Viața sentimentală a SĂGETĂTORULUI

Tana Rosca
Tipul de emoționalitate: greu de împerecheat

În cercul zodiacal, semnul Săgetătorului stă fa­ță-n față cu cel al Gemenilor. Axa pe care o for­mea­ză aceste două semne a primit în astrologia romană numele de "puer eternus" - veșnicul copil. Înțelept, temperamental și copilăros totodată, Săgetătorul face parte dintre semnele numite în astrologia tradițională "greu de împerecheat". Spiritul lui veșnic tânăr caută răspunsul la marile întrebări filozofice ale lumii. Cât poate cântări o relație sentimentală, față de preocupări de o asemenea magnitu­di­ne? Ea poate să ajungă să însemne mult pentru un par­tener care îi îm­păr­tășește Săge­tă­torului căutarea neo­bosită a Adevărului. Săge­tă­torului îi place să aibă un tovarăș (dar nu unul că­ruia să trebuiască să-i dea socoteală) în aventurile lui. Împreună se pot bucura, pot glumi și co­munica, în încercarea comună de-a descifra mis­­terele lumii. Dacă între ei izbucnește și o scân­teie amoroasă, cu atât mai bine. Dar asta nu în­seamnă că lucrurile vor gravita firesc către mutatul îm­preună, starea civilă, un copil și 1,75% mașini. Cine pornește de la ase­me­nea presupuneri și le pro­iec­tează asupra Să­ge­tătorului greșește și ajunge să constate că Săge­tătorul e de o sinceritate candidă, dar fără menaja­mente. N-are nicio problemă să spu­nă: "Pe mine nu mă interesează o relație ex­clusivă". Pentru a evita asemenea situații, în le­gătura proas­păt înfiripată, ar trebui să domnească un spirit ju­căuș. Presiunile, oricât de subtile, nu pot avea decât un efect contrar. Reacția Săgetătorului la astfel de tentative este una și bună: o șterge cât poate mai repede.
Din punct de vedere erotic, ajunge să ne gândim că planeta care-l guvernează pe Săgetător este Ju­piter/Zeus. Dacă îi cunoaștem povestea, știm cât de multe aventuri a avut cu diverse ființe, zeițe, nimfe sau muritoare, în ciuda faptului că era consortul zeiței familiei, Hera. Ceea ce nu vrea să însemne că Săgetătorii sunt predispuși să-și înșele partenerul, ci că nu suportă să fie controlați și limitați. În con­dițiile în care Săgetătorul se simte el însuși în cadrul relației și nu i se arată neîncredere, se va abține să calce pe de lături, chiar dacă îi dă târcoale vreo pa­siune carnală.
Lecția de viață pe care Săgetătorul este chemat să o împărtășească celor din jur este cea a ones­ti­tății. Lecția pe care o are de învățat este cea a loia­li­tății. Săgetătorul crede că ajunge să fii onest într-o relație și totul îți este permis, dar are nevoie să înțeleagă că sinceritatea lipsită de devotament și de puțin sacrificiu nu e suficientă pentru ca ea să și funcționeze.
Ca toate semnele de foc, și Săgetătorul este un cuceritor. Știe că este înzestrat cu farmec și umor și îi vine greu să nu-și folosească aceste atribute. Trebuie spus însă și că îl intereasează mai mult să cucerească decât să-și păstreze cuce­ri­rile. Rutina îl plictisește și ucide spon­ta­neitatea fără de care el nu poate trăi.

Ce își dorește Săgetătorul de la o relație

Să fie dinamică, să aibă mereu ceva nou de învățat de la sau împreună cu partenerul. Este statistic dovedit că Săgetătorii se căsătoresc mai des cu persoane din țări și culturi străine lor, decât reprezentanții oricărei alte zodii. De obi­cei, caută parteneri de viață cât mai ase­mănători lor, ca efortul de adaptare să fie mic, iar viața de cuplu comodă. Săgetătorul este excepția de la regulă. Da­că se mută dintr-un apartament de bloc, într-o casă pe picioroange, de pe malul fluviului Amazon, și trebuie să absoarbă un cu totul nou stil de viață, unde partenerul îi poate servi ca model și călăuză, plictiseala intervine mai greu. În plus, acest proces de învățare îl leagă mai mult de partener. Dar și în­tr-un oraș care îi oferă o varietate de ocu­­pații, Să­ge­tătorul se simte în largul lui. E un deschizător de drumuri pentru cei din anturajul lui, pentru că știe să des­copere cele mai in­teresante eveni­mente, activități și lo­cații. În aceste ex­plorări întâlnește ine­vitabil (precum Zeus/Jupiter) diverse ființe atrăgătoare, care-i aprind ima­gi­nația. Cu toții avem în minte un ideal atunci când ne în­drăgostim, dar Săgetătorul vede, din­­colo de per­soana de care se îndră­gos­tește, un ideal ascuns în dosul perso­na­lității. E asemenea Prințului care vede că Ce­nu­șăreasa are potențialul de-a deveni prințesa lui, dar în căutarea ei, trebuie să constate că pan­toful (idea­lul) nu se potriveșt niciunei alte femei.
Centaurul, cel jumătate om, jumătate cal, e alt simbol al Săgetătorului. El ține între mâini un arc cu o săgeată, îndreptată în sus. Aceasta arată intuiția și credința care-l călăuzesc către viziunea pe care o urmărește. Partea posterioară a centaurului reflectă o instinctualitate puternică, greu de controlat. Iar dacă forța instinctelor nu este ac­cep­tată și asimilată, săgeata nu va avea suficient elan pentru a-și atinge ținta. Săgetătorul care nu și-a con­ști­entizat această com­ponentă ins­tinc­tuală cade ușor pra­dă unor pasiuni fizice, pe care le poa­te confunda cu iubirea ro­man­tică. Într-un limbaj cât mai sim­plu, con­fundă marfa cu amba­lajul. Iar așa cum bine spune autoa­rea bri­tanică Liz Greene că "si­tua­țiile romantice (...) încep ca un basm frumos și sfâr­șesc prin a deveni o cușcă", acest tip de Să­getător poate re­nunța la relații valoroase, orbit fiind de o instinc­tualitate trecătoare.
Mai există și categoria Săgetă­torilor care se de­dică vieții spirituale, încercând să-și nege instinc­tele doar pentru a constata că acest efort nu poate fi susținut prea multă vre­me. Aceștia sunt adesea căutători sinceri ai unei realități superioare, dar fără moderație și acceptarea fizi­calității lor riscă să rateze posibilitatea de-a îmbina iubirea fizică, cu cea spirituală.
Mai e ceva destul de surprinzător, legat de ne­voile emoționale ale Săgetătorului. În ciuda pro­nun­țatei sale nevoi de libertate, ceea ce își dorește, mai mult sau mai puțin conștient, este o persoană de referință, care să exercite, în mod inteligent însă, autoritate asupra sa.

Ce aduce Săgetătorul într-o relație

Până și într-o simplă aventură, Săgetătorul are multe de oferit. În primul rând, pentru că alături de o asemenea personalitate nu te poți plictisi, dată fiind firea sa spontană și plină de entuziasm. Ge­ne­rozitatea materială există, dar e temperată de faptul că Săgetătorul consideră că are de oferit lucruri mai prețioase decât bani sau obiecte ma­teriale. El are de transmis o cunoaștere bazată pe viziune (verbul zo­diei este "a vedea"), o pers­pectivă și mai cu­prin­ză­toare. Are disponi­bilitatea de-a asculta problemele celor aflați la ananghie, cărora poate să le insufle op­timism și încredere, chiar și sfaturi concrete. Are și ieșiri tempe­ra­mentale, însoțite de tunetele și ful­gerele din dotarea lui Zeus/Jupiter, dar acestea vor fi nu de lungă durată. E greu ca cineva să ră­mână su­părat mult timp pe un Săgetător, indiferent de cir­cul pe care acesta l-a făcut, pentru că motivul e în­totdeauna clar și nu are răutate. E, pur și simplu, fu­rios, că i s-a întâmplat sau făcut un anume lucru. Rar de tot se întâmplă să ia lucrurile personal și-i iar­tă cu ușurință pe cei care i-au trezit nemul­țu­mirea.
Altă tendință a zodiei e că se grăbește să pro­mită. În dorința de-a ajuta, e cât se poate de sincer pe moment, dar, de multe ori, nu apreciază realist posibilitatea de a-și onora promisiunea. I-ar prinde bine un răgaz înainte de a-și lua un angajament. Mai ales că se simte tare vinovat atunci când deza­mă­­gește pe cineva. Dar de cele mai multe ori, are tăria morală de-a recunoaște că a greșit. Dintre semnele de foc, Săgetătorul manifestă cel mai les­ne această capacitate. Este unul dintre motivele pen­tru care le servește altora ca model. El își per­mite să spună clar ce defecte vede la alții și pentru că e pregătit să-și recunoască propriile greșeli. Acest fel de a fi con­tribuie în mare măsură la păs­trarea unei at­mos­fere curate în cuplu, pentru că e dispus să numească direct ceea ce nu merge, atât în ceea ce-l privește pe partener, cât și în ceea ce îl pri­vește pe el. Astfel nu se acumulează tensiuni care, în timp, nu pot decât să submineze relația.
Săgetătorului tipic îi este străină înșe­lăciunea și are încredere în oameni. Poate fi păcălit de per­soanele care se folosesc credu­litatea sa, dar nu-și va pierde credința. Va lua experiența ca pe o încercare și se va strădui să-și dea seama ce lecție e ascunsă în ea. Dar poate că cel mai frumos dar adus de Să­getător într-o relație este simțul umo­rului, un umor savuros, lipsit de malițio­zitate, care-i permite să detensioneze orice situație.

Compatibilități zodiacale

Săgetătorul bărbat și femeia Berbec
Cei doi se aseamănă din multe puncte de ve­dere, iar viața în doi se poate dovedi chiar aven­turoasă, ceea ce le place. Dar dacă fe­meia Berbec, ca semn cardinal ce se află, în­cearcă să preia con­trolul relației, va constata că nu funcționează.

Săgetătorul femeie și Berbecul bărbat
Atât timp cât el nu-i pune în cârcă prea multe obligații gospodărești (se va achita de ele strângând din dinți, dar le detestă), va fi bucuroasă să dea curs inițiativelor sale. E un cuplu viabil, în care roman­tismul poate rămâne mereu treaz.

Săgetătorul bărbat și femeia Taur
Iată o combinație în care fascinația între foc și pământ, care există, dar rareori rezistă, poate deveni funcțională. Asta, pentru că Săgetătorul e un semn masculin, iar Taurul unul dintre cele mai feminine. Jupiter și Venus, cei doi bene­fici, trebuie să se înțeleagă.

Săgetătorul femeie și Taurul bărbat
Greu, dar nu imposibil. El are adesea impresia că ea este imatură și că nu se concentrează asupra chestiunilor practice. Pe ea o deranjează că el vrea să facă mereu aceleași lucruri la fel. Dar el o sta­bilizează, iar ea reușește să-l scoată din preocu­pările materialiste.

Săgetătorul bărbat și femeia Geamăn
Vai, ce aglomerație! Fiind două semne duble, avem în realitate două cupluri. Uneori e derutant. El vrea să realizeze lucruri mărețe, ea are nevoie de va­rietate în viața de zi cu zi. Dacă reușesc să se pu­nă de acord asupra unui plan realist, îl pot înfăptui.

Săgetătorul femeie și Geamănul bărbat
Umorul ei îl ajută pe el să se detașeze de grijile ascunse în dosul aparentei sale relaxări. El o ajută să descurce ițele atunci când s-a angajat în mai mult decât poate duce. Împreună își pot permite să se distreze ca doi copii.

Săgetătorul bărbat și femeia Rac
Pentru el, casa înseamnă un loc de tranzit, pentru ea, o lume întreagă. El are nevoie să iasă, să vadă lucruri noi, ea încearcă să păstreze viu trecutul. Dacă el reușește s-o mai scoată din casă și ea face din casă unul dintre locurile cele mai plăcute din lume (și are acest talent) pot conviețui.

Săgetătorul femeie și bărbatul Rac
În cazul acesta, ar fi ideal ca el să lucreze de acasă, pentru că aici se simte foarte bine, în timp ce ea are nevoie să zburde și preferă cariere care să presupună multe voiaje. Lui asta nu îi convine, că nu-i place să stea singur, dar îi place ce are ea de povestit când se întoarce.

Săgetătorul bărbat și femeia Leu
Amândoi au un pronunțat simț al dramaticului, amândoi sunt temperamentali și expresivi, romantici și declarativi. Pro­ble­ma e că fiecare este preocupat să fie mai dramatic, mai ro­mantic decât celălalt, deci, ar trebui să învețe să joace pe rând rolul principal.

Săgetătorul femeie și bărbatul Leu
Ea e mândră de prestanța și forța pe care el o emană, el e mândru de farmecul, inteligența și cunoștințele ei enciclopedice. Cei doi nu intră în concurență decât dacă el are complexe, ceea ce e rar. Tensiunea vine din faptul că el e conservator, iar ea e nonconformistă.

Săgetătorul bărbat și femeia Fecioară
Pentru el, viața nu merită să fie trăită decât în stil grandios, în timp ce ea nu agreează sub nicio formă exagerările. Ea nu vede pădurea din cauza copacilor, pentru el nu există decât pădurea. Ob­servațiile ei îi pot fi însă de folos, iar pe ea vizi­unea lui o poate motiva.

Săgetătorul femeie și bărbatul Fecioară
El preferă să se miște în aceleași cercuri de oameni, ea preferă compania persoanelor din medii diferite. Dar ea își poate finaliza ideile mai eficient dacă se ghidează după simțul lui practic, iar el poate deveni mai tolerant datorită ei.

Săgetătorul bărbat și femeia Balanță
Ea e maestră în ale relațiilor, dar în această combinație, armonia e ușor de atins. Ambele semne au înclinații artistice, sunt sociabile și au mintea deschisă. Comunică bine și pe planul mental, și pe cel afectiv. Ea știe să îi acorde încredere și libertate.

Săgetătorul femeie și bărbatul Balanță
Pot exista momente în care el să se simtă neglijat sau gelos dar, de fapt, știe că poate avea încredere în ea. Și ea poate fi pusă pe gânduri, uneori, de aten­ția pe care eleganța lui în îmbrăcăminte și în maniere o trezește altora. Între cei doi există căldură și respect.

Săgetătorul bărbat și femeia Scorpion
Este greu de imaginat un bărbat mai slab echipat pentru a face față intensității emo­ționale a femeii Scorpion. Și nicio femeie Scorpion nu e atât de detașată, încât să-i dea frâu liber unui bărbat Săgetător. Atracția există, dar ea trebuie să învețe să se detașeze, iar el să se implice.

Săgetătorul femeie și Scorpionul bărbat
Gelozia lui e greu de suportat de cineva atât de independent ca ea, iar el nu poate să o ascundă veșnic. Încercările de manipulare emoțională o pot face să râdă sau să plece. Dar profunzimea lui, atât emoțională, cât și în gândire, o poate fascina destul ca să încerce o conviețuire.

Săgetătorul bărbat și femeia Săgetător
În această relație (rară) nu există moderație. Cei doi se pot amuza copios sau se pot împunge, cu umo­rul și lipsa de menajamente care-i carac­te­ri­zează. Dar și scenele de ceartă pot fi redutabile, că doar Jupiter stăpânește fulgerele și tunetele.

Săgetătorul bărbat și femeia Capricorn
La ea nu se observă din prima că are umor, pentru că nu glumește des ca Săgetătorul, dar când scoate o poantă fără să i le clintească un mușchi pe față, el e primul care râde. Pe urmă, îi descoperă senzualitatea și lucrurile încep să meargă... dacă o ascultă.

Săgetătorul femeie și bărbatul Capricorn
De multe ori, el va scutura din cap, nemulțumit de năzdrăvăniile ei, iar când nu se mai poate, va da ochii peste cap (gest rareori văzut la un Capricorn). Cu toate semnele de exasperare, în sinea lui e pro­babil amuzat și puțin invidios pe spontaneitatea ei.

Săgetătorul bărbat și femeia Vărsător
Câtă libertate! O relație lipsită de posesivitate, care seamănă foarte bine cu prietenia, dacă n-ar fi scânteile de pasiune intensă care izbucnesc uneori, când nici unul, nici altul, nu se așteaptă. Sen­za­ția de prospețime se menține.

Săgetătorul femeie și bărbatul Vărsător
Cum ea nu face parte dintre zodiile gos­po­dă­roase și ordonate, iar el pune preț pe așa ceva, de aici pot porni conflicte. Dacă el se gândește cât de multe au în comun, s-ar putea decide să închidă ochii. Viața lor socială poate fi deosebit de inte­re­santă.

Săgetătorul bărbat și femeia Pești
Greu de crezut că focul Săgetătorului, adăugat în­tinderii oceanice a Peștilor, nu face inevitabil "fâs!", dar nu e întodeauna așa. Totul depinde de felul în care este direcționată această energie, deci de realismul lor. Liantul e marele benefic Jupiter, guvernatorul ambilor.

Săgetătorul femeie și bărbatul Pești
Ceea ce îi unește este energia pozitivă a lui Ju­piter, de care beneficiază amândoi. El poate să realizeze lucruri mari, dacă se lasă cuprins de optimismul ei, și câștigă mai multă încredere în via­ță și în propriile-i forțe. Ea poate învăța să-și domo­lească ieșirile temperamentale.