"Moldovioara noastră iubită"

Ion Longin Popescu
Bun cunoscător al regimurilor comuniste, pro­fe­sorul universitar Valeriu Dulgheru lansează un apel către alegători, îndemnându-i s-o voteze masiv pe Maia Sandu.

Pornind de la inițiativa diasporei, "adopt un vot" și de la hotărârea celor de acasă, "aduc un vot", ba­sarabenii sunt chemați să renunțe la șederea după sobă și să vină la cabinele de vot. Două exemple sunt impresionante: un tânăr basarabean din Caraibe dorește să vină să voteze la New York, la o distanță de 3000 km! O moldoveancă, Nadia Saulainen, din Helsinki, va aduce la vot, la Tallinn, încă 8 persoane. Jurnalista Sil­via Ursul povestește în revista "Natura", la Chi­și­nău, câteva cazuri de solidaritate și conștiință socială cu­­tremurătoare, care ne arată necesitatea istorică a prezenței la alegerile prezidențiale ce urmează. Andrei Andreev donează 6 bilete (4 adulți și 2 copii) de la ae­roportul Beauvais din Paris, sau invers, să vină să vo­teze pentru un viitor mai bun. Tatiana Guti anunță că are două locuri în mașină, din Philadelphia până la Hamilton, New Jersey. "De acolo, luăm trenul până la New York și mergem la vot!", spune basarabeanca. Anas­tasia Cucuruz anunță: "Dacă e pe aici, prin Berlin, lume care are pașaportul în Republica Moldova, eu vi-l pot aduce. Amintesc că pașaportul poate fi și expirat, veți avea voie să votați". "Pe cei care stați în Londra vă întreb: se poate ajunge de la aeroportul Gadwick pâ­nă la secția de vot, de la Ambasadă, într-o oră? Ve­nim din Norvegia și aterizarea e la ora 20:00", spune un anonim. "Știe cineva secția de votare din Nor­ve­gia?" întreabă Victoria Tarpescu. "Din câte am înțeles, nu există, suntem obligați să mergem în Suedia...". "Dragi moldoveni care doriți să votați în Torino, Italia. Vreau să vă ajut cu transport și cazare, 2-3 persoane, absolut decise pro-Maia Sandu! Contactați-mă în pri­vat." Curajosul Alexandru Nartea strigă din Caraibe: "Dragi concetățeni, locuim în Sfânta Lucia și cel mai con­venabil e să votăm în New York (da, la 3000 km!)... Mă poate cineva găzdui, pe 12-13 noiembrie, în New York? Mulțumesc." "Salut", scrie Florin Co­va­lenco. "Adopt două, eventual trei voturi la Praga. Pu­teți veni cu copiii, dacă aveți familie. De înnoptat aveți unde". "Salut", intră în vorbă pe facebook Carolina Rotaru. "Oferim cazare gratuită celor care vor să vină să voteze în Montreal. Putem găzdui 5 persoane. La o ma­re ne­voie, ne înghesuim și încăpem mai mulți". "Merge ci­neva din Los Angeles spre Sacramento?", în­treabă A­lex Urusciuc. "Am 3 locuri libere". "Dragi pri­eteni, a­vem 3 locuri libere în mașină, din Yavne către Tel Aviv" (Doina Buțcu). "Salutare, în China avem doar o secție de votare în incinta ambasadei din Beijing. Voi face 1200 km și eu, pentru un viitor mai bun, acasă, în Mol­dovioara noastră iubită" (Iurie Gol­ban). "Stimați mol­do­veni care trăiți în nordul Fin­lan­dei, eu cu mare plă­ce­re pot caza până la 6-7 persoane pe trei nopți, ca apoi du­minică dimineața, pe 13, îm­preună să mergem spre Tallinn, să votăm! Fac plăcinte, dacă veniți, de care vreți! Hai, Moldova, HAI! Tre­zirea!" (Savolainen Na­dea).
Spre deosebire de alegerile din primul tur, se pare că basarabenii nu vor lăsa să le scape șansa uriașă de a eli­bera pământul natal de amenințarea rusească. Ab­sen­teismul la vot, specific românesc, va fi un adevărat blestem pe 13 noiembrie! De aceea, este necesar să convingeți cât mai mulți votanți să vină la urne!