Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii FITC - 100, 1000, 1.000.000 de povești...

Delia Hanzelik
"Lumea este un nor cu povești. Le asculți, le citești, le privești, dar cel mai interesant este să le trăiești"

...așa stă scris pe firmamentul Teatrului "Ion Creangă", un îndemn pe care l-au urmat o mul­țime de părinți și copii, printre care și noi, eu și Alma, fetița mea. Și promisiunea a fost ținută. Cu ocazia celei de-a XII-a ediții a Festivalului, am avut parte de spec­tacole și aventuri gata de trăit și de po­vestit mai departe.
În prima zi, sâmbătă, 1 octombrie, am ajuns la do­uă reprezentații. Dimineața am fost la Opera Co­mică pentru Copii, să vedem "Bicicleta roșie" - un spec­ta­col italian care a transmis copiilor un mesaj emo­ționant, despre puterea familiei, re­zis­tență și sen­ti­mentul mi­raculos al li­ber­tă­ții. Seara, am fugit la Tea­trul de Co­me­die, să urmărim o pro­ducție a Tea­­­tru­lui "Ion Crean­gă", spec­ta­colul de tea­­tru-dans "Zbor prin po­vești", în care pro­tagoniștii, un bă­iat și o fată, le-au de­mons­trat copiilor for­ța crea­toa­re a ima­gi­nației, stâr­nin­du-le pof­ta să-și des­chidă și ei aripile, care să îi poar­te în aven­turi fan­tas­tice... Dumi­nică, am mers la Palatul Național al Co­­piilor, să luăm parte la spec­tacolul muzical al tea­trului belgian din Anvers - "Bate toba", un format foarte dina­mic și interac­tiv, unde actorii-muzicieni au interac­ționat cu copiii în scopul de a descoperi și a simți sunetul, muzica și ritmurile. Am avut parte de tobe, saxofoane, tim­pane, mărgele, boluri și mul­te sur­prize sonore pen­tru cei mici... Joi, săp­tă­mâ­na ur­mătoare, a urmat rân­dul spectacolului "Mi­ca sire­nă", la Teatrul Ex­cel­sior, iar vineri, ploa­ia nu ne-a împie­dicat deloc să ne bucu­răm de o pro­duc­ție a Operei Comice pentru Co­pii - "Hapciu în Re Major", pri­mul spec­tacol de operetă pentru co­pii din România, cu artiști adevă­rați, cântăreți și balerini, care au adus în scenă un spectacol sen­zațional.
Povestesc toa­te astea cu gân­dul de-a-i îndem­na pe părinți să-și scoată mai des copiii în lume, să-i învețe de mici cu fru­mu­­sețea și bucu­riile artei adevă­rate, fie doar și pentru a le dez­vol­ta bunul gust, capabil să îi țină de­parte de o­ferta așa de vulgară și de mizeră a mass-me­diei româ­nești. Ve­­­­ritabil ma­ra­ton de teatru și de po­vești, bine struc­tu­rat pe gru­­­pe de vârs­tă și in­te­re­se, Fes­ti­valul (FITC 2016) a pro­pus o se­lecție diver­sifica­tă de spec­tacole de teatru dra­ma­tic și liric, pantomimă sau chiar și spectacole sen­zoriale pentru be­beluși, teatru-dans, balet și operetă pen­tru copii, susținute de 23 de tea­tre și com­pa­nii teatrale din Ro­mânia, Polonia, Fin­lan­da, Italia, Spa­nia, Franța, Belgia, Grecia și Is­rael. Bra­vo! Vă mulțumim!
Acordate de un juriu in­ter­­na­țional, premiile ediției din acest an a Festi­va­lului In­ternațional de Teatru pentru Copii au fost următoarele: cel mai bun interpret - Martin Grand Perret - din spectacolul "Miravella" (prezentat de Compania de Teatru Act2, Franța); cea mai bună interpretă - Greta Jonsson - pentru rolul din "Cum mă cheamă" (spec­tacol al Companiei DaTe Danza din Spania); cel mai bun spectacol pentru copii cu vârsta sub șase ani, "Ba­te Toba" (Teatrul de Spie­gel, Belgia) și cel mai bun spectacol pentru copii peste șase ani - "Fru­moasa sau bestia" (prezentat de Tea­trul La Barraca-Testoni Ra­gazzi din Italia). Premiul special al juriului a mers către Teatrul Belcan din Italia, pentru spec­ta­co­lul"Lumea în linie, o mică piesă împotriva plictiselii".