Secretul unei minți agere: GINKGO BILOBA

Florentin Popa
Ginkgo biloba este un arbore recunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru efec­tele benefice multiple pe care le are asupra organismului uman.

Considerat de botaniști o adevă­rată fosilă vie, se pare că acest arbore a supra­vie­țuit miraculos tuturor frământărilor terestre și schim­bărilor climatice, fiind urmașul unei plante care a existat pe pământ acum 270 milioane de ani! De altfel, Ginkgo biloba este una dintre cele mai longevive specii de arbori de pe planetă: încă există numeroase exemplare care au ajuns la venerabila vârstă de... 3500 de ani!
Conform afirmațiilor specialiștilor, extractele din frunze de Ginkgo biloba salvează anual zeci de mili­oane de vieți, prin calitățile terapeutice extraor­dinare pe care le au, în primul rând, în afecțiunile cardio­vasculare - principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Mai mult, aceeași plantă acționează benefic și la nivel cerebral: ne face mai atenți, mai inteligenți, ne ajută să ne păstrăm tonusul psihic și să depășim momentele depre­sive.
D-l dr. Florin Mitocaru, managerul general al compa­niei de suplimente alimentare și ceaiuri Alevia, ne-a dat mai multe detalii despre efectele excepționale ale acestei plante, dar și despre cum putem alege un supliment cu adevărate efecte terapeutice.

- Dintre sutele de produse naturale realizate la Alevia, Ginkana dispare cel mai repede din farmacii. Cum se explică acest succes?

- Ginkgo biloba este supranumit și "arborele mira­col", datorită multiplelor sale proprietăți terapeutice, deci nu putea să lipsească din portofoliul nostru. Într-adevăr, gama de produse Ginkana de la Alevia se bucu­ră de mare succes printre consumatori, ceea ce înseamnă că avem un produs bun, cu calități terapeu­tice dovedite. Efectele extractului de Ginkgo biloba se pot simți la orice vârstă, în primul rând prin crește­rea vioiciunii și a poftei de viață. De asemenea, Gin­kana stimulează metabolismul, crește pute­rea de con­centrare și capacitatea de memorare, regu­larizează neu­rotransmițătorii, crește nivelul de oxigen din cre­ier, combate radicalii liberi responsabili de procesul îmbătrânirii și acționează benefic în foarte multe afecțiuni neurologice.
Ginkana are efecte certe în ameliorarea tulburărilor circulatorii periferice, resimțite ca mâini și picioare reci, și reduce senzația de disconfort produsă de frig. Administrarea de Ginkgo biloba ajută la o mai bună irigare cu sânge a ochiului, mărește acuitatea vizuală și reduce simptomele oboselii oculare. Totodată, Gink­go biloba reduce frecvența și intensitatea tulbu­rărilor de auz, de origine cardiovasculară, resim­țite ca țiuit în urechi, precum și alte simptome, cum ar fi vertijul sau pierderea echilibrului.
Pe scurt, Ginkana îmbunătățește funcțiile psihice în general, concentrarea și creativitatea, are efect anti­oxidant, la vârstnici ameliorează funcțiile cerebrale în caz de scădere a memoriei, alungă indispoziția, pre­vine amețelile și le este foarte util celor cu tulburări circulatorii periferice.

- Când se recomandă administrarea prepara­tului?

- Ginkana este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani - atât celor sănătoase, pre­ventiv, cât și celor care au afecțiuni ale sistemului cardiovascular, în stări de oboseală, lipsă de vlagă și stres. De asemenea, li se reco­mandă adminis­trarea produselor din gama Gin­kana tuturor per­soanelor care suferă de tulburări de memorie, ver­tij, amețeli, simptome de mâini și picioare reci sau țiuit în urechi.

- În farmacii și în magazinele cu produse natu­riste există o gamă variată de suplimente alimentare pe bază de Ginkgo biloba. Cum putem să-l alegem pe cel mai bun, ale cărui efecte tera­peutice să se facă simțite cu adevărat?

- Eficiența terapeutică a unei plante medicinale este strâns legată de prezența în cantități suficiente a principiilor active. Din acest motiv, s-au creat așa-numitele extracte standardizate, unde substanțele acti­ve sunt precis dozate și introduse în comprimate. Pu­țină lume știe însă că nu putem capta întreaga forță a naturii în suplimentele alimentare pe care le fabricăm, dacă în compoziția unui produs nu se regăsesc extrac­te standardizate de înaltă calitate. Din nefericire, dife­rențele dintre diferite extracte nu pot fi constatate decât în laboratoare specializate. Calitatea extractelor influen­țează, fără îndoială, și efectul produselor! Și pun accent pe acest subiect, dintr-un motiv foarte simplu: există mulți oameni care preferă să se trateze prin metode alternative, doar că ei cumpără diverse produse na­tu­rale fără să fie suficient de bine informați, nu înregistrează niciun efect, își pierd încrede­rea în produse și nu le mai folosesc. De aceea este bine să consultăm de fiecare dată farma­cistul sau medicul, să ne informăm din cât mai multe surse, cum putem să alegem un produs bun, cu efecte terapeutice dovedite. Revenind la întrebarea dvs., prin convenție bazată pe studiile științifice efectuate, un extract de Ginkgo biloba pur conține 24% ginkgo­fla­vone și 6% lacton terpene. Alte valori ale acestor substanțe active în extractele stan­dar­dizate sunt incorecte. E cam com­plicat pentru publicul larg, dar aceste valori trebuie căutate pe eti­cheta produsului.

- Dincolo de cantitatea corectă, contează, desi­gur, și calitatea ingredientelor. Puteți dovedi acest lucru, anume că Ginkana produsă de Alevia este un supliment alimentar de calitate certă?

- Rolul esențial în calitatea unui supliment îl joacă extractul de plante folosit. Deși opțiunile care stau la îndemâna producătorilor nu sunt puține, numai extrac­tul pur din plante, de înaltă calitate, va avea cel mai bun efect asupra sănătății. Într-un studiu realizat inde­pendent, s-au analizat comprimatele de Ginkana pro­duse de Alevia, față de alți trei compe­titori care, la rândul lor, produc suplimente alimentare pe bază de Ginkgo biloba: Concurentul 1, Concu­rentul 2 și Con­curentul 3. Extractul de Ginkgo biloba poate fi pur - așa cum este în Ginkana, sau adulterat - adică un extract asupra căruia s-a intervenit în mod artificial. Dacă raportul dintre Kaempferol și Querci­tină este între 0,8 și 1,65, atunci extractul este pur, iar materia primă din Ginkana respectă acest raport. Ginkana înde­plinește cerințele unui extract de Ginkgo biloba cu 24% ginkgoflavone și 6% lacton terpene și respectă standardele din toate punctele de vedere.
Frunzele de Ginkgo biloba din comprimatele pro­duse de Concurentul 1 sunt în raport de 1:1, adică dintr-un kilogram de frunze uscate se obține 1 kg de pudră măcinată, motiv pentru care produsul va avea un efect foarte slab.
În cadrul aceluiași studiu s-a desco­perit că pro­dusul Concurentului 2 conține extract, dar de slabă calitate, sub standardul declarat. De asemenea, rapor­tul ridicat dintre Quercitină și Kaem­pferol dezvăluie adăugarea artificială de Quer­citină.
Dintre cei trei concurenți, doar Con­curentul 3 satisface cerințele unui extract de Ginkgo biloba, nefiind detectate adăugări artifi­ciale de Rutin, Quercitină sau Kaempferol, însă conținutul de flavonoide este mult mai mic, neîndeplinind astfel standardele unui supliment alimentar de calitate. Ținând cont de aceste aspecte, rezultă că nici acest produs nu va înregistra efectul scontat.
La Alevia folosim doar ex­tracte standardizate de înaltă ca­litate din Ginkgo biloba, furnizate de liderul mondial, Naturex. Aceste extracte standar­dizate sunt de 10-20 de ori mai eficiente decât planta simplă, deoarece conțin doar componentele active bene­fice, în concentrații adecvate, pentru a obține efectele do­rite. Calitatea sa asigură eficiență maximă fiecărui comprimat. Ginkana conține extract pur din Ginkgo biloba, cu raport optim între Kaempferol și Quer­citină, acesta certificând calitatea superioară a pro­du­sului. Dincolo de substanțele active folosite, de gra­maj și de concentrație, calitatea unui produs este dove­dită prin efectul pe care îl are asupra organis­mului uman și Ginkana are cel mai puternic efect dintre toate produsele analizate.

- M-ați convins! Nu știam că se pot face astfel de studii comparative! De ce nu le faceți publice, pentru a-i elimina pe producătorii care nu respectă concen­trațiile de doze active de pe piața suplimentelor ali­mentare?

- Pe noi nu ne preocupă concurența, ci sănătatea consumatorilor și producția de suplimente alimentare de înaltă calitate. Acesta e și motivul care a stat la baza colaborării de peste 10 ani dintre Alevia și Na­turex. Lider mondial în puritatea extractelor, Naturex folo­sește tehnologii superioare și solvenți care nu dena­turează materialul vegetal extras. Pentru a fi siguri că oferim produse de cea mai bună calitate, noi testăm încă o dată materia primă în laboratoare independente din Spania și Marea Britanie. Procesul de producție Alevia este certificat de "Lloyd's Re­gister" din Marea Britanie, o companie cu o înde­lungată reputație de integritate, imparțialitate și exce­lență tehnică. Certi­ficarea ISO 9001:2008 atestă că Alevia are un proces de producție la standarde înalte.