Nicio funcție a corpului nu este mai variabilă și mai supusă influențelor externe decât defecația. Obiceiurile normale legate de defecație variază considerabil de la o persoană la alta, fiind modificate de vârstă, factori fiziologici individuali, profiluri alimentare, influențe sociale și culturale. Modificările frecvenței, consistenței sau volumului scaunului sau prezența sângelui, mucusului, puroiului sau materiilor grase în exces, pot indica o stare patologică. De aceea, în asemenea cazuri, este absolut necesar un control medical amănunțit.
Diareea
Este o stare patologică care se manifestă prin eliminarea frecventă de materii fecale, de consistență moale și volum crescut. Diareea poate fi infecțioasă, indusă de medicamente, legată de alimentație sau psihologică. Există și o "diaree a călătorului", care apare de obicei în excursii, concedii. Aceasta este cauzată de stresul legat de călătorie, modificarea stilului obișnuit de viață, variațiile de climă și obiceiurile culinare. O diaree de scurtă durată nu ar trebui să ne îngrijoreze, iar pentru îndepărtarea ei sunt suficiente folosirea unor preparate din următoarele plante medicinale: roiniță, mentă, busuioc, cimbru, rozmarin. Se folosesc părțile aeriene ale acestor plante, ramificațiile tinere, nelignificate, împreună cu frunzele și florile.
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
* Crețișoara. Materia primă folosită în scopuri terapeutice este formată din părțile aeriene ale plantei (Herba alchemillae).
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai, pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Gălbenelele. Se utilizează florile (Flores callendulae) bogate în saponozide, carotinoide, flavonozide, mucilagii, tanin.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de apă sau ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Mușețelul. Când diareea este de natură infecțioasă, se folosesc florile (Flores chamomillae)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai, pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de apă sau ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Dacă o diaree se prelungește, există posibilitatea ca organismul să se deshidrateze și atunci este necesară o rehidratare a acestuia. Această rehidratare se poate face prin consum de compoturi, obținute din fructe, și/sau folosirea sărurilor de rehidratare. (Farmacia FALTIS prepară asemenea săruri de rehidratare sub numele Gesol.)
Constipația
Este o evacuare dificilă sau rară a materiilor fecale. Apare cu o frecvență mai mare la extremitățile vârstei: sugari și bătrâni. Constipația la bătrâni se datorează scăderii motilității intestinului gros, din cauza înaintării în vârstă, dietei sărace în fibre, sedentarismului și utilizării medicamentelor care constipă. Se recomandă tratamentele naturiste cu:
* Volbură. Se folosesc părțile aeriene ale plantei (Herba convolvuli), bogate în convolvulină și jalapină, care, în funcție de doză, poate acționa ca laxativ sau ca purgativ.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu apă.
Vinul: se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia FALTIS din Brăila prepară o pulbere laxativă, care, amestecată cu o ceașcă de ceai de volbură, este indicată în tratamentul constipațiilor atone, specifice omului vârstnic. Rezultatele sunt spectaculoase dacă constipația este de natură fiziologică și nu se datorează unor malformații la nivelul colonului. Față de laxativele de sinteză, acest tratament are avantajul că nu provoacă colici sau crampe bolnavului.)
* Crușinul (Pațachină). Se folosește scoarța (Cortex frangulae) care conține derivați antracenici, acțiunea principală a acestora fiind laxativă și purgativă.
Decoctul: se bea câte o cană de ceai, seara.
Tinctura: se iau câte 50 de picături.
Vinul: se administrează 50 ml de vin, seara la culcare.
Uleiul de ricin sau uleiul de parafină, în doze de 50 de grame, luate seara la culcare, se pot folosi de asemenea în combaterea constipației. Dacă constipația este cronică, se poate recurge la clisme sau purgative drastice. Sulfatul de magneziu (sarea amară) sau Sulfatul de sodiu. Se iau câte 30 de grame.
Hemoragia digestivă
Hemoragiile digestive pot fi provocate atât de afecțiuni ale aparatului digestiv superior cât și ale segmentului digestiv inferior.
* Crețișoara. Materia primă este formată din părțile aeriene ale plantei (Herba alchemillae).
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Stejarul. Se folosește scoarța de stejar (Cortex quercus) foarte bogată în tanin.
Decoctul: se beau câte 3 cești de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de apă sau ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Notă. Dacă hemoragia digestivă se cronicizează, se recomandă un control medical de specialitate.
Hemoroizii și fisurile anale
* Saschiul. Se folosește partea aeriană (Herba vincae minoris) bogată în vincamină, ce activează circulația sângelui în zona rectală și anală.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai, pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin de saschiu, producție 2016. Pentru cei interesați livrăm aceste preparate la domiciliu, cu plata ramburs, la primirea coletului.)
* Gălbenelele. Se utilizează florile (Flores callendulae).
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamente externe locale: băi de șezut, cu decoct de rădăcină de tătăneasă și creme cu extracte din plante medicinale.
Un unguent pentru tratarea hemoroizilor și a fisurilor anale, ușor de pregătit în casă, se poate face după următoarea rețetă, menționată în Farmacopeea Română, ediția a V-a, din 1943, din muguri de plop și untură de porc:
Rețetă: 50 grame muguri uscați de plop se pun în 100 ml alcool alimentar de 80 de grade. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După cele 10 zile, se stoarce bine preparatul și se filtrează prin pânză de tifon bine împăturită, se evaporă apoi lichidul pe baie de apă, într-un vas de porțelan sau email, până se obține un extract moale, de consistență siropoasă, care se amestecă la cald, cu 90 grame untură de porc preparată în casă și 10 grame lanolină. După răcire, dacă unguentul este prea tare, se poate înmuia cu puțin ulei de floarea-soarelui, până la o consistență potrivită.
Folosirea lanolinei în obținerea cremelor este obligatorie, mai ales dacă acestea conțin apă, altfel unguentul nu se formează, se "brânzește", "se taie" cum se spune popular.
(Farmacia FALTIS are un tratament complet (unguent și supozitoare) pentru hemoroizi externi sau interni, sângerânzi sau nesângerânzi. De asemenea, pentru fisurile anale.)
Paraziții intestinali
(Tenia, Oxiurii, Limbricii, Ascarizii)
* Liliacul. Preparatele se realizează din scoarță de liliac.
Tinctura: se ia o linguriță pe zi, adăugată într-o cană de ceai divers.
Vinul: se administrează o ceașcă pe zi, după masă. Administrarea se va face seara, înainte de culcare, timp de trei zile. A patra zi, se ia un purgativ (30 grame sulfat de sodiu sau sare amară).
* Feriga. În medicina populară se folosesc, în principal, rizomii de ferigă care produc o paralizie ireversibilă a viermilor intestinali. Preparatele din ferigă sunt foarte neplăcute la gust, de aceea se recomandă să se folosească sub formă de sirop.
Rețeta: Se prepară un decoct dintr-o lingură de rizomi de ferigă proaspeți, răzuiți, și 100 ml apă. După filtrare se adaugă 100 grame zahăr și se mai ține pe foc 10 minute. Se administrează dimineața, pe stomacul gol, câte o lingură, în două reprize, la interval de 15 minute. După 2 ore de la administrare, se folosește un purgativ, de exemplu sare amară (30 grame) sau 2 linguri de ulei de ricin, pentru evacuarea viermilor paralizați.
Contraindicații: supradozarea cu ferigă poate provoca fenomene toxice de ordin gastrointestinal (vomă, greață), somnolență, tulburări vizuale.
* Dovleacul. Rețetă: 200 grame semințe decorticate, zdrobite sau măcinate, se amestecă cu lapte și miere, până se obține un terci. Se administrează dimineața pe stomacul gol, în două porții, la interval de 30-60 minute. După două-trei ore, pentru a accelera purgația, se administrează o lingură de ulei de ricin, în care s-au pus câteva picături de zeamă de lămâie, pentru a-i atenua gustul neplăcut. Pentru uz pediatric (copii peste 5 ani) se folosește aceeași rețetă, dar cu o doză redusă, de 20 de semințe.
Sughițul
Este o contracție spasmodică brutală a diafragmului, care se traduce printr-un inspir brusc de aer, cu vibrația corzilor vocale, ce determină un zgomot caracteristic.
Cauzele pot fi: afecțiuni ale stomacului și esofagului, afecțiuni intestinale, pancreatită, sarcină, înghițirea unor substanțe sufocante sau fierbinți sau consumul exagerat de ardei iute, care irită nervii centrali medulari ce declanșează atacurile prelungite de sughiț. Ca tratament, pot fi încercate unele măsuri simple, ca de exemplu: oprirea voluntară a respirației sau respirația într-o pungă de hârtie; băutul rapid al unui pahar cu apă, înghițirea de pâine uscată sau gheață pisată, inducerea vărsăturii, aplicarea unei presiuni pe limbă sau pe globii oculari.
În crizele acute de sughiț se poate folosi și nitroglicerina, administrată sublingual.
Inapetența
Se manifestă prin lipsa poftei de mâncare.
* Pelinul. Se folosesc ca materie primă vârfurile florale, frunzele și tulpinile.
Preparatele din pelin acționează prin excitarea stimulilor de la nivelul mucoasei digestive, datorită conținutului în substanțe amare, caz în care se eliberează hormonul foamei, numit grelină.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă, înainte de masă.
Vinul: se administrează o lingură de vin, cu 10 minute înainte de masă.
(Farmacia Faltis din Brăila prepară un Sirop orexigen pentru declanșarea poftei de mâncare, ce are în compoziție un extract fluid alcătuit din cicoare, măceșe, vitis vinifera și pelin.)
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.