Arhivele se deschid - Experimente rusesti

Andrei Cheran
- Nemilos, din punct de vedere politic, regimul sovietic a fost cât se poate de tolerant cu cercetările și experimentele din zona parapsihologiei. Telepatia a fost un domeniu de vârf -

Într-un număr din celebra publicație sovietică "Li­teraturnaia Gazeta", fizicianul Alexander Ki­taigovski scria, în anul 1960: "Se spune că pen­tru a transmite imagini de la un creier la altul e ne­voie de unde electromagnetice. Cum știința încă nu le-a descoperit, e clar că telepatia nu există."
Nu se întâmpla prima dată în Rusia Sovietică, când afirmațiile oficiale erau exact pe dos decât re­alitatea. De fapt, o încercare abilă de a abate atenția lumii științifice in­ternaționale de la cercetările avan­­sate pe care rușii le operau în do­meniul parapsi­ho­logiei și, în spe­cial, în cel al tele­patiei, unde ex­pe­ri­men­tele înce­pu­seră încă de pe vremea lui Stalin. Cert este că în 1964, un om de știință de re­nu­me inter­na­țional, profesor de psi­ho­logie la Universitatea din Le­nin­­grad și mem­bru corespondent al Academiei de Me­dicină, pe nu­me­le său dr. Leonid Va­si­liev, afir­ma: "Prin importanța ei, ener­gia care susține fenomenele te­lepatice are aceeași însemnătate ca ener­gia ato­mică. Viitorul nu va în­târ­zia să o dove­dească". Pe ce se ba­za certitudinea lui? Încă din anii '30, "tatăl" ra­chetelor so­vietice, E. Zil­kovski, atră­gea atenția asu­pra vre­mu­rilor în care zbo­rurile spațiale aveau să re­curgă din plin la telepatie, la piloți antrenați care să poa­tă comunica, în cazuri ex­treme, cu ajutorul gân­durilor. O previziune îm­plinită recent...

Un cuplu de "trăsniți"

Zona telepatiei i-a fascinat totdeauna pe ruși, care au experimentat-o cu rezultate surprinzătoare, de­van­sându-i în multe privințe pe occidentali. E și cazul unui jurnalist-fotograf, pe nume Karl Nicolaev, care a re­nunțat ușor la epoleții de șef de secție la ziarul "Prav­­da", pentru a se dedica trup și suflet bizarei lui în­sușiri de a-i influența pe oameni prin forța gândului. Înalt și puternic, cu păr roșcovan, Nicolaev s-a amu­zat nu o dată, obligându-și prie­tenii și colegii să facă exact ceea ce le sugera el prin gând. Punctul ma­xim al "jon­gleriilor" sale a fost atunci când l-a de­ter­minat pe șeful instituției unde lucra să-și dea de­mi­sia în scris, pentru... in­competență. Îndrăzneala i s-a tre­cut cu vederea, dar a fost sfătuit să-și mute ex­pe­ri­men­tele telepatice la domiciliu. Prea târziu. În­tâm­plarea respectivă a făcut vâlvă și Nicolaev a fost rapid contactat de un concetățean de-al său cât se poate de onorabil, biofizicianul Iuri Kamenski, care i-a propus să-și dezvolte împreună în­sușirile telepatice. N-a tre­cut multă vre­me și cei doi ruși, foarte diferiți ca fire și ca înfățișare, au format un cuplu care, în urma unor an­trenamente dure și îndelungate, a ajuns la re­zul­tate de ex­cep­ție. "Momente ale unei afi­ni­tăți din­colo de în­țe­legerea umană", după cum recunoșteau chiar ei. Ceea ce a urmat, deși păzit cu străș­nicie de cen­zu­ra oficială, în ciuda faptului că ex­pe­rimentele erau plă­tite chiar de mai marii aca­demiei URSS, a ajuns și în paginile presei occidentale a vremii, sub titluri ca: "Rușii dovedesc că spiritul omenesc nu are granițe" sau "Telepatia, un domeniu de vârf al URSS". Ce se în­tâmplase, de fapt? Pen­tru a-și testa for­țele tele­pa­tice, Ni­colaev și Ka­menski au hotărât să încerce un ex­­periment la distanță. Astfel, în vreme ce Iuri Ka­mens­ki ședea izolat în cabinetul său de la Facul­tatea de Medicină din Mos­cova, cu câțiva martori de față, co­legi de catedră și alți universitari, Karl Nicolaev plecase tocmai la No­vosibirsk, la trei mii de ki­lometri dis­tanță. Instalat, la rându-i, într-o ca­meră izo­lată, dar cu martori prezenți lângă el, urma să primească și să descrie ima­gi­nile tele­pa­tice pe care i le expedia Ka­menski... Pentru fie­care experiment erau aron­date zece mi­nute...
Primul obiect ce urma să fie transmis cu gândul era o spirală metalică. Înainte de a ex­pedia ima­ginea par­­­tenerului său din Siberia, Ka­menski s-a concen­trat puternic asupra obiec­tului, apoi și-a re­pre­zen­tat cu intensitate fața interlocutorului său care aștepta să primească sem­nalul, ca și când s-ar fi aflat pe scaun, în fața sa. În fine, a în­cercat să observe spi­rala, ima­ginându-și că o vede de sus, peste umărul lui Ni­kolaev. În final, a încercat să o vizualizeze "ca pri­mitor", de parcă el ar fi fost re­cep­torul imaginii. Doar aparent fără noimă, pregătirea lui era fondată pe re­guli de concentrare, fără de care telepatia de per­for­man­ță este im­posibil de realizat. Ei bine, exact în mo­mentul acela, la Novosibirsk, corpul lui Ni­kolaev s-a crispat, în vreme ce de­ge­tele lui au în­ce­put să pipăie ceva ce mar­torii nu vedeau. Apoi a început să des­crie mesajul primit telepatic din Moscova: "Ro­tund... metalic... strălucitor... curbat... o spirală!". Un alt obiect folosit în același ex­­pe­ri­ment, o șurubelniță cu mâner de plastic, a fost de­scris astfel: "Obiect lung, subțire, metal, plastic".
Experimentul cuplului Kamenski-Nicolaev n-a ră­mas fără ecou. După cum își informa cititorii re­vista de știință "Ra­dio tehnica", "Jumătate din ima­gi­nile re­ceptate de la Kamenski au fost des­crise mul­țumitor de Nicolaev". Afirmația nu fusese făcută de un amator, ci de ma­te­maticianul și ciberneticianul dr. Ippolit Kogan, unul din martorii ex­pe­ri­mentului, care li s-a alăturat ulterior lui Kamenski și Nicolaev, deși era un sa­vant cu rezultate de excepție în do­meniul său de activitate. Împreună, cei trei și-au trans­mis te­lepatic "ima­gini, sunete, semnale lu­mi­noase și mesaje încifrate", după cum afirmă în cartea intitulată "Cer­ce­tări știin­țifice ale forțelor su­pra­na­turale ale spi­ritului și sufletului, în blocul de Ră­să­rit" autorii Sheila Ostrander și Lynn Schroeder.

Meci de box la distanță

Prin anii 1960-1970, marile suc­cese ale tan­de­mu­lui Nicolaev-Ka­menski s-au bucurat de o recunoaș­te­re entuziastă în cercurile științifice sovietice. Profitând de moment, noul asociat, matematicianul Ippolit Ko­gan, a cerut ca "în ciuda as­pectului ei enig­matic și con­­tro­versat, para­psi­hologia să fie recu­nos­cută drept ști­ință. E clar că în cazul telepatiei avem de a face cu un feno­men real, chiar dacă nu poate fi ex­plicat".
Dar rușii nu s-au mulțumit doar cu transmiterea telepatică de ima­gini. După cum a transpirat în presa oc­cidentală, ei au încercat să trans­mită și "emanații de gaze și de mi­ros, pre­cum și zgo­mote diferite, zum­zăituri și fluierături". Dar cul­mea experi­mentului l-a reprezentat transmiterea te­le­patică de emoții și stări. Astfel, Kamenski i-a trans­mis lui Nicolaev, fără să-l înștiințeze despre ex­pe­riment, un sentiment negativ. Imediat ce a pornit să se concentreze, Nicolaev, care se afla în altă loca­litate, a început să se simtă rău. Kamenski și-a imaginat din toate puterile că-l face pulbere pe Ni­colaev, i-a tras pumni în față, l-a lovit cu pu­tere pes­te picioare, până când l-a doborât la pă­mânt. Rezul­tatul? La câteva sute de kilometri, Ni­co­laev a fost dus la spital...
A venit însă și rândul "călăului" să îndure. Prieten bun, loial, el i-a permis lui Nicolaev să inverseze ex­pe­rimentul, preluând comanda trans­misiei telepatice. A fost ceva îngrozitor: tuse chinuitoare, criză sufocantă de astm, teamă de stran­gulare, lovituri puternice în cap, toate au cauzat o nouă spitalizare. Iată însă că la ca­pătul glumelor pline de vânătăi, cei doi experi­men­tatori au ajuns la o concluzie periculoasă: telepatia nu transmite doar imagini, emanații și gânduri bune, ci are și pu­teri negative, forța mentală de a distruge un om. Ea poate deveni o re­dutabilă armă de răzbunare, de ani­hilare, de crimă politică.

Degetul din cana cu ceai

Dar experimentele din zona comunicării de sen­ti­mente și de senzații au fost continuate de un alt om de știință sovietic, pe nume Mihai Kuni, de profesie me­dic neu­rolog. Pentru a-și dovedi în­sușirile, el a con­vocat într-un sa­lon de spital 17 colegi voluntari pe care i-a hipnotizat. Într-o ca­me­ră alăturată, Kuni și-a vârât mâna dreaptă într-o cană cu ceai fierbinte, apoi a transmis telepatic senzația de durere. Brusc, ju­mă­tate din participanți au ți­pat, iar ceilalți au spus că simt ceva fier­binte la mâna dreaptă. Un alt ex­pe­ri­ment, realizat de data asta cu un ac în­fipt într-un de­get, a stârnit aceeași reac­ție.
Repetat cu grupe de 25-30 de oa­meni, experi­men­tul a avut același efect. "Mai mult ca sigur", afirma în concluzie Kuni, ex­tra­po­lându-și expe­ri­mentul la alte uti­lizări - "magia neagră, fie că se practică în Africa, în Si­beria sau în ta­berele de ți­gani no­mazi, se bazează tot pe te­le­patie. Așa se explică rostul pă­pu­șilor de ceară, al obiectelor de îm­bră­că­minte și al fi­relor de păr pe care se fac farmece. Am des­coperit cum se poate transmite răul. Va trebui să în­vățăm să-l oprim. Tot cu gân­dul."
În aceeași Rusie sovietică, extrem de dis­­ponibilă față de experimentele în­drăz­nețe efec­tuate în interior (și în zo­na terapiilor alternative s-au ob­ținut re­zultate ului­toare, în plin co­munism), s-au înscris și în­cer­cările de trans­mi­te­re telepatică a unor semnale lu­minoase. Tot Kamenski a fost cel care s-a oferit drept cobai de experiență. "Lu­­mi­nă, lu­mi­nă", își spunea el în gând, con­cen­trân­du-se, în vre­me ce, într-o clădire ală­tu­rată, Niko­laev re­cepta perfect me­sajul.
Un pas înainte în zona aceasta a fost făcut de dr. Vla­dimir Fidelmann, inventatorul apa­ra­tu­lui de lumină psihedelică, cu ajutorul căruia emi­tea o cifră anume, prin repetarea unor im­pul­suri luminoase. În același timp, cap­ta­torul me­sajului comunica exact cifra. O sută cinci­zeci și trei de participanți bene­voli la un atare ex­pe­riment au receptat fără greșeală una din cifrele transmise de Fidelmann.

Biocomunicarea

Printre numeroasele tendințe de explicare a fe­no­menelor tele­pa­tice, un loc aparte îl ocupă cer­cetările în­treprinse de neurologul ceh dr. Ste­pan Fi­gar, care cu ajutorul unui apa­rat numit pletis­mo­graf ce în­scrie pe o diagramă fiecare mo­di­fi­care a volumului sân­gelui, a re­u­șit să demonstreze un lucru sur­prin­ză­tor: în pro­cesul gândirii, al con­cen­trării men­tale, vo­lu­mul sângelui din degete se schimbă. Ba și mai mult, gân­durile nu declanșează pro­cese fi­zio­­lo­gice doar în pro­priul corp, ci și, con­comi­tent, în al­tul. Se vor­bește, în cazul acesta, des­­pre biocomunicare, des­pre tele­pa­tia in­con­ști­en­tă care leagă, se pare, toa­te structurile vii ale uni­ver­sului.
Descoperirea lui Figar s-a bazat pe un ex­pe­ri­­ment cât se poate de sim­plu: câți­­va partici­panți vo­lun­tari, fiecare aflat în­tr-o altă ca­meră, au fost puși să-și țină un deget pe ple­tis­mo­graf. În clipa când me­dicul ceh a în­­ce­put să rezolve o ecu­a­ție ma­­te­ma­tică, acul apa­ra­tului nu a indicat o mo­di­ficare a sân­gelui doar la el, ci la toți voluntarii. Toți aveau dia­grama mo­di­fi­ca­tă la fel.
În cazul bioco­mu­ni­cării, decisivă este sta­rea de sim­patie, aple­care interioară către anumite obiecte sau per­­soane. Cele mai no­ta­bile ex­pe­ri­men­te au fost re­a­lizate atunci când între emițător și receptor au exis­tat afi­nități, o simpatie spontană. După cum spu­ne Figar într-un comen­tariu la rezultatele pe care le-a obținut, probele realizate cu ajutorul pletismo­gra­fului au de­monstrat cât de legați sunt oamenii unii de alții, printr-o tele­pa­tie inconștientă. Studiul ei ar des­chi­de o eră nouă în descifrarea sub­con­ști­entului.
Un experiment de dată recentă, ex­trem de in­te­resant, privește transmi­terea mesajului telepatic în sis­tem 2+1, mai exact, în loc de două persoane, par­ticipă trei. Plasați unul la Moscova și altul la Le­nin­grad, Kamenski și Ni­co­laev și l-au asociat pe Vic­tor Milodan, un tânăr psiholog cu calități ex­cep­ționale de me­dium. Din cinci transmiteri de imagini făcute de Ka­menski, Nicolaev a descifrat trei, iar Milodan două: un compas matematic și o pernuță cu ace. Ul­te­rior, noul asociat a făcut o declarație sur­prin­ză­toare: "Am simțit la minut momentul în care între Ka­menski și Nicolaev a început trans­misiunea te­lepatică". As­tăzi, după ce americanii au obținut și ei per­for­man­țe în comunicarea multiplă a gândului, se știe clar că: "Atunci când receptorul mesajului telepatic este un me­­dium puternic, el nu poate doar să descifreze me­sajul, ci chiar să-l schimbe". Temă grea de gândire pentru serviciile secrete din toată lumea.
Prima știre despre o apli­cație telepatică în spa­țiul cos­mic tot de la ruși a ve­nit. După cât se pare, un cos­­mo­naut a fost instruit să se con­centreze în spațiul cos­­mic asupra anumitor date con­­cre­te de zbor, pe care le-a trans­mis pe pământ, te­le­patic, unor receptori care le-au în­registrat corect.
Surse occidentale de pre­să susțin că rușii au iz­bu­tit să transmită telepatic și ima­gini de oameni, foto­gra­fii sau me­saje încifrate, la o dis­tanță de peste 4.800 de ki­lo­metri. Tot ei au izbutit per­for­manța să trans­mită cu gân­dul cuvinte, folosind un sistem codat tele­patic. Receptorul are în față două a­pa­­rate Morse. Emi­­țătorul, aflat, ca de obicei, la ma­re distanță, co­man­dă mental ce tastă să folo­seas­că. Cea din stânga tre­ce drept punct, cea din dreapta drept linie. Da­to­rită acestei metode "s-au transmis nu doar cuvinte izo­late, ci fraze întregi". Ce po­si­bi­li­tăți de în­tre­buin­țare oferă un asemenea codex func­țio­nal - atât în bi­ne, cât și în rău - nu e greu de ima­ginat.