Răspuns pentru IOANA V. - Suceava, F. AS nr. 1238 - "Nepoțelul meu are hemangiom plan"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Informațiile solicitate cu privire la hemangio­mul plan sunt următoarele: heman­giomul este cel mai răspândit tip de semn vascular și, deși nu se cunoaște exact cauza apariției sale, cea mai acceptabilă teorie este cea a malfor­mației anumitor vase sanguine pe parcursul dezvoltării fetale. Ca orice parte a organismului, și dezvoltarea sistemului vascular este guvernată de genele fetale. Altfel spus, în cazul leziunilor vasculare, cum sunt așa-numitele "pete de vin", putem vorbi despre o disfuncție genetică în care genele ce controlează creșterea nu se "decuplează", fenomen care are drept rezultat continuarea creș­terii vaselor sanguine.
O altă ipoteză demnă de luat în calcul, în cazul anu­mitor semne vasculare, este că inervarea zonei afectate (față, picior etc.) este deficitară sau absentă. Deoarece terminațiile nervoase sunt răspun­zătoare de diametrul vascular, ano­ma­liile sau lipsa acestor terminații determină dilatarea excesivă a vaselor sanguine, care se um­plu apoi cu sânge în exces, rezultând un semn de culoare roșie.
Deși majoritatea semnelor vas­culare (hemangiom, în cazul nepo­țelului dvs.) sunt nedureroase, ele necesită întotdeauna o evalua­re me­dicală, în vederea excluderii unor eventuale com­pli­cații. Spre exemplu, una dintre complicațiile ma­jore ale malformațiilor vasculare este hiperpla­zia țesutului afectat, care constă în extinderea aces­tuia din cauza unui ritm crescut de reproducere ce­lu­lară, care poate afecta pielea, oasele sau mușchii. În cele mai multe cazuri, aceste semne vasculare vor crește odată cu pacientul și, în mod ocazional, se vor îngroșa și își vor mări dimensiunile.
În privința tratamentului, trebuie spus că laserul pare să fie cea mai indicată formă de abordare tera­peutică. El generează un fascicul de lumină foarte puternică, care poate fi focalizat asupra anumitor țesuturi din corp și poate fi utilizat în scopul înde­păr­tării sau al reducerii zonei de extindere a sem­nului vascular. Laserele utilizate în manage­men­tul semnelor vasculare sunt lasere pulsatile co­lorante. Fasciculul subțire de lumină, emis de unitatea laser, este absorbit de globulele roșii din vasele sanguine care intră în alcătuirea petei vascu­lare. La rândul lor, vasele suferă leziuni termice, fiind, practic, cauterizate și închise definitiv. Emisia de fascicule pulsatile scurte asigură, totodată, și protecția țesu­turilor învecinate, fapt pentru care cicatricile rezul­tate sunt minore. Lumina laser pă­trunde numai până la 1,2-1,5 mm sub suprafața pielii, astfel încât este foarte utilă în tratarea sem­nelor vasculare de tipul "petelor de vin" și al hemangioamelor capi­lare, când sunt încă aplatizate. Această terapie este sigură și eficientă și, în cazul copiilor, este bine ca ea să fie începută cât mai curând posibil.
Alte metode de tratament ale semnelor vascu­lare includ crioterapia (se utilizează azot lichid pentru înghețarea și îndepărtarea leziunilor), extir­parea chirurgicală, medicația corticosteroidă în aplicații topice, injecții sau administrare orală.
Din sfera medicinei naturiste, ajutorul poate veni prin administrarea extractului de Cimișir, dar numai sub formă de gemoderivat și numai pe cale orală. Indicat în multe alte patologii, Cimișirul se poate folosi și în cazul hemangioamelor sau al neo-formațiilor vasculare cutanate (util și pentru he­man­gioame cu alte localizari - hepatice, spinale, ce­rebrale), rezultatele obținute fiind, în general, încurajatoare.
Atenție! Din cauza prezenței ciclobuxinei conți­nute (este un venin tetanizant), ingerarea cimiși­rului sub formă de preparate empirice poate provo­ca vertij, tremurături, vomismente, diaree, conges­tie pulmonară, paralizie respiratorie și chiar parali­zie spinală spastică, iar contactul extern cu seva acestei plante produce iritații cutanate importante.
Să auzim numai de bine!
   
 
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, str. Vasile Lascăr 169, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Am bilă leneșă și vreau să știu ce fel de regim să țin"
(Răspuns pentru I.R. - Sibiu, F. AS nr. 1148)


Ce este colecistita?
Vezica biliară depozitează și eliberează bila, un lichid brun-verzui produs în ficat și care are rol în digestia grăsimilor. Organismul are nevoie de bilă pentru a digera grăsimile, vezica biliară se contrac­tă și împinge bila în canalele biliare care o transportă în in­testinul subțire. Colecistita este inflamația peretelui vezicii bi­lia­re. Ea poate fi acută sau cro­nică.
Ce simptome are?
În general, simptomul este o durere în partea superioară dreap­tă a abdomenului, care poate iradia în umărul drept, umărul stâng sau spate; greață sau vărsături; sensibilitate în par­tea dreaptă a abdomenului; balonare. În cazul colecistitei acute, durerea este foarte puter­nică, însoțită de vărsături, febră și greață. Odată ce se instalează criza, se poate ajunge la icter, din cauza faptului că lichidul (bila) intră în piele, condus prin sânge. De obicei, acest fel de reacție a organismului are strânsă legătură cu ceea ce mă­nânci, mai ales ulei prăjit sau gră­simi.
Colecistita cronică este infla­mația pe termen lung a vezicii bi­liare. Simptomatic, ea se asociază cu diaree și balonare, care din punct de vedere alimentar, au strânsă legătură cu consu­mul de crudități. Alte simptome sunt: gust amar, dureri de cap, amețeli, țiuit de urechi, diaree, dureri de burtă, insomnie, nervozitate.
Cum tratezi colecistita
Tratament alimentar. În primul rând, trebuie evitate: carnea grasă de porc, de miel, de berbec, grăsimile în general, prăjelile, organele de animale, icrele, prăjiturile, alimentele foarte reci, cruditățile, condimentele, alcoolul, ceapa crudă, untura;
* trebuie să mănânci la timp;
* este bine să îți iei proteinele necesare, din pește sau produse de soia;
* curăță foarte bine legumele și fructele;
* fii relaxat când muncești, detașat, astfel încât să nu apară oboseala cauzatoare de stres;
* mănâncă mai multă verdeață, ridichi, fructe, ovăz, ciuperci;
* bea multă apă, mănâncă mai des și mai puțin;
* consumă ceai de păpădie, ceai de pelin, ceai de mătase de porumb.
Tratament recomandat
* Acupunctura și presopunctura în puncte speciale.
* Plasture din plante special pentru bilă.
* Medicament pe bază de plante LI DAN PIAN.


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Fiul meu are deviație de sept"
(Răspuns pentru IANCA - Sibiu, F.AS nr. 1239)


Există un remediu excepțional pentru deviația de sept, și anume unguentul POCO. Fiul dvs. se va unge odată pe zi, de preferință seara, cu o mică cantitate de unguent luată pe degetul mic în fiecare nară, pe o adâncime nu mai mare de 1,5 cm.
După 20 de zile va constata că deviația de sept nu-l mai deranjează și că poate respira ușor, nasul fiind complet desfundat și lipsit de mucus.
Fiul dumneavoastră nu va mai folosi deloc Bix­tonim, acesta putând fi utilizat pe o durată de maxi­mum 7 zile continuu, spre deosebire de unguentul POCO, care poate fi folosit luni și ani de zile. Spre exemplu, și eu sufăr încă din tinerețe de deviație de sept, dar nu m-am operat. În prezent, deși sunt în vârstă de 79 de ani, singurul dezavantaj pe care mi-l cauzează deviația de sept este acela că prin nara stângă respir ceva mai ușor decât pe nara dreaptă. Cu toate acestea, nu mai sunt obligat să respir și pe gură și nici nu mai dorm cu gura deschisă, respira­ția pe nas fiind ușoară, nările fiind întotdeauna curate și lipsite de mucus.
POCO este un medicament cu utilizări univer­sale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spec­taculoase în numeroase cazuri în care alte trata­mente au dat greș.
POCO poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, sau prin e-mail: mirceapocanschi @yahoo.com
Multă sănătate!