CEAIURILE CHINEZEȘTI

Redactia
- Folosite în China de mii de ani, ceaiul negru și verde sunt, astăzi, cele mai băute de pe întreg pământul. Dar pe lângă calitățile lor gustative, ele au și însușiri curative remarcabile, într-o mulțime de boli -

* Răceală la plămâni. Beți ceai cald de tărie medie, com­bi­nat cu lapte. Are efect diu­retic și sudorific.
* Pleoape inflamate, con­junc­tivite. Atunci când pătrund corpuri străine în ochi, spă­lați-i cu in­fuzie răcită de ceai verde, în amestec cu ceai ne­gru.
* Rău de automobil, rău de mare, gre­țuri la femei însărcinate - ajută mes­tecatul frunzelor de ceai verde.
* Intoxicări cu bău­turi alcoolice, stu­pe­fiante și me­dicamente. Se bea ceai foar­­te con­cen­trat și dulce, amestecat cu lap­te.
* Deranjamente intes­ti­nale. Luați jumă­tate de linguriță de frunze us­cate de ceai negru sau ver­de, mes­tecați-le mult timp, apoi în­ghițiți-le cu puțină apă. După 1-2 ast­fel de pro­cedee, dia­reea va trece.
* Dureri de cap. Este suficient să beți o ceaș­­că de ceai tare și dul­ce. Ea conține 0,05 g de co­feină, exact atât cât se află într-o pastilă an­tine­vral­gică.
* Inflamație la ochi. Faceți o in­fu­zie tare de ceai negru și verde și adău­gați o lin­­guriță de vin sec. Infuzia ră­cită se toar­­nă într-un vas, se aplea­că ca­pul deasu­pra lui, ast­fel încât ochiul să atingă lichi­dul, se cli­pește de cel pu­țin 10 ori, apoi se rotește glo­bul ocu­lar, pen­tru ca infuzia să-l spele bine.
* Întărirea dinților și gingiilor. Ac­țiunea cea­iului este asemănătoare cu aceea a gumei de mes­tecat, dar el este mult mai folositor, deoarece este un produs natural.
* Dezinfectarea amigdalelor. Se clă­teș­te gura cu infuzie tare de ceai, du­pă fie­care masă. Persoanele care consumă ceai verde suportă mai bine tot felul de iradieri.
* Dacă aveți febră, nu se recomandă să beți ceai fierbinte, deoarece tem­pe­ra­tura poate să crească. De asemenea, nu se recomandă să luați medicamen­te cu ceai, deoarece acesta le scade efi­ca­citatea. Ceaiul trebuie preparat proas­păt, în fie­care zi. Păstrat prea mult, în ceai se formează sub­stanțe ce pot duce la dereglarea sto­ma­cului.
* Dizenterie și boli gastro-intesti­nale: într-un pahar se toarnă 60 ml infu­zie de ceai negru, în care se dizolvă 40 g zahăr și se adaugă 100 ml suc de aguridă (struguri verzi). Se bea un pa­har. După două ore se văd deja re­zul­tatele. Dar să se folo­sească doar agu­ridă, nu stru­guri copți. Acest leac ajută și contra du­rerilor de articulații.
* Hipertonie. Dimineața, pe ne­mân­­cate, beți o cană de ceai fierbinte cu lămâie și o lingură de miere de al­bine.
* Dacă v-ați fript limba gustând din mân­carea prea fierbin­te, luați în gură infuzie rece de ceai și ți­neți-o pe limbă. Când se va în­căl­zi, luați din nou o gu­ră de infuzie rece, pro­ce­dând astfel pâ­nă când vă trece du­rerea.
* Dacă vă dor dinții, luați în gură infuzie tare de ceai verde, în care adă­ugați câțiva căței de us­turoi pisați. Se ține în gură câteva min­ute.
* Bătrânii au capi­la­re­le fragile, și pentru în­tă­rirea lor trebuie să bea ceai ver­de.
* Ca să nu vă îmbătați în timpul petrecerilor, beți o cană de ceai verde, amestecat cu mentă, cu o ju­mă­tate de oră îna­inte de a vă așeza la ma­să. Încă un pa­har trebuie băut la două ore după pe­tre­cere. Dacă totuși vă simțiți rău, di­zolvați într-un pahar de ceai rece sau apă fiartă 5-6 picături de amo­niac și beți fără a respira.