesantă și gravă, o veritabilă radiografie a stării sociale a României de astăzi, care merită să fie cunoscută și înțeleasă, ca un mesaj pentru drumul pe care vrem să-l urmăm.
Un grătar pentru Hillary Clinton
- Cum ai ajuns tocmai în Danemarca? Românii care pleacă la muncă o iau, de obicei, înspre sud, Spania și Italia...
- Mi-am început meseria de bucătar acum 10 ani, în hotelul din Motru, după ce am terminat liceul. Am lucrat apoi în mai multe restaurante, chiar și la o cantină unde se făceau nunți și botezuri. Cum nu eram mulțumit nici de salariu, nici de condițiile din bucătării, acum cinci ani am plecat în Grecia. Am prins un contract la un hotel de pe insula Creta. Toamna, când s-a închis sezonul, unul dintre managerii hotelului, un danez care mă aprecia, m-a sfătuit să vin în Danemarca: "De ce nu încerci în Copenhaga? Deja ai un CV consistent, ești educat, sunt foarte multe restaurante și hoteluri acolo, ai șanse mari să te afirmi!". I-am ascultat sfatul, m-am îmbarcat în primul avion și m-am oprit în Copenhaga. N-aveam nimic planificat, nu cunoșteam pe nimeni, nici nu știam unde voi dormi sau dacă am să-mi găsesc de lucru. Am intrat pe forumul de români și am găsit un tip care m-a ajutat cu o cameră. A doua sau a treia zi, după ce m-am acomodat cât de cât cu orașul, am început să depun CV-uri. La Hotel Marriott am dat de un englez care fusese șeful restaurantului de la "Marriott" București (lucrase șase ani acolo), după care a venit la Hotel Marriott în Copenhaga. Omul ăsta m-a ajutat foarte mult, practic el m-a acceptat. Am negociat salariul și am semnat contractul. A doua zi m-am întors la hotel, mi-au dat uniformă, și m-am dus la bucătărie, unde mi-au făcut cunoștință cu noii colegi și cu șeful lor, doamna Irene May, un bucătar foarte bun. Ea mi-a zis: "Andi, poți să ne arăți ce știi? Aș vrea să-mi prepari un sos din măduvă de vițel și vin roșu". Ăsta a fost examenul meu. L-a testat, i-a plăcut, și a doua zi am început munca în restaurant. A fost dificil, tot timpul bucătăria era deschisă, clienții te vedeau, veneau la tine să-ți pună întrebări. Acolo mi-am făcut "armata" și mi-a fost greu, pentru că era mereu foarte aglomerat - mâncau circa 180 de oameni pe seară și găteam un meniu diversificat, care era schimbat foarte des.
- Ai făcut față cerințelor unui hotel atât de celebru?
- Cred că da, din moment ce nu mi s-a reproșat niciodată nimic. Am lucrat la Marriott timp de doi ani și jumătate, cu chefi foarte experimentați, de la care am avut multe de învățat. Am gătit la un nivel foarte ridicat, pentru mulți oameni importanți și pretențioși: Madonna, Hillary Clinton - am stat odată până la patru dimineața în bucătărie, să pregătesc o masă pentru ea și staff-ul ei, deoarece le aterizase avionul târziu. Multe echipe de fotbal se cazează la Marriott când au meciuri în Copenhaga. Am pregătit meniuri speciale și pentru fotbaliști. Așa i-am cunoscut pe Mircea Lucescu și pe Răzvan Raț, când Șahtior Donețk a avut meci cu echipa locală de aici. Cunosc și personalul de la Ambasada României, care mereu sărbătorește Ziua Națională, pe 1 decembrie, la Marriot. Apoi, când s-a renovat hotelul ăsta, în care ne aflăm, un amic m-a întrebat dacă nu vreau să fac parte din echipa restaurantului Boston Grill - tot un concept american. M-am bucurat să-mi reîntâlnesc mulți amici cu care lucrasem la Marriott, mi-a plăcut locul și am spus "da". Practic, nu era nimic aici când am venit, doar un mare spațiu gol. Patronii și designerii de interior s-au ocupat de decorarea restaurantului, i-au dat acest "look" american, iar noi am organizat fluxul tehnologic al bucătăriei: aragazuri, grilluri, mese de lucru, frigidere, spații de depozitare - un detaliu foarte important pentru un bucătar. Acum, totul ne e la îndemână, reușim să preparăm mâncarea la timp, iar clienții sunt bucuroși că sunt serviți repede.
- Andi, ce înseamnă să ai succes în meseria ta?
- Ca să ai succes în meseria de bucătar, trebuie să muncești foarte mult - câte 12 ore pe zi, fără pauză, o săptămână întreagă. N-ai timp nici să bei o cafea, mai ales când este aglomerat. Este foarte greu și e mare stresul, dacă ești slab, nu reziști. Noroc că există o atmosferă bună în restaurant și ne ajutăm unii pe alții. Eu mă simt minunat aici, îi cunosc bine pe toți - colegii de bucătărie, chelneri, barmani și mă înțeleg perfect cu ei. Am aici prieteni unguri, polonezi, italieni, spanioli, portughezi; cu ei ies și-n oraș, pentru că sunt oameni veseli, care știu să se distreze bine și departe de casă.
Zici român, zici țigan
- Trăiești de câțiva ani în Copenhaga. Cum sunt danezii? Se spune că ar fi oameni reci, diferiți de felul nostru de a fi. E adevărat?
- Parțial. Ca peste tot în lume, sunt oameni și oameni. Unii mai calzi, alții mai ursuzi. Oricum, nu-s așa prietenoși ca noi, românii. Eu n-am prieteni danezi. Dacă vrei să te împrietenești cu ei, trebuie să-ți dai silința să le înveți limba, ceea ce mi se pare imposibil! (râde) La început, mi-a fost greu să mă adaptez, și la climă, și la mentalitatea lor. Sunt diferențe mari între noi și ei. În primul rând, nu eram pregătit să dau piept cu atâtea culturi îngrămădite la un loc. Ați văzut că aici trăiesc cam toate națiile pământului - danezii au fost foarte toleranți din acest punct de vedere, ani la rând, până când situația a început să-i depășească. Acum sunt vădit deranjați de valul mare de migranți, de miile de cerșetori, de persoanele fără adăpost care dorm în cutii de carton te miri pe unde, de mizeria de pe străzi, de faptul că statul și poliția n-au găsit pârghii de stopare a acestui fenomen care sluțește frumusețea orașului și alungă turiștii. Și le dau dreptate, Copenhaga arată din ce în ce mai rău, de la an la an!
- Am văzut mulți cerșetori români pe străzi. Care e părerea danezilor despre noi?
- Au o părere foarte proastă. Mass-media prezintă românii foarte urât, nu există știri la TV să n-auzi ceva urât despre români. Sunt și motive, bineînțeles - au fost prinși mulți români care furau haine sau alte bunuri din magazine, i-au dat și la televizor. Sunt și mulți cerșetori din România - țigani, desigur, care stau cât e ziua de lungă cu mâna întinsă, pe principala stradă comercială a orașului sau în zonele de agrement, unde sunt mulți turiști. Și, automat, danezii ne pun pe toți în aceeași oală, ceea ce nu-i drept. Fosta mea iubită daneză mă mai sună din când în când și-mi zice: "Ai auzit, Andi, ce se spune la televizor despre voi?". Mă simt prost când o aud. De-o vreme, în zona unde locuiesc a apărut o cerșetoare - țigancă din România. O văd mereu acolo: e tânără, n-are mai mult de 20 de ani, poate să muncească, dar ea stă și cerșește. Nu toți românii vin aici la muncă, din păcate. Din câte știu, în Danemarca cerșitul este interzis, dar probabil n-au ce să le facă. Îi mai ia la poliție, îi țin până seara, apoi le dă drumul.
- Tu cum vezi exodul ăsta al țiganilor din România?
- Foarte rău, pentru că ei ne-au stricat imaginea în toată Europa. De aceea, probabil, când occidentalii aud de români, se gândesc automat la țigani, ca-n Franța și-n alte state. S-au săturat și ei de exodul acesta, de mizeria de pe străzi, de furturi și de scandaluri. Eu n-am nimic cu țiganii, nu sunt rasist de felul meu, dar mă deranjează un lucru: că nu vin aici ca să se integreze, să muncească cinstit.
- Cunoști și români de succes în Danemarca?
- Da, știu români care se descurcă foarte bine. Unul dintre ei este bucătar la Hotel Tivoli, e foarte apreciat. Altul și-a făcut o afacere aici. A fost polițist în România, și-a dat demisia, a venit în Copenhaga la studii, a rămas și și-a deschis propria afacere. Organizează evenimente, este căutat de marile corporații daneze și are mare succes. Un alt român are un magazin cu produse românești în centrul vechi și o duce foarte bine. Nu știu câți români lucrează în multinaționalele de aici, dar sunt și ei destui... Deci, se poate să câștigi bine, muncind cinstit!
- Comparativ cu alte țări, munca ta e mai bine plătită aici?
- În țările nordice - mă refer la Danemarca, Suedia și Norvegia - nivelul de trai e mai bun și se plătește foarte bine, chiar dacă nu se lucrează tot timpul. Comparativ cu Spania, Italia și România, unde lucrezi zi de zi și iei o mie de euro în mână, aici lucrezi doar 14 zile pe lună și iei 3.000 de euro, plus banii de concediu - în fiecare an, în luna mai, îți livrează 4.000 de euro în cont, separat. Ce-i drept, taxele sunt mari - circa 42% din salariu, dar beneficiez de asigurări medicale și voi primi pensie de la statul danez. Pentru a avea asigurare socială în Danemarca trebuie să muncești, să ai o adresă valabilă, să ai un card danez de identitate, cu cod numeric personal. Dacă ai cardul ăla, poți să îți faci un cont în bancă, poți să beneficiezi de spitalizare, de ajutor de șomaj, de pensie sau de ajutor de la guvern. Altfel, nu.
- Cu atâtea taxe, cu chiria și celelalte cheltuieli, îți rămân destui bani să spui că trăiești bine?
- Da, îmi rămân suficienți bani, pot să-mi permit orice. Și nu mă laud! Dacă vreau să merg mâine într-o vacanță, pot să plec oriunde în lume. Eu sunt foarte mulțumit de salariul meu, care crește cu fiecare treaptă profesională, deci nu va sta pe loc. Aici nu contează dacă ești român sau danez, ci experiența pe care o ai. Dacă eu am mai multă experiență decât un danez, normal că voi primi un salariu mai mare. Ei nu fac diferență între nații, sunt foarte cinstiți. Plătesc munca și cunoștințele în domeniu. La restaurantul unde am lucrat înainte, aveam salariul mai mare decât danezii, pentru că eram mai experimentat decât ei.
Zânele reci ale nordului
- Cum e pentru un bărbat tânăr să stea atât de departe de casă? Sunt nordicele la fel de fierbinți ca româncele?
- Nu, niciodată! Am fost în relații cu câteva fete, nu doar din Danemarca, ci și din Suedia, Norvegia sau Islanda. Dar femeile sunt mai reci aici. Și nu le place să trăiască în cuplu. Fiecare cu treaba lui - fetele ies cu fetele, nu există relații ca la noi. Să fii împreună zi de zi cu o fată se întâmplă foarte rar. Te întâlnești cu ea o dată pe săptămână, ieși la un film sau la un restaurant, mănânci sau bei ceva, te retragi undeva, mă rog... Dar ele preferă să stea singure ori cu prietenele, nu atârnate de iubiții lor. Femeile scandinave au alte principii; chiar dacă sunt într-o relație, nu se gândesc foarte mult la ea. Cele mai multe nici măcar nu se căsătoresc; doar fac copii, să aibă moștenitori. Iar femeile care se căsătoresc, după câțiva ani sigur se despart. Sunt foarte multe daneze de peste 30 de ani divorțate și cu doi, trei copii, pentru că relațiile lor nu merg. E altă lume! Rece. Distantă. Cu o libertate pe care eu nu o înțeleg.
- Te-apucă des dorul de țară?
- Oh, da! Cel mai tare mă apucă dorul de sărbători. Pentru mine, cele mai importante sunt sărbătorile de iarnă, atunci tare aș vrea să fiu acasă, cu familia, să îmi petrec cu cei dragi Crăciunul și Anul Nou, după obiceiurile noastre. Am fost acasă anul trecut, plus alte două săptămâni vara, în iulie. Merg în țară de două, trei ori pe an. Dacă aveam familia în București, ajungeam mai des.
Pribegi prin lume
- Ce-ți lipsește cel mai mult de acasă?
- Familia. Părinții, bunicii, cele două surori. Vorbim prin toate rețelele de comunicare, dar dorul tot rămâne. Nu știu de ce. Parcă e altceva să fii acolo cu ei, să-i atingi, să-i mângâi, să-i iei în brațe... Nici prieteni nu prea mai am acasă, au plecat cu toții la muncă prin alte țări. E trist că suntem nevoiți să pribegim prin lume pentru o viață mai bună. Mama s-a supărat când am plecat, eu sunt cel mai mare dintre frați și avea nădejde în mine, dar n-a avut cum să mă oprească. Și acum mă întreabă: "Tu când ai de gând să vii acasă?". De bunica nici nu mai zic, mereu plânge când mă vede pe Skype. Dar încă nu știu când o să mă întorc, poate peste zece ani, după ce-mi fac un rost... Ce să fac acasă? Să mă angajez din nou la salonul de nunți?
- Ai putea să-ți faci o afacere în România. Turismul gastronomic e la mare căutare...
- Poate în viitor, cine știe? Am vorbit de curând cu prietenul meu, care este și el bucătar, ne-am făcut planuri să deschidem un restaurant în Constanța, pe litoral. Vorbim des pe acest subiect, vrem să ne cumpărăm și locuințe acolo, pentru că amândurora ne place marea. Vrem să mergem, la vară, să vedem care-i atmosfera și care sunt prețurile. Poate avem noroc și reușim să încropim ceva. Promit că vă invit la inaugurare! (râde)
O țară de pomanagii
- După experiența pe care o ai, consideri că România e pe drumul cel bun, în comparație cu țările europene avansate?
- Pe de o parte, noroc că suntem săraci, altfel eram și noi în situația țărilor vest-europene, am fi avut mari bătăi de cap cu migranții. Pe de altă parte, de fiecare dată când merg în România mă întristez, și asta din cauza oamenilor. Sunt tare dezamăgit când văd cum gândesc românii, nu-mi vine să mă mai întorc niciodată. Toți așteaptă pomeni de la alții, sunt puși pe căpătuială, dar nimeni nu ar pune mâna să facă ceva și pentru țară - pentru ei înșiși, în definitiv. S-au dus și spiritul civic, și patriotismul... Oamenii trebuie să-și schimbe mentalitatea, să pună osul la muncă, să nu mai stea cu mâna întinsă, să-i ajute statul sau UE. Atunci poate vom avea și noi un viitor mai bun. Din păcate, fiecare se gândește numai la el - s-o ducă mai bine, să aibă casa cea mai mare și mașina cea mai frumoasă, să acumuleze bogății pentru copii, dar atitudinea asta individualistă îi înstrăinează tot mai mult de valori, de tradiție, de omenie. Aici, în Danemarca oamenii nu gândesc așa. Chiar dacă unii dintre ei au foarte mulți bani, sunt modești, se mulțumesc cu puțin. Ei nu investesc nici în case mai mari, nici în mașini mai scumpe. Preferă să călătorească prin lume ori să facă diverse acte de binefacere, iar astfel își oferă hrană pentru suflet, pentru că și-au cam pierdut spiritualitatea și trebuia înlocuită cu ceva. Iar după cum se comportă, se pare că nu le trebuie mai mult. Opriți-vă puțin și priviți chipurile miilor de danezi care circulă pe biciclete. Veți observa că oamenii ăștia zâmbesc tot timpul, sunt fericiți! Când o să-i văd zâmbind și pe cei din România, voi ști că s-a schimbat ceva. Doresc să ajung să trăiesc clipa asta!
Foto: DREAMSTIME (4)