Se manifestă prin dureri intestinale intermitente, însoțite de modificarea tranzitului și alte neplăceri. La intervale neregulate, revin mereu constipația, diareea, crampele abdominale și balonările. Reactivarea simptomelor se află în strânsă legătură cu ingerarea anumitor alimente, totuși factorii declanșatori sunt diferiți de la un pacient la altul. Medicii cred că o alimentație sănătoasă, supravegheată cu strictețe, reprezintă modalitatea optimă de a ține sub control sindromul de colon iritabil, împiedicând apariția unor noi episoade.
Grăsimi versus fibre alimentare
De obicei, simptomele colonului iritabil se intensifică ori de câte ori intestinul este obligat să presteze "ore suplimentare" pentru digerarea grăsimilor, pe care europenii (și mai ales occidentalii) le consumă în cantități enorme. Mâncărurile grase provoacă spasme intestinale, dureri puternice și o stare generală precară. Limitarea consumului de grăsimi poate împiedica revenirea simptomelor. Mâncarea cu multă grăsime este în același timp săracă în fibre, iar acestea constituie elementul esențial al unei gestionări eficiente a sindromului de colon iritabil.
Există două categorii de fibre: solubile și insolubile. Cele solubile se aseamănă cu un gel lipicios. Căptușind interiorul intestinului cu un strat protector, ele nu mai permit substanțelor iritante din hrană să creeze probleme suplimentare (cum ar fi crampele și balonările) unui intestin deja vulnerabil. Fibrele insolubile absorb apă și se umflă în stomac, înmuind conținutul intestinului și mărind volumul materiilor fecale. Ambele tipuri de fibre sunt importante, deoarece lucrează împreună, determinând o trecere mai rapidă a alimentelor din stomac în intestin, apoi pe traseul acestuia și, în final, evacuarea promptă din organism.
În cazul când suferiți de colon iritabil și intenționați să creșteți consumul de fibre, ar trebui s-o faceți cu prudență. Căci, dacă veți ingera o cantitate mai mare decât cea cu care s-a deprins corpul dvs., vă puteți agrava tulburările digestive. Dați organismului timpul necesar, ca să se obișnuiască. Sporiți ponderea fibrelor în alimentația dvs. treptat, în decurs de cîteva săptămâni sau luni. Și nu uitați să beți multă apă, pentru că în lipsa ei fibrele nu pot funcționa corect.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva sindromului de colon iritabil
În cele ce urmează, vom vedea ce alimente pot contribui la ameliorarea principalelor simptome ale colonului iritabil - constipația, diareea, crampele și balonările. În momentul când vă veți alege din lista noastră de propuneri unele pe care doriți să le încercați, ar trebui să aveți în vedere, în primul rând, acele simptome care vă provoacă neplăceri maxime. Fiecare pacient cu colon iritabil reacționează altfel. Probabil va fi necesar să experimentați o vreme, până veți ști care dintre remediile naturale dau rezultate mai bune la dvs.
Pentru constipație
*** Merele
Merele sunt un aliment cu acțiune duală: ajută la normalizarea consistenței unui conținut intestinal prea fluid, dar pe de altă parte, au și calitatea de a combate cu succes constipația. Ele reprezintă o sursă bogată de fibre, atât solubile, cât și insolubile, și de aceea sunt un remediu foarte eficient împotriva constipației.
*** Fructele-boabe
Fructele cărnoase de felul bacelor conțin multe fibre, care asigură îmbibarea conținutului intestinal cu suficient lichid și transportarea lui mai rapidă și mai ușoară prin tubul digestiv. Poziția de lider aparține boabelor de soc, cu 5 grame de fibre la o porție (jumătate de cană), urmate de zmeură cu 4 grame la o porție. Locul al treilea este ocupat de mure, cu peste 3 grame la o porție. Afinele și căpșunile sunt și ele de mare folos. Dintre sucurile proaspete, mai ales cel de dude are un efect laxativ moderat.
** Legumele-frunze de culoare închisă
În lupta împotriva constipației, o salată mixtă cu diverse legume-frunze colorate în verde închis constituie o alegere excelentă. Ele vă pun la dispoziție în cantitate mare acizi grași Omega-3, iar aceștia asigură o mișcare continuă a conținutului intestinal. În special frunzele de păpădie au efectul sigur al unui laxativ natural: fac ca secreția biliară care ajunge în intestin să devină mai abundentă și astfel previn constipația. Dacă nu descoperiți păpădia în salatele combinate, oferite în pungi închise ermetic, în raioanele de legume și fructe din supermarketuri, uitați-vă mai bine prin curtea dvs. Cu siguranță o veți găsi.
** Ghimbirul
Virtuțile tămăduitoare ale ghimbirului sunt cunoscute de foarte multă vreme. Printre altele, el se recomandă și ca un mijloc garantat de combatere a constipației, gustul lui bun fiind un avantaj în plus. Conține substanțe care favorizează digestia și stimulează peristaltismul, acele mișcări ritmice ale intestinului, menite să împingă în lungul său lichidul rezultat din digerarea alimentelor, numit chil. Din acest motiv, rădăcina de ghimbir este deosebit de utilă în sindromul de colon iritabil. Cu cât e mai proaspătă, cu atât are un efect curativ mai puternic. Totuși, în restaurantele asiatice se servește deseori lângă sushi un ghimbir conservat, despre care se spune că n-ar fi cu nimic mai prejos decât cel proaspăt.
** Dovleacul
Fibrele, prezente din belșug în miezul portocaliu sau galben închis al dovleacului de iarnă, sunt un ajutor neprețuit la constipație. În schimb soiurile de vară, de un galben palid, oferă o cantitate mai mică de fibre și de aceea produc efecte ceva mai modeste.
** Semințele de in
Semințele de in sunt extrem de bogate în fibre și conțin o cantitate apreciabilă de acizi grași Omega-3, ambele fiind de mare ajutor împotriva constipației. Trei linguri de semințe furnizează aproximativ 3 grame de fibre. Gustul lor dulceag aduce cumva cu acela al miezului de nucă și le face potrivite pentru aproape orice combinații. Sunt delicioase în salate, müsli, fierturi de legume sau introduse în aluatul din care se coace pâinea. Înghițite întregi, ele nu ne pot fi de folos, din păcate, căci cuticula lor dură se păstrează intactă în procesul digestiei (iar tot ce ne-ar fi nouă util se ascunde în miez). De aceea, este de preferat să întrebuințați semințele de in măcinate - mai mare sau mai fin, după preferință. Pe lângă gustul plăcut și proaspăt, marele avantaj constă în faptul că, mărunțite astfel, se pot digera. Și vă sfătuim să nu luați în serios afirmația, pe care o auzim adesea, că uleiul de in ar avea aceleași efecte pozitive. El are valoarea sa nutritivă incontestabilă, firește, însă îi lipsesc fibrele, care sunt indispensabile pentru combaterea constipației și a hemoroizilor.
Dacă vă hotărâți să încercați semințele de in, rețineți că va trebui să beți multă apă, pentru a menține conținutul intestinului permanent în mișcare. Să mai adăugăm că, în afară de in, și semințele de chia, perilla și cânepă, ca și nucile sunt surse foarte bune de acid alfa-linolenic, unul din membrii grupului de acizi grași Omega-3.
** Reventul
Medicina populară cunoaște și întrebuințează de multă vreme tulpinile acestei plante (atenție: nu și frunzele!) ca leac împotriva constipației. Rudă cu hrișca (împreună fac parte din familia Polygonaceae), reventul este deosebit de bogat în fibre. Dar trebuie consumat cu măsură, deoarece conține mult acid oxalic, o substanță toxică și iritantă pentru mucoasa gastrică.
** Prunele uscate, stafidele și smochinele
Prunele uscate reprezintă un aliment-medicament eficace împotriva constipației, prin trei dintre proprietățile lor principale. În primul rând, sunt foarte bogate în fibre - nu mai puțin de trei grame se găsesc în doar trei prune uscate. Apoi, conțin compuși care stimulează peristaltismul intestinal și astfel asigură un scaun regulat. Importantă este și prezența sorbitolului, un zahăr natural care, asemenea fibrelor, absoarbe mari cantități de apă în tractul digestiv, facilitând transportarea fără probleme a conținutului intestinal. În majoritatea fructelor, nivelul sorbitolului nu depășește 1%, pe când în prunele uscate ponderea lui urcă până la 15%.
Și celelalte fructe uscate - cum sunt stafidele și smochinele - fac adevărate minuni pentru suferinzii de constipație. Stafidele conțin acid tartric, care este un laxativ natural. Smochinele, la rândul lor, sunt o sursă excepțională de fibre - 5 grame în numai trei fructe uscate sau proaspete.
Pentru diaree
*** Merele
Merele conțin atât pectină, cât și taninuri, din care cauză sunt un leac ideal pentru tratarea diareei, fiindcă aceste substanțe active acționează sinergic, dând consistența necesară conținutului intestinal și calmând tractul digestiv. Nu numai pulpa fructului are efecte binefăcătoare, ci și coaja, de aceea merele întregi, dar și pasta de mere (indicată pentru sugari) se folosesc în mod obișnuit ca aliment cu valoare terapeutică împotriva diareei.
*** Ceaiul
Ceaiul procurat din comerț, oferit în pliculețe simple (fără niciun adaos de plante sau mirodenii), este unul dintre cele mai bune remedii naturale cu acțiune astringentă. Puteți face uz de el cu încredere, atunci când vă chinuie diareea. El vă aduce multe taninuri, care fac conținutul intestinal mai puțin fluid și îi întârzie evacuarea.
** Rodia
Acest fruct biblic este întrebuințat frecvent în tratamentul diareei. Semințele cu sucul dulce-acrișor ajută conținutul intestinal să devină mai compact și să se elimine, având aspectul de scaun format. Se poate bea și suc de rodie, deoarece produsele din comerț includ adesea și o parte din coaja fructelor, ceea ce sporește procentul de taninuri.
** Afinele
Micuțele boabe vineții sunt deosebit de eficiente contra diareei, datorită conținutului lor ridicat de pectină și taninuri. Fructele uscate vă folosesc chiar mai mult decât cele proaspete.
** Morcovul
Este cunoscut faptul că morcovul fiert poate fi consumat pentru calmarea tractului digestiv și normalizarea tranzitului. El mai are însă și calitatea de a restitui organismului nutrienții pe care acesta i-a pierdut din pricina bolii. În America de Nord, locuitorii din munții Apalași au obiceiul de a pune și un morcov în vasul în care fierb fasole. Ei previn în acest mod balonarea provocată de leguminoase.
** Usturoiul, ceapa și prazul
Administrarea de prebiotice - substanțe care sprijină proliferarea bacteriilor benefice din flora intestinală - poate împiedica eficient diareea. Prebiotice naturale se găsesc, printre altele, în usturoi, ceapă și praz. Mâncând aceste legume în cantități îndestulătoare, vă veți întări sistemul imunitar, ajutându-l să distrugă bacteriile care declanșează diareea. Din studiile efectuate de cercetătorii indieni reiese că acțiunea combinată a usturoiului și a bacteriilor intestinale "bune" ameliorează digestia și mărește rata de asimilare a mineralelor, ceea ce reprezintă un avantaj deloc neglijabil, în timpul și după un episod grav de diaree.
Pentru balonări și crampe
Medicamentele care favorizează evacuarea gazelor din intestin reduc la minimum balonarea și liniștesc tractul digestiv se numesc carminative. Există însă și zeci de plante care au același efect. Este desigur imposibil să le enumerăm pe toate, așa încât le vom aminti aici doar pe cele mai valoroase.
*** Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir este un ajutor prețios pentru digestie, deoarece calmează crampele și reduce balonarea. Ea elimină acumularea de gaze din tubul digestiv, readuce abdomenul la dimensiunile lui normale și liniștește intestinul. Preparați-vă un ceai de ghimbir, turnând o cană de apă clocotită peste jumătate de linguriță de rădăcină proaspăt rasă.
*** Menta
Aceasta este o plantă utilizată de secole pentru tratarea unor tulburări digestive dintre cele mai diferite. E un remediu tradițional împotriva balonărilor și a crampelor abdominale. Cu ajutorul ei pot fi ameliorate și arsurile la stomac.
** Diverse alte plante
Așa cum spuneam, există o multitudine de plante cu acțiune carminativă. Vă mai recomandăm câteva, cu care se pot atenua simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil:
Mărarul, feniculul, cardamomul, coriandrul, chimenul, nucșoara, cuișoarele, ienibaharul, salvia, cimbrul, scorțișoara.
Alimente de consumat cu prudență
Fiecare pacient cu colon iritabil reacționează în modul său propriu, însă alimentele prezentate mai jos pot determina o reactivare a simptomelor la cei mai mulți dintre suferinzi.
Fasolea - Nu este de mirare faptul că persoanele diagnosticate cu sindromul de colon iritabil nu tolerează îndeobște fasolea, având în vedere că ea provoacă balonări. Prin încercări repetate, veți constata în timp dacă suportați unele soiuri mai bine decât altele sau dacă nu vă rămâne decât să evitați cu totul fasolea. Condimentați-o cu ghimbir proaspăt sau uscat și transformat în pulbere. Este un laxativ natural, care vă poate reduce balonarea. Puteți apela și la alte plante din categoria celor cu efect carminativ.
Cafeaua - Ambele sorturi de cafea, atât cea obișnuită, cât și varianta ei decofeinizată, pot spori sensibilitatea intestinului. Concluzia ar fi una singură: cafeaua agravează sindromul de colon iritabil. În cazul în care nu reușiți să renunțați complet la ea, încercați să vă limitați consumul la una sau două cești pe zi.
Porumbul - S-a constatat că, sub toate formele lui (ex. fulgii crocanți etc.), porumbul și alimentele care îl conțin irită intestinul la 20% dintre pacienții cu colon iritabil.
Laptele și produsele lactate - Deși au reputația de a fi constipante, lactatele pot provoca și diaree la unele persoane, din cauza lactozei pe care o conțin. Unii suferinzi cu colon iritabil nu pot digera acest zahăr natural (intoleranța la lactoză este relativ răspândită în zilele noastre). Iaurtul are un conținut de lactoză mult mai redus decât alte produse lactate și din acest motiv este mai ușor digerabil. El ne oferă și culturi vii de bacterii benefice care, odată ajunse în tractul digestiv, le vor combate pe cele "rele", responsabile pentru tulburările gastrointestinale.
Dulciurile - La sindromul de colon iritabil, alimentele cu mult zahăr natural (fructoză) nu sunt o alegere prea bună. De pildă, sucul de fructe proaspăt stors și mierea pot ajunge nedigerate în intestinul gros, unde vor provoca balonări și diaree. Și îndulcitorii sintetici din guma de mestecat sau din bomboane sunt cel mai adesea greu digerabili.
Din cămara cu ierburi de leac
Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) - Lemnul dulce are în compoziția lui o serie de substanțe care protejează mucoasa gastrointestinală. Un preparat cu conținut redus de acid glicirizinic poate fi remediul optim pentru unele tulburări de digestie. El determină mărirea concentrației anumitor compuși în salivă, ceea ce favorizează refacerea celulelor la nivelul stomacului și al intestinului. Pentru calmarea tractului digestiv, amestecați jumătate de linguriță din pulberea de lemn dulce cu conținut redus de acid glicirizinic în ceaiul dvs. de plante preferat.
Semințele de psyllium (Plantago ovata) - Semințele minuscule de psyllium sunt introduse în formula multor laxative, ca una din componentele lor principale. Ele conțin fibre de un tip special, așa-numitele mucilagii, care absorb foarte mult lichid în interiorul intestinului, se umflă, măresc volumul scaunului și combat constipația, frecvent întâlnită în sindromul de colon iritabil. Dacă doriți să încercați acest remediu, va fi neapărat necesar să beți multe lichide. Iar dacă sunteți alergici, ar fi mai bine să renunțați la experiment. Medicii au raportat diferite cazuri de reacții alergice, printre care și crize grave de astm, după inspirarea accidentală a pulberii de psyllium.