Descifrați mesajele corpului: Mâinile și picioarele

Andrei Cheran
A fi stângaci

În textul care urmează, nu e vorba despre oa­menii neajutorați, care duc cu greu lucrurile la bun sfârșit, ci de cei ce folosesc mâna stângă pentru tre­burile care, în mod obișnuit, se fac cu dreapta. Stân­gacii sunt o minoritate. Ei nu reprezintă decât apro­ximativ 10% din populație. A fi stângaci este fie o caracteristică genetică (moștenită de la unul dint­re părinți), fie una congeni­tală (din naștere). În cel de al doilea caz, se pare că este vorba despre o consecință a unui nivel anormal de ridicat al testo­ste­ronului din uterul mamei.
Dacă faptul de a fi stângaci poa­te părea pentru unii banal, se pare, totuși, că această anomalie este și unul dintre punctele co­mu­ne la subiecții suferind de pa­tologii autoimune, mai ales o maladie tiroi­diană și alte câteva maladii inflamatorii ale intes­ti­nului, precum maladia lui Crohn și colita ulce­roa­să. Iar fap­tul că părinții și cei din învă­țământ în­cearcă să îi forțeze pe copii să redevină dreptaci poate genera tul­burări comportamentale la ei. Din ne­fericire, această practică nu a dispărut în unele dintre țări.
Conform unui studiu danez recent, stângacele au un risc mai mare decât dreptacele de a se îmbol­năvi de cancer la sân, înainte de menopauză. Dar stân­gacii nu trebuie să se sperie! Ei au o memorie mai bună decât dreptacii și o îndemânare crescută în multe sporturi, precum fotbalul, tenisul și scrima.

Degetele cu articulații noduroase

Toți copiii se tem că vor fi fugăriți într-o zi de o vrăjitoare cu degetele noduroase, ca în povești. Din nefericire, majoritatea femeilor cu degetele deformate nu sunt vrăjitoare, ci niște bunici blânde, care suferă de osteoartrită. Printre simptomele aces­teia, trebuie citate articulațiile deformate cau­zate de o subțiere a oaselor și dureri intense.

Degetele în formă de bețe de tobă

Unii oameni au degetele în "formă de bețe de to­bă". În cel mai fericit caz, doar un singur deget este atins. În cel mai rău caz, ea se manifestă la toa­te degetele. Această boală se numește hipocra­tism digital, evoluează progresiv și, în general, nu doa­re. Dacă în paralel cu deformarea degetelor și un­ghiile devin bombate, este foarte probabil ca o ma­ladie cronică să fie la originea problemei.
Aproximativ una din trei persoane care are can­cer la plămâni are astfel de degete. Această parti­cularitate face parte și dintre simptomele altor pato­logii, mai ales unele care afectează căile respiratorii - mucoviscidoza și tuberculoza, dar și maladia lui Crohn, colita ulceroasă, anumite maladii cardio­vasculare, hipertiroidia și boli ale ficatului.

Degetele flexate

Poate că uneori v-ați spus, privind degetele cuiva, că seamănă cu niște gheare. Este foarte posi­bil ca persoana respectivă să sufere de boala Du­puytren. Ea este foarte rară, evoluează încet, nu doare, dar creează invaliditate. Primul semn este, în general, apariția unui mic nodul în palmă care, încet-încet, crește, ajungând să țină degetul flexat spre palmă. Dacă încă nu se poate explica cauza acestei maladii, se pare totuși că ea se datorează unei predispoziții genetice. Populația cea mai expusă este cea de rasă albă din nordul Europei (mai ales scandinavii), cu o incidență ridicată la bărbați, mai ales la fumători și la consumatorii de alcool. Deformația poate avea loc la o mână sau amândouă. Degetul inelar este cel mai atins. Ur­mea­­­ză apoi mijlociul, cel mare și arătătorul. Mala­dia Dupuytren este frecventă la diabetici. Conform statisticilor, două din trei persoane diabetice suferă de ea. Ea este curentă și la persoanele epileptice sau suferind de o maladie a tiroidei, ficatului sau a plămânilor. Se poate întâmpla ca țesuturile altor părți ale corpului să fie în fle­xiune. În cazul bolii Peyronie este vorba despre penis, acesta curbân­du-se din cauza unor plăci fibroase.

Un cucui pe pumn sau pe mână

O umflătură pe mână sau pe pumn este în gene­ral un chist ganglionar care nu este grav. Aceste mici tumori benigne pot să apară oriunde pe mâini, pe degete sau pe oricare altă parte a corpului. Băr­bații sunt mai feriți decât femeile, cei mai atinși fiind gimnaștii. Um­flătura crește când persoana se folosește intens de mână și sca­de atunci când se odihnește. Chiar dacă chisturile gan­glio­nare sunt uneori sensibile și dureroase, ele su­pă­ră în primul rând prin faptul că sunt dizgra­țioase. Din fericire, în unul din trei cazuri, dispar în mod spon­tan. Un alt tip de umflătură a mâinii, cauzată de gută sau de poliar­trita reumatoidă, este însoțită în general de dureri mari și de alte simptome.

O umflătură pe călcâi

Dacă vă strâng foarte rău pantofii în zona căl­câiului, se poate să suferiți de o exostoză plan­tară, caracterizată printr-o creștere a osului călcâiului. Durerea este și mai mare când este însoțită de o bur­sită, o inflamație a micilor cavități umplute cu lichid ce lubrifiază și protejează articulațiile din tot corpul. Ea se datorează purtatului unor pantofi nepotriviți pentru picioare sau unei predispoziții ere­ditare.

Temperatură capricioasă a corpului

Mâinile și picioarele reci

Când dați noroc cu cineva, vi se spune des că aveți mâinile reci? Vă apucă frigul doar gândin­du-vă că o să mergeți desculț? Ni s-a întâmplat tuturor să avem picioa­rele reci iarna sau în clădiri cu ae­rul condiționat foarte puternic. Dar există anumite persoane care au întotdeauna extremitățile reci, mai ales când urmează un trata­ment pe bază de beta-blocanți sau medicamente pre­scrise pentru a trata tulburările tiroidei sau mi­gre­nele. Degetele și unghiile înghețate care se albesc sau se albăstresc sunt tipice sin­dromului Raynaud. frigul și stresul nu fac decât să agraveze simpto­mele. Degetele și unghiile se albesc sau se albăs­tresc și apar și înțe­pă­turi. Simpto­mele pot apărea și la lobul urechii, la nas și la gambe. Aproximativ 6% din întreaga populație este vizată, mai ales fe­meile între 20 și 40 de ani, fu­mătoare. Boala Ray­naud pare a fi ere­ditară. Din nefericire, la femei, ea este însoțită și de o fibro­mialgie, maladie carac­terizată de dureri în tot corpul.
Mâinile și picioarele reci pot fi și una dintre con­secințele directe ale maladiei arteriale perife­rice, dar și a trombangeitei obliterante. Boala vi­zea­ză bărbații între 20 și 40 de ani, mai ales fumă­tori. În cazul maladiei arteriale periferice, depozite de grăsime tapetează pereții arterelor, ceea ce înce­tinește circulația sângelui către stomac, rinichi, brațe și picioare. Printre alte simptome, mai trebuie notate picioarele care își schimbă culoarea, mersul greoi, precum și o slăbire a erecției. În cazurile ex­treme, se poate ajunge la cangrene și la amputare.

Când ne este întruna frig

Purtați mereu un pulovăr gros și stați lângă sobă în timp ce ceilalți sunt în mânecă scurtă? În cazul acesta, se poate să suferiți de hipotiroidie. Această boală, de foarte multe ori prost diagnosticată, este datorată unui deficit de hormoni tiroidieni. Deși afec­­tează ambele sexe, cel mai des o fac femeile. Printre alte simptome mai trebuie menționate: creș­terea în greutate, uscarea pielii și o constipație cro­nică. În afara unei hipersensibilități la frig, persoa­nele ce suferă de această boală sunt obosite mereu. Ele au de multe ori probleme de fertilitate și o slabă tensiune arterială. Intoleranța la frig mai poate fi și semnul unei alte tulburări hormonale numite dis­funcție hipotalamică, care afectează hi­potalamu­sul, o regiune a creierului care reglează tem­pera­tura corpului, apetitul, greutatea și emo­țiile. Ea poa­te fi consecința unei tumori, infecții, trauma­tism al capului sau al nutriției.
Persoanele anemice sunt de asemeni foarte fri­gu­roase. Aproximativ 20% dintre oamenii cu ca­ren­ță de fier sunt friguroși. Mai rar, hipersen­si­bilitatea la frig este semnul precursor al unui can­cer la oase sau al unei leucemii.

Senzația de căldură permanentă

Unele femei aflate la menopauză se plâng în per­manență că le este cald. Într-adevăr, bufeurile de căldură sunt unul dintre principalele sindroame ale menopauzei. Totuși, dacă nu suportă căldura, nu înseamnă neapărat că o femeie este la meno­pau­ză. De altfel, acest lucru nici măcar nu le este spe­cific femeilor. Termofobia este unul dintre simpto­mele numeroaselor tulburări hormonale, mai ales hipertiroidia. Printre alte semne, mai trebuie notat: o mare nervozitate, pierderea în greutate, setea și foamea excesivă și privi­rea fixă.
Senzația de căl­dură permanentă se datorează și con­sumului exce­siv de cafea, fo­lo­sirii amfeta­mi­nelor și medicamentelor prescrise în tulburările tiroidei. Intoleranța la căldură poate fi și semnul pre­vestitor al unei anhidroze sau anidroze (absența sudorii), ce poate fi fatală. Persoanelor ce nu trans­piră poate să le fie așa de cald încât să leșine de epuizare sau să facă o criză cardiacă.