BONEY M și BZN

Dana Ene
"BĂTĂLIA HITURILOR"

În "epoca veche", înainte de '89, au fost prin­tre cele mai iubite formații străine care le-au dezmorțit românilor înghețați, și trupul, și sufletul. Iar după ce li s-a permis să cânte și-n Ro­mâ­nia, dragostea s-a transformat în delir. Boney M și BZN nu erau ascultați doar la radio și pe magne­tofoane, ci și în marile magazine, în prăvălii și pe stradă, ba chiar și în căștile de la coafor. Vremuri duse, dar nu apuse... Chiar dacă prin Occident anii lor de glorie au cam apus, aici, la noi, în fostele țări ale blocului comunist, cele două trupe găsesc me­reu un public dispus să îi ovaționeze, să cânte și să dan­seze cu ei, ca în anii cei grei. La începutul lunii de­cem­brie, în București, cele două trupe vor cânta în aceeași seară, la Sala Palatului. Va fi un spec­tacol de peste 120 de mi­nute, intitulat "BĂTĂ­LIA HITU­RILOR". "Am dori ca acest proiect să se desfășoare anual, spre iarnă, ca să mai încălzim puțin atmo­sfera. Ne-am gândit să invităm în fiecare an câte două nume celebre ale scenei muzicale interna­ționale, într-un duel muzical", spun organizatorii.

BZN

Cântăreața olandeză Anny Schilder (57 de ani), solista for­mației BZN, a dus o luptă aprigă cu un cancer de sân. Boala i-a fost descoperită la finele lui 2014, an în care ar fi trebuit să susțină un concert și la noi. Jan Keizer (azi 67 de ani) și Anny Schilder s-au văzut nevoiți să își anuleze toate spectacolele, spre regre­tul fanilor, cărora le pregă­tiseră o mulțime de surprize. Dar, optimistă și bătăioasă, ar­tista a înfrânt boala și în noaptea de Revelion a anului 2016, a cântat, plină de vervă, în Piața Palatului Culturii din Iași.
BZN (Band Zonder Naam - "Trupa Fără Nu­me") a împlinit anul acesta 50 de ani de existență și 42 de ani în formula actuală, cu Jan Keizer și Anny Schilder în postura de soliști. O jumătate de secol în care trupa a scos nu mai puțin de 33 de albume de studio și două live, vândute în 15 mi­lioane de exemplare, și care le-au adus celor doi interpreți 88 de discuri de aur și platină. Chiar și unele dintre albumele lor compilație (cu melodii mai vechi) au reușit să câștige discuri de aur în țara lor natală, atingând recorduri de vânzări. În spectacolul bucureștean de pe 4 decembrie, vor fi scoase "la atac" cele mai cunoscute și mai premiate melodii ale trupei: Blue Eyes, Dance, Dance, Twilight, Put on your Make-Up, Just an Illu­sion, If I say the Words, The Summer­time, Waltzing Maria, Amore sau La Pri­mavera.

BONEY M

Chiar dacă din mem­brii vechii formații mai există doar un sin­gur reprezen­tant, Boney M e o ga­ran­ție de ca­li­tate și va urca pri­ma pe sce­nă, având și forțe ceva mai... proas­pete, precum: Go­seth Olivia Mor­ris, Rosemary Mar­tin și Mark Oliver Agyei, ce cântă în trupă de doar 2-3 ani.
Numai Maizie Wil­liams (azi în vârstă de 65 de ani) mai face parte din formația inițială, înființată în 1975, de produ­cătorul german Frank Farian. El gă­sise atunci formula perfectă a succesului, cu patru cân­tăreți exotici din Caraibe: jamai­canele Liz Mitchell și Marcia Barrett, Maizie Williams din insula Montserrat și Bobby Farrell din Aruba - într-un cuvânt... BONEY M. Cei patru insulari au scris o pagină im­portantă din istoria muzicală europeană a anilor `70-`80. Au scos îm­preună 8 discuri (pri­mul dintre ele - "Take the Heat off Me", în 1976, și ultimul, "Eye Dance", în 1985). Aceste albume le-au adus 18 discuri de platină și 15 de aur și s-au vândut în peste 200 de milioane de exem­plare în întreaga lume. Dar anii disco nu puteau să continue la nesfârșit, așa că după primul și inevitabilul eșec, în 1986, cu me­lodia "Young, Free and Single", trupa s-a des­tră­mat și fiecare a pornit pe alt drum. Ul­terior, BONEY M s-a tot re­for­mat în jurul re­gre­tatului Bobby Far­rell, care a de­cedat, în ur­ma unui infarct, pe 30 decem­brie 2010, în timpul unui turneu în Rusia. Și cole­gele lui, Maizie Wil­li­ams și Liz Mit­chell, au mai cochetat pe­rio­dic cu BONEY M, însă nu s-au lăsat convinse să re­întregească tru­pa. Deseori, acolo unde merge una, nu merge și cealaltă. Ca urmare, în concertul de la noi, o puteți asculta pe Maizie cântând piese precum: "Sunny", "Daddy Cool", "Rasputin", "Ma Baker", "Rivers of Babylon", "Belfast" și multe altele.
(Bilete pentru spectacol mai găsiți în rețeaua Eventim, la prețul de 199 lei.)