Oboseala de dimineață
CAUZE
Greu mai e să pornești motoarele dimineața! Să sari în picioare la primul țârâit al deșteptătorului. Nu cumva să credeți însă că sunteți singurul om chinuit. Statisticile arată că 70% din pământeni au mari probleme cu deșteptatul, în vreme ce numai o minoritate de 30% au șansa genetică de a se trezi și de a se pune pe picioare ușor. Pentru profesorul Jean-Louis Marco, specialist în problemele oboselii, totul este cât se poate de normal. "Oamenii nu sunt niște soldăței gata s-o ia din loc la sfert de cheie, în clipa când sună ceasul deșteptător. Organismul are nevoie de timp pentru a se trezi." Explicația? Este cronobiologia. Pe o durată de 24 de ore, omul funcționează cu o alternanță veghe/ somn dictată de orologiile sale interioare, plasate în special în creier. Fiind un animal diurn, el se activează ziua și se recuperează noaptea. Atunci când doarme, temperatura corporală scade, mușchii se relaxează, ritmul cardiac se diminuează, presiunea arterială este mai redusă. Dimineața, la deșteptare, motorul mașinii e rece, și ca să-l faci să funcționeze, el trebuie încălzit. Responsabili de punerea în funcțiune a organismului sunt hormonii. Primii acționează la ora 8, pregătind organismul să demareze. Alții (așa-numiții hormoni stimulanți) intră în joc pe la 10, ajutându-ne să atingem maximum de trezie (activitatea fizică și cerebrală). Iată de ce e bine să alegeți această oră pentru a vă fixa întâlnirile importante, orele de matematică, lucrările cu probleme (și nu la ora 8!).
Revenind la chinul pornirii motoarelor dimineața, cercetătorii au ajuns la concluzia că folosind câteva stimulente, într-o ordine crescătoare, ziua poate să pornească ușor.
SOLUȚII
* După ce vă treziți dimineața, aprindeți veioza sau, dacă afară e zi, ridicați jaluzelele. (Lumina stopează hormonul nopții, melatonina.)
* Nu coborâți din pat înainte de a bea un pahar cu apă pregătit de cu seara, în care dizolvați o tabletă de magneziu sau una de calciu efervescent.
* Faceți duș: cald la început, ca să vă încălziți trupul, apoi rece.
* La micul dejun, beți un ceai sau o cafea, pentru efectul lor stimulent. Adăugați obligatoriu un produs lactat (pentru proteine și calciu), pâine integrală, graham sau grăunțe încolțite (pentru glucide și mangan).
* Nu uitați sucul proaspăt de lămâi, portocale, grepfruit, preparat chiar înainte de a fi consumat (toate aceste fructe au prin excelență efect anti-oboseală).
* Folosiți ultima înghițitură de suc pentru a lua drajeuri de vitamina B1 și B2.
Oboseala de la mijlocul zilei
CAUZE
În interiorul orologiului biologic există maxime și căderi. Una din căderi se produce la mijlocul zilei (ora 12), când multe persoane simt că mintea nu mai vrea să le funcționeze. Alt vinovat este nevoia de carburant reclamată de organism. Celulele încep să nu mai aibă zahăr suficient și deci nici energie.
SOLUȚII
* Mâncați seara carbohidrați (paste făinoase, orez, linte, fasole). Acțiunea lor energetică ține până a doua zi la prânz.
* Mâncați un mic dejun consistent (el trebuie să fie masa cea mai importantă din zi), bogat în zaharuri cu asimilare lentă: cereale, pâine integrală.
* Luați-vă la birou un sandvici cu brânză și un fruct, pe care să le mâncați la ora 10.
* Ronțăiți o bucățică de zahăr sau ciocolată, în caz de ațipeală accentuată, altfel, peste 10 minute, apare riscul real al unei crize de hipoglicemie. Creierul dvs. se simte paralizat.
* Luați o pauză (dacă locul de muncă v-o permite). Câteva mișcări de gimnastică (făcute pe scaun) și 4-5 respirații ritmate vă vor ajuta să redemarați.
* Mâncați câteva nuci (pentru aportul lor în magneziu).
Oboseala de după masa de prânz
CAUZE
Am trecut cu toții prin această experiență. După masa de prânz se poate întâmpla să ne năpădească o toropeală plăcută, care ne invită la somnolență. În afara datelor cronobiologice care explică această scădere de formă, digestia joacă un rol foarte important. După un prânz copios, necesitățile tubului digestiv pot să devină excesive în raport cu cele ale altor organe. Apoi: mestecatul, sfărâmarea, absorbția și, în fine, transformarea alimentelor (numeroasele etape ale digestiei) pretind o activitate intensă a organismului nostru. Și cu cât este mai dificilă digestia, cu atât va fi mai pronunțată oboseala de după prânz. Cauza: mâncarea prea copioasă sau prea grasă (pentru că lipidele sunt mai greu de digerat decât celelalte alimente), care ne face să ne simțim grei și somnoroși. Cu-atât mai mult, dacă am băut și vin, pentru că alcoolul - se știe - încetinește funcțiile cerebrale.
SOLUȚII
* Faceți-vă siesta, dacă sunteți acasă.
* Mâncați echilibrat, în cantități mici, dacă lucrați.
* Mâncați încet și în liniște. Dacă masa este luată într-un context agitat (în fugă, în picioare, pe gălăgie, în timp ce discutați afaceri), etapele digestiei nu sunt respectate și în acest caz ea va fi mai lentă. Dar dacă, efectiv, aveți timp puțin, mâncați doar un singur fel sau - de ce nu - un sandvici, dar nu-l înghițiți chiar din două îmbucături.
* Nu uitați vitamina C (varză albă, urzici, spanac, pătrunjel). Ea reprezintă o "pocnitură de bici" pe care o reclamă insistent organismul.
* Dacă puteți, repetați și la prânz cocktailul de citrice de dimineață, de data asta diluat cu un ceai negru. Este deosebit de stimulativ.