Din ziua de 13 noiembrie, după alegerile din Basarabia, încheiate cu victoria lui Dodon, România a devenit o insulă pro-americană, înconjurată de țări pro-rusești: Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Cehia. O adevărată "centură" a fost trasă în jurul nostru. Dacă noul președinte de la Washington își va pune în aplicare teoriile legate de desființarea NATO, Rusia va rămâne singura mare forță militară de pe continent, atrăgând spre ea, ca pe vremea URSS, fostele țări comuniste. Comunitatea europeană n-are armată proprie, iar Anglia se desprinde prin Brexit de Europa, orientându-se spre America. "Efectul Trump", dacă președintele nou ales își va face programul, potrivit cu declarațiile din campania electorală, va afecta din greu România. Suficiente motive de îngrijorare, pentru a solicita clarificarea lor, unui specialist în politologie, dr. Radu Carp, profesor la Universitatea din București.
"Votul pentru Maia Sandu este cel mai mare vot obținut după 1990 de forțele de centru-dreapta, liberale, din R. Moldova!"
- Alegerile de președinte din R. Moldova au repetat "modelul" românesc din anul 2014. Basarabenii plecați la muncă sau studii în Occident au fost împiedicați să voteze, prin dificultăți de organizare penibile. Credeți că marele păpușar a fost Moscova?
- Nu, Moscova ar fi procedat mai subtil. Vina principală o poartă legea din R. Moldova, care indică 3000 de votanți la fiecare secție din diaspora. Dacă CEC (Comisia Electorală Centrală) și Ministerul de Externe ar fi deschis mai multe astfel de secții, așa cum au cerut organizațiile non-guvernamentale, era foarte bine. Dar n-au deschis. Un motiv de mirare, deoarece guvernul se consideră de dreapta, în timp ce Dodon este de stânga. Trebuie identificate persoanele din diaspora care nu au putut să voteze. Dacă cifra lor depășește cifra cu care Dodon o întrece pe Sandu, 73.000, atunci CEC va fi obligată să anuleze alegerile și să declare repetarea lor. Din nefericire, candidatul pro-rus a fost susținut de unele minorități, precum găgăuzii, bulgarii, o parte din transnistreni. Scenariul fraudelor în alegeri aruncă o umbră neagră asupra lui Dodon. Acesta își începe funcția cu stângul, neavând, astfel, o viață prea ușoară la palat, chiar dacă își amenință oponenții cu "focul". Vedem că au câștigat forțele de stânga, acest lucru era de așteptat de câțiva ani la Chișinău. Totuși, mult mai surprinzător este votul acordat Maiei Sandu: este cel mai mare vot obținut, după 1990, de forțele de centru-dreapta, liberale, din R. Moldova!
"Rumen Radev, noul președinte bulgar, caută un echilibru între UE și Rusia"
- Și în sud, în Bulgaria, a fost ales tot un președinte pro-rus, Rumen Radev, deși Bulgaria este, asemenea României, o țară membră a UE și NATO. Cum se explică opțiunea vecinilor noștri din sud?
- Nici alegerile din Bulgaria nu sunt o surpriză. Socialistul Rumen Radev, fost general de aviație, fost șef al forțelor aeriene bulgare, a câștigat alegerile cu declarații radicale pro-ruse. Premierul Boiko Borisov, care a susținut un alt candidat, și-a dat demisia. Urmează alegeri anticipate, prin care forțele de dreapta speră să-și refacă puterea. A fost un lucru neașteptat că un "populist", imitându-l în discurs pe americanul Trump, a ocupat înalta funcție a președinției bulgare, cu 58,5% din voturi. La fel ca Dodon, care promite că va menține legăturile cu UE, deși rușilor le spune că renunță la ele, Radev vrea să caute un "echilibru" între obligațiile Bulgariei de țară membră a Uniunii Europene și îmbunătățirea legăturilor cu Rusia.
- În scurt timp, vor avea loc alegeri parlamentare în România. Vor purta și ele un iz rusesc?
- Alegerile din România vor fi diferite de alegerile din țările vecine. Nu este clar dacă există o forță semnificativă care-și dorește orientarea țării spre Rusia, precum în Bulgaria, Ungaria, Serbia și R. Moldova. Poziția Partidului România Unită este una antisistem, asemănătoare cu programele câștigătoare în țările amintite, dar nu știm ce scor va avea în alegeri. După sondaje, se pare că nu va intra în parlament. Am ajuns la jumătatea perioadei de campanie, când se vede că lipsește afișajul electoral. Din punctul meu de vedere, nu cred că s-a făcut bine, simplificându-se publicitatea. S-a trecut de la o extremă la alta. Dacă până acum se exagera, se spălau mulți bani negri, astăzi, totul este atât de strict, încât nu se mai observă dacă vor fi alegeri sau nu.
"Colaborarea cu rușii a fost o minciună a Moscovei"
- Evenimentele politice de la noi se află, vrând-nevrând, sub "impresia" neplăcută a victoriei lui Donald Trump în America. De altfel, nici toți americanii nu sunt fericiți să-l aibă pe Trump la Casa Albă. În unele mari orașe au loc zilnic demonstrații. Ar putea aceste mișcări publice să schimbe ceva?
- Nu, nu ar putea. Vorbind de demonstrații, acestea au existat întotdeauna, chiar dacă la o dimensiune mai mică. Ele nu pot schimba nimic. SUA sunt un stat federal, pus la punct până la cele mai mici detalii. În consecință, avem de-a face cu un fenomen marginal, indiferent cât va dura. Pe deasupra, Donald Trump a reușit ceva: să câștige Florida, cu cei 29 de electori ai săi. Cum a reușit acest lucru? În mod paradoxal, imigranții aflați la a doua generație, în special cubanezi, au votat pentru el, deși discursul său a fost orientat împotriva străinilor. Un rol incredibil în această direcție a avut liderul republican Paul Ryan, care i-a convins pe cubanezi că nu vor fi trimiși acasă de Trump. După părerea mea, însă, cred că argumentul decisiv al acestei victorii a fost ajutorul dat de șeful FBI, avocatul James Comey, fost republican, care a găsit cu cale să redeschidă investigația în cazul corespondenței lui Hillary Clinton, cu două săptămâni înainte de alegeri. Faptul că, ulterior, cu doar două zile înainte de a se merge la urne, respectivul a declarat că n-a găsit nicio probă anti-Clinton n-a mai contat. Multe milioane de americani votaseră deja, în cadrul așa-numitei "early voting" (votarea timpurie), împotriva doamnei Hillary, ca urmare a anchetei FBI.
- Presa americană l-a acuzat pe Trump de colaborare, înaintea alegerilor, cu consilieri ruși. Mesajele schimbate cu Putin n-au trecut nici ele neobservate. Putem bănui o viitoare pactizare ruso-americană?
- Nici vorbă de așa ceva! Trump l-a schimbat pe șeful campaniei electorale în momentul în care s-a dezvăluit că acesta fusese implicat în niște afaceri cu Federația Rusă; a schimbat din mers întreaga echipă de campanie. La mijloc a fost mașina de propagandă rusă care, pentru a crea puțină panică la Washington, a acreditat ideea că echipa lui Trump a fost penetrată de agenți ruși. E o metodă de wishful thinking, practicată la Moscova, care încearcă să acrediteze ideea că, de-acum înainte, toate deciziile vor fi luate în interesul Rusiei.
- Liderii Europei occidentale nu au primit deloc cu entuziasm victoria lui Trump. Angela Merkel a afirmat că este "mai mult decât o catastrofă". Ce motive de temeri există în mod real, față de alegerea magnatului la Casa Albă?
- În realitate, au existat numai două voci critice la adresa lui Trump: a ministrului federal al Apărării din Germania și cea a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Cei doi sunt implicați direct în proiectul de formare a armatei europene, un proiect paralel cu NATO. Americanii, fie Obama, fie Trump, se opun proiectului militar european, ei contează pe NATO. Exact cum contează și România, care își va stabili 2% din PIB pentru armată, exact cum ne cer americanii. Nu este normal ca SUA să cheltuie 4-5% din PIB pentru apărarea Europei, iar unele state europene să cheltuie numai 0,1% din PIB pentru același lucru!
"Populismul lui Trump a răspuns așteptării majorității americanilor"
- Se pare că sunteți un simpatizant al lui Trump. Nu spuneți nimic critic despre el...
- Am foarte multe critici față de el, dar încerc să nu cad în plasa unor mituri născute în această perioadă. Există semne de îngrijorare față de politica sa, deși noi nu știm ce politică va adopta în privința sistemului de sănătate, de exemplu. Nu știm exact ce atitudine va adopta față de imigranți. În ce măsură va reuși să aibă sprijinul propriului partid în acest sens? E clar: Trump nu ar trebui să fie un exemplu pentru alți lideri europeni, dar nu pot să iau în considerare că el ar fi omul rușilor, că americanii nu au știut ce votează etc. Nu, au știut exact ce votează! Populismul său a răspuns așteptării multor americani. De ce? Vom studia acest lucru.
- Ce impact va avea asupra viitorului României alegerea lui Donald Trump, ca președinte al SUA?
- Încă nu știm în ce măsură Donald Trump va dori să colaboreze cu Europa în general. În ce privește România, ea e ultima problemă care-l preocupă. Marele pericol pe care îl sesizez este că asistăm la o axă Londra-Washington, în afara intereselor europene. Aici văd o dificultate pentru UE și pentru România. În privința NATO, nu văd niciun pericol. Proiectul NATO s-a născut sub administrație republicană, la începutul Războiului Rece. Cum să fie desființat de un republican? Nu putem crede așa ceva!