ZODIACUL LUNII NOIEMBRIE

Tana Rosca
- Semnele mutabile (Gemeni, Fecioară, Săgetător și Pești) trec la începutul lunii printr-o ultimă fază de indecizie în ceea ce privește cariera. Dar și celelate zodii pot reveni asupra unor decizii. E cazul să profităm de prezența lui Marte în Capricorn, până pe 8, ca să ne stabilim obiectivele pe termen lung. Pluton, prezent în aceeași zodie, ne menține motivația. Pe 9, Marte intră în Vărsător, unde ne predispune nu doar către idei originale, dar ne dă și impulsul necesar să le punem în practică. Îi putem motiva cu ușurință pe cei din jur să participe la proiectele inițiate de noi. Pe 13, Mercur trece din Scorpion în Săgetător, unde îi place să filozofeze. Venus lasă în urmă veselia cu care a parcurs Săgetătorul și intră în Capricorn, unde devine sobră. Luna plină din Taur, pe 14, subliniază posibilitatea de a începe o relație serioasă. Forța morală ne e pusă la încercare luna aceasta, de felul în care se combină energia lui Jupiter cu cea a lui Pluton. Ne simțim încrezători în forțele noastre. Neptun își reia mersul direct în Pești, din 21, ceea ce ne permite o estimare mai realistă a aspirațiilor noastre artistice. Luna nouă în Săgetător, din 29, ne trezește dorul de plimbări -

BERBEC
Pași decisivi


E cazul să țintiți sus, să vă du­ceți către statutul social spre care aspirați de multă vreme (unii încă din 2008) și să faceți pași decisivi în respectiva direcție până pe 8. Mai apoi, șeful dvs., energicul Marte, vă pro­mite o interacțiune intensă cu prie­tenii, care se poate solda cu idei gro­zave, pentru care vă vine ușor să ra­colați susținători. Poate fi vorba și despre o acțiune umanitară de grup. Excursiile, mai cu seamă în străi­nă­tate, sau experiențele culturale noi pot avea un impact special asupra dvs., în no­iembrie. Țineți legătura și cu pri­e­tenii dvs. din străinătate. Mercur vă pune cu­noștințele în valoare din 13, mare avantaj pentru studenții care au examene. Doar în preajma datei de 22 s-ar putea să fiți calm.
BANI: Cele mai productive sunt primele 14 zile ale lunii, când ar fi de dorit să negociați și să semnați contracte. Luna plină din 14 poate coincide cu finalizarea unui proiect pornit cu circa două săptămâni în urmă, în condiții mai bune decât v-ați fi așteptat.
CARIERĂ: Vi se pot deschide culoare, care vă permit să avansați rapid, mai ales în cea de-a doua parte a lunii. Feriți-vă însă de proceduri semilegale și consultați-vă cu toată echipa. Dușmanii ascunși sunt activi mai ales la început de lună.
DRAGOSTE: Partenerul vă susține fără rezerve, dar cei din familie s-ar putea să încerce să bage, subtil, zâzanie între voi.
SĂNĂTATE: Somnul poate fi ne­odihnitor, iar circu­la­ția periferică la nivelul picioarelor poate lăsa de dorit, în special până pe 9.


TAUR
Pauză de gândire


Vă simțiți tot mai bine în pielea dvs., pe mă­su­ră ce se apropie data de 14, când Lu­na plină în semnul dvs. vă face să doriți prezența familiei. Ori vă puteți dori să stați acasă, gus­tând bunătăți și făcând pe gazda. În Ta­ur, Luna este în exaltare, deci e de așteptat să vă simțiți bine. Luați-vă timp, până pe 9, să vă examinați. Veți putea să vă dați seama de unde vin aș­teptările dvs. exagerate, unde vă vine greu să faceți o distincție clară între felul în care vi-i imaginați dvs. pe cei dragi și cum sunt ei de fapt. Pot in­ter­veni și întâmplări menite să vă des­chidă ochii asupra acestor dife­ren­țe a căror acceptare vă poate îm­bu­nătăți relațiile.
BANI: La începutul lunii puteți identifica soluții mai bune de administrare a capitalului dvs., ca urmare a unui bilanț care vă poate sur­­prinde. Vă puteți da seama că ați chel­tuit sume consistente pentru dis­tracții. Din fericire, Venus, patroana ba­nilor, vă ajută să-i investiți în afaceri lu­cra­tive, până pe 12.
CARIERĂ: Popularitatea și felul inspirat în care vă con­duceți echipa vă pot atrage invidii, mai ales între 21 și 26. Din 10 încolo ris­cați să fiți prea competitivi.
DRAGOSTE: La începutul lunii, des­tinul vă va arăta în ce măsură prietenii dvs. au avut drep­ta­te în privința persoanei iubite. Par­te­ne­rul de cuplu e motivat și comu­ni­cativ, până pe 12.
SĂNĂTATE: Călătoriile lungi sau de studiu se pot do­vedi de­osebit de obositoare, mai ales între 21 și 26, ceea ce vă poate afecta să­nă­tatea.


GEMENI
"Ce caut eu în viața mea?"


La începutul lunii, mulți dintre dvs. continuă să se întrebe, exas­perați: "Ce caut eu în viața mea?", deoarece de abia rezolvă o problemă, că află că din soluție decurg două mai mari. Aveți impresia că nu mai există re­pere fixe în viața dvs. și ori­cât de adaptabili și de versatili ați fi, tot aveți nevoie de un punct de sprijin pe care să vă puteți baza la nevoie. Pro­ble­me­le fa­mi­liale vă consumă mult din energie, pe care simțiți că ar trebui s-o consacrați carie­rei. Aveți senzația (în mare parte jus­ti­ficată) că toți vin la dvs. cu pro­ble­mele lor, dar dau bir cu fugiții când începeți să le povestiți de ale dvs. Nici o grijă, situația se schimbă în bine după 6, cu condiția să nu vă victimizați.
BANI: În cea de-a doua parte a lunii, mai ales în intervalul 21-26, aveți nevoie de foarte mult dis­cer­nământ. Țineți-vă departe de jocu­ri­le de noroc, puteți pierde o avere și pot interveni și chestiunile ilegale. Pen­tru afaceri, ultimele zile ale lunii arată cel mai bine.
CARIERĂ: Comunicați precis și concis cu colaboratorii dvs., până pe 12, ulterior puteți deveni puțin cam autoritari. Obiectivele mai importante vi se limpezesc după 21.
DRAGOSTE: Peisajul amoros se înseninează pâ­­­­nă pe data de 12, în cuplurile sta­bile. În relații noi, n-ar fi cazul să vă lansați, între 21 și 26, căci persoanele nu sunt tocmai cum par.
SĂNĂTATE: Odihna și relaxarea din preajma Lunii pli­ne din 14 își fac din plin efectul. La mij­lo­cul lunii, unii dintre dvs. ar putea avea palpitații, alții, probleme cu umerii.


RAC
Proiecte noi


Sunteți tare bucuroși de at­mos­fera plăcută din familie, de sen­timentul de încredere și optimism pe care-l poate inspira o familie unită. S-ar putea să descoperiți cât de bine vă în­țelegeți cu rudele prin ali­anță, despre care nici nu bă­nuiați cât de simpatice pot să fie. Dar a­ceas­tă apro­piere de familia de pro­ve­niență l-ar putea face pe par­tenerul dvs. să se simtă cam pe din afară, așa că ar fi bine să-l faceți să se simtă inclus. În­cepu­tul de lună nu e tocmai in­di­cat pentru dru­muri, nici scurte, nici lungi, pen­tru că puteți avea reflexe în­ce­tinite sau puteți trece prin incidente care să vă dea peste cap pla­nurile cu care ați por­nit la drum.
BANI: Marte vă insuflă o pu­ter­nică motivație de-a porni o afacere ori o investiție nouă. Ideea în sine e probabil bună, doar că puteți avea de-a face cu persoane autoritare sau dvs. înșivă încercați să determinați tot ce se întâmplă. Diplomația are efec­te bune, în special pe final de lună.
CARIERĂ: Unele dintre ideile dvs. originale mai vechi, ca­re la ora aceea au fost privite cu scep­ti­cism, pot reveni în actualitate. Nu ezitați să le propuneți șe­fi­lor. Oca­ziile potrivite apar la sfârșitul lunii.
DRAGOSTE: Partenerul de cu­plu se poate simți dat deoparte în favoarea familiei, însă intrarea micului benefic Ve­nus pe 13, în Ca­pri­corn, îl va deter­mi­na mai degrabă să vă seducă, decât să se bosumfle.
SĂNĂTATE: Problemele cro­nice le­gate de oase (în spe­cial genunchii), dinți, piele, ficat și pan­creas continuă să se amelioreze până pe 12, dacă vă îngrijiți.


LEU
Dulceață sentimentală


Toată lumea vrea să se întâl­nească cu dvs., iar între 21 și 26 vă va veni destul de greu să-i împăcați pe toți. Dacă preferați să vă în­tâl­niți cu persoane mai in­flu­ente sau mai cunoscute, în locul ami­­ci­lor de la serviciu, a­ceș­­tia din urmă s-ar putea supăra des­tul de tare. Până pe 12 ar putea fi nevoie să vă ocu­­pați de menținerea bune­lor relații cu persoane care v-ar putea fi un sprijin în carieră sau în privința sta­­tutului dvs. social. Poate suna ca o cor­­voadă, dar în realitate, s-ar putea să vă dis­trați chiar mai bine decât persoa­ne­le pe care le frecventați în mod obiș­nuit.
BANI: Greu de luat decizii, când me­reu intervine câte un de­taliu enervant care vă obligă să vă re­ve­­­deți întreaga strategie financiară. Când se termină tot balamucul acesta? Păi după 2, când Neptun direct vă as­cute din nou flerul în afaceri.
CARIERĂ: Pentru că acasă sunt atâtea de făcut și rudele trag și ele de dvs., aveți mai puțină dis­ponibilitate pentru a vă dedica as­censiunii profesionale, până pe 21. Dar ulterior recuperați rapid timpul pierdut.
DRAGOSTE: Dulceața persistă în relațiile de iu­bi­re, până pe 12. Relațiile con­sa­crate prind viață sub imperiul energiilor mar­țiene, din 9, fie sub formă de al­tercații, fie de pasiune.
SĂNĂTATE: Anumite mâncăruri pot produce o toxicitate ri­di­cată în sistemul dvs. digestiv, mai ales între 21 și 26, când și ficatul este mai leneș ca de obicei.


FECIOARĂ
Puțină destindere


Încercările dvs. din ultimele luni se apropie de sfârșit. Doar la în­ceputul acestei luni mai aveți de trecut o încercare privitoare la familie. Poate fi vorba despre o responsabilitate pri­vind o rudă mai în vârstă, și chiar dacă acum primiți oarecare ajutoare, even­tual și niște bani, tot nu vă este ușor să în­țelegeți de ce au picat toate aceste probleme taman asupra capului dvs. O rudă de gen fe­minin vă poate ajuta prin simpatia de care dă dovadă, dar asta numai până pe 12. Este însă suficient, pentru că si­tua­ția se poate simplifica până atunci. V-ar prinde bine o destin­dere, în preaj­ma frumoasei Luni pline din 14, o ex­cursie în străinătate sau participarea la un eve­niment cultural, care v-ar face să priviți lucrurile în pers­pectivă.
BANI: Continuă să vină și încă sub forma unor sume mai mari decât v-ați fi așteptat. Acesta nu-i însă un motiv să vă așezați la masa de joc sau să chel­tuiți impusiv banii pe distracții, căci pierderile pot fi ustu­ră­toare, în special între 21 și 26.
CARIERĂ: Dorința de-a vă impune în fața colaboratorilor dvs. devine pronunțată din 9 încolo, sub influența puternicei energii a mi­cu­lui malefic, Marte. Către finele lunii, vă îmblânziți.
DRAGOSTE: În amor puteți exagera cu binele, pe final de lună. Cuplurile stabile pot reveni la o stare mai apropiată de normal, după 21.
SĂNĂTATE: După 9 și până către finele lunii vă pot chi­nui insomniile și/sau durerile de cap. Evitați creșterea tensiunii arteriale sau intraoculare.


BALANȚĂ
Fără exagerări


Cu marele benefic Jupiter în zodia dvs. nu trebuie să vă fe­riți decât de exagerări sau de prea mult idealism. Planeta dvs. gu­vernatoare, micul benefic Venus, vine și ea pe 13 să adu­că dragoste și bună înțelegere între membrii fa­miliei, ceea ce e bine și frumos, dar în cea de-a doua parte a lunii, buna dvs. credință și gene­ro­zitatea vă pot costa. Pe unii dintre dvs. îi poate costa, de exem­plu, o parte semnificativă dintr-o moș­te­nire sau afa­cere de familie, care vi se cuvine pe drept. Pentru a preveni inclusiv unele complicații legale ce se pot ivi, ar fi bine ca, înaintea oricăror în­voieli, să cereți sfatul unei persoane avizate și să întocmiți documen­tele necesare, pentru a fi în sigu­ranță.
BANI: Afacerile încheiate până pe 12, chiar dacă nu vă aduc dintru început mari câștiguri, se pot diversifica și crește exponențial, cu condiția ca termenii contractuali să fie respectați întocmai.
CARIERĂ: Între dvs. și colaboratorii dvs. există relații neclare, ceea ce nu e productiv pentru echipă. Situația se îmbunătățește după 21.
DRAGOSTE: Până pe 5, cel puțin, puteți fi loviți de săgețile dragostei, poate față de cineva mai în vârstă ca dvs. Tot acum, sentimentele se pot împrospăta în cupluri.
SĂNĂTATE: Nu vă culcați pe o ureche ci îngri­jiți-vă cu seriozitate afecțiunile cro­nice, mai ales cele legate de picioare și circulația periferică.


SCORPION
Susținători în carieră


Începeți luna în forță, flan­cați de Soare (până pe 21) și de inteligentul Mercur (până pe 12). Sunteți mai vorbăreți ca de obicei și sunteți mai puțin înclinați să luați per­sonal tot ceea ce se întâmplă. Această obiectivitate, dăruită de Mercur, vă face și mai plăcuți, atrăgân­du-vă înțelegere și simpatie. Dacă doriți să corectați unele neînțelegeri, acum e momentul. Viața de zi cu zi e agitată, dar până pe 9 nici nu simțiți efortul. Venus vă reglează ritmul din 13, dar în cea de-a doua parte a lunii, mai ales între 21 și 26, vă puteți propune mai mult decât puteți duce. Asta vă poate afecta și reflexele, așa încât ar fi bine să conduceți prudent. Confruntările de idei pot fi în schimb spectaculoase. Din 9, apa­ratura electrocasnică vă poate face figuri, fără vreo cauză aparentă. La fel se poate întâmpla și cu bărbații din familie.
BANI: Cea mai productivă perioadă durează până pe 12. Contractele încheiate acum se anunță serioase și durabile.
CARIERĂ: Vă puteți baza pe simpatia unor susținători importanți, care preferă să vă ajute din umbră în prima parte a lunii, dar mai cu seamă în intervalul 21-26 ar fi bine să acționați ca și când aceștia nu ar exista.
DRAGOSTE: Tandrețea domnește în primele zile ale lunii, dar un prieten își poate băga coada între voi doi. Împăcăciunea se poate produce pe 12.
SĂNĂTATE: În a doua parte a lunii e bine să vă cruțați ficatul de toxine de orice fel.


SĂGETĂTOR
Feriți-vă de plângăcioși


Viața parcă mai merită să fie trăită, de când cu micul benefic Venus în semnul dvs., venit special să-l îmbuneze pe marele malefic Saturn, cu care mai aveți de petrecut timp, până anul viitor. Dar până pe 12 vă puteți folosi cu eficiență și pozitivitate ex­periența dobândită până acum, atât în viața pro­fesională, cât și în relațiile dvs. La începutul lunii ar fi bine să țineți cont de faptul că nu toți cei care se plâng suferă cu adevărat. Unii o fac pentru ca alții să le rezolve problemele neplăcute. Aceștia ar putea fi unii dintre membrii familiei dvs. Dacă au tot apelat la ajutorul dvs. în ultima vreme, ar fi poate cazul să-i lăsați să se descurce singuri.
BANI: Venus i se alătură lui Pluton în zodia Ca­pri­cornului, începând din 12, iar în cea de-a doua parte a lunii, mai ales în jurul datei de 25, această combinație energetică vă poate îmbogăți de-a dreptul. Însă cu condiția de-a nu prejudicia pe ni­meni, altfel reușita nu e de durată.
CARIERĂ: Rivalii dvs. nedeclarați pot pune în circulație bârfe pe seama dvs., până pe 12, dar le dejucați festele la sfârșitul lunii. Nu lăsați ca problemele familiale să vă abată atenția de la carieră.
DRAGOSTE: Vă susțineți partenerul cu devo­ta­ment și căldură, până pe 12, apoi puteți deveni mai distanți și exigenți.
SĂNĂTATE: Sunteți mai sensibili la boli in­fec­țioase ca de obicei, până pe 21 dar în special până pe 12, când se pot face simțite și crize de reumatism infecțios.


CAPRICORN
Doar vești bune


Interacționați mult și cu folos cu prietenii dvs. luna aceas­ta, mai precis până pe 21, dar cele mai productive discuții le puteți duce până pe 12. Sfaturile lor se pot dovedi la fel de prețioase și în privința relațiilor și cu privire la oportunitățile de câștig bănesc. Micul be­nefic Venus vine să vă încălzească sufletul, din 13 încolo, dată care, iată, pentru dvs. e cu noroc, de astă dată. Oamenii se simt tot mai atrași de prezența dvs. și vă apreciază mai mult calitățile. În primele opt zile ale lunii și în jurul datei de 21 vă recomandăm atenție mare la șofat. În privința întâlnirilor dvs. zilnice e bine să vă asigurați că ați înțeles bine ora și locația, căci se pot isca cu ușurință încurcături.
BANI: Energia lui Marte vă pune pe treabă în­ce­pând din data de 9, dar deși e foarte pro­ba­bil ca ideile dvs. să fie excelente, n-ar fi bine să în­cer­cați să le impuneți cu prea multă autoritate. Pe final de lună găsiți abordarea potrivită.
CARIERĂ: Cineva trage sforile în favoarea dvs., până pe 12, probabil o prietenă care are trecere față de un personaj respectat, în fața căruia vă laudă calitățile.
DRAGOSTE: În jurul datei de 25, când romantica Venus e braț la braț cu pasionalul și intensul Pluton, s-ar putea să treziți sau să trăiți o pasiune profundă.
SĂNĂTATE: Afecțiunile osoase se ameliorează fără prea mult efort în primele 12 zile ale lunii, când și deficitul de calciu poate fi acoperit ușor, deoarece organismul îl asimilează bine.


VĂRSĂTOR
Infuzie de vitalitate


După o perioadă destul de lungă de apatie, cel puțin în privința energiei fizice, iată că vine Mar­te să vă dea o infuzie de vitalitate. Acest eve­ni­ment astrologic îmbucurător se întâmplă pe 9 și du­rează pînă dincolo de jumătatea lunii următoare. Vă regăsiți tonusul fizic și mental, începeți să dinamizați întregul dvs. grup de prieteni cu ideile dvs. simpatice și trăsnite, în special după data de 12, când activitățile de grup pot fi deosebit de reușite. Până la mijlocul lu­nii v-am recomanda totuși să folosiți această ener­gie cu moderație.
BANI: Ar fi recomandabil să stați deoparte, până pe 21, și să observați doar contextul ge­ne­ral. În felul acesta nu veți regreta alegerile făcute an­terior, în necunoștință de cauză.
CARIERĂ: Șefii dvs. vă pot da sfaturi utile cu privire la creșterea dvs. profesională, mai cu seamă dacă le cereți părerea până pe 12. Se poate ca o urmare a acestor convorbiri să fie diver­si­ficarea atribuțiilor dvs.
DRAGOSTE: Marte în semnul dvs. vă face bătăios sau pasional, de dvs. depinde în ce direcție veți duce puternica sa energie. Categoric, însă, nu sunteți într-o dispoziție pasivă sau platonică. De asemenea, doriți ca dvs. să dați tonul în relație, nu acceptați să fiți conduși.
SĂNĂTATE: Anumite infecții, cel mai probabil ale nasului, sinusurilor sau ale apa­ra­tu­lui uro-genital pot ieși la iveală în primele zile ale lunii.


PEȘTI
Un pas înapoi


O serie de situații care se pot întruni la început de lună vă pot pune în dificultate. Pe de o parte, pentru că nu doriți să faceți încă alegeri definitive privind viața dvs. personală, pe de altă parte, pentru că s-ar pu­tea să fugiți de anumite responsabilități, pe care unii se străduiesc să vi le predea. O atitudine prea am­biguă s-ar putea să vă atra­gă însă nemulțumirea ce­lor care au nevoie de participarea dvs. la planurile pe care le-ați făcut în co­mun, dar asupra cărora dvs. se poate să vă fi răzgândit, dar nu aveți curajul s-o spu­neți. Vă puteți face mai mult curaj după 21, când Nep­tun reia mișcarea di­rectă în semnul dvs. Viața de familie se poate de­tensiona din 13, când comu­ni­ca­rea, mai ales cu cei ti­neri, decurge simplu și clar.
BANI: Situația dvs. continuă să fie ușor im­pre­vizibilă dar nu mai e precară. În jurul datei de 5 și în ultimele zile ale lunii, pot apărea pe ne­aș­tep­tate, poate prin intermediul prietenilor, ocazii de câștig.
CARIERĂ: Procedați cu toată finețea dvs., pentru a preveni apariția unor dușmănii pu­ter­nice, care nu se vor manifesta deschis, ci pe la spate, după data de 8.
DRAGOSTE: Se poate ca în cercul dvs. de prieteni să apară o persoană care să vă atragă, și anume, după data de 12. În jurul datei de 25, poate să înceapă o poveste de dragoste profundă, dar nu lip­sită de complicații. E bine să porniți la drum cu aș­teptări minime.
SĂNĂTATE: Dureri de cap și pusee de tensiune arterială se pot face simțite începând din 9, dar deși pot fi acute, nu durează mult și vă pu­teți recupera rapid.