Despre fotbal, cu "Oberul" lui: CHRISTOPH DAUM - "Pentru mine este o bucurie și o onoare să fiu aici, în România"

Ciprian Rus
Omul din spatele costumului

Christoph Daum este un povestitor carismatic și pontos. Trece cu mare ușurință de la amintirile copilăriei într-o Germanie Democrată, ocupată de trupele sovietice, "unde statul îți spunea și cum ai voie să te îmbraci la grădiniță", la șocul acomodării la RFG, unde, brusc, "erai nevoit să gândești totul de unul singur", de la problemele și costurile reuni­ficării, la succesul de azi al economiei germane sau la riscurile extremismului, pe fondul crizei refu­giaților. Îmbrăcat într-un costum impecabil și cu o atenție la detalii aproape intimidantă, noul selec­ționer al echipei naționale de fotbal s-a prezentat la in­terviu cu aerul omu­l­ui care trebuie să vină cu exem­plul personal, pen­tru a se putea impu­ne în fața celorlalți, un detaliu pe care îi place să îl repete ori de câte ori are ocazia și asistența adecvată. Însă în spatele acestei apa­rente rigidități ger­mane stă un om li­ber în gândire, care pune pasiune în tot ceea ce face, un om care s-a identificat într-atât de tare cu România și cu mun­ca lui de aici, încât, deși a venit de-abia de patru luni, vorbește des­pre "țara noastră" și despre "noi", ori de câte ori se referă la români. Dar din­colo de sentimen­tele lui, Christoph Daum știe mai bine decât oricine că are ne­voie de multă muncă și de noroc ca să-și poată duce la bun sfârșit planul de reformare a unui fotbal care a ajuns să mai respire doar din inerția rezul­tatelor de pe vremea lui Gică Hagi și Gică Popescu. Adevărul e că noului selecționer al echipei națio­nale de fotbal, titratul antrenor german Christoph Daum, i-a și lipsit norocul, în toamna aceasta, în startul calificărilor pentru Mondialele din 2018. Penaltiul ratat în ultima secundă de Stan­ciu, cu Muntenegru, terenul impracti­cabil și ocaziile uriașe irosite în Kazahstan și, peste toate, erorile impardonabile în înfrân­gerea, 0-3, cu Polonia, la București, au făcut ca victoria cu 5-0 din Armenia să nu mai conteze prea mult. Christoph Daum are acum în față patru luni ca să găsească cele mai bune soluții pentru meciul decisiv cu Danemarca din martie, 2017. E o presiune uriașă, în condițiile în care germanul a căzut la mijloc în focul încrucișat dintre diversele tabere din fotbalul românesc. Și presa de specia­litate, și "analiștii" i s-au opus de la bun început, iar rezultatele imediate, singurele care i-ar fi câști­gat liniștea și timpul de care are nevoie pentru a schimba cu adevărat lucrurile, au întârziat să apară. Dar la experiența pe care o are - campionate câș­tigate în trei țări diferite: Germania, Turcia și Austria - Christoph Daum e obișnuit cu presiunea. Ce nu înțelege, însă, nici în ruptul capului în România e cum se poate să critici pe ci­neva fără respect și, mai ales, fără să vii cu soluții. A trecut prin multe aventuri în tim­pul sezoanelor pe­tre­cute în convul­si­vul campionat al Turciei, dar nu se aștepta să dea peste așa ceva în România. Nu când vine vorba despre o echipă națională!

"Ce am găsit aici a fost o surpriză totală"

- Domnule Daum, ați avut câteva luni la dispoziție pentru a vă face o imagine cât de cât realistă asupra fotbalului românesc. V-a surprins ce ați gă­sit aici?

- A fost o totală sur­priză! Nu m-am aș­teptat să găsesc așa ceva! Urmărisem în ultimii ani fotbalul din Româ­nia și imaginea mea era a unui mediu plin de jucă­tori foarte talentați, a unei țări mare amatoare de fotbal, care are grijă de felul în care își crește fotba­lul la toate nivele. Din păcate, realitatea e că avem o mare problemă la nivelul juniorilor, în afară de "Academia" lui Gică Hagi și de "Viitorul", care fac o treabă excelentă și care ar trebui să fie un exem­plu și pentru alte cluburi. În momentul în care am început să cercetez detaliile, mi-am dat seama de nu­meroase probleme. Unii oameni din fotbalul ro­mâ­nesc m-au prevenit că am nimerit într-un mo­ment prost. "Că ești tu, că e altul, problemele cu care vă veți confrunta sunt aceleași. Dar pentru că ești străin, toți vor sări pe tine". Știam că va fi greu, dar am zis că îmi asum această sarcină pentru viito­rul fotbalului românesc, să vin cu niște metode noi, să lucrez un pic la apropierea față de tineri și să aduc câteva talente de viitor la echipa națională. Am făcut deja asta, numai că și tinerilor le ia ceva timp ca să se acomodeze la un nivel atât de înalt. Știu că am de-a face cu o pre­siune pe termen scurt, dar, pe de altă parte, nu pu­tem lăsa baltă viziunea de viitor, nu putem să aban­donăm crearea de struc­turi funcționale, impunerea unor standarde de pro­fesionalism. În momentul de față, rezultatele cap­tea­ză toată atenția opiniei publice - și pot înțelege asta - dar, pe de altă parte, avem o responsabilitate în dezvoltarea fotbalului românesc, iar eu sunt foar­te motivat să pun toată experința mea în fotbalul românesc. Lucrez din greu la detalii și sunt convins că, în câțiva ani, rezultatele vor veni. Până atunci, avem un meci-cheie cu Danemarca, dar eu sunt încrezător în jucătorii pe care îi avem.

"Sunt unele personaje pe aici, care distrug fotbalul românesc"

- Dacă am fi avut acest interviu cu câteva săp­tămâni mai devreme, înaintea meciului cu Polo­nia, poate cuvântul-cheie al discuției noastre ar fi fost "speranța". Cu ce rămânem după această înfrângere?

- Situația nu s-a schimbat, e aceeași. Trebuie să ne calificăm în Rusia 2018 și trebuie să ne îmbună­tățim calitățile. Când câștigi, nu totul e excelent, când pierzi, iarăși, nu totul e dezastruos. Dar unii scot în față doar lucrurile de criticat. Sunt unele personaje pe aici, care distrug fotbalul românesc. Nu văd nicio viziune la ei, e doar negativism din partea lor, nu se dă nicio mână de ajutor, doar se distruge. Și nu mă refer doar la echipa națională, ci și la campionatul intern. E foarte important să se construiască imaginea unui fotbal puternic și unit, e important acest lucru și ca să avem mai mulți fani pe stadion, e important și pentru ca sponsorii să se implice, dar acum tot ce se face e să se distrugă. Ceea ce se petrece azi în fotbalul românesc nu e ceva ce ține de evenimente de acum 3-4 luni, ci e con­secința unui sistem vechi de 10-15 ani. Nu tre­buie decât să te uiți la situația echipelor românești în cupele europene, nu trebuie decât să te uiți la performanțele echipelor naționale de juniori, nu tre­buie decât să vezi care e situația centrelor de ju­niori de la cluburi... Dar am vorbit cu mulți fani, care continuă să rămână optimiști, care susțin echi­pa națională. În timpul meciului cu Polonia, lumea chiar a crezut că putem egala, am avut câteva șan­se, am pus multă presiune în repriza a doua, iar sus­ținerea publicului a fost fantastică. Mulți oameni, poate chiar majoritatea, cred în succesul pe viitor al fotbalului românesc.

"E o plăcere și o onoare să fiu aici, în România"

- Dincolo de acest public generos, ce altceva ne încredințează că putem scoate la liman fot­balul românesc?

- Pot să vă spun că acești jucători de la naționa­lă au un caracter foarte frumos, iar dacă vorbim despre mentalitate, am văzut o sumedenie de lu­cruri bune la ei. Sunt și aspecte pe care le putem îm­bu­nătăți, sunt lucruri la care lucrăm, dar schim­barea nu poate veni peste noapte, nu poate veni în câteva săptămâni sau luni. Pentru mine, e întot­deauna foarte important să creez o atmosferă în care fiecare să simtă că este ca la a doua sa casă. Iar la Națională, chiar avem un spirit bun de echipă. E o plăcere și o onoare să lucrez cu acești jucători. Din păcate, atmosfera nu ne garantează câștigarea meciurilor, dar pot să vă asigur că jucătorii sunt foarte motivați. La fel sunt și eu. Întâi de toate, am venit să învăț. În ultimele luni, am văzut un număr incredibil de mare de meciuri, am călătorit peste tot, am luat contact cu antrenorii, am încercat să văd fiecare jucător care ar putea fi o alternativă pentru echipa națională. E important ca împreună cu prietenii mei din România, cu antrenorii din Liga 1, să construim ceva de succes pentru fotbalul nostru. Am un mare respect pentru antrenorii din Liga 1. Faptul că reușesc să-și țină echipele unite, în condițiile în care unii au jucători care nu sunt plătiți cu lunile, mi se pare extraordinar. Unde mai găsești o firmă în care lumea să spună: "Îmi place așa de mult ceea ce fac, că nu contează dacă sunt plătit sau nu"?

- Apropo de programul foarte încărcat din ultimele luni: cât timp petreceți aici, în România?

- Trăiesc aproape exclusiv în România, de când am preluat echipa. Fug doar câteva zile acasă, pen­tru că am o familie în Germania, am doi copii, de 11 și 15 ani, și trebuie să mai ajung și pe acasă, pentru că au și ei, uneori, nevoie de un tată. Pentru mi­ne, ca și pentru mulți dintre cei care ne citesc, fa­milia e cel mai im­portant lucru pe lume. E locul unde te simți acasă, locul unde mereu vei avea pe cineva lângă tine, e baza vieții. Acum, că stau doar câteva zile acasă, soția mea are mult mai multe pe cap decât avea înainte. Dar avem o relație foarte stabilă, deci lucrurile merg bine chiar dacă 95% din timp sunt aici. Mă identific total cu aceas­tă țară, mă identific total cu lumea de aici și, dincolo de toate criticile lipsite de respect, sunt atâ­ția oameni care îmi vor­besc și care îmi dau motivație și îmi arată că este multă lume pentru care merită să muncesc și să lupt și care crede în­tr-un viitor mai bun al României. Pentru mine e o plăcere și o onoare să fiu aici, în România.

"Ce-mi place cel mai mult la România este cât de calzi și de prietenoși sunt oamenii de aici"

- Ați umblat mult prin țară, ca să vedeți la joc fotbaliștii din campionatul intern. Vă place Ro­mânia?

- Aveți o țară minunată! Atâtea locuri parcă neatinse de lume, am impresia că mă învârt într-un muz­eu în aer liber în România. Lumea are în Oc­cident o viziune total greșită despre România și asta trebuie să se schimbe. Sigur, eu n-am venit aici ca ambasador turistic, dar voi face lucrul ăsta mereu, pentru că sunt convins că avem aici locuri de vis. Dar ce-mi place cel mai mult la România este cât de calzi și de prie­tenoși sunt oamenii de aici. Sunt foarte deschiși, foarte sări­tori, îmi dau mereu sentimentul că sunt acasă, iar asta admir enorm, și nu știu cât de mult le pot în­toar­ce înapoi acestor oa­meni prin cuvintele și mulțumirile mele de acum. România tre­buie să realizeze că este o țară minunată, cu perspective foarte bune de viitor. Tre­buie să credem în aceste perspective și să fim mai conștienți de responsabilitățile sociale ale fiecăruia, față de această țară.

- Ce spuneți aici se aplică perfect și la echipa națională...

- Fotbalul este în­totdeauna o oglindă a socie­tății. Este un mi­crocosmos al socie­tății, iar proble­mele cu care ne confrun­tăm la fotbal sunt la fel și în societate. La asta mă refer când spun că trebuie să lu­crăm la structuri mai bune, pentru a stabi­liza mai mult țara. Vorbesc cu tineri, și ce mă întreabă primul lucru este cum i-aș putea ajuta să-și gă­sească un job în Eu­ropa de Vest. Sunt copii foarte educați și mă doare că nu cred în viitorul acestei țări. Am întâlnit însă și tineri con­vinși de viitorul mai bun al României și încerc să îi ajut cât pot în această credință într-un viitor mai bun, să îi încredințez că merită să stea aici și că me­rită să lucreze la îmbu­nă­tățirea lucrurilor de aici.

"Fotbalul m-a învățat să descopăr aspectul pozitiv dintr-un eveniment negativ"

- Domnule Daum, aveți în spate o carieră im­pre­sionantă. Când ați realizat că meseria aceasta de antrenor va deveni un destin?

- Eram elev la școala de antrenori, dar nu îmi imaginam că voi deveni un antrenor profesionist la cel mai mare nivel. Și aveam un profesor care răspundea de cea mai înaltă licență de antrenorat, care mi-a spus că a văzut mulți antrenori la viața lui și că am toate calitățile să devin un antrenor de top. La acel moment, lucram în sectorul de juniori, ceea ce era fantastic pentru mine. La FC Köln, am pro­movat 15 jucători profesioniști într-un timp foarte scurt, dintre care doi aveau să devină campioni mondiali cu Germania de Vest, în 1990 - Bodo Illgner și Thomas Hassler. Să-i ajut pe acești copii de 14-15 ani să devină jucători de top era ceva ce-mi plăcea foarte mult. Când profesorul mi-a spus că pot mai mult, i-am promis să încerc, dar nici atunci nu eram foarte convins. E o plăcere să mă uit în spate, la cariera mea. Au fost momente când aveam 4-5 jucători de la naționala Braziliei sau cinci jucători de la naționala Germaniei în echipă. Sunt recunoscător pentru ce mi-a dat fotbalul, dar trebuie să vă asigur că am investit enorm în fotbal, am dat mult fotbalului.

- Care e lecția cea mai importantă pe care ați învățat-o din meseria aceasta?

- Ca antrenor, trebuie să fii un exemplu viu ca să-i poți responsabiliza pe ceilalți. Fotbalul m-a în­vă­țat să descopăr aspectul pozitiv dintr-un eveni­ment negativ. Să lucrez la soluții, nu la probleme. Mereu le spun celor din jur că trebuie să se ridice o dată în plus față de câte ori cad la pământ.

Carte de vizită CHRISTOPH DAUM
* Campion al Germaniei cu VfB Stuttgart în se­zo­nul 1991-1992. Tot în 1992 a cucerit și Cupa Ger­ma­niei cu aceeași echipă.
* Campion în Turcia cu Besiktas, în stagiunea 1994-1995. Tot aici, a câștigat și Cupa Turciei, în 1994.
* Campion al Austriei în sezonul 2002-2003, cu Austria Viena.
* Campion al Turciei în 2003-2004 și 2004-2005 cu Fenerbahce. De asemenea, tot cu "galben-albaștrii" a mai cucerit Cupa Turciei în 2009.
* Selecționer al României din iulie 2016.


Foto: frf.ro (2), Șerban Roman (1)