SCRISORI CARE AȘTEAPTĂ RĂSPUNS

Cititor Formula AS
"Sufăr îngrozitor de singurătate"

Am să încep cu un reproș: în rubricile re­vis­tei "Formula AS" doar femeile și pro­blemele lor sufletești sunt pre­zente. Noi, bărbații, strălucim prin absență, motivele fiind ușor de ghicit: femeile sunt mai harnice la scris și tot ele își exteriorizează mai ușor sentimentele. Nu sunt mi­sogin, dar trebuie să recunosc că această dis­cri­minare mă irită. De ce dreptul la suferință și la com­pasiune este acordat aprioric sexului slab? De ce ni­meni (nici măcar cel în cauză) nu vrea să recu­noas­că deschis și fără complexe, cât de slab și de vulnerabil poate fi câteodată bărbatul?
Am ezitat mult până să scriu acest text. Cu o hărnicie dem­­­nă de o cauză mai bună, am aruncat la coș mai mul­te epistole abia începute. Mi se pă­rea că vorbele nu-mi aparțin, că tră­dea­ză un sen­ti­men­ta­lism pe­ni­bil. În plus, aveam un acut gând al de­șer­tă­ciu­nii, me­reu în­tre­bându-mă: la ce bun? cui îi pasă? ce rezolv în de­fi­­nitiv? Câ­teva zile mai târ­­ziu, răs­pun­sul a țâș­nit ca o lo­vi­tură de secu­re, sim­pli­fic­ându-mi brusc ezitările. Că îmi con­venea sau nu, tre­­buia să accept rea­­li­ta­tea: fu­geam de mine. Nu eram în sta­re să recunosc sin­cer, bărbătește, fără jenă, că sunt sin­gur. Mă pur­tam de parcă sin­gu­rătatea ar fi fost o gravă in­firmitate fizică, o dizgra­ți­oa­să boală de pie­le, pe care se cuvine să o ții cât mai departe de pri­virile in­discrete ale celorlalți.
Da, sunt singur. Singur, alături de o femeie plină de calități - încă frumoasă, inteligentă, gos­podină, dar re­ce și dominatoare prin persona­li­tatea ei puter­nică, poa­te prea perfecționistă. Ca la spovedanie, evit să vor­­­besc despre ea și despre defectele ei. În fața lui Dum­­­­nezeu, a colii albe de scris, a propriei conștiințe, tre­­buie să te referi la tine, la faptele și slăbiciunile ta­le personale. Ei bine, sunt singur! Mărturisesc ade­vă­rul acesta, de care mi-e frică: sufăr îngrozitor de sin­gurătate și nu știu cum să lupt cu umbrele ei.
Am 50 de ani și nu mă consider deloc bătrân. Simt însă că am intrat într-o bifurcație pericu­loasă a vieții. În­cotro să o iau? Ezit, dar - în rea­litate - mi-e teamă. Sunt dascăl de pro­fe­sie și încă unul bun (o spun fără falsă mo­destie). Anul trecut însă am trăit o expe­riență pe care nu o pot de­păși ușor: m-am trezit pus pe tușă din cauza reducerii de personal. Lo­vi­tu­ra a căzut ca un trăsnet. Din ci­neva, am de­­venit peste noapte un ni­meni. Mă sim­­­țeam aruncat ca o cârpă - amestec de umi­lință profundă și de revoltă. To­tul mi se părea ne­drept și absurd. Mun­cisem aproa­­pe 30 de ani, cres­­cu­sem ti­neri spe­cialiști, cărora le ofe­ri­sem tot ce aveam eu mai de preț: meserie și afec­țiune.
La început, soția m-a încurajat formal: "În via­ță sunt nenorociri mai mari". Apoi, a în­ce­put cu repro­șu­rile, amintindu-mi de me­­di­ta­țiile copilu­lui pentru facultate; de pensia ali­men­ta­ră pe care o plăteam pentru un alt copil, dintr-o căsătorie anterioară. Chiar dacă nu-mi spu­nea nimic, privirea ei părea să mă țin­tu­iască la zid. Viața mea de­ve­nise, dintr-o dată, anapoda. Suspicios, mi se părea că nu mai aveam nici un cuvânt de spus în ca­să, că băiatul nu mă mai asculta, că ve­chii prieteni evitau acum să ne mai vizi­teze, că devenisem pentru toți o povară. Cu soția tră­iam deja în con­tratimp - când voiam să discut și să-mi deschid inima, ea era obosită și fă­ră chef; când voia să m-asculte, mă în­chi­deam în mine cu o mie de lacăte. Nu e plăcut să cons­tați că la 50 de ani nu-ți mai găsești lo­cul, că nu mai controlezi nimic. Mai tâ­nă­ră decât mine cu zece ani, părea mai în­flo­ri­toa­re ca ori­când și accesele ei de veselie îmi stârneau ne­­dem­­ne gânduri de ge­lo­zie. Odată, m-a surprins um­blân­du-i în poșetă. Mi-a fost rușine să recunosc că, sus­­­pectând-o, căutam un semn al infi­delității. Am lă­­sat-o să crea­dă că um­blam după bani. Treaba asta, cât și celelalte gesturi în­câl­cite din noua noastră via­­ță m-au făcut să mă re­trag defi­nitiv în mine. La rân­dul ei, soția îmi re­peta mereu că m-am schimbat, re­proșându-mi că nu vreau să co­munic cu ea. Era chiar re­pro­șul pe care vo­iam să i-l fac. Eram sin­guri în doi. Zi du­pă zi, am adu­nat în mine tot nă­duful acestei lumi. Eram atât de vul­­ne­rabil, încât orice mă jignea și mă umilea: vitri­nele lu­xoase din centru, mașinile noi­lor îm­bogățiți, pantofii descusuți prin care pătrundea lesne apa de ploaie. Simțeam că tre­buie să discut cu cineva despre toate aces­tea. Sim­țeam că ex­plodez dacă nu-mi des­carc sufletul. Cui însă? Prietenii (atâția câți rămă­se­se­ră) aveau pro­blemele lor. Erau mereu gră­biți, cu ochii la ceas. Toți, inclusiv preotul la care m-am spovedit, mă sfă­tuiau să am răbdare. Și, într-adevăr, după un an de așteptare, în aparență mă­car, si­tuația mea s-a re­­zol­vat: mi-am găsit de lucru la o facultate particulară. Din păcate, nimic nu mai poate fi ca înainte. Am deve­nit ursuz, apatic, ne­co­municativ. Mă privesc în oglin­dă și nu mă mai re­cunosc. Viața nu mai are pentru mine absolut nici un sens. Munca nu îmi mai dă satis­facție, familia nici atât. Dragostea...
Am citit undeva că cea mai periculoasă vârstă este cea de 50 de ani; că acum are loc ul­ti­ma iz­bucnire sentimentală a băr­ba­ți­lor. Până și de asta mă tem. Ar fi cumplit să alerg ca ne­bunul după o puștoaică pli­­nă de viață, eu gâfâind ca­ra­ghios la întâl­nire, cu zar­­za­va­tul de flori în brațe. Mi-e teamă de ri­dicol, de opusul lu­ci­dității, de tot ceea ce poate fi un sim­plu și ultim foc de paie. Știu că scri­indu-vă nu rezolv ni­mic, dar to­tuși de bărbați cine se ocu­­pă? Sunt ei oare atât de pu­ter­nici în­cât să nu mai aibă ne­voie de aju­tor? Eu am. Dacă tot am avut cu­­raj să scriu aceas­tă scrisoare, am curajul să aștept și-un răs­puns.

IULIAN