Informațiile solicitate cu privire la hemangiomul plan sunt următoarele: hemangiomul este cel mai răspândit tip de semn vascular și, deși nu se cunoaște exact cauza apariției sale, cea mai acceptabilă teorie este cea a malformației anumitor vase sanguine pe parcursul dezvoltării fetale. Ca orice parte a organismului, și dezvoltarea sistemului vascular este guvernată de genele fetale. Altfel spus, în cazul leziunilor vasculare, cum sunt așa-numitele "pete de vin", putem vorbi despre o disfuncție genetică în care genele ce controlează creșterea nu se "decuplează", fenomen care are drept rezultat continuarea creșterii vaselor sanguine.
O altă ipoteză demnă de luat în calcul, în cazul anumitor semne vasculare, este că inervarea zonei afectate (față, picior etc.) este deficitară sau absentă. Deoarece terminațiile nervoase sunt răspunzătoare de diametrul vascular, anomaliile sau lipsa acestor terminații determină dilatarea excesivă a vaselor sanguine, care se umplu apoi cu sânge în exces, rezultând un semn de culoare roșie.
Deși majoritatea semnelor vasculare (hemangiom, în cazul nepoțelului dvs.) sunt nedureroase, ele necesită întotdeauna o evaluare medicală, în vederea excluderii unor eventuale complicații. Spre exemplu, una dintre complicațiile majore ale malformațiilor vasculare este hiperplazia țesutului afectat, care constă în extinderea acestuia din cauza unui ritm crescut de reproducere celulară, care poate afecta pielea, oasele sau mușchii. În cele mai multe cazuri, aceste semne vasculare vor crește odată cu pacientul și, în mod ocazional, se vor îngroșa și își vor mări dimensiunile.
În privința tratamentului, trebuie spus că laserul pare să fie cea mai indicată formă de abordare terapeutică. El generează un fascicul de lumină foarte puternică, care poate fi focalizat asupra anumitor țesuturi din corp și poate fi utilizat în scopul îndepărtării sau al reducerii zonei de extindere a semnului vascular. Laserele utilizate în managementul semnelor vasculare sunt lasere pulsatile colorante. Fasciculul subțire de lumină, emis de unitatea laser, este absorbit de globulele roșii din vasele sanguine care intră în alcătuirea petei vasculare. La rândul lor, vasele suferă leziuni termice, fiind, practic, cauterizate și închise definitiv. Emisia de fascicule pulsatile scurte asigură, totodată, și protecția țesuturilor învecinate, fapt pentru care cicatricile rezultate sunt minore. Lumina laser pătrunde numai până la 1,2-1,5 mm sub suprafața pielii, astfel încât este foarte utilă în tratarea semnelor vasculare de tipul "petelor de vin" și al hemangioamelor capilare, când sunt încă aplatizate. Această terapie este sigură și eficientă și, în cazul copiilor, este bine ca ea să fie începută cât mai curând posibil.
Alte metode de tratament ale semnelor vasculare includ crioterapia (se utilizează azot lichid pentru înghețarea și îndepărtarea leziunilor), extirparea chirurgicală, medicația corticosteroidă în aplicații topice, injecții sau administrare orală.
Din sfera medicinei naturiste, ajutorul poate veni prin administrarea extractului de Cimișir, dar numai sub formă de gemoderivat și numai pe cale orală. Indicat în multe alte patologii, Cimișirul se poate folosi și în cazul hemangioamelor sau al neo-formațiilor vasculare cutanate (util și pentru hemangioame cu alte localizari - hepatice, spinale, cerebrale), rezultatele obținute fiind, în general, încurajatoare.
Atenție! Din cauza prezenței ciclobuxinei conținute (este un venin tetanizant), ingerarea cimișirului sub formă de preparate empirice poate provoca vertij, tremurături, vomismente, diaree, congestie pulmonară, paralizie respiratorie și chiar paralizie spinală spastică, iar contactul extern cu seva acestei plante produce iritații cutanate importante.
Să auzim numai de bine!
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, str. Vasile Lascăr 169, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
"Am bilă leneșă și vreau să știu ce fel de regim să țin"
(Răspuns pentru I.R. - Sibiu, F. AS nr. 1148)
Ce este colecistita?
Vezica biliară depozitează și eliberează bila, un lichid brun-verzui produs în ficat și care are rol în digestia grăsimilor. Organismul are nevoie de bilă pentru a digera grăsimile, vezica biliară se contractă și împinge bila în canalele biliare care o transportă în intestinul subțire. Colecistita este inflamația peretelui vezicii biliare. Ea poate fi acută sau cronică.
Ce simptome are?
În general, simptomul este o durere în partea superioară dreaptă a abdomenului, care poate iradia în umărul drept, umărul stâng sau spate; greață sau vărsături; sensibilitate în partea dreaptă a abdomenului; balonare. În cazul colecistitei acute, durerea este foarte puternică, însoțită de vărsături, febră și greață. Odată ce se instalează criza, se poate ajunge la icter, din cauza faptului că lichidul (bila) intră în piele, condus prin sânge. De obicei, acest fel de reacție a organismului are strânsă legătură cu ceea ce mănânci, mai ales ulei prăjit sau grăsimi.
Colecistita cronică este inflamația pe termen lung a vezicii biliare. Simptomatic, ea se asociază cu diaree și balonare, care din punct de vedere alimentar, au strânsă legătură cu consumul de crudități. Alte simptome sunt: gust amar, dureri de cap, amețeli, țiuit de urechi, diaree, dureri de burtă, insomnie, nervozitate.
Cum tratezi colecistita
Tratament alimentar. În primul rând, trebuie evitate: carnea grasă de porc, de miel, de berbec, grăsimile în general, prăjelile, organele de animale, icrele, prăjiturile, alimentele foarte reci, cruditățile, condimentele, alcoolul, ceapa crudă, untura;
* trebuie să mănânci la timp;
* este bine să îți iei proteinele necesare, din pește sau produse de soia;
* curăță foarte bine legumele și fructele;
* fii relaxat când muncești, detașat, astfel încât să nu apară oboseala cauzatoare de stres;
* mănâncă mai multă verdeață, ridichi, fructe, ovăz, ciuperci;
* bea multă apă, mănâncă mai des și mai puțin;
* consumă ceai de păpădie, ceai de pelin, ceai de mătase de porumb.
Tratament recomandat
* Acupunctura și presopunctura în puncte speciale.
* Plasture din plante special pentru bilă.
* Medicament pe bază de plante LI DAN PIAN.
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Fiul meu are deviație de sept"
(Răspuns pentru IANCA - Sibiu, F.AS nr. 1239)
Există un remediu excepțional pentru deviația de sept, și anume unguentul POCO. Fiul dvs. se va unge odată pe zi, de preferință seara, cu o mică cantitate de unguent luată pe degetul mic în fiecare nară, pe o adâncime nu mai mare de 1,5 cm.
După 20 de zile va constata că deviația de sept nu-l mai deranjează și că poate respira ușor, nasul fiind complet desfundat și lipsit de mucus.
Fiul dumneavoastră nu va mai folosi deloc Bixtonim, acesta putând fi utilizat pe o durată de maximum 7 zile continuu, spre deosebire de unguentul POCO, care poate fi folosit luni și ani de zile. Spre exemplu, și eu sufăr încă din tinerețe de deviație de sept, dar nu m-am operat. În prezent, deși sunt în vârstă de 79 de ani, singurul dezavantaj pe care mi-l cauzează deviația de sept este acela că prin nara stângă respir ceva mai ușor decât pe nara dreaptă. Cu toate acestea, nu mai sunt obligat să respir și pe gură și nici nu mai dorm cu gura deschisă, respirația pe nas fiind ușoară, nările fiind întotdeauna curate și lipsite de mucus.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș.
POCO poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, sau prin e-mail: mirceapocanschi @yahoo.com
Multă sănătate!