IODUL NATURAL

Ilie Tudor
- Deși organismul uman conține doar un gram și jumătate de iod, acest element coordonează zeci și sute de procese fiziologice, fără de care nu am putea trăi, gândi și simți. Tocmai datorită importanței sale extraordinare pentru sănătatea fiecăruia dintre noi, vă propunem să aflați mai multe din secretele iodului -

Iodul a fost descoperit de chimistul francez Bernard Curtois, care a reușit, la începutul secolului al XIX-lea, să izoleze un gaz de o minunată culoare violet, pe care l-a botezat după numele grecesc al culorii, IOEDES. Pâ­nă la mijlo­cul secolului XX, adică mai bine de o sută de ani de la descoperirea lui, nu s-a știut nimic despre rolul iodului în organismul uman. Abia odată cu cercetarea glandei tiroide, s-a observat că aceasta conține o cantitate în­semnată de compuși ai iodului, com­puși ce intră în compoziția hor­monilor tiroi­dieni, care coordonează arderile din corpul uman și con­tribuie la tot ce în­seam­nă activitate ner­voasă, având un rol foarte im­portant și în ceea ce numim meta­bolism. Corpul nostru nu ar putea asimila za­ha­rurile, grăsimile, proteinele, fără iod. De ase­menea, nu și-ar putea coordona bătăile inimii, con­tracțiile mușchilor și nici nu și-ar putea dobândi și menține rezistența oaselor. Fără acest oligo­ele­ment din tiroidă nu putem gândi și nu ne putem dezvolta intelectual. Inte­resant este, însă, că maximum 30% din iodul organismului este concentrat în tiroidă, restul de 70% fiind prezent în țesuturi și organe, la care nu ne-am aș­tep­ta, cum ar fi ochii sau glandele sali­vare, pereții arteriali, mucoasa gastrică, lichidul cerebro-spinal ori glanda ma­mară. Ce face iodul în aceste țesuturi? Medicina secolului XXI nu prea știe să ne răspundă la această întrebare, iodul fiind printre cei mai enigmatici nutrienți din organism. Totuși, se știe că acest element are un rol important în procesele de apărare în fața mi­crobilor, de dez­vol­tare a sistemului nervos al copiilor sau de auto-dis­trugere a celulelor maligne.

Deficitul de iod în organism

Cea mai importantă tulburare ce apare în orga­nism atunci când avem prea puțin iod este hipoti­roidismul, o afecțiune care se manifestă la aproxi­mativ 4% dintre adulți, dar cu o certă tendință de creștere. Simptomele hipotiroidismului produs de defici­ența de iod sunt: oboseala extremă, înceti­neala proceselor mentale, de­presia ușoară, creșterea în greutate și apariția așa nu­mitei gușe, scăderea temperaturii corpului și sen­zația de frig. La copii, deficitul de iod are efectele cele mai dramatice, pentru că le afectează grav dezvoltarea intelectuală, făcându-i să memoreze greu, să aibă o viteză de asociere și deducție slabă, dându-le înce­tineală în gândire, dar și o coordo­na­re motorie defi­citară. Nu în ultimul rând, defi­citul de iod afectează maturi­zarea sexuală, iar la femeile adulte, în ab­sența acestui element, apar ciclurile anovulatorii și infer­tilitatea. Lipsa de iod mai creș­te riscul de tiroidită autoimună și riscul de cancer tiroidian, dar unii cercetători consideră că lipsa de iod mărește și incidența cancerului de prostată, mamar, de col uterin și ovarian. În timpul sarcinii, deficitul de iod aduce după sine riscuri pentru ma­mă și copil deopotrivă. Mamele riscă pusee de hi­per­tensiune, iar la copil se va dezvolta incomplet sistemul nervos central, deficitul extrem de iod con­ducând la apariția așa-numitului creti­nism.

Cum se ia iodul

Zilnic, un bărbat adult are nevoie de apro­xi­mativ 190 micrograme de iod, în timp ce femeile au un necesar de 210 micrograme pe zi. În România zilelor noastre, sarea este în mod obligatoriu iodată, indiferent dacă este de consum sau pentru gătit. Așadar, cel puțin la nivel teoretic, fiecare persoană care își să­rează mâncarea va avea un aport consis­tent din acest ele­ment. La nivel prac­tic, iodizarea sării nu a rezol­vat totuși pro­blema defi­citu­lui din acest ele­ment, pentru că realitatea bio­logică nu ține cont de gândirea le­giui­torilor. Există o mare dife­rență între efectele iodului natural, prezent în legu­me, fructe și alge, și iodul de sinteză, care nu este decât o sub­stanță anor­ganică, obținută prin proce­dee industria­le. Iodul na­tural conține așa-numiții co-factori, adică substanțe organice care ajută la asimi­larea sa și la îndeplinirea rolului său în proce­sele hormo­nale, imunitare, ner­voase etc. Iată care sunt sursele cele mai bune de iod biologic: produsele lactate (laptele proaspăt, iaurtul), ceapa și ustu­roiul verde, fasolea boabe, fasolea verde, ouăle fierte, sarea naturală de Himalaya, tonul, cartofii copți. Dintre fructe, cele mai bogate în acest element sunt: bananele, căp­șunile, prunele (mai ales cele uscate), merișorul. De regulă, alimentele verzi, proaspete conțin iod nu în cantități foarte mari, dar perfect asimilabil și însoțit de nutrienți care îi amplifică acțiunea deto­xifiantă și reglatoare hormonală.

Iodul de sinteză

Așa cum spuneam, îl găsim în cantități însem­nate în sarea cea de toate zilele, care, obligatoriu, este îmbogățită cu acest element, în țara noastră existând și o lege în acest sens. Din păcate, în afară de această lege, nu există și niște studii care să ne arate cum a evoluat sănă­tatea oamenilor de când suntem obligați să înghițim iod de sinteză. Există me­dici, cum ar fi regretatul alergolog Maria Chirilă, care au afirmat că: "a acorda întregii populații a țării numai un singur sortiment de sare iodată este un fel de experiment de tip Auschwitz". Este o afirmație dură, dar care scoate în evidență faptul că sarea iodată are o toxicitate ridicată, deoarece, pe lângă substanța anorganică numită iodură de pota­siu, ea mai conține doi stabilizatori, cel puțin con­tro­versați: E 535, adică ferocia­nura de sodiu, și E 536, adică ferocianura de potasiu. Acest amalgam de substanțe din sarea iodată este acuzat că ar fi res­pon­sabil de creș­terea incidenței ti­roiditei autoimune, a nodulilor și a can­cerului tiroidian, a aler­giilor, a cancerului la sân.

Capsulele cu iod natural

Sunt obținute dintr-o catego­rie de plante care, probabil, are cea mai mare concentrație de iod din lume și anume: algele ma­rine. Au fost descoperite specii de alge capabile să metabolizeze cantități uriașe de iod, una dintre aceste specii, cunoscută sub nu­mele de Fucus vesiculosus sau Kelp, fiind cam­pioană absolută la acest element. În această algă, iodul se găsește alături de poli­zaharide, vita­mine din comple­xul B, magneziu și zinc natural, precum și mulți alți nutrienți care fac acest oligoele­ment asimilabil și îi dau maximum de eficiență terapeutică. Această algă mai este cunoscută și pentru faptul că are în compoziția sa substanțe cu un puternic efect antitumoral, dar și de drenaj al enigmaticului sistem limfatic al organismului uman, fiind deosebit de bună pentru stimularea imu­nității.
Iată, în continuare, câteva dintre indicațiile tera­peutice ale iodului natural, extras din această algă.

Iodul natural și hipotiroidia

Acest oligoelement este poate cel mai puternic ajutor pentru reglarea pe cale naturală a activității glandei tiroide, atunci când aceasta își "încetinește activitatea". O cantitate de doar 150-200 microgra­me de iod natural administrat zilnic are darul de a intensifica metabolismul, de a regla temperatura corpului (element de maximă importanță în timpul sezonului rece), de a reda tonusul fizic și de a con­solida sistemul osos. Tiroida are nevoie de iod pen­tru a produce hormonii săi, tiroxina și triiodo­tirona, care reglează în organism zeci de procese, influen­țând decisiv nu doar fiziologia noastră, ci și proce­sele de gândire și chiar emoțiile. Din acest motiv, la persoanele cu hipotiroidie, administrarea siste­matică de iod ajută la redobândirea optimis­mului și a tonusului psihic, la creșterea capacității de concen­trare mentală și de memorare, cres­când eficiența în muncă și în activitățile zilnice.

Iodul natural și copiii

Mulți părinți preferă să nu le prepare celor mici mâncare cu sare iodată, din cauza potențialului to­xic, în special alergen, al acesteia, preferând varian­tele disponibile în magazinele naturiste, de sare na­turală. La acești copii, pre­cum și la cei obligați să țină regimuri fără sare (din cauza medicației sau a unor afec­țiuni) suplimentarea dietei cu iod natural este obligatorie pentru o dezvoltare sănă­toasă a sistemului lor nervos. Iodul extras din alge nu doar că ajută la normalizarea unor procese cognitive, cum ar fi memorarea, deducția sau corelarea, dar contribuie și la dezvoltarea normală și sănă­toasă a oaselor și danturii ce­lor mici. De asemenea, iodul natural este un factor activ în dezvoltarea și men­ținerea capacității naturale de apărare a organis­mului în fața infecțiilor.

Iodul natural, obezitatea și slăbitul

Extractul din alga Fucus vesiculosus, cea mai populară sursă de iod, este adesea folosit pentru curele de slăbit. Pur și simplu, acest element inten­sifică metabolismul, cu alte cuvinte, arderile de calorii din organismul uman făcându-ne să consu­măm mai multă energie când efectuăm efort, dar - atenție! - și atunci când suntem în repaus. Practic, în timpul curei cu iod din această algă (durează 4 săptămâni), consumul sporit de energie va deter­mina organismul să apeleze la rezervele de grăsime, care vor fi consumate gradat, făcându-ne să scădem în greutate. Desigur, nu vom slăbi un kilogram pe zi, dopându-ne cu iod (ar fi periculos pentru sănă­tate), dar iodul ne va ajuta, cu siguranță, să îmbu­nătățim efectele unui regim alimentar sănătos și ale sportului.

Iodul natural, părul și unghiile

Suplimentat chiar în cantități mici, iodul este un stimulator al creșterii așa-numitului țesut chera­tinos, adică a părului și a unghiilor. Evident, rezul­tatele apar după cel puțin trei luni de cură, creșterea acestor țesuturi fiind lentă, iar modificarea lor în bine apărând în timp. Iodul natural face ca firul de păr să dezvolte o structură mai omogenă și să capete o rezistență mai mare la rupere. La nivelul un­ghiilor, țesutul cheratinos va deveni, la rândul său, mai elastic și mai rezistent, căpătând un aspect mai uniform și regulat. Pe lângă iodul din alge, se re­comandă și ingerarea de siliciu natural, extras din coada-calului (Equisetum arvense) sau din urzică (Urtica dioica), combinația: iod + siliciu fiind im­batabilă pentru îmbunătățirea aspectului părului și al unghiilor.

Iodul natural și contaminarea cu metale radioactive sau mercur

Un aspect, din păcate, puțin cunoscut este că, în cazul expunerii accidentale la radiații de tip beta sau gama, cum ar fi în situația emisiilor apărute în cazul avariilor la echipamentele nucleare, adminis­trarea de iod este prima măsură de ajutor. Una-două capsu­le de iod natural, administrate zilnic, în pri­mele zile de expunere la radiații, sunt esențiale pentru a reduce riscul de contaminare.
O altă măsură de decontaminare, odată ce am fost expuși la emisii radioactive, sunt curele de 4 săp­tămâni cu iod natural, din care se iau 300-400 micrograme pe zi. Pe lângă iod, pentru a accelera decontaminarea, se recomandă și administrarea sâm­burilor de caise sau mere (conțin mici cantități de acid cianhidric, care de asemenea ajută la elimi­na­rea metalelor grele și radioactive), precum și a zeolitului silicic, care este un adevărat magnet pentru metalele radioactive pe care le va scoate din organism prin procesele de eliminare normale.
Aceeași cură cu iod, folosită pentru deconta­mi­narea radioactivă, este valabilă și contra intoxicației cu mercur a organismului.

Iodul natural și infecțiile

Iodul din legume, fructe și alge marine repre­zintă o excelentă protecție împotriva bacteriilor care afectează plă­mânii, aparatul urinar sau căile respi­ratorii superioare. Așadar, dacă suferiți de pneu­monii, sinuzite, cistite sau bronșite recidivante, o cură de 3-4 săptămâni cu iod na­tu­ral poate avea un efect decisiv pentru vindecare. Cu excepția persoa­nelor cu hipertiroidie, administrarea acestui element nu are efecte adverse, nu intră în contra­dicție cu nici un alt tratament cu antibiotice, na­tu­rale sau de sinteză.

Iodul natural și cancerul

Acest oligoelement are un rol foarte important în prevenirea și combaterea bolilor tumorale de toa­te felurile. Mai exact, iodul din organism are rolul de ucigaș indirect al celulelor canceroase, un nivel suficient de iod într-un loc afectat de cancer având efectul de a "reaminti" celulelor din compo­ziția tu­morii că au un program de autodistrugere (program cu apoptoză) și determinându-le să se sinucidă. La persoanele sănătoase, iodul participă la un adevărat proces de sortare a celulelor, lăsându-le neafectate pe cele sănătoase și determinându-le să se auto­dis­trugă pe cele care au suferit mutații, având potențial malign.

Precauții la administrarea iodului

De regulă, iodul natural administrat în doze normale (în jur de 200 micrograme pentru adulți și copii și 300 micrograme pentru femeile însăr­ci­nate) nu are efecte adverse, fiind o substanță de ori­gine vegetală, perfect compatibilă cu organismul uman. Pro­blemele pot apărea atunci când este supradozat, deși - de regulă - organis­mul știe să elimine surplu­sul de iod, atunci când acesta este în formă orga­nică. Problemele cele mai mari apar atunci când iodul natural este admi­nistrat îm­pre­ună cu cel de sinteză, prezent în sarea de bucătărie, acumu­larea acestuia în exces putând produce hi­pertiroidie, noduli tiroidieni, precum și tiroidită autoimună. Așadar, reco­man­darea este să folosiți tipuri de sare naturală, ne-iodată, din magazinele na­tu­riste, pre­ferând să vă suplimentați iodul din sur­se naturale, adică alimente și suplimente de alge, în dozele reco­mandate.