În textul care urmează, nu e vorba despre oamenii neajutorați, care duc cu greu lucrurile la bun sfârșit, ci de cei ce folosesc mâna stângă pentru treburile care, în mod obișnuit, se fac cu dreapta. Stângacii sunt o minoritate. Ei nu reprezintă decât aproximativ 10% din populație. A fi stângaci este fie o caracteristică genetică (moștenită de la unul dintre părinți), fie una congenitală (din naștere). În cel de al doilea caz, se pare că este vorba despre o consecință a unui nivel anormal de ridicat al testosteronului din uterul mamei.
Dacă faptul de a fi stângaci poate părea pentru unii banal, se pare, totuși, că această anomalie este și unul dintre punctele comune la subiecții suferind de patologii autoimune, mai ales o maladie tiroidiană și alte câteva maladii inflamatorii ale intestinului, precum maladia lui Crohn și colita ulceroasă. Iar faptul că părinții și cei din învățământ încearcă să îi forțeze pe copii să redevină dreptaci poate genera tulburări comportamentale la ei. Din nefericire, această practică nu a dispărut în unele dintre țări.
Conform unui studiu danez recent, stângacele au un risc mai mare decât dreptacele de a se îmbolnăvi de cancer la sân, înainte de menopauză. Dar stângacii nu trebuie să se sperie! Ei au o memorie mai bună decât dreptacii și o îndemânare crescută în multe sporturi, precum fotbalul, tenisul și scrima.
Degetele cu articulații noduroase
Toți copiii se tem că vor fi fugăriți într-o zi de o vrăjitoare cu degetele noduroase, ca în povești. Din nefericire, majoritatea femeilor cu degetele deformate nu sunt vrăjitoare, ci niște bunici blânde, care suferă de osteoartrită. Printre simptomele acesteia, trebuie citate articulațiile deformate cauzate de o subțiere a oaselor și dureri intense.
Degetele în formă de bețe de tobă
Unii oameni au degetele în "formă de bețe de tobă". În cel mai fericit caz, doar un singur deget este atins. În cel mai rău caz, ea se manifestă la toate degetele. Această boală se numește hipocratism digital, evoluează progresiv și, în general, nu doare. Dacă în paralel cu deformarea degetelor și unghiile devin bombate, este foarte probabil ca o maladie cronică să fie la originea problemei.
Aproximativ una din trei persoane care are cancer la plămâni are astfel de degete. Această particularitate face parte și dintre simptomele altor patologii, mai ales unele care afectează căile respiratorii - mucoviscidoza și tuberculoza, dar și maladia lui Crohn, colita ulceroasă, anumite maladii cardiovasculare, hipertiroidia și boli ale ficatului.
Degetele flexate
Poate că uneori v-ați spus, privind degetele cuiva, că seamănă cu niște gheare. Este foarte posibil ca persoana respectivă să sufere de boala Dupuytren. Ea este foarte rară, evoluează încet, nu doare, dar creează invaliditate. Primul semn este, în general, apariția unui mic nodul în palmă care, încet-încet, crește, ajungând să țină degetul flexat spre palmă. Dacă încă nu se poate explica cauza acestei maladii, se pare totuși că ea se datorează unei predispoziții genetice. Populația cea mai expusă este cea de rasă albă din nordul Europei (mai ales scandinavii), cu o incidență ridicată la bărbați, mai ales la fumători și la consumatorii de alcool. Deformația poate avea loc la o mână sau amândouă. Degetul inelar este cel mai atins. Urmează apoi mijlociul, cel mare și arătătorul. Maladia Dupuytren este frecventă la diabetici. Conform statisticilor, două din trei persoane diabetice suferă de ea. Ea este curentă și la persoanele epileptice sau suferind de o maladie a tiroidei, ficatului sau a plămânilor. Se poate întâmpla ca țesuturile altor părți ale corpului să fie în flexiune. În cazul bolii Peyronie este vorba despre penis, acesta curbându-se din cauza unor plăci fibroase.
Un cucui pe pumn sau pe mână
O umflătură pe mână sau pe pumn este în general un chist ganglionar care nu este grav. Aceste mici tumori benigne pot să apară oriunde pe mâini, pe degete sau pe oricare altă parte a corpului. Bărbații sunt mai feriți decât femeile, cei mai atinși fiind gimnaștii. Umflătura crește când persoana se folosește intens de mână și scade atunci când se odihnește. Chiar dacă chisturile ganglionare sunt uneori sensibile și dureroase, ele supără în primul rând prin faptul că sunt dizgrațioase. Din fericire, în unul din trei cazuri, dispar în mod spontan. Un alt tip de umflătură a mâinii, cauzată de gută sau de poliartrita reumatoidă, este însoțită în general de dureri mari și de alte simptome.
O umflătură pe călcâi
Dacă vă strâng foarte rău pantofii în zona călcâiului, se poate să suferiți de o exostoză plantară, caracterizată printr-o creștere a osului călcâiului. Durerea este și mai mare când este însoțită de o bursită, o inflamație a micilor cavități umplute cu lichid ce lubrifiază și protejează articulațiile din tot corpul. Ea se datorează purtatului unor pantofi nepotriviți pentru picioare sau unei predispoziții ereditare.
Temperatură capricioasă a corpului
Mâinile și picioarele reci
Când dați noroc cu cineva, vi se spune des că aveți mâinile reci? Vă apucă frigul doar gândindu-vă că o să mergeți desculț? Ni s-a întâmplat tuturor să avem picioarele reci iarna sau în clădiri cu aerul condiționat foarte puternic. Dar există anumite persoane care au întotdeauna extremitățile reci, mai ales când urmează un tratament pe bază de beta-blocanți sau medicamente prescrise pentru a trata tulburările tiroidei sau migrenele. Degetele și unghiile înghețate care se albesc sau se albăstresc sunt tipice sindromului Raynaud. frigul și stresul nu fac decât să agraveze simptomele. Degetele și unghiile se albesc sau se albăstresc și apar și înțepături. Simptomele pot apărea și la lobul urechii, la nas și la gambe. Aproximativ 6% din întreaga populație este vizată, mai ales femeile între 20 și 40 de ani, fumătoare. Boala Raynaud pare a fi ereditară. Din nefericire, la femei, ea este însoțită și de o fibromialgie, maladie caracterizată de dureri în tot corpul.
Mâinile și picioarele reci pot fi și una dintre consecințele directe ale maladiei arteriale periferice, dar și a trombangeitei obliterante. Boala vizează bărbații între 20 și 40 de ani, mai ales fumători. În cazul maladiei arteriale periferice, depozite de grăsime tapetează pereții arterelor, ceea ce încetinește circulația sângelui către stomac, rinichi, brațe și picioare. Printre alte simptome, mai trebuie notate picioarele care își schimbă culoarea, mersul greoi, precum și o slăbire a erecției. În cazurile extreme, se poate ajunge la cangrene și la amputare.
Când ne este întruna frig
Purtați mereu un pulovăr gros și stați lângă sobă în timp ce ceilalți sunt în mânecă scurtă? În cazul acesta, se poate să suferiți de hipotiroidie. Această boală, de foarte multe ori prost diagnosticată, este datorată unui deficit de hormoni tiroidieni. Deși afectează ambele sexe, cel mai des o fac femeile. Printre alte simptome mai trebuie menționate: creșterea în greutate, uscarea pielii și o constipație cronică. În afara unei hipersensibilități la frig, persoanele ce suferă de această boală sunt obosite mereu. Ele au de multe ori probleme de fertilitate și o slabă tensiune arterială. Intoleranța la frig mai poate fi și semnul unei alte tulburări hormonale numite disfuncție hipotalamică, care afectează hipotalamusul, o regiune a creierului care reglează temperatura corpului, apetitul, greutatea și emoțiile. Ea poate fi consecința unei tumori, infecții, traumatism al capului sau al nutriției.
Persoanele anemice sunt de asemeni foarte friguroase. Aproximativ 20% dintre oamenii cu carență de fier sunt friguroși. Mai rar, hipersensibilitatea la frig este semnul precursor al unui cancer la oase sau al unei leucemii.
Senzația de căldură permanentă
Unele femei aflate la menopauză se plâng în permanență că le este cald. Într-adevăr, bufeurile de căldură sunt unul dintre principalele sindroame ale menopauzei. Totuși, dacă nu suportă căldura, nu înseamnă neapărat că o femeie este la menopauză. De altfel, acest lucru nici măcar nu le este specific femeilor. Termofobia este unul dintre simptomele numeroaselor tulburări hormonale, mai ales hipertiroidia. Printre alte semne, mai trebuie notat: o mare nervozitate, pierderea în greutate, setea și foamea excesivă și privirea fixă.
Senzația de căldură permanentă se datorează și consumului excesiv de cafea, folosirii amfetaminelor și medicamentelor prescrise în tulburările tiroidei. Intoleranța la căldură poate fi și semnul prevestitor al unei anhidroze sau anidroze (absența sudorii), ce poate fi fatală. Persoanelor ce nu transpiră poate să le fie așa de cald încât să leșine de epuizare sau să facă o criză cardiacă.