Bag de seamă că am genunchi!

Gilda Fildan
- Uneori, durerea se insinuează pe nesimțite, alteori apare brusc, din cauza unei mișcări imprudente: problemele cu genunchii sunt larg răspândite și destul de sâcâitoare. Presupunem că ați vrea să aflați cum se tratează și ce puteți face dvs. personal, pentru a vă ajuta încheieturile -

De obicei, realizăm cât este de important abia în momentul când începe să ne doară. Ge­nun­chiul, cea mai mare dintre articu­la­țiile noastre, leagă între ele cele două oase solide, fe­mu­rul și tibia. O minu­nată alcătuire biomecanică, fără de care ne-ar fi impo­sibil să mergem, să stăm jos ori să facem un salt. Zi de zi, el este supus unor solicitări intense. Când stăm în picioare, are de suportat dublul greutății noastre cor­po­rale, iar când coborâm o scară - aceeași greutate, în­mul­țită cu șase. Așadar, n-ar trebui să ne mire faptul că durerile de genunchi se numără printre cele mai frec­­vente dintre problemele noastre articulare. Câteo­dată, durerile ne apar fulgerător, dar se întâmplă și ca ele să crească treptat în decursul unei perioade mai lungi și chiar să se cronicizeze. În am­be­le ca­zuri, cali­tatea vieții noastre va fi afectată dra­ma­­­tic. Toc­mai de aceea, este necesar să identi­fi­căm și să tratăm cauzele acestor suferințe, pentru a evita po­sibi­lele consecințe de o gravitate sporită în viitor.

Orice mișcare provoacă dureri

Diagnosticul: artroză

Se instalează pe neobservate și, de regulă, devenim conștienți de existența ei abia când a ajuns deja într-un stadiu avansat: artroza sau uzura articulară este cea mai des întâlnită dintre bolile încheieturilor. În marea ma­joritate a cazurilor, ea afectează genunchii. Stratul car­tilaginos dintre capetele celor două oase mari, femurul și tibia, se erodează progresiv și nu-și mai poate înde­plini corect funcția de amortizor. Urmarea: durerea însoțește orice mișcare, iar în final genunchiul se poate anchiloza. Gonartroza este favorizată de o serie de factori de risc ca: obezitatea, supra­soli­citarea continuă sau pozițiile defectuoase ale articulației ge­nunchiului, de exemplu, cele cauzate de forma de "pa­ran­teză" a picioarelor. Însă ea poate apărea și ca efect al unor accidente sau traumatisme produse anterior. "Aici pot fi de ajutor gimnastica medicală și fiziote­rapia, împreună cu adminis­tra­rea unor medicamente analgezice și antiinfla­matoare. De asemenea, se pot aplica pro­ce­duri cum sunt acupunctura, electrote­rapia sau împachetările la rece și cald", spun medicii.
Asemenea tratamente de recuperare reu­șesc numai să amelioreze simptomele, căci o modalitate de vinde­care a artrozei nu s-a descoperit încă. Din ferici­re, pa­cienții pot face singuri multe lucruri, pentru a încetini măcar pro­cesul de degradare a cartilajelor și a-și men­ține mobilitatea articulațiilor. Astfel, li se recomandă gimnastică, plimbări pe bicicletă, nordic walking și jogging acvatic. Și o alimentație corectă poate avea rezultate pozitive. Bolnavii ar trebui să renunțe la vinul roșu, peștele gras, unt, smântână, gălbenușul de ou și nuci, iar în locul lor să-și introducă în meniu sa­late, fructe, orez brun, pește alb, uleiuri presate la rece și ceaiuri de plante. Mai pot lua și suplimente cu sub­stan­țe care protejează cartilajele, așa cum sunt glu­cozamina și condroitina.

Genunchiul este umflat și roșu

Diagnosticul: artrită

Acestea sunt simptomele clasice ale inflamației ge­nunchiului. Există însă trei forme de artrită: reuma­toidă, infecțioasă și post-traumatică.
În cazul unei inflamații reumatoide, anticorpii ge­ne­rați de sistemul imunitar atacă țesuturile propriu­lui organism, respectiv cartilajul de la genunchi. Dar afec­țiunea poate fi declanșată și de o infecție cu bac­terii sau viruși, care au pătruns în articulația genun­chiului pe cale sanguină sau după o intervenție chirur­gicală. Mai există și posibilitatea ca artrita să apară în urma unui accident, atunci când fracturarea oaselor sau rupe­rea ligamentelor permit germenilor patogeni să intre în spațiul articular al genunchiului. Desigur, demersul terapeutic va ține seama de cauza bolii. În faza acută, se prescriu de obicei preparate antiinfla­matoare cu cortizon. "În general, artrita infecțioasă acută tratată la timp se vindecă fără sechele", apreciază medicii. În schimb, o inflamație articulară cronică, așa cum este artrita reumatoidă, va continua să progreseze treptat. Da­torită metodelor de tratament moderne, evoluția bolii poate fi cel puțin încetinită la majoritatea pacien­ților, inflamația și durerile fiind ținute sub control pentru o lungă perioadă de timp. Până când inflamația cedează, e indicat ca pacientul să-și țină articulația în repaos. Adică să se instaleze pe canapea, cu genun­chiul ridicat pe o pernă și înfășurat într-o cataplasmă rece, de pildă cu frunze de varză sau cu brânză de vaci.

Dureri și trosnituri în partea anterioară a articulației

Diagnosticul: probleme cu rotula

Indiferent dacă vă aflați pe o coastă de munte sau pe scara blocului dvs., urcarea și coborârea vă solicită în mod deosebit rotula. Aceasta este un os plat, de for­ma unui disc, plasat în fața articulației genunchiului. Acolo ea glisează în sus și în jos, transmițând către gambă forța exercitată de musculatura coapsei. Dure­rile pot apărea în urma suprasolicitării articulației printr-un surplus de greutate corporală, un antrenament prea intens, ori statul îndelungat pe scaun cu genunchii îndoiți. În special femeile tinere se plâng frecvent de probleme cu rotula, deoarece la ele este posibil ca ea să fie deformată congenital sau așezată într-o poziție prea apropiată sau prea depărtată de articulație. În cazurile acute, piciorul trebuie ținut întins, imobil, cu comprese reci pe genunchi. Dacă simptomele nu dispar după circa trei săptămâni, va fi necesar să se ceară părerea unui ortoped. Rezultate bune se obțin, de exemplu, cu un antrenament de forță strict individualizat sau cu exercițiile de stretching, însă ele trebuie efectuate sub îndrumarea unui kinetoterapeut.

Durere bruscă și violentă în spațiul articular

Diagnosticul: ruptură de menisc
Meniscul intern și cel extern sunt două cartilaje în formă de seceră, aflate între capetele femurului și tibiei, având un rol de amortizare, de stabilizare și de repartizare a presiunii. Ele preiau o parte din greutatea ce apasă asupra genunchiului, o repartizează uniform și astfel feresc arti­culația de uzură. Mișcările rapide de rotație cu opriri bruște, ca acelea ale schiorilor, sunt periculoase, deoarece pot provoca o ruptură de menisc.
Însă și activitățile sportive simple, cum este joggingul, pot solicita țesutul cartilaginos de-a lungul anilor, ducând în final la deteriorarea lui - numai că asemenea lucruri se întâmplă de obicei după vârsta de 50 de ani. În Europa, circa 400.000 de oameni suferă anual o ruptură de menisc. "Apar brusc dureri fulgu­rante, articulația este total blo­cată, nu se mai poate mișca", explică specialiștii. În astfel de situații se im­pune intervenția medicului. Cu ajutorul unei artro­scopii, el îndepărtează cu pru­dență porțiunea distrusă a meniscului sau încearcă să sutureze ruptura, mai ales atunci când are de-a face cu un pacient tânăr. Din pă­cate, procesul de vindecare este de lungă durată. Con­va­lescentul va trebui să aștepte cu răbdare, câteva săptămâni după o excizie și minimum trei luni după o suturare, pentru a putea din nou să-și folosească nor­mal genunchiul.
Bineînțeles, este foarte utilă și reducerea greutății corporale. Pentru slăbit se recomandă totuși sporturi care nu supun articulațiile la eforturi deosebite, de pildă înotul sau mersul pe bicicletă. Pe lângă ajutorul dat la arderea grăsimilor, acestea prezintă un avantaj în plus: întrețin și îmbunătățesc mobilitatea articulară.

Protecție pentru genunchi

Există o gamă diversă de medicamente și supli­mente care pot întârzia, respectiv împiedica uzura articulațiilor, ameliorând totodată durerile artrozei.
* Glucozamina și condroitina - sunt com­ponente naturale ale țesutului cartilaginos și îl pot ajuta să reziste mai bine la presiunea pe care trebuie s-o suporte. Un studiu al cercetătorilor australieni a dovedit că administrarea pe termen lung a acestor substanțe încetinește micșora­rea spațiului articular.
* Enzimele - acești biocatalizatori, cum ar fi bromelaina, reduc inflamațiile și calmează durerile. Cu prilejul unui stu­diu efectuat cu participarea unui grup de bolnavi cu gonartroză, s-a constatat că en­zimele au un efect si­milar cu acela al medicamentului analgezic Diclo­fenac.
* Remediile homeopate - o cură de mai multe luni cu Rhus toxicodendron D12 și Hekla lava D 6 poate ajuta la autovindecarea artrozei. Remediile nu se iau simultan, ci alternativ, pe perioade de câte trei săptămâni.
* Cremele - Administrarea analgezicelor pot avea efecte secundare. Mai ales pentru cazurile care necesită un tratament prelugit, există alternativa me­di­camentelor de uz extern (ex. Vol­taren gel forte cu diclofenac). Dintre preparatele pe bază de plante, cele mai căutate sunt alifiile cu arnică.