Selecția "Formula AS"

Adriana Bittel
* Cristian Pătrășconiu în dialog cu Tia Șer­bănescu, "Trântind ușa", Editura Humanitas (tel. 0372/74.33.82), colecția "portrete în dialog", 288 p.

O cunoașteți pe Tia Șerbănescu din observațiile ei lunare despre actualitatea politică, din pagina 3 a revistei noastre. I-ați putut remarca obiectivitatea, bunul simț și umorul sec, talentul expresiei me­mo­rabile - calități cu atât mai prețioase cu cât în mass-media de la noi au rămas foarte puțini jurnaliști in­de­pendenți (majoritatea își vând fără rușine, ca mer­cenari, numele și abilitățile). Dacă vreți să aflați parcursul biografic și profesional al Tiei Șerbă­nes­cu, vă recomand această carte de convorbiri, în care tânărul confrate Cristian Pătrășconiu - pasionat și el de "anatomia puterii" în istoria recentă și de li­tera­tură - a reușit să-i înfrângă modestia și reticența de a vorbi și despre sine. Marca volumului este fi­rescul, spontaneitatea conversațiilor purtate față în față și nu în scris, pe internet, cum se face azi. În­re­gistrate și transcrise, răspunsurile Tiei, care e și o excepțională povestitoare a întâmplărilor și în­cer­cărilor trăite, își păs­trea­ză savoarea orală, te atrag mag­­netic, te fac să par­­ti­cipi. Năs­cută într-o fa­milie săracă din satul Să­ră­țeni-Ialomița, a fost înfiată la 3 ani de o mătușă din Bucu­­rești, care i-a devenit ma­mă în toată puterea cu­vân­tului - un personaj fabu­los prin devotament, tena­ci­tate și haz. De dragul Tiei, ma­ma cas­nică a avut cu­rajul să-și părăsească soțul vio­lent și crud cu amândouă și să muncească din greu în fabrică pentru a asigura strictul necesar fetei că­reia îi plăcea cartea. Salvatoare și formatoare, căr­țile, ca și profesorii buni de care a avut parte, i-au șlefuit inteligența nativă, combinată și cu o me­mo­rie fan­tastică, astfel încât a terminat Facultatea de Filo­logie cu media 9,40 și a fost repartizată în 1968 la ziarul "România liberă". Curiozitățile lui Cris­tian Pătrășconiu (născut în 1976) despre "bucă­tăria" unui ziar în comunism primesc răspunsuri cu exem­ple anecdotice despre filtrele cenzurii ideo­logice, despre serviciul de cadre și securiștii din redacție, despre "comenzile" de la secția de presă a Comitetului Central, despre relațiile dintre colegi și cu șefii succesivi.
Cum Tia lucra la secția culturală a ziarului și publica interviuri cu scriitori și cronici literare, a avut ocazia să cunoască și să devină apropiată de personalități intrate în istoria literaturii române. Sunt evocați cu afecțiune în ipostaze inedite Marin Preda, Emil Botta, Radu Petrescu, Mircea Ivă­nes­cu, Dana Dumitriu, Constanța Buzea - între alții. Con­vorbirile se referă pe larg și la perioada de după 1990, când Tia Șerbănescu a devenit un redutabil analist politic, "un crucișător moral al presei ro­mânești". Și-a concentrat atenția pe faptele și vor­bele politicienilor, sesizând cu o luciditate tăioasă, fără criterii sentimentale, sucirile interesate, min­ciu­nile, contradicțiile și jocurile murdare. Rubrica ei, "Bref", purtată de-a lungul a 25 de ani de la "Ro­­mânia liberă" la "Cotidianul" lui Rațiu (unde a format o mulțime de tineri jurnaliști) și apoi la "Cu­rentul", era foarte citită. Acolo a pus în circulație sin­tagme și vorbe de duh care au intrat apoi în fol­clor (Tia a fost cea care a inventat, între multe al­tele, poreclele "Năstase patru case", "Crin Ante­nescu" sau "Alina Gorghiu-Dej"). Pentru că n-a vrut să abdice niciodată de la principiile ei jurna­listice, a devenit indezirabilă când ziarele la care lucra s-au pus pe rând în slujba unor interese du­bioase. A preferat să plece trântind ușa. Sunt greu de cuprins toate valențele acestei cărți în spațiul strâmt de aici. Citiți-o și veți descoperi un model de demnitate profesională și o comoară de om.