Garou - "Fly Me to the Moon"
"Ca artist, ești permanent în legătură cu copilul din tine"
La cei 44 de ani, pe care tocmai i-a împlinit, șarmantul artist originar din Quebec a cucerit cu muzica sa nu doar inimile vorbitorilor de limbă franceză, ci întreg universul iubitorilor de sonuri romantice.
Pierre Garand (cunoscut sub numele de scenă Garou) nu s-a lansat în lumea muzicii cu un album, așa cum cere tradiția, ci cu un musical, "Notre Dame de Paris", în care a interpretat, memorabil, rolul lui Quasimodo. Succesul n-a-ntârziat. Melodia "Belle", cântată în spectacol, i-a adus faimă mondială, dar și premiile "Victoire de la Musique", în Franța, și un "World Music Award". Cântecul a avut o audiență uriașă, fiind votat de publicul francofon drept "Cea mai bună piesă a ultimilor 50 de ani". ?ncurajat de aprecierea publicului, Garou s-a lansat și într-o carieră solo, iar primele discuri: "Seul" (2000), "Reviens" (2003) și "Garou" (2006) au intrat direct în fruntea topurilor din Canada și Franța. Dar chiar dacă s-a născut în Quebeck, partea franceză a Canadei, Garou s-a "rătăcit" puțin și a cochetat în melodiile lui și cu limba engleză, reușind să-și atragă noi fani. Un post de "arbitru" la concursul La Plus Belle Voix, de pe postul francez TF1 (din 2011 până în 2014), apoi o reîntoarcere pentru sezonul 2015-2016, și câteva duete cu Céline Dion, Nana Mouskouri și tânăra Lorie (un fel de Britney Spears în variantă galică) - l-au menținut permanent în atenția publicului. Nu este deci de mirare că și cel mai recent disc al lui, "Au milieu de ma vie" (2013), a fost bine primit și are deja mai multe discuri de platină, iar albumul cu melodii de Crăciun, "Xmas Blues" (2014), s-a epuizat rapid. Vești bune, care arată că artistul canadian (în ciuda timpului scurs) nu se vede nevoit să pună chitara în cui, ba din contră, este curtat ca la începuturile carierei sale muzicale, dacă nu și mai mult. Iar Garou iubește scena mai presus de orice, și nu se gândește să se despartă de muzică. "Ca artist, ești în legătură permanentă cu copilul din tine, cu acea stare de fascinație pe care o simte un copil când descoperă lumea. Cred că amestecul acela de inocență și sete de a descoperi permanent viața îi face pe oameni s-o iubească. Ăsta este și motivul pentru care îmi place să cânt", declara el.
Concertul de la noi - "Fly Me to the Moon", face parte din turneul mondial pe care artistul canadian l-a pregătit pentru finalul lui 2016 și începutul lui 2017. Și este un spectacol în ton cu vremea de afară, plin de melancolie și de culori. Așa cum ați înțeles și din titlu, concertul este un omagiu adus marelui Frank Sinatra, deși nemuritorul american nu este singurul artist ale cărui melodii le veți putea asculta. Pentru ca toată lumea să fie satisfăcută, Garou va cânta și hiturile altor mari cântăreți: Dean Martin, Charles Aznavour, Joe Dassin și Édith Piaf.
(Bilete pentru concertul lui găsiți în rețeaua Vreaubilet. Au prețuri cuprinse între 350 lei și 100 lei.)
Hindi Zahra - basme cu sunete
A venit pentru prima oară în România anul trecut, când a susținut un concert pe scena Sălii Radio din București. Sala a fost arhiplină, iar biletele s-au epuizat cu mult timp înaintea spectacolului. Un motiv temeinic ca să revină pentru un nou concert, într-un oraș unde a găsit iubitori pentru muzica ei.
Zahra Hindi s-a născut pe 20 ianuarie 1979, în Khouribga, Maroc, și este fiica unei dansatoare marocane și a unui soldat francez. A crescut în fascinanta lume a mamei ei - o artistă cu origini berbere și tuarege al cărei talent artistic l-a și moștenit. De la mama ei a învățat primele acorduri muzicale, ca mai apoi să învețe singură să cânte la mai multe instrumente. La 15 ani se mută la Paris, alături de tatăl ei, iar la 18 ani o găsim la Luvru, angajată în sistemul de pază al muzeului. Există însă și avantaje. Înconjurată de mari opere de artă, Zahra este inspirată și compune primele melodii în engleză, intuind că este limba cea mai căutată și atunci când vine vorba de muzică.
Primul ei disc, botezat chiar cu numele ei, "Hindi Zahra", lansat în 2009, nu a avut însă prea mare succes, dar cel de-al doilea - "Handmade", apărut pe piață repede, în 2010, i-a adus premiul "Constantin", pentru "Revelația anului în Franța". A fost o mare reușită, mai ales că francezii sunt mai reticenți când vine vorba de muzică interpretată în alte limbi decât cea de pe Sena. Zahra i-a cucerit atât cu prezența ei scenică sclipitoare, cât și cu melodiile ei cu influențe folk, gypsy, jazz, soul și blues. Tot "Handmade" i-a mai adus în 2011 și un premiu - Victoires de la Musique pentru "Cel mai bun album din muzica lumii", o distincție pe care a primit-o din nou și în 2015, pentru al treilea disc, "Homeland".
Hindi Zahra "desenează" basme cu sunete, dar și povești adevărate despre suferințe și bucurii, totul într-o pitorească limbă engleză cu accent, sau în limba ei nativă, berbera.
?n 2014, artista franco-marocană a debutat și în cinema, cu filmul "The Cut" al regizorului german de origine turcă Fatih Akin.
Hindi Zahra va concerta la Arenele Romane, iar în deschiderea concertul ei vor cânta Dan Byron și Luiza Zan, doi artiști români care vor ști să creeze, cu siguranță, starea necesară pentru a o asculta pe Zahra.
(Bilete la concert mai puteți găsi în rețeaua Eventim. Accesul general este 130 lei.)