Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente pentru bolile INTESTINELOR

Redactia
Diareea și constipația

Nicio funcție a corpului nu este mai variabilă și mai supusă influențelor externe decât defecația. Obi­ceiurile normale legate de defecație variază con­siderabil de la o persoană la alta, fiind modi­ficate de vârstă, factori fiziologici indi­viduali, profiluri alimentare, influ­ențe sociale și cul­turale. Modifi­că­rile frecvenței, con­­sistenței sau vo­lu­mului scau­nului sau prezența sângelui, mucu­sului, puroiului sau materiilor grase în exces, pot in­dica o stare pato­logică. De aceea, în ase­menea ca­zuri, este absolut ne­cesar un control me­dical amănunțit.

Diareea

Este o stare patolo­gică care se mani­festă prin eliminarea frec­ventă de materii fecale, de consistență moa­le și volum cres­cut. Diareea poate fi infec­ți­oasă, indusă de medicamente, legată de alimen­tație sau psihologică. Există și o "diaree a călăto­rului", care apare de obicei în excursii, con­cedii. Aceasta este cauzată de stresul legat de călă­torie, modifi­carea stilului obișnuit de viață, varia­țiile de climă și obiceiurile culinare. O diaree de scurtă du­rată nu ar trebui să ne îngrijoreze, iar pen­tru înde­păr­tarea ei sunt suficiente folosirea unor pre­parate din urmă­toarele plante medicinale: roi­niță, mentă, busuioc, cimbru, rozmarin. Se folosesc părțile aerie­ne ale acestor plante, ramificațiile tine­re, nelig­nificate, împreună cu frunzele și florile.
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
* Crețișoara. Materia primă folosită în sco­puri terapeutice este formată din părțile aeriene ale plantei (Herba alchemillae).
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai, pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Gălbenelele. Se utilizează florile (Flores callendulae) bogate în saponozide, carotinoide, flavonozide, mucilagii, tanin.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de apă sau ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Mușețelul. Când diareea este de natură in­fecțioasă, se folosesc florile (Flores chamomillae)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai, pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de apă sau ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Dacă o diaree se prelungește, există posibilitatea ca organismul să se deshidrateze și atunci este necesară o rehidratare a acestuia. Această rehi­dratare se poate face prin consum de compoturi, obținute din fructe, și/sau folosirea sărurilor de rehidratare. (Farmacia FALTIS prepară asemenea săruri de rehidratare sub numele Gesol.)

Constipația

Este o evacuare dificilă sau rară a materiilor fecale. Apare cu o frecvență mai mare la extremi­tățile vârstei: sugari și bătrâni. Constipația la bătrâni se datorează scăderii motilității intestinului gros, din cauza înaintării în vârstă, dietei sărace în fibre, sedentarismului și utilizării medica­men­telor care constipă. Se recomandă tratamentele naturiste cu:
* Volbură. Se folo­sesc părțile aeriene ale plan­tei (Herba con­volvuli), bogate în con­volvulină și jalapină, care, în funcție de doză, poate acționa ca la­xativ sau ca purgativ.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu apă.
Vinul: se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia FALTIS din Brăila prepară o pulbere laxativă, care, amestecată cu o ceașcă de ceai de vol­bură, este indicată în tratamentul constipațiilor ato­ne, specifice omului vârstnic. Rezultatele sunt spec­taculoase dacă constipația este de natură fizio­logică și nu se datorează unor malformații la nivelul co­lonului. Față de laxativele de sinteză, acest trata­ment are avantajul că nu provoacă colici sau crampe bolnavului.)
* Crușinul (Pața­chină). Se folosește scoar­­ța (Cortex frangu­lae) care conține derivați antra­ce­nici, acțiunea prin­­cipală a acestora fiind laxativă și pur­ga­tivă.
Decoctul: se bea câte o cană de ceai, seara.
Tinctura: se iau câte 50 de pică­turi.
Vinul: se administrează 50 ml de vin, seara la culcare.
Uleiul de ricin sau uleiul de parafină, în doze de 50 de grame, luate seara la culcare, se pot folosi de asemenea în combaterea consti­pației. Dacă constipația este cro­nică, se poate recur­ge la clisme sau purgative dras­tice. Sulfatul de mag­neziu (sarea amară) sau Sulfa­tul de sodiu. Se iau câte 30 de grame.

Hemoragia digestivă

Hemoragiile digestive pot fi provocate atât de afecțiuni ale aparatului digestiv superior cât și ale segmentului digestiv inferior.
* Crețișoara. Materia primă este for­mată din părțile aeriene ale plantei (Herba alchemillae).
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pi­că­turi, de 2 ori pe zi, adăugate în pu­țină apă.
Vinul: se administrează o lin­gu­ră de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Stejarul. Se folosește scoarța de stejar (Cortex quercus) foarte bogată în tanin.
Decoctul: se beau câte 3 cești de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de apă sau ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Notă. Dacă hemoragia digestivă se cronicizează, se recomandă un control medical de specialitate.

Hemoroizii și fisurile anale

* Saschiul. Se folosește partea aeriană (Her­ba vincae minoris) bogată în vincamină, ce acti­vea­ză circulația sângelui în zona rectală și anală.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai, pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin de saschiu, producție 2016. Pentru cei intere­sați livrăm aceste preparate la domiciliu, cu plata ramburs, la primirea coletului.)
* Gălbenelele. Se utilizează florile (Flores callendulae).
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamente externe locale: băi de șezut, cu de­coct de rădăcină de tătăneasă și creme cu extracte din plante medicinale.
Un unguent pentru tratarea hemoroizilor și a fisurilor anale, ușor de pregătit în casă, se poate face după următoarea rețetă, menționată în Far­ma­­copeea Română, ediția a V-a, din 1943, din muguri de plop și untură de porc:
Rețetă: 50 grame muguri uscați de plop se pun în 100 ml alcool alimentar de 80 de grade. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După cele 10 zile, se stoarce bine preparatul și se filtrează prin pânză de tifon bine împăturită, se evaporă apoi lichidul pe baie de apă, într-un vas de porțelan sau email, până se obține un ex­tract moale, de consistență siropoasă, care se amestecă la cald, cu 90 grame untură de porc pre­parată în casă și 10 grame lanolină. După răcire, dacă unguentul este prea tare, se poate înmuia cu puțin ulei de floarea-soarelui, până la o consis­tență potrivită.
Folosirea lanolinei în obținerea cremelor este obligatorie, mai ales dacă acestea conțin apă, altfel unguentul nu se formează, se "brânzește", "se taie" cum se spune popular.
(Farmacia FALTIS are un tratament complet (unguent și supozitoare) pentru hemoroizi externi sau interni, sângerânzi sau nesângerânzi. De ase­menea, pentru fisurile anale.)

Paraziții intestinali
(Tenia, Oxiurii, Limbricii, Ascarizii)


* Liliacul. Preparatele se realizează din scoarță de liliac.
Tinctura: se ia o linguriță pe zi, adăugată într-o cană de ceai divers.
Vinul: se administrează o ceașcă pe zi, după masă. Administrarea se va face seara, înainte de culcare, timp de trei zile. A patra zi, se ia un pur­gativ (30 grame sulfat de sodiu sau sare amară).
* Feriga. În medicina popu­lară se folo­sesc, în principal, rizo­mii de ferigă care produc o para­lizie ireversibilă a viermi­lor in­tes­tinali. Preparatele din ferigă sunt foarte neplăcute la gust, de aceea se recomandă să se folo­sească sub formă de sirop.
Rețeta: Se prepară un decoct dintr-o lingură de rizomi de ferigă proaspeți, răzuiți, și 100 ml apă. După filtrare se adaugă 100 grame zahăr și se mai ține pe foc 10 minute. Se admi­nis­trea­ză dimi­nea­ța, pe stomacul gol, câte o lingură, în două reprize, la interval de 15 minute. După 2 ore de la administrare, se folo­sește un pur­gativ, de exemplu sare amară (30 grame) sau 2 linguri de ulei de ricin, pentru evacuarea vier­milor paralizați.
Contraindicații: supradozarea cu ferigă poa­­te provoca fenomene toxice de ordin gastro­intestinal (vomă, greață), somnolență, tulburări vizuale.
* Dovleacul. Rețetă: 200 grame semințe de­cor­ticate, zdrobite sau măcinate, se amestecă cu lapte și miere, până se obține un terci. Se adminis­trează dimineața pe stomacul gol, în două porții, la interval de 30-60 minute. După două-trei ore, pen­tru a accelera purgația, se admi­nistrează o lingură de ulei de ricin, în care s-au pus câteva picături de zeamă de lămâie, pentru a-i atenua gustul neplă­cut. Pentru uz pediatric (copii peste 5 ani) se folosește a­ceeași rețetă, dar cu o do­ză redusă, de 20 de se­mințe.

Sughițul

Este o contracție spasmodică brutală a dia­frag­­­mului, care se traduce printr-un inspir brusc de aer, cu vibrația corzilor vocale, ce determină un zgomot caracteristic.
Cauzele pot fi: afecțiuni ale stomacului și eso­fa­gului, afecțiuni intestinale, pancreatită, sarcină, înghițirea unor substanțe sufocante sau fierbinți sau consumul exagerat de ardei iute, care irită nervii cen­trali medulari ce de­clan­șea­ză atacurile prelun­gite de sughiț. Ca tratament, pot fi în­cercate unele mă­suri simple, ca de exem­­plu: oprirea voluntară a respirației sau respi­rația într-o pungă de hârtie; băutul rapid al unui pahar cu apă, înghițirea de pâine uscată sau ghea­ță pisată, indu­cerea vărsă­tu­rii, aplicarea unei pre­siuni pe limbă sau pe glo­bii oculari.
În crizele acute de sughiț se poate folosi și nitro­glicerina, administrată sublingual.

Inapetența

Se manifestă prin lipsa poftei de mâncare.
* Pelinul. Se folosesc ca materie primă vâr­fu­rile florale, frunzele și tulpinile.
Preparatele din pelin acționează prin excitarea stimulilor de la nivelul mucoasei digestive, dato­rită conținutului în substanțe amare, caz în care se elibe­rează hormonul foa­mei, nu­mit grelină.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă, înainte de masă.
Vinul: se administrează o lingură de vin, cu 10 minute înainte de masă.
(Farmacia Faltis din Brăila prepară un Sirop orexigen pentru declanșarea poftei de mâncare, ce are în compoziție un extract fluid alcătuit din cicoare, măceșe, vitis vinifera și pelin.)

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.