Răspuns pentru SIMONA, F. AS nr. 1242 - "Caut tratament pentru coree cronică Huntington"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Detaliile pe care le solicitați cu privire la boala Huntington sunt următoarele: cunos­cută și sub denumirea de coree Hun­tington, boala este o patologie cere­brală degenerativă, care determină o disfuncție neuronală cu substrat ereditar (rezultatul unei singure gene anormale-IT15, aflată pe cromo­zo­mul 4p) și, ca urmare, apar tulburări emoționale, precum și tulburări ale abilităților motorii și psihice. Practic, gena care pro­duce coreea Huntington și care codifică o pro­teină (huntingtina) este responsabilă de tulburările metabolice care survin în celula nervoasă, inclusiv de moartea neuronilor. Se constată o scădere marcată a acidului gamma-aminobutiric (GABA) la nivelul ganglionilor bazali, precum și al altor neuro­transmițători, cum ar fi substanța P și en­kefalinele.
Semnele și simptomele bolii debutează de obicei între 35 și 50 de ani, for­mele mai severe manifes­tându-se la persoane mai tinere. Evoluția este lentă. Modificările de persona­litate, de la dispoziția ca­pricioasă, la paranoia, pot fi primele simptome. Miș­cările involuntare de la nivelul feței, de tipul gri­maselor, sunt blânde la început, alte semne și simp­tome fiind traduse prin deteriorare cognitivă (demență), care apare pe măsură ce boala pro­gre­sează. Deși simptomele variază de la o persoană la alta, funcțiile vitale, de genul înghițitului, mânca­tului, vorbitului, se dete­riorează în timp. Majo­ritatea celor cu boala Hun­tington pot prezenta dizabilități psihice și fizice, iar în stadiile timpurii pot avea nevoie de scurte perioade de spitalizare. Însă, pe măsură ce boala evoluează, internarea într-un cămin spital poate deveni necesară. Din păcate, nu există un tratament care să vindece boala Huntington, dar anumite procedee pot ameliora semnele și simptomele. Tra­tamentul medicamentos presupune administrarea de tranchilizante de tipul clonazepamului și me­dicamente antipsihotice de tipul haloperidolului și clozapinei. Acestea pot fi de ajutor în controlul mișcărilor involuntare, al manifestărilor violente sau halucinațiilor. Alte me­dicamente, printre care fluoxetina, sertralina și nor­triptilina pot fi folosite pentru tratarea depresiei și ritualurilor obsesiv-im­pulsive pe care le pot dez­volta anumiți bolnavi cu boala Huntington. Medi­cația de tipul litiului poate controla variațiile emo­ționale extreme și modi­fi­cările de dispoziție.
Deși, așa cum spuneam, nu există un tratament țintit pentru boala Huntington, se află în cercetare un compus care ar putea stopa efectele bolii. Acest compus este o moleculă numită C-2-8, care are capacitatea de a reduce pierderea controlului motor.
Din sfera medicinei naturiste, ajutorul poate veni prin administrarea unor remedii precum GABA, acid alfa lipoic, l-glutamina și taurină, capabile să determine, în asociere cu tratamentul alopat, refacerea valorilor neuromediatorilor chi­mici cerebrali și a metabolismului neuronal.
Să auzim numai de bine!


ELENA SPÂNU - specialist medicină complementară și nutriție, București, tel. 0744/87.01.94

"Pierd proteine prin urină. Știe cineva un tratament eficient?"
(Răspuns pentru GHEORGHE ANDONIANȚ - București, F. AS nr. 1239)


Problema pierderii proteinelor prin urină este datorată diabetului. Este o compli­cație a bolii, deci, început de ne­fro­patie diabetică. În primul rând, trebuie stabilit un regim alimentar în legătură cu proteinele con­su­mate zilnic. După care, se reco­mandă tratament pentru o bună fil­trare a rinichiului și o bună func­ționare a ficatului, pentru a putea metaboliza proteinele. Un tratament eficient în aceste afecțiuni este următorul: Findetoxis, Be­tu­tabs, RQdetox, Pure yucca și ceaiuri pentru afec­țiuni renale.
Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, mă puteți contacta telefonic.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Nu înțeleg mai nimic din ce se vorbește în jurul meu"
(Răspuns pentru "pensionar" - Constanța, F. AS nr. 1227)


Scăderea acuității auditive este cunoscută sub denumirea de surditate sau hipoacuzie. Surditatea de per­cep­ție este provocată de leziuni ale urechii interne (organul lui Cor­ti) sau ale căilor neu­rale auditive. Sur­ditatea de percepție se clasifică în: senzorială (cohleară), neurală (re­trocohleară) și neuro-senzorială.
Prezbiacuzia de care suferiți este o hipoacuzie neuro-senzorială, când vocea șoptită nu se aude, sunetele as­cuțite, înalte, sunt auzite mai prost decât cele joase, iar cele peste o anumită inten­sitate deran­jează. Hi­po­acuzia neurosenzorială este înso­țită, adesea, de zgomote în urechi (acufene) și ame­țeli (vertij). "Slăbirea acuității vizuale îi înde­părtează pe oameni de lucruri, iar surditatea îi desparte de oameni", afirmă Helen Keller, scri­itoare surdă și oarbă.
Tratamentul surdită­ții neuro-senzoriale este defi­nit în raport cu di­ver­sele cauze, și rezulta­tele sunt variabile, de la caz la caz. În cel descris de dumnea­voastră, reco­mand admi­nis­trarea a 10 per­fuzii cu: Vitamina B1, B6, Pento­xifilin, Pi­racetam, Hemi­suc­cinat de hidrocortizon. Perfu­zia se admi­nis­trează lent, intravenos, 20-40 picături/minut. Atenție la bolile asociate (hiper­ten­siune, diabet)! Se conti­nuă tratamentul cu Ceai pentru Circulație Cere­brală (Ginkgo Bi­loba), Gerovital H3 (2 x 1 dra­jeu/zi) și Vitamax (extract din lăptișor de matcă și ginseng).
Tratamentul surdității este dificil și adeseori este nevoie și de protezare auditivă.


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"La doar 18 ani, fiica mea are miastenia gravis"
(Răspuns pentru MARIA - Cluj, F.AS nr. 1214)


Stimată doamnă Maria, miastenia gravis este o afecțiune a sistemului nervos ce se caracterizează printr-o vlăguire musculară. Se întâlnește de la 2 până la 5 cazuri la un milion de indivizi, și este de origine autoimună. Dacă oboseala este localizată în mușchii respiratori, respirația este foarte dificilă, dacă se localizează în mușchii deglutiției, bolnavul înghite greu sau se poate îneca cu mâncare. Bol­navii se mai plâng de vedere dublă, căderea pleoa­pei, pierderea vocii sau răgușire și de o vlăguire a membrelor.
Suferința fiicei dv. se poate ameliora sau vin­deca cu ajutorul unui tratament naturist foarte labo­rios, pentru care ar fi nevoie de mai multe pagini de revistă. Din acest motiv, vă rog să-mi dați tele­fon și să-mi comunicați adresa pentru a vă tri­mite un colet cu tratamentul respectiv (6 pagini scrise și 7 planșe, plus 2 kg de Apisan-Forte), în mod gratuit.
Din momentul citirii răspunsului meu și până la primirea coletului, vă rog să-i dați fiicei dv. doar urmă­toarele alimente: orez, grâu, produse lactate, carne, alimente grase, fructe dulci, nuci, migdale, stafide, băuturi fierbinți și alimente cu mare valoare nutritivă.
Cu un astfel de tratament naturist și cu Apisan-Forte, boala miastenia gravis a copilului familiei Fuior, din Slatina, s-a ameliorat, motiv pentru care a mulțumit în "Formula AS" nr. 1040, din octom­brie 2012.
Îi doresc fiicei dvs. multă sănătate, iar dvs. să nu vă pierdeți speranța.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Mi s-a pus diagnosticul de eritem nodos"
(Răspuns pentru FLORICA - jud. Buzău, F. AS nr. 1220)


Eritemul nodos este o afecțiune vasculară, ce are la bază o reacție inflamatorie și imunitară. De cele mai multe ori, tratamentul constă în scăderea imunității cu imunosupresoare, dar nu se cunoaște o cauză clară a acestor reacții. Poate fi consecința unor medicamente sau chiar a unor infecții. Rezul­tate bune se văd atunci când per­soana începe o dietă ce nu conține alimente proinflamatorii, ci din con­tră, ajută la scăderea infla­ma­țiilor. Mai mult, se con­stată că este nece­sară o deto­xifiere a organis­mului și o cantitate de apă ceva mai mare. De ase­menea, poate fi su­plimentat cu o gama de nutrienți cu rol anti­inflamator și de protecție a vaselor de sânge.
Alimentația este bine să fie bo­gată în cereale: ovăz, mei, quinoa, amarant, orez integral. Fructe proaspete precum cireșe, vișine, caise, nuci. Protei­nele recomandate trebuie să provină din peștele ocea­nic: doradă, ton, macrou, somon. Legume de orice fel, bineînțeles, cele tolerate.
Pentru a vă face o schemă nutrițională pe pro­filul dumneavoastră, mă puteți contacta la numărul de telefon: 0723/51.07.37.