AUTOVINDECAREA

Rodica Demian


[sapou]- În fiecare dintre noi există o forță mai presus decât orice boală.
Ar fi de un folos uriaș să învățăm să o folosim, pentru a ne recâștiga sănătatea -[/sapou]Organismul nostru a fost creat pentru a se menține sănătos de la sine, cu pro­priile-i puteri. În fiecare dintre noi exis­tă un doctor care ne tratează cu aceeași grijă și bună­voință, indiferent dacă avem sau nu card de sănă­tate. Și care este gata să ne sară în ajutor zi și noap­te, la sfârșit de săptămână ori în zilele de sărbă­toare. Numele lui? "Doctor Ego", adică pro­priul nostru organism, poziționat, de la natură, pe auto­reglare și capabil să vindece, cu propriile-i pu­teri, peste jumătate din totalitatea afecțiunilor acute cu care ne confruntăm. Dacă în urmă cu doar un dece­niu, afirmațiile acestea păreau povești, acum ele au fost dovedite. "Da", afirmă specialiștii, "vin­de­cătorul dinăuntrul nostru știe să lipească oasele rupte, să regenereze celulele din piele, din sânge sau din ficat, să înlăture, cu ajutorul enzimelor re­paratorii, defectele din ADN (substanța eredi­tară). Adeseori, toate acestea func­ționează fără un ajutor activ. Sistemul imunitar învinge fără proble­me o răceală sau o infecție in­testinală, atâta vreme cât noi îi oferim organismului odihna necesară.
Dar lucrurile stau cu totul altfel, în cazul pro­blemelor acute de sănătate. Cei ce se luptă cu un colon iritabil, migrene, reumatism, alergii sau du­reri de spate persistente ar face bine să-și activeze țintit forțele vindecătoare, respectând cele 5 stra­tegii pe care vi le prezentăm mai jos:

Pasul 1
Eliberați drumul vindecării


Pentru a ne activa forțele de autovindecare pe care le avem de la naștere fiecare din noi, e ne­voie, înainte de toate, să dăm la o parte blocajele pe care singuri ni le pu­nem în drum. Este vor­ba despre deprinderile greșite ale vieții de zi cu zi, pe care nu le mai sim­țim ca nocive: fast-food-ul, lipsa de somn, fumatul sau excesul de alcool. Cei ce dorm prea pu­țin, mănâncă în exces burgeri și cartofi prăjiți și își mențin nivelul de stres ridicat anihilează complet capacitatea or­ga­nismului de a se apă­ra, și autovindecarea este blocată. Printre re­co­man­dări, mai ales pentru supraponderali, se află și porțiile mai mici în farfurie. Reducerea caloriilor este una dintre cele mai eficiente măsuri, capabile să activeze vinde­carea, mai ales în cazul afecțiu­nilor cronice.
După cum arată studiile, reducerea caloriilor atenuează artroza, hipertensiunea, diabetul și mi­gre­nele, permițând mecanismelor reparatorii gene­tice să funcționeze mai bine.

Pasul 2
Găsiți-vă propria cale medicală


Experiența arată că drumul spre vindecare nu este nici drept și nici previzibil. Este nevoie, ade­seori, de răbdare și de flexibilitate. Pentru că bolile grave nu pot fi eradicate doar prin puterea plan­telor, a luminii sau a gândirii. Celor ce combină inteligent medicina alopată cu metode comple­mentare, tratamente cu plante, medicina tradițio­nală chineză sau indiană, acupunctură, homeopatie, mișcare și sport, li se deschid noi perspective. În multe cazuri, chiar și simpla decizie de a lua frâiele vindecării în propriile mâini produce primii pași spre vindecare.
Recomandare: Întrebați medicul de familie ce metode alterna­tive ați putea folosi și profitați de experiența altor pacienți.

Pasul 3
Ieșiți din zona de confort


O mare parte din forțele de autovindecare funcționează după o sche­mă pe care medicii o nu­mesc "principiul reac­ției la stimuli": un im­puls din exterior, primit de or­ganism, îi repune aces­tu­ia, încet-încet, în func­țiune forța desta­bilizată. Acest impuls (de obicei este vorba de ceva care irită) este folosit de o mulțime de metode tera­peu­tice: de la trata­men­tele cu apă caldă și rece ale lui Kneipp, la acele înfipte în piele de acu­punc­tori și până la ma­sajele musculare.
Și puterea vindecătoare a mișcării funcțio­nează, parțial, după acest model. Activitatea fizică "îm­pinge" dozat organismul să iasă din zona sa de confort. Succesele sunt, uneori, senzaționale. Ast­maticii "antrenați" fizic fac mai rar crize de su­focare, diabeticilor de tip 2 le scade nivelul glice­miei și nevoia de insulină, iar persoa­nele cu de­pre­sii își recâștigă încrederea. Mișcarea ca medi­ca­ment acționează cu succes chiar și în tera­pia anti-cancer. Mai ales în cazul cancerului in­testi­nal, sportul reduce rata de mortalitate cu 30 de pro­cente. Este mai mult decât s-ar putea spera de la chimioterapie.

Pasul 4
Făceți-vă aliați de nădejde


Relațiile cu familia și prietenii reduc numă­rul îmbolnăvirilor și grăbesc regenerarea. Este o obser­vație pe care o fac tot mai mulți medici în legătură cu pacienții lor. Persoanele cu forțe de autovin­decare puternice se află, de regulă, într-un echilibru psihic și social. Explicația o oferă psihoneuroimu­nologia, care se ocupă cu "colaborarea" dintre psi­hic și imunitate. "Im­pli­cat în relațiile sociale și neapăsat de spaime sau de stresul cronic, sistemul imunitar al or­ganismului funcționează, în mod evident, mai bine", spun experții.
Sprijinul vine și din partea unor "susți­nători" din alte "lumi": Dumnezeu, Iisus, Mai­ca Dom­nu­lui. Sute de studii ajung la concluzia că oamenii care urmează regulat o practică spiri­tuală au nevoie de mai puține calmante după o operație, de­pă­șesc mai repede o depre­sie sau se vin­decă mai ușor după un atac de cord. Faptul că spiri­tua­­litatea ac­ționează ca un me­dicament are mul­te cauze. Stre­sul dău­nă­tor poate fi, de pil­dă, redus, da­că ne pu­tem "dele­ga" gri­jile, către o in­stan­ță su­perioară. Și trăi­rea transcen­den­tală din timpul meditației sau al rugăciunii re­primă neliniștile lu­mești și durerile.

Pasul 5
Acordați-vă pauze regulate de odihnă (refacere)


Medicul dinăuntrul nos­tru atinge forma maxi­mă atunci când organismul își găsește odihna. Re­la­xarea stimulează procese extrem de importante din trup. Iri­garea cu sânge se amelio­rează, iar pro­cesele inflama­torii cedează. Și pentru că infecțiile produc numeroase boli, de la arterioscleroză, in­farct miocardic și reu­matism, până la intestinul iritabil, odihna și relaxarea acționează ca un re­mediu universal. Practicați consecvent respirațiile ur­mărite mental și luați-vă mai multe pauze de rela­xare pe zi.

Atenție! 4 simptome care cer intervenția medicului

Autovindecarea își are și ea limitele ei. În cazurile următoare, trebuie consultat medicul:
* Febră: Dacă scade și crește brusc sau dacă ține mai multe zile.
* Scăderea în greutate: Dacă se pierd peste 5% din totalul de kilograme în 3 luni (involun­tar).
* Dureri de spate: Dacă apar însoțite de febră și paralizie (la picioare).
* Dureri de cap: Dacă sunt puternice, însoțite de febră, ceafă înțepenită sau de simptome neu­rologice (de ex. dereglarea vede­rii).