La aniversare - CORINA CHIRIAC: "Caut permanent să-mi ascund inima sub «ceva»"

Bogdana Tihon Buliga
Jocuri cu măști

- Stimată doamnă, a venit toamna și, vorba poetului, inimile noastre parcă vor să fie învelite și puse la adăpost. Dvs. cu ce vă acoperiți inima, când pe lume coboară ceața și ploile?

- Frumoasă întrebare și grea. Doar că eu sunt genul de om care nu așteaptă să vină toamna, pentru a-și acoperi inima! Sentimentală fiind, caut per­manent ceva sub care să-mi ascund inima. O mască, de pildă, șansa celor sen­timentali, așa cum am scris și în cartea mea "Că­utând iubirea", care s-a retipărit la editura "Ori­zonturi". O mască poate fi una de carnaval venețian, de carnaval brazilian sau de Halloween. Una ele­gantă, una excentrică sau una înfiorătoare... Gluga aceea din basme care te face invizibil față de toți, și față de dușmani, și față de prieteni... Să arătăm cine suntem pe altă cale. Să nu ne arătăm pe față sentimentele adevărate, să nu recunoaștem că iubim. Ceea ce nu înseamnă că atunci când mă aflu pe scenă, nu-mi las inima să se bucure, să respire, să ofere din plin.

Minunea de pe bolovan

- De la citate din cărți, la proverbe: "toamna se numără bobocii". Oc­tom­brie nu este doar luna melancoliilor, ci și a roa­delor adunate în hambar. Sacii dvs. sunt plini?

- Da, cu adevărat! Anul acesta cu atât mai mult, pentru că peste vară am lucrat la o premieră în ac­tivitatea mea: un videoclip cuprinzând o rugăciune, Rugăciunea Sfintei Cruci. Am dedicat-o sărbătorii de pe 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, și mă bucur mult că deja a depăși cincisprezece mii de vizualizări pe You Tube. Pe lângă aceasta, în ediția emisiunii Opriți Timpul, dedicată zilei mele de naștere, voi lansa un CD de autor, care cuprinde paispre­zece compoziții proprii, adunate prima oară pe același suport muzical! CD-ul se va numi, de­sigur, "Ne cunoaștem din vedere" - cea mai cu­noscută dintre compozițiile mele. Așadar, chiar că toamna e pentru mine vremea răsplății pentru un an de muncă. Mai avem de filmat câteva edi­ții ale emisiunii mele și apoi vine o binemeritată vacanță.

- O rugăciune pe You Tube, în locul unui videoclip muzical? De ce?

- De ce? Din dorința de a oferi oamenilor o rugăciune aparte, pe care eu o am de foarte mulți ani de la o prietenă a mamei mele și pe care puțină lume o știe. E în casa mea de când eram studentă și e talismanul meu norocos. Aș vrea enorm să le facă bine tuturor. Este un gest de mulțumire al meu către Dumnezeu, pentru cât suc­ces și daruri mi-a dat în viață. Ca fundal pen­tru recitarea acestei rugăciuni, eu mi-am imaginat mereu un râu. Așadar, mai bine de o lună din această vară mi-am petrecut-o căutând acest râu. Unul nici pre iute, nici prea domol, un râu de munte, fără locuri de grătare, o apă curată. Ei bine, l-am aflat, între două dealuri, într-un sat. Nu divulg locul. Vreau să mă bucur de el doar eu. Evident, în acest clip, e prezentă doar vocea mea. Nici trimiterea către religie nu e evidentă. Există un singur fragment, cul­mea minunii Lui Dumnezeu: niște cruci găsite scri­jelite pe un bolo­van din acel râu. Gă­site, pur și sim­plu, acolo. Nimic regizat. O bucurie nemărginită a fost acest clip, fil­ma­rea, mesajul, o bucurie și mai mare a fost primirea gro­zavă de care a avut parte pe Internet. Sunt foarte mulțumită.

O miză maximă: profesia

- În ultimul interviu acordat revistei noastre, spuneați că sunteți un optimist incurabil. Ce rețetă miraculoasă dețineți?

- Nu știu exact... Am multe preocupări inte­lec­tuale care nu țin de muzică, televiziune sau scenă. Și, din fericire, azi Internetul îți oferă toată infor­mația de care ai nevoie. De exemplu, sunt pasionată de misterul care învăluie civilizațiile  pierdute ale lu­mii antice și urmăresc scriitori ca Eric von Däniken sau Graham Hancock. Avem mari autori în domeniu, și în România, precum Dan Apostol, Ion Hobana, Flo­rin Gheorghiță sau Doru Davidovici. Având aces­te preocupări, am privilegiul să nu mă plictisesc ni­cio­dată și să privesc întâlnirea cu vârsta a treia din­tr-o perspectivă... cosmică.

- Emisiunea dumneavoastră "Opriți timpul" merge... ceas! Aveți ani buni de când o realizați, de parcă ați fi descoperit alchimia veșniciei. Și, pri­vindu-vă, am impresia uneori că opriți timpul cu adevărat... Cum reușiți să fiți atât de proaspătă și în carieră, și în simpla dvs. apariție?

- Probabil, convingerea că am o utilitate, că nu-mi trăiesc viața degeaba. Oricum, am fost mereu un om activ. Și-apoi, eu nu mai am părinți, eu nu am soț, nu am copii, nu am nepoți, nu am câine. Am numai meseria mea. Să nu uităm acest detaliu. Dacă aveam o familie, sigur că altfel ar fi stat lucrurile, sigur nu mai puteam avea această dedicație pentru meserie sau această libertate de mișcare. Dar eu mi-am ales felul acesta de viață încă din facultate. Sunt un om care a ales să nu aibă o familie, ca să nu fiu nevoită să am constrângeri și astfel să-mi rănesc familia, să o părăsesc plecând în turnee sau călătorii. Amintiți-vă, am locuit pe trei continente!... Nu am vrut să dezamăgesc oameni, chiar dacă la rândul meu am fost și rănită. Dar cariera nu m-a dezamăgit niciodată. În plus, nu mai am vârsta nebuniilor, a amorurilor, nu mai am dispoziția pe care o aveam la 20, 30, 40 de ani. În locul lor, îmi inventez preocu­pări fru­moa­se, care nu țin numai de scenă, ci și de iscodirile min­ții, de curiozitate, de dorința de a ști. Ele îmi dau optimismul și aripile de care mă întrebi.

- Păreți mereu pe fugă, aveți concerte, apăreți pe micul ecran, nu simțiți nevoia și de răgaz?

- Sunt flatată că oamenii încă vor să mă revadă și să re­asculte cântecele mele vechi și noi! Este un "bis" oferit mie cu ge­ne­ro­zitate de către Bunul Dum­nezeu, pentru care fac multă os­teneală fizică, dar bucuria spiri­tua­lă este cea mai mare răs­pla­tă! În plus, călătorind de cele mai mul­te ori singură, cu ma­și­na, am ocazia să mă pot opri unde vreau. Chiar și o oprire de câ­teva ore poate cântări uneori cât un mic concediu...

- Nu mai este mult până la ziua dvs. de naștere, pe 24 octombrie. Ce vă doriți, doamnă dragă?

- Am fost de curând la Baia Mare, și una din doamnele care au organizat Festivalul Castanelor mi-a prilejuit o nouă întâlnire de excepție cu IPS Ius­tinian, mitropolitul Maramureșului. Are 96 de ani și arată precum unul dintre Sfinții zugrăviți în Icoane. Am intrat, i-am sărutat dreapta și l-am întrebat: "Ce mai faceți, Sfinția Voastră?" "Îmi duc Crucea, asta fac.", mi-a răspuns... De ziua mea, îmi doresc să fiu sănătoasă și mai deșteaptă decât am fost până acum, să nu cad în ridicol, să «simt» când va veni vremea să mă retrag, și să-mi ajute Dumnezeu să-mi duc și eu Crucea, câtă vreme îmi va mai da aici, pe pământ! Iar vouă, dragii mei, vă mulțumesc pentru că nu mă uitați!

- La mulți ani, stimată doamnă!

- Vă mulțumesc enorm.

Foto: Agerpres (1)