Cum să te îndrăgostești de un copac

Sanziana Pop
- Vă poftim într-o călătorie fantastică, de redescoperire a sufletului naturii. Cărarea pierdută în anii copilăriei duce la sănătate și fericire. Veniți cu noi! -

Cine n-a cunoscut, în anii inocenți ai copilă­riei, vraja pădurii? Misterul ei atât de tul­burător, care la anii maturității se pierde? Im­periul ace­la verde și uriaș, plin de șoapte și de mi­resme, plin de semne și ademeniri? Sufletul viu al naturii, pe care îl simțeai fâlfâindu-ți pe la urechi?
Hărțuielile mărunte ale vieții ne fură inocența. Târ­ziu, când ne-apucă dorul de codrul verde, cărările s-au pierdut. Regăsim peisajul, dar legătura de suflet s-a risi­pit în amintirile de demult.
Faptul că ne-am desprins, cândva, din natură, lasă urme adânci. Am ieșit dintr-un echilibru care ne-a fost hărăzit încă de la facerea lumii și fără de care nu pu­tem exista. Natura reprezintă o zonă de optimism și lumină, pe care dacă o ignorăm, peste noi pogoară în­se­rarea, um­brele periculoase ale depresiei. Nu e greu de veri­fi­cat acest adevăr. E suficient să faci o plim­­bare în pădu­re și bateriile energetice s-au reîncăr­cat. Dacă lucrul aces­ta este adevărat, dacă suntem conști­enți că natura este o oază de regenerare fizică și de puteri sufletești, de ce să nu refacem cărarea pierdută, să redescoperim dru­mul care să ne apropie din nou, ca în copilărie, de su­fletul ei? Natura "vie" este aceea de care avem ne­voie, iar nu natura "ca pei­saj", de­corul pe care îl vezi cu mintea ple­cată în altă parte, cel mai adesea la grijile zilei, care se țin după noi ca roiurile sâ­câi­toare de muște sau de țânțari.

OFERTA

Dacă scurta noas­tră introducere pate­ti­că v-a con­vins, vă pro­punem să facem alături o călătorie în uni­versul pădurii sau al grădinii. O lungă drumeție în care nu vom căuta pei­saje, ci sufletul arbori­lor. Dar ce să faci ca să te poți întâlni cu un copac? Se află în fața ta, nemișcat, în toa­­tă simplitatea și for­ța lui. Pare să te aș­tepte demult, dar sem­nele noastre omenești de co­municare - cuvin­tele - nu se potrivesc și cu el. Apro­pierea trebuie făcută în tăce­re, cu mintea - purtătoare a unui mesaj de bine, cu sufletul - dor­nic de comu­niune tota­lă, cu sim­țurile - cele mai în măsură să ne rea­min­teas­că drumul pierdut.
Faceți lucrul acesta fără teama că sunteți ridicoli sau caraghioși. Du­­­ceți-vă în pădure sau în grădină, alegeți un copac care vă place mai mult decât ceilalți, pentru forma sau culorile lui sau, pur și simplu, pen­tru că "exprimă" ceva care vă atrage, și cercetați-l doar prin atingere. Pu­neți-vă palmele pe coaja lui zgrun­­țuroasă sau netedă.Încercați să-i dis­tingeți struc­tura, să-i simțiți re­lieful, să vă gândiți că atingeți ceva viu și adevărat, la fel de viu ca pro­pria dvs. făp­tură. Că pomul se bu­cu­ră de atingerea dvs., că vă răs­punde, că un dialog începe să se înfiripe, o comu­ni­care timidă la început, apoi din ce în ce mai puternică, până când veți realiza că ce simțiți este, de fapt, afec­țiune. Prelungiți, apoi, intimitatea cu prietenul dvs., as­cul­tându-l, lipindu-vă urechea de trun­chiul lui, pen­tru a percepe ce se în­tâmplă în universul ascuns de coajă. Acolo e inima, și, încet-încet, veți auzi-o bătând. Un sunet stins, dar real, care îi măsoară viața. (Ca și la om, sufletul pomu­lui se află în altă parte, departe, la Dum­nezeu, iar până acolo e cale lungă.) Vă îndem­năm să vă lipiți apoi și na­sul de coaja pomului, să-i inspirați aro­ma amăruie sau dulce, să suflați abur cu gura asupra lui, pentru ca mi­reasma pe care o răspândește să se intensifice. Știați că fiecare copac miroase altfel? Că ani­malele fac dife­rența între specii doar prin miros? Acum, că a venit toamna, faceți și dvs. exercițiul aces­­ta: mirosiți îndelung trunchiurile copa­cilor, înainte să-și scuture frunzele. În­cercați să le identi­ficați cât mai bine parfumul și să-i deo­sebiți... Iar într-un ultim gest de tandrețe, lipiți-vă obrazul de coaja arborelui cu care sun­teți pe cale să vă împrieteniți. Nu folosiți mâi­nile, ci doar obrazul. Veți simți cum, încet-încet, pielea se în­călzește, cum tresare de atingerea tandră cu ceva "viu". Un amănunt: identi­ficarea cu na­tura pier­dută cere pace în suflet și o minte eli­berată de gânduri. Înainte de a purcede la întâlnirea cu prietenul dvs. din grădină sau din pădure, ar fi bine să faceți un exercițiu de rela­xare, de respirație sau, și mai bine, să spuneți o rugă­ciune, în care să cereți îngă­duin­ță și sprijin, pentru ca tai­nele lumii să vă fie dez­văluite, să vă întoarceți în ar­mo­nia pentru care ați fost creat.

RĂSPUNSUL

Încercarea de a comunica cu natura ar fi zadar­nică, va­nă, dacă n-ar exista un răs­puns. Dar el există! Oferta noastră de afecțiune e răs­plă­tită cu vârf și în­desat. După o săptămână de "întâlniri" în grădină sau în pădure, veți simți cât de mult s-a schimbat starea dvs. interioară, ce im­pact a avut prezența copacului asupra stării dvs. de spirit. Erați triști când v-ați așezat prima oară palmele pe trun­chiul cireșului sau al mestea­cănului, iar acum vă simțiți bucuroși; erați obosiți când ați atins coaja bradului, iar acum sunteți plini de vigoare, erați plini de îndoieli când v-ați îm­prietenit cu un fag, acum sun­teți senini. Departe de a fi tre­cătoare, aceste efecte du­rează, iar după o vreme de adaptare, le puteți provoca în mod con­știent.
Încet-încet, veți constata că fiecare ar­bore în parte e purtătorul unei anume iden­tități, al unor calități diferite, care au asu­pra noastră un efect binefăcător. Oferta lor de bine și sănătate di­feră de la o specie la alta. Anumiți copaci ne energi­zea­ză și ne fortifică, alții ne calmează și ne des­tind, alții ne con­solează pentru greutățile și dezilu­ziile vieții. Nicio­dată oferta noastră nu rămâne fără răs­puns. Strămoșii noștri cunoșteau "adevărul" pădurii și-l foloseau. Fol­clorul românesc e plin de arbori cu sem­nificație magică, între care bradul se află la loc de frun­te. Întotdeauna co­pacul a fost un sim­bol al forței, al puterii și înțe­lep­ciu­nii, al fertilității și al vie­ții. Forța sim­bolu­lui as­cunde un în­țeles care ne e în­năs­cut, care ne co­nectea­ză, prin in­termediul "teiu­lui sfânt" sau al "bra­dului veș­nic", cu însăși divinita­tea. Arborele e pre­zent și în Bi­blie, acolo unde, con­form Ge­nezei, Dum­ne­zeu a pus po­mul în Rai, pentru ca omul să-i vadă splen­doarea și să se hrănească din roada lui. Pe toate zidu­rile bise­ricilor noastre pic­tate, arbo­rele vieții simbo­li­zează ne­mu­ri­rea, cunoaș­terea binelui și a răului.

Terapia

Exercițiu de energizare

"Împrietenirea" cu un copac sau un arbore, jocul "ofertei" și așteptarea "răspunsului" durează în mod di­fe­rit, de la o persoană la alta. Oamenii sensibili, senti­men­tali, credincioși, vor parcurge mai ușor peri­oada de inițiere, în comparație cu oamenii voluntari și energici, care cred că sunt deținătorii adevărului absolut, pe care vor să-l impună și altora. Dar indi­ferent de durată, în cli­pa când simțiți că apropierea a devenit o realitate, că prietenul dvs. din pădure sau din grădină a devenit "o persoană", are identitate, ați stabilit cu el o relație afec­tivă, puteți trece la cea de-a treia etapă, în care să folo­siți prezența copacului ca pe o terapie. Iată un exercițiu de energizare:
1. Apropiați-vă de prietenul dvs., copac sau pom fructifer și luați-l în brațe. În­cer­cați să identificați cât mai bine senzațiile pe care vi le provoacă în trup. Apoi așezați-vă pal­­mele întinse pe trunchi, ridicate la înăl­ți­­mea umerilor.
2. Închideți ochii și îndepărtați, în­cet, mâi­­nile de trunchiul copacului, con­cen­trân­du-vă a­su­pra senzației ră­ma­se în pal­me. Rețineți ce simțiți: fur­ni­că­turi, piș­că­turi, căldu­ră sau altă senzație obișnuită. Îndepăr­tați-vă și mai mult palmele, până ce "emisia" trunchiului dispare.
3. Apropiați-vă din nou palmele de trun­chiul copa­cu­lui, până când veți simți sem­­nele precedente (furnică­turi etc.). A­colo e zona în care începe aura energetică a co­pa­cu­lui, punctul de fron­tieră între energia lui și a dvs. Avansați cu tot corpul, astfel ca el să fie "îmbăiat" de emanația binefăcătoare a nucului sau stejarului. Dacă nu simțiți nimic, nu e o catastrofă. Exersând mereu, în­cetul cu încetul, veți simți zona terapeu­tică. Ea funcționează și fără a con­știentiza, dar participarea minții e deci­sivă. ("Simt cum energia emanată de copac îmi face bine".)
4. Întoarceți-vă cu spatele către copac și lipiți-vă cât mai aproape de trunchiul lui. Închideți ochii și în­cer­cați să simțiți cum iradierea lui pă­trunde în dvs., dându-vă o sen­za­ție extraordinară de bine, de liniște, de afecțiune. Mulțumiți-i în gând pen­tru prietenia pe care v-o dove­dește, pentru că v-a acceptat în inti­mitatea lui.
5. Întindeți-vă la rădăcina co­pa­cu­lui, cu capul sprijinit de trun­chiul lui. Stați câtva timp liniștiți, as­cul­tân­du-vă respirația. Apoi concen­trați-vă atenția asupra a ceea ce sim­țiți, identificați ce sentimente vă încearcă, de pace, de bine, de bucu­rie, de emoție. Lăsați-vă cuprins de gân­durile care vin către dvs., de amin­­tiri. "Pierdeți-vă", cum spunea Emi­nescu, în magia pe care o răs­pân­dește. E începutul unui mod unic de a fi sănătos. O sănătate care trece prin sufletul regăsit al na­tu­rii.