10 ani în UE: de la emoție la rațiune

Ciprian Rus
Acum exact 10 ani, în noiembrie 2006, așteptam cu toții, cu sufletul la gu­ră, intrarea României în Uniunea Eu­ro­peană.

De-abia ce aderaserăm la NATO, cu întârziere, ce-i drept (și vedem bine azi ce moment istoric a fost acela), că, la fel, tot cu întârziere, ni se deschideau și porțile Europei Occidentale. Entu­zias­mul de atunci ni s-ar părea, cu siguranță, exagerat azi - nu se mai po­menise vreo țară euro­pea­nă cu un nivel atât de ri­dicat al euro-opti­mis­mu­lui! Dar nu doar noi eram mai uniți și mai optimiști pe atunci, și Uniunea Eu­ro­­peană își merita pe deplin numele, ne­devenind "Dezbinarea Europeană" din ultimii ani. Iar dacă intrarea în NATO a fost un moment istoric prin importanța sa geostrategică, intrarea în UE se do­ve­dește azi a fi fost istorică, prin oportu­ni­tatea de context: să se fi discutat azi aderarea noastră la UE, indiferent de progresele pe care le-am făcut de atunci în multe dintre domenii, nimeni din Oc­cident nu și-ar mai bate capul cu noi, iar asta era limpede încă dinainte ca Marea Britanie să decidă ieșirea din Uniune.
Am intrat în UE pe ultima portiță deschisă, iar dacă trăim azi altfel decât în 2007 (și trăim!) e și pentru că am in­trat atunci în Europa civilizată. Cine nu mai face comparația cu felul în care o duceam acum 10 ani nu trebuie decât să întreprindă o vizită scurtă în Republica Moldova, în Ucraina sau în Serbia. Sau să ia la pas fostul bloc comunist, în special țările de la Vîșegrad, care acum 10 ani erau la ani-lumină în fața noastră, și să constate că - excluzând infra­struc­tura - nu avem niciun motiv de com­plexe de inferioritate, dimpotrivă, sun­tem peste ei la multe capitole.
Ca orice relație, și cea a României cu UE este una susceptibilă de probleme și nemulțumiri, și de o parte, și de cealaltă. Cifrele demonstrează însă o realitate indiscutabilă. De la aderare până în pre­zent, PIB-ul României a crescut cu peste un sfert, de la 126 miliarde de euro la 160 de miliarde de euro, exporturile Ro­mâniei au sărit de la 29 de miliarde de euro la 54 de miliarde de euro; la rândul lor, investițiile străine au crescut spec­ta­culos de la 3,4 miliarde de euro, la finele lui 2006, la 60 de miliarde de euro, la finalul lui 2014.
Deschiderea granițelor UE a făcut loc unui fenomen migraționist de o am­ploa­re nemaiîntâlnită: aproape 3 milioa­ne de români au părăsit țara. Un feno­men traumatizant pentru multe familii de români și cu consecințe greu de pre­văzut pe termen lung. Pe de altă parte, muncitorii plecați au trimis bani acasă, sprijinindu-și familiile, dar și statul, ca­re, fără acești bani, ar fi avut grave pro­bleme în vremea crizei. Muncitorii ro­mâni din străinătate au fost, de fapt, cei mai mari investitori străini în România, de vreme ce, la nivelul lui 2014, ei trimi­seseră acasă 61 de miliarde de euro, în­tr-un moment în care investițiile străine se ridicau la 60 de miliarde de euro.
E limpede că puteam profita mai mult de banii de la UE. Că puteam să ne punem la punct infrastructura, așa cum au făcut-o alte state din regiune, așa cum au făcut-o, mai înainte, țări care por­ni­se­ră și ele din urmă, ca Portugalia, Gre­cia sau Spania, că puteam face mai mult pentru categorii defavorizate, că puteam avea un cuvânt mai greu în UE și că ne puteam promova mai bine valorile și mun­ca în concertul european. În locul en­tuziasmului de acum 10 ani, a venit vre­mea rațiunii. Cu toate astea, n-ar stri­ca să medităm cât de mult ne doream, fix acum 10 ani, să ne putem simți cetă­țeni cu drepturi depline ai Europei...