La colindat cu SILVIA DUMITRESCU și OANA SÎRBU

Dana Ene
Albume cu muzică de Crăciun

Dacă pe străzile Bucureștiului copiii care veneau altădată cu Steaua au dispărut, colindătorii s-au mutat în sălile de con­certe sau în magazinele muzicale. Așa s-a întâmplat și săptămâna aceasta, când două soliste "clasice" de muzică ușoară au lansat albume cu melodii de­dicate Crăciunului. Compozitorul este "comun", Virgil Popescu, dar vocile și artistele, diferite. Este vorba de Silvia Dumitrescu, cu "Îl așteptăm pe Moș Cră­ciun" și de Oana Sîrbu, cu discul "De Crăciun voi fi acasă". Lansarea a fost inspirată. Poftiți la eveni­ment au fost colegi de breaslă: artiști, actori, interpreți, muzicieni, compozitori, colaboratori și, bineînțeles, o mulțime de fani. Amfitrion a fost Oc­tavian Ursulescu, iar serbarea lansării s-a întregit cu muzică, bomboane, autografe, poze și pupături.

Silvia Dumitrescu - în așteptarea lui Moș Crăciun

După ce, anul trecut, Silvia Dumitrescu a lansat CD-ul "Fiorul iubirii" (la Casa de Discuri Eurostar), după o pau­ză de aproape 10 ani, anul acesta "recidivează" cu un nou album cu aer sărbătoresc - "Îl așteptăm pe Moș Crăciun". Ajunsă, pe nesim­țite, la vârsta de 57 de ani, interpreta bucureșteană nu și-a pierdut nicio iotă din farmecul care a consacrat-o: este la fel de plină de entuziasm, energie și veselie precum o știm, iar asta se vede și în noile ei melodii. CD-ul ei "Îl așteptăm pe Moș Crăciun" conține 12 piese, toate compuse de Virgil Po­pescu, iar piesa "Ding-Ding-Ding" are textul semnat chiar de solistă. Și pentru că e Crăciun, o sărbă­toare atât de iubită de copii, aceștia nu pu­teau să lipsească din pei­saj, așa că backing vocals i-au fost asigurate artistei de Corurile de Copii "Me­loritm" (la piesa "Să vină Moș Crăciun") și "Andantino" (la piesa "Crăciun fericit"). Com­pozitorul Virgil Popescu a semnat muzica și or­chestrațiile, dar a con­tribuit activ și la... pro­dusul finit, cântând la chitară bas, alături de Puiu Pascu (claviaturi) și Florin Ochescu (chi­tară), soțul vedetei.
"Îl așteptăm pe Moș Crăciun" este cel de-al optulea album al Silviei Dumitrescu, care a debutat la Festivalul Național de muzică ușoară Mamaia, din 1985, unde a și obținut Premiul I, la secțiunea "Interpretare". A fost primul dintr-un lung șir, pre­cum cel din anul 1995, când Silvia a câștigat la Festivalul Internațional Cerbul de Aur Premiul I la secțiunea "Videoclip" și Premiul III la secțiunea "Discografie".
?n 1990, lansa la Electrecord discul ei de de­but, "Cred în tine", urmat de "Provocare" și "Colinde românești și internaționale" (un disc în colaborare cu Dana Bartzer, Dan Creimerman și Adrian Pleșca - Artanu'), scoase amândouă în 1995, pentru ca trei ani mai târziu, în 1998, să lan­seze "Încredere". Dar cum vremurile și gusturile se schimbă, și Silvia și-a schimbat stilul de muzică abordat în noul mileniu și, începând cu anul 2004, s-a dedicat jazzului și a început să cânte și blues, alături de muzicianul Florin Ochescu și de trupa acestuia. ?n 2005, soții muzicieni au scos albumul "Miracol infinit", la Casa Radio, și cinci ani mai târ­ziu, discul "Best of Silvia Du­mitrescu". Motivată de suc­cesele ei, Silvia Dumi­tres­cu și-a păstrat pe de-a-ntre­gul vitalitatea, spu­nându-i tim­pului că, în ce-o privește, mai are de așteptat.

OANA SÎRBU - "De Crăciun voi fi acasă"

Oana Sîrbu (48 de ani), foarte populara cântăreață de muzică ușoară și actriță, care a sedus generații de ado­les­cenți cu rolul ei din "Liceenii", și-a lansat în aceeași seară albumul cu numărul șase: "«De Cră­ciun voi fi acasă» este, în primul rând, un disc pentru copii. Cântecele sunt ca niște mici musical-uri", afirma înaintea lansării.
Albumul Oanei cuprinde treisprezece melodii compuse de același prolific Virgil Popescu (fostul ei soț), iar la două dintre ele, le-a cerut o mână de ajutor și vechilor ei prieteni. Astfel, melodia "De Crăciun voi fi acasă" este cântată alături de Ștefan Bănică, Liliana și Manuela Fedorca, iar cântecul "Sigur este Moș Crăciun" este interpretat împreună cu Luminița Anghel, Narcisa Suciu, Adrian Enache, Marcel Pavel și Bogdan Pavlică.
Pentru cine a uitat, în 1985, Oana Sîrbu câștiga trofeul "Steaua fără nume" și, un an mai târziu, "Premiul Tinereții" la Festivalul "Mamaia '86". Oana s-a lansat pe piața muzicală în 1991, odată cu albumul "Te iubeam", urmat după nouă ani de tăcere de "Sărbători acasă" (2000), "Te așteptăm să vii, Moș Crăciun!" (2006), "Un altfel de por­tret" (2011) și... "Sunt șic!" (2016), un album cu mu­zică pentru copii. Oana pare extrem de sensibilă față de vârstele mici, cărora le închină, de la o vreme, talentul.
În curând, în colaborare cu Episcopia de Râm­nicu Vâlcea și Editura Praxis, ea va lansa un album cu rugăciuni pentru copii, intitulat "În drum spre școală".