Lelea Constantina și cei 100 de ani - "De dragul lor aș fugi și din rai"

Cristian Curte
- Trăiește în satul Puchenii Moșneni și a ajuns centenară în vara acestui an. Dacă o întrebi care i-au fost bucuriile celor o sută de ani, îți răspunde, privind cu ochii ei orbi, dincolo de tine și dincolo de marginile vieții: Dumnezeu și familia. Are doi copii, patru nepoți și cinci strănepoți, care o păzesc cum păzești o comoară, strânși împrejurul ei -

Așteptarea

L-a iubit mult pe Constantin. Se luaseră din dra­goste și l-a așteptat nouă ani încheiați. Jumătate din ei cu nădejde, jumătate cu frica în sân. Liniștea i s-a risipit ca luată de vânt, în ziua când a primit de pe front o hârtie pe care scria - "dispărut". Cum va să fie aia "dispărut" nu se dumirise. Omul ei, pe care-l iubea și a cărui pruncuță o purta acuma în pântec, bărbatul acela vrednic și iubitor, cu care mai avea un băiat și alături de care trăise ca-n rai, se făcuse ne­văzut în stepele Rusiei. Nu era nici prins, nici mort, nici viu. Era "dispărut". Fră­mân­tase în minte acest cuvânt zi și noapte, încercase să îl pă­trundă, să-l așeze peste viața ei și să-i gă­sească un rost, să se împace cumva cu el, cum se învățase să-și împace toa­te du­rerile, să trăiască cu ele și să le do­molească, până în cli­pa în care, su­pu­se, se așezau potolite de lacrimile văr­sate în rugăciuni. "Du­rerile au rostul lor", le spusese părintele satu­lui la biserică, "fără ele nu ne putem spăla de păcate și nu putem prețui cu adevărat bucu­riile". Va fi avut dreptate părintele, doar că durerea lăsată de lipsa din casă a omului ei, Constantin, nu se putea vin­deca. Cum să fie, amă­râtul de el, dispărut? Adică al nimă­nui? Ca și ea? Poate viu? Poate mort?
Apoi anii au început să se scurgă, și cu ei, și veș­tile de pe front. Așa a auzit într-o zi că acolo unde îi fusese trimis bărbatul, la Cotul Donului, se dăduse o mare luptă, în care ostașii români căzuseră în­tr-o încercuire, mulți ajungând în lagărele Siberiei, luați pri­zonieri de ruși. Alții, peste 150.000, pieriseră. Doar Constantin era "dispărut", pierdut între fron­turi și lumi, nici pe aceasta, nici pe cealaltă. Apoi rușii veniseră peste țară și trecuseră mai de­parte. La urmă, războiul s-a gătat. Iar ea a rămas sin­gură cu cei doi copii, Sonia și Stelian. Să aștep­te...

Trenul gol

Stelian își aduce aminte și acum ziua aceea de octombrie. Avea pe atunci patru ani. E cea mai pu­ternică amintire a lui din anii copilăriei. O amintire cu tata. Era război, și bărbații fuseseră încorporați. Atunci i-a venit și tatălui ordinul să se prezinte la ca­zarmă. A plecat la Târgoviște, acolo unde se des­fășura instrucția, iar după o vreme, au primit de la el o scrisoare, că peste trei zile urma să plece spre front. Voia să-și vadă pentru ultima oară feciorul. Bu­nicul lui l-a luat, l-a învelit într-o pătură groasă, a înhămat calul la căruță, și au plecat, când soarele stătea să apună. Au mers toată noaptea, iar spre dimineață, au ajuns la garnizoană.
"Îmi aduc aminte bine puștile rezemate una de alta și pe mama-mare, cum îl striga pe tata. Apoi cum el a venit, m-a luat în brațe și m-a strâns tare la pieptul lui. Îmi aduc aminte și acum îmbră­țișarea aia. Am stat cu el toată ziua, tata m-a dus la un birt și mi-a dat să beau sifon, simt și acum cum m-a înțepat la limbă, iar spre seară, am plecat înapoi, către casă. A fost ultima zi petrecută cu tata. Când mergeam înapoi spre Pucheni, îmi aduc aminte că pe lângă noi a trecut un tren gol spre Târgoviște. Era cu bănci de lemn lungi, folosite pentru transportul soldaților. Bunica s-a uitat lung după el și-a spus cu un oftat amar: «Ăsta e trenul care o să-l ducă și pe Costică pe front.» Își pierduse în război, cu doar un an înainte, un alt fecior, fratele mai mare al lui tata, mort în Ucraina. Imaginea aceea, cu trenul ca­re se îndepărta, nu mi-a dispărut din minte până azi."
Domnul Stelian Gri­go­re e un bărbat în vâr­stă. Are 78 de ani, și de la des­păr­țirea de tatăl său au trecut 74, dar când își dea­pănă acea ulti­mă amin­tire, ochii i se îm­pânzesc de lacrimi. A cres­cut toată viața în ini­mă cu un loc gol, pe care timpul nu l-a um­plut.

Vestea mântuitoare

Săptămână de săptă­mână, Constantina pleca pe jos, cale de câteva ceasuri, până la Plo­iești. Erau primii ani de după război, când din Rusia au început să vină trenurile cu prizonieri. Arși de gerurile cumplite ale Siberiei, topiți de foamea din la­găre, roși de boli, ostașii care coborau din vagoa­ne erau mai mult umbre decât oameni. De întors, s-au întors puțini. Cei care nu muriseră pe front își dă­duseră sufletul în stepele ne­sfârșite, puși la munci cumplite de ruși.
Constantina a nădăjduit me­reu că omul ei, pe care-l aștep­tau acasă doi copii, se va coborî și el, într-o zi, dintr-un tren. Avea să-l ia acasă, să-l spele, să-l grijească, să înnoade firul vie­ții tăiat de război. Dar Cons­tantin s-a lăsat așteptat nouă ani încheiați, până când, într-o zi, într-un sat vecin, s-a întors un os­taș, Florea. Fusese la Cotul Do­nului și luptase ală­turi de băr­batul ei. A venit la ea în casă (copiii își aduc aminte și acum) și i-a povestit femeii de-a fir a păr, despre o noapte în care re­gi­mentul lui Constan­tin fusese tocat de obuzele ru­șilor. Românii s-au ascuns în tranșee și au aș­teptat. Erau încercuiți, nu aveau ce să facă. Di­mineața, la crăpatul zorilor, armata roșie i-a atacat cu furie. O coloană de tancuri a trecut peste ei și i-a îngropat de vii, în tranșee. Nu a scăpat nimeni. Nu a rămas de pe urma lor nimic. Constantin a trecut la Domnul în zorii zilei de 19 noiembrie 1942.
În mod ciudat, vestea a coborât liniște peste su­fle­tul Constantinei. Suferința și zbuciumul s-au topit odată cu așteptarea. Cel puțin, acuma știa: omul ei cel drag n-o să mai vină niciodată acasă, în schimb, se afla în paza lui Dumnezeu. Mai bine în cer, decât nicăieri, pe pământ. Acolo putea să-l gă­sească prin rugăciunile ei. Nu s-a mai recăsătorit niciodată și și-a închinat viața copiilor și bisericii. Așa a ajuns la 100 de ani.

De mână cu Dumnezeu

Străduța îngustă șerpuiește printre casele cu­minți, cu un singur cat, acoperite de verdeață. Îmi închipuiesc că pe drumul acesta, pe care astăzi cu greu încap două mașini, treceau, în vremurile de demult, carele leneșe, trase de boi. Puchenii Moșneni a fost tot timpul un sat răsărit, de ță­rani liberi și mândri, care și-au fă­cut o cale în viață muncind "din zori pâ­nă-n zori". Astăzi, peste ca­se­le fru­mos rânduite plutește li­niș­tea toam­nei și a roadelor duse în ham­­­­bare și magazii. Mormane mari, de po­rumb, licăresc ici și co­lo prin curți.
Casa în care stă lelea Cons­tan­tina, împreună cu fiica ei, a ridi­cat-o înainte ca omul ei să piară pe front. N-a plecat din ea niciodată. Cămăruța în care s-a retras în anii cei din urmă ai bă­trâ­neții e în fundul curții. De când e nepu­tin­cioasă și nu mai vede, iese arareori. Își um­ple ceasurile, zilele, anii, cu rugăciuni, ca o călu­gă­riță. Timpul care a trecut peste ea a topit-o. A fost me­reu mă­run­țică, dar acum e cât un copil. Părul alb ca argintul îi înconjoară capul ca un nimb. Pare, deja, trecută în lumea cealaltă, făptura ei plăpândă și aburoasă e desprinsă de lucrurile din jur. Chiar și du­rerile care îi chinuie trupul nu mai par să aibă pu­te­re asupra ei. Cât am vorbit cu ea, nu s-a plâns ni­cio clipă. Inima, oțelită în atâtea necazuri, s-a de­prins să învelească în dragoste chiar și răul. Îmi spu­ne aproape șoptit, că­utând, cu privirea ei stinsă, lică­rul din lumina fe­restrei: "În viața mea, toate au mers cu puterea lui Dumnezeu. Eu așa Îl văd pe Dum­­nezeu - cu multă putere! Cu o mare putere! La ru­găciune nu i-am cerut niciodată nimic pentru mi­ne. Nu am cerut bo­gății, să-mi dea lucruri pă­mân­tești. Doar sănătate și putere ca să muncesc și să-mi cresc copiii. Mă pri­cepeam bine la toate și, cu aju­torul lui Dum­ne­zeu, am început să cos. La început pentru copilași, cămășuțe, rochițe, apoi și pentru oa­menii mai mari. Și Dumnezeu mi-a ajutat! Mi-am cumpărat o ma­șină de cusut, m-a sprijinit mama, că am plătit la ea trei ani de zile. Și cu ea i-am cres­cut pe copii. I-am crescut cu acul și ața, încetul cu încetul. "
Lelea Constanța venea duminică de duminică, negreșit, la biserică. Biserica a fost sprijinul ei, pu­terea care a ținut-o, alinarea ei în toate necazurile. Pă­rintele Daniel Nedelcu slujește în Puchenii Moș­neni de 30 de ani. Când a venit în parohie, în anii aceia cenușii ai comunismului, lelea Constanța era unul dintre "stâlpii" pe care se sprijinea parohia. "Mi-o aduc bine aminte. Venea pe atunci în strană și cânta toată liturghia. Avea 70 de ani, dar era în plină putere. Mărunțică, slăbuță și plină de cre­din­ță. În urmă de tot, când trecuse bine de 90 de ani, a încetat să mai vină la Sfânta Liturghie, pentru că a căzut bolnavă la pat. Atunci, fiica ei, doamna Sonia, profesoară de matematică, dar cu o voce de aur, a ieșit la pensie și i-a luat locul în strană. Pe familia aceasta se sprijină și acum biserica noastră. După ce a căzut la pat, veneam la lelea Constanța ca s-o spo­­vedesc și s-o împărtășesc. Pe mulți bă­trâni în­cer­cările, suferința îi tulbură, îi înrăiesc. Dar pe le­lea Constanța am găsit-o mereu senină și li­niștită. Sin­gurul lucru care o întristează este că nu mai poate munci. Am fost surprins să-i aflu ne­vo­ințele și rugăciunea. La un moment dat, văzând că în ca­mera ei nu are televizor, am întrebat-o ce face toată ziua, de nu se plictisește. «Părinte», mi-a spus «eu toată ziua mă rog pentru copiii mei. Cum să mă plictisesc?»".
Se strâng în fiecare duminică, negreșit. Mai întâi vine nepotul de la București. Intră la lelea Constanța și, pentru că bunicuța lui nu mai vede defel, își așează mâinile peste trupul ei slăbit de boală. "Atunci știu că-i el. Își pune mânile peste mine, iar eu îl strig, că știu că-i Mitică. Tare-l iubesc și știu că și el mă iubește pe mine!" Apoi vine nepoata, de la Ploiești. La ora două fix se așează toată familia în jurul mesei. Bunica, fiica și nepoții. Nedezlipiți.
"Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate. Îi mulțumesc că m-am născut pe acest pământ, da' mai ales îi mulțumesc pentru copii și nepoți, că mi i-a dăruit. Am avut copii tare buni. Așa cum au crescut, fără tată, au fost primii la învățătură în clasa lor. Amândoi au ajuns profesori, băiatul de română, iar fata de matematică. Și tare m-au bucurat!"

- Spune-mi, lele Constanță, ce amintiri fru­moa­se te-au păstrat așa cum ești acum - bucu­roasă la 100 de ani?

- Cele mai frumoase amintiri ale vieții mele sunt copiii. Da! Copiii, nepoții și strănepoții mei. Pe care tare-i iubesc și mă rog mereu pentu sănătatea lor. Copiii nu te lasă să-îmbătrânești. Trupul ți se usucă, dar inima, nu. De asta cred că nu vine moartea la mine. Sau poate c-oi fi murit și, din cauza bucuriei, nu știu. De dragul lor, aș fugi și din rai.

Fotografiile familiei