Lupta cu oboseala

Redactia
- Ne apropiem de sfârșitul lui 2016 și efortul de peste an se simte. Vă treziți obosiți dimineața? Spre prânz simțiți că mintea vă ațipește? După masă vă vine să vă culcați pe birou? Aplicând programul pe care vi-l prezentăm, veți străbate zilele fluierând -

Oboseala de dimineață

CAUZE

Greu mai e să pornești motoa­rele diminea­ța! Să sari în picioare la primul țârâit al deșteptăto­rului. Nu cumva să credeți însă că sunteți singurul om chinuit. Statisticile ara­tă că 70% din pământeni au mari probleme cu deșteptatul, în vreme ce numai o mi­noritate de 30% au șansa genetică de a se trezi și de a se pune pe picioare ușor. Pen­tru profesorul Jean-Louis Mar­co, specialist în problemele obo­se­lii, totul este cât se poate de nor­mal. "Oamenii nu sunt niște soldăței gata s-o ia din loc la sfert de cheie, în clipa când sună ceasul deștep­tător. Organismul are nevoie de timp pentru a se trezi." Explicația? Este cronobio­logia. Pe o durată de 24 de ore, omul funcțio­nează cu o alternanță ve­ghe/ somn dictată de orologiile sale in­te­rioare, plasate în special în cre­ier. Fiind un animal diurn, el se ac­ti­vează ziua și se re­cuperează noap­­­tea. Atunci când doarme, tem­­pe­ratu­ra corporală sca­de, mușchii se relaxează, ritmul cardiac se di­mi­nuează, presiunea arterială este mai redusă. Dimi­nea­ța, la deștep­tare, motorul mașinii e rece, și ca să-l faci să funcționeze, el trebuie încălzit. Responsabili de punerea în funcțiune a organis­mu­lui sunt hormonii. Primii acționea­ză la ora 8, pregătind orga­nis­­mul să demareze. Alții (așa-numiții hor­moni stimu­lanți) intră în joc pe la 10, ajutându-ne să atin­gem ma­xi­mum de tre­zie (activitatea fi­zi­că și cerebrală). Iată de ce e bine să ale­geți această oră pentru a vă fixa în­tâlnirile im­por­tante, orele de ma­tematică, lu­cră­rile cu proble­me (și nu la ora 8!).
Revenind la chi­nul pornirii mo­toa­re­lor di­mi­neața, cer­­cetătorii au ajuns la concluzia că folosind câteva stimulente, în­tr-o ordine cres­cătoare, ziua poate să por­neas­că ușor.

SOLUȚII
* După ce vă treziți dimineața, aprin­deți veioza sau, dacă afa­ră e zi, ridicați jaluzelele. (Lu­mi­na sto­pează hormonul nopții, mela­­to­ni­na.)
* Nu coborâți din pat înainte de a bea un pahar cu apă pregătit de cu seara, în care dizolvați o tabletă de magneziu sau una de calciu efer­ves­cent.
* Faceți duș: cald la început, ca să vă încălziți trupul, apoi rece.
* La micul dejun, beți un ceai sau o cafea, pentru efectul lor stimu­lent. Adăugați obligatoriu un pro­dus lactat (pentru proteine și cal­ciu), pâine integra­lă, gra­ham sau gră­unțe încolțite (pen­tru glu­cide și mangan).
* Nu uitați sucul proas­păt de lă­mâi, portocale, grep­fruit, pre­pa­rat chiar înainte de a fi con­su­mat (toate aceste fruc­te au prin excelență efect anti-oboseală).
* Folosiți ultima în­ghi­ți­tură de suc pen­tru a lua drajeuri de vitamina B1 și B2.

Oboseala de la mijlocul zilei

CAUZE

În interiorul orologiului biolo­gic există maxime și căderi. Una din că­deri se produce la mijlocul zilei (ora 12), când multe persoane simt că min­tea nu mai vrea să le funcționeze. Alt vinovat este nevo­ia de carburant re­clamată de orga­nism. Celulele în­cep să nu mai aibă zahăr suficient și deci nici energie.

SOLUȚII
* Mâncați seara carbohidrați (pas­­te făinoase, orez, linte, fa­sole). Ac­țiunea lor energetică ține până a doua zi la prânz.
* Mâncați un mic dejun consis­tent (el trebuie să fie masa cea mai im­portantă din zi), bogat în zaharuri cu asimilare len­tă: cereale, pâine inte­gra­lă.
* Luați-vă la birou un sandvici cu brânză și un fruct, pe care să le mân­cați la ora 10.
* Ronțăiți o bucățică de zahăr sau cioco­lată, în caz de ațipeală ac­cen­­tua­tă, altfel, pes­te 10 minute, apare riscul real al unei crize de hipogli­cemie. Cre­ierul dvs. se simte paralizat.
* Luați o pauză (dacă locul de mun­că v-o per­mite). Câ­teva mișcări de gim­nastică (făcute pe scaun) și 4-5 respi­rații ritmate vă vor ajuta să redemarați.
* Mâncați câteva nuci (pentru apor­tul lor în mag­neziu).

Oboseala de după masa de prânz

CAUZE

Am trecut cu toții prin această experiență. După masa de prânz se poate întâmpla să ne năpădească o toropeală plăcută, care ne invită la somnolență. În afara da­telor cronobiologice care explică această scă­­dere de formă, digestia joacă un rol foarte im­portant. După un prânz copios, necesitățile tu­bului di­gestiv pot să de­vină ex­cesive în raport cu cele ale altor organe. Apoi: meste­catul, sfărâ­marea, ab­sorb­ția și, în fine, transfor­marea ali­men­telor (numeroasele eta­­pe ale diges­tiei) pretind o activitate in­­ten­să a organismului nostru. Și cu cât este mai dificilă digestia, cu atât va fi mai pronunțată oboseala de după prânz. Cauza: mân­carea prea copioa­să sau prea grasă (pentru că lipidele sunt mai greu de digerat decât cele­lalte alimente), care ne face să ne simțim grei și somnoroși. Cu-atât mai mult, dacă am băut și vin, pentru că alcoolul - se știe - încetinește func­țiile cere­brale.

SOLUȚII
* Faceți-vă siesta, dacă sun­teți acasă.
* Mâncați echilibrat, în can­tități mici, dacă lucrați.
* Mâncați încet și în liniște. Dacă masa este luată într-un context agitat (în fugă, în picioare, pe gălăgie, în timp ce discutați afaceri), etapele diges­tiei nu sunt respectate și în acest caz ea va fi mai lentă. Dar dacă, efec­tiv, aveți timp puțin, mân­cați doar un singur fel sau - de ce nu - un sand­vici, dar nu-l în­ghițiți chiar din două îmbucă­turi.
* Nu uitați vita­mina C (varză albă, ur­zici, spanac, pătrun­jel). Ea repre­zintă o "poc­nitură de bici" pe care o reclamă in­sistent or­ganismul.
* Dacă puteți, re­petați și la prânz cock­tailul de citrice de dimi­neață, de data asta di­luat cu un ceai negru. Este deosebit de sti­mulativ.