HANNO HÖFER - "Pot să mă așez pe marginea drumului pe o piatră și să mă uit în gol"

Delia Hanzelik
- solistul trupei de blues Nightlosers -

- Bună, Hanno! A trecut ceva vreme de când n-am mai vorbit. Ce faci? Cum îți merge? Ești bine? Sănătos? Bucuros?

- Da, sunt bine, mulțumesc de întrebare. Bucu­ros? Nu mi-am pus problema dacă sunt. Cred că toți avem momente când ne simțim bine, când avem o stare bună sau dimpotrivă, nu vrem să ve­dem pe nimeni și să auzim de nimic. Asta e pro­ble­ma la mine, că fiind freelancer, fără program fix de lucru și având, uneori, foarte mult timp liber, am ră­­gaz să-mi ob­serv stările. Bune sau proaste. (Râde.) Câ­teo­­dată, sunt moro­cănos când n-am ni­mic de făcut, dar, la fel de bine, se poate ca un moment din ăs­ta să-l folosesc ca să "as­cult cum crește iar­­ba". Am zile în­tregi în care nu am alt­ceva de făcut. Și atunci mă urc bucuros pe bicicletă și ies în afara orașului, să iau o porție de na­tură. Chiar de curând am mers cu bicicleta pâ­nă la Mârșa, la nea Va­sile lăutarul, cu ca­re ați făcut și voi un text. Iulian Ignat, mai precis, cu care mă în­tâl­nesc peste tot și ca­re mi-e prieten. Am mers, deci, 70 de km. Un drum de 3-4 ore, prin câmp, te scoate din multe. Și da, pot să mă așez pe marginea drumului pe o piatră și să mă uit în gol. Și chiar o fac.

- În afară de bicicletă, mai faci vreun sport?

- Nu prea îmi place să alerg, deși văd că e la mo­dă. Foarte mulți dintre cunoscuții mei aleargă. Eu nu pot. Dar fac sport constant. Merg cu bici­cleta, joc fot­bal, baschet, ping-pong. Mie îmi place să alerg după o minge sau să fac ceva. Să aibă un scop alergarea...

- Și cum arată o zi reușită pentru tine?

- La modul ideal, o zi reușită e una în care am treabă. Sunt destul de activ și îmi place mai mult să am ceva de făcut decât să nu am. Și nu mă plâng. Ambele lucruri pe care le fac, adică să cânt și să realizez filme și documentare pentru televiziuni sau pentru diverse organizații, implică multe călătorii. Ceea ce îmi place. Asta e partea mișto, că mă mișc mult prin țară și pe afară și m-am obișnuit cu asta.

- Poți să-mi povestești despre o călătorie reu­șită cu trupa ta de muzicieni?

- Am avut concert în India, într-un stat din sud, lângă Sri Lanka, unde nu se mănâncă carne. Tamil Nadu se cheamă, iar bucătăria lor tradițională nu conține carne. Așa că pentru o săptămână, cât am fost acolo, am fost vegetarieni. Iar noi avem în trupă niște ardeleni care sunt nebuni după carne, după porc și cârnați. Dar până și ei au declarat la final că nu s-au plictisit o săp­tă­mână de meniul fără carne. Nu i-am simțit chiar deloc lipsa. Doar unul, un secui, a avut pro­bleme. După trei zile, a zis că nu mai rezistă, dar noi, ceilalți, ne-am simțit foarte bine. E o ofertă așa de variată, de fructe, de legume și condimente, că nu-ți mai trebuie nimic. Foarte mult mi-a plăcut!

- Poți să-mi dai un exemplu de fel de mân­care?

- Tot felul de pâinici, chifteluțe din legume, din aluat, cu diverse sosuri. Sau, de exemplu, acolo exis­tă un tip de banană-legumă, pe care am în­tâl­nit-o și în Africa și care, pră­jită sau pane, sărată și cu sos pi­cant, e sen­za­țio­nală. Jurai că e carne. Până n-am în­trebat chelnerul, nu mi-am dat seama.

- Pe unde au mai cân­tat "Nightlosers" în ulti­ma vreme?

- Chiar acum două săptămâni, am mers la Bel­­­grad cu trupa, și am cântat la "Ziua Europeană a Lim­bilor", organizat prin­­tre altele de ICR, care ne-a și invitat. În week­end-ul trecut (15-17 oc­tom­brie) am cân­tat în București, "La Barfly", la Muzeul Țăra­nului Român, sâmbătă, pe 16, la "Ziua bastonului alb" - ziua in­ternațională a nevăză­to­rilor, organizată de Aso­ciația Nevăzătorilor și Aso­ciația "Tandem", a u­nui prieten de-al meu ne­vă­zător, cu care colaborez pe proiecte de mo­bi­li­tate. Voi filma un spot pentru el, care să vorbească despre proiectul lor, ce vine în ajutorul nevă­ză­torilor.Vor pune un fel de antene prin București - unele fixe, pe clădiri importante, ins­tituții, și altele mobile, în autobuze, de exem­plu - care anunță ne­văzătorul prin telefonul mobil (smartphone), că acum vine autobuzul cu numărul cutare, sau acum treci pe lângă cutare instituție, pe cutare stradă ș.a.m.d. Informații din București care o să le facă viața mai ușoară. E mai greu de explicat pe scurt. Poate îl întrebi chiar pe el într-un interviu. Are nevoie de promovare.

- Te felicit că te implici în astfel de proiecte!

- Mulțumesc, și nu e singurul. Chiar acum lu­crez la un film scurt, despre risipa de hrană. Ur­mătoarele cinci zile, în afară de concertele pe care le avem deja contractate, voi avea de filmat, apoi de mon­tat... Filmul va fi parte dintr-un proiect de pre­venire a risi­pei de hrană, inițiat de ONG-ul "Mai mult verde". La ora actuală este o mare problemă în lume - aproape o treime din alimente se aruncă, se pierd... În România, acest fenomen nu a fost încă prea bine documentat, nu există studii prea multe. Acum, abia s-a depus în Parlament un proiect de le­ge pentru pre­venirea risipei de hrană în țara noas­tră. Cred că săp­tămâna viitoare se și votează. Cum­va, mă preocupă domeniile sociale, chiar dacă sunt filme cu buget mic. Îmi amintesc că am mai făcut acum vreo trei ani un film despre reciclare.

- Se zvonește prin târg că scrii și versuri...

- Nu! Rar de tot am scris, dar la mișto. Sau am arun­cat a doua zi ce-am scris. Muzică da, scriu mu­zi­că împreună cu trupa, când ne întâlnim să repe­tăm. Dar versuri mai puțin. A, ba da, mint! Am pe pe­­nul­ti­mul album ("Rythm and bulz") vreo trei piese com­puse de mine, dar pe ultimul album "Cinste lor" nu am, pentru că sunt standarduri de blues reor­ches­trate în stil propriu. Practic, albumul nu are nume, dar așa e cunoscut și supranumit, pentru că pe co­pertă e un avizier vechi de tip C.F.R. din '70, pe care scrie "Cinste lor", și acolo sunt pozele noastre.

- Abia ne-am despărțit de vacanță. Te-ai bucu­rat de ea?

- Am avut tot felul de plimbări. Am fost în Delta Dunării de vreo trei ori, la prieteni, mergem cu ca­iacul, cu barca... Am fost și la mare... La munte nu am ajuns decât strict pentru cântări, împreună cu trupa. Îmi plac mai mult căldura, soarele, apa... Sunt și cumva meteo dependent. Dacă e frig și urât, nu funcționez prea bine. În schimb, poate să fie ori­cât de cald, arșiță, eu rezist și la 45 de grade, nu­mai să fie soare. Sunt prieten cu vara.

- Și cu fiul tău ești prieten? Ce mai face?

- Ce să facă?! Thomas a crescut. Anul ăsta dă bacalaureatul. E elev în clasa a XII-a la "Tonitza", la arte plastice. Cântă în­tr-o trupă, cântă la chitară, la clape, face muzică și acasă... E interesant ce face. Îmi place de el! Îl las să-și vadă de drumul lui, nu mă bag peste el, să-i zic fă așa sau altfel. Deloc. Are cu totul alt gen decât mi­ne. Cam așa se întâm­plă. Copiii sunt cel mai adesea foarte diferiți de părinți. Dar nu asta contează, ci apropierea. Și eu am fost apropiat de tatăl meu. Se spune că a fost un fotograf foarte bun, Edmund Höfer. A lucrat mult în presă. Îi simt foarte tare absența. Era un om diferit.

Foto: IULIAN IGNAT (2), CIPRIAN VLĂDUȚ