...așa stă scris pe firmamentul Teatrului "Ion Creangă", un îndemn pe care l-au urmat o mulțime de părinți și copii, printre care și noi, eu și Alma, fetița mea. Și promisiunea a fost ținută. Cu ocazia celei de-a XII-a ediții a Festivalului, am avut parte de spectacole și aventuri gata de trăit și de povestit mai departe.
În prima zi, sâmbătă, 1 octombrie, am ajuns la două reprezentații. Dimineața am fost la Opera Comică pentru Copii, să vedem "Bicicleta roșie" - un spectacol italian care a transmis copiilor un mesaj emoționant, despre puterea familiei, rezistență și sentimentul miraculos al libertății. Seara, am fugit la Teatrul de Comedie, să urmărim o producție a Teatrului "Ion Creangă", spectacolul de teatru-dans "Zbor prin povești", în care protagoniștii, un băiat și o fată, le-au demonstrat copiilor forța creatoare a imaginației, stârnindu-le pofta să-și deschidă și ei aripile, care să îi poarte în aventuri fantastice... Duminică, am mers la Palatul Național al Copiilor, să luăm parte la spectacolul muzical al teatrului belgian din Anvers - "Bate toba", un format foarte dinamic și interactiv, unde actorii-muzicieni au interacționat cu copiii în scopul de a descoperi și a simți sunetul, muzica și ritmurile. Am avut parte de tobe, saxofoane, timpane, mărgele, boluri și multe surprize sonore pentru cei mici... Joi, săptămâna următoare, a urmat rândul spectacolului "Mica sirenă", la Teatrul Excelsior, iar vineri, ploaia nu ne-a împiedicat deloc să ne bucurăm de o producție a Operei Comice pentru Copii - "Hapciu în Re Major", primul spectacol de operetă pentru copii din România, cu artiști adevărați, cântăreți și balerini, care au adus în scenă un spectacol senzațional.
Povestesc toate astea cu gândul de-a-i îndemna pe părinți să-și scoată mai des copiii în lume, să-i învețe de mici cu frumusețea și bucuriile artei adevărate, fie doar și pentru a le dezvolta bunul gust, capabil să îi țină departe de oferta așa de vulgară și de mizeră a mass-mediei românești. Veritabil maraton de teatru și de povești, bine structurat pe grupe de vârstă și interese, Festivalul (FITC 2016) a propus o selecție diversificată de spectacole de teatru dramatic și liric, pantomimă sau chiar și spectacole senzoriale pentru bebeluși, teatru-dans, balet și operetă pentru copii, susținute de 23 de teatre și companii teatrale din România, Polonia, Finlanda, Italia, Spania, Franța, Belgia, Grecia și Israel. Bravo! Vă mulțumim!
Acordate de un juriu internațional, premiile ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii au fost următoarele: cel mai bun interpret - Martin Grand Perret - din spectacolul "Miravella" (prezentat de Compania de Teatru Act2, Franța); cea mai bună interpretă - Greta Jonsson - pentru rolul din "Cum mă cheamă" (spectacol al Companiei DaTe Danza din Spania); cel mai bun spectacol pentru copii cu vârsta sub șase ani, "Bate Toba" (Teatrul de Spiegel, Belgia) și cel mai bun spectacol pentru copii peste șase ani - "Frumoasa sau bestia" (prezentat de Teatrul La Barraca-Testoni Ragazzi din Italia). Premiul special al juriului a mers către Teatrul Belcan din Italia, pentru spectacolul"Lumea în linie, o mică piesă împotriva plictiselii".