Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Remedii pentru bolile respiratorii și ale plămânilor

Redactia
Toamna umedă și rece a venit, iar căile respi­ratorii și plămânii sunt cele mai afectate de capriciile anotimpului.

Cele mai frecvente boli ale căilor respiratorii superioare sunt localizate la nivelul cavității nazale (rinite, sinuzită), a farin­gelui (faringită) și a laringelui (laringită).
Bolile plămânilor sunt bronșitele, astmul bronșic, pneumonia.
O atenție deosebită trebuie acordată tusei, care este simptomul major prin care se manifestă bolile căilor respiratorii și ale plămânilor.
O tuse seacă este specifică infec­țiilor, o tuse pro­ductivă se manifestă în cazul boli­lor plămânilor. Tu­sea este un rău necesar, de aceea, nu trebuie în totali­tate suprimată. De multe ori refle­xul tusei trebuie aju­tat, astfel ca sputa să fie expulzată. Dacă ea stagnează la nivelul bronhiilor și al plămâ­nilor, poa­te fi un mediu prielnic de dez­voltare a infecțiilor patogene, ducând la com­plicații severe, greu de tratat. Multă vreme tusea a fost combătută prin folo­sirea medica­mentelor ce blocau centrul ei de la nivelul creieru­lui (de exemplu codeina). Astăzi, acest tratament a fost total aban­donat, fiind folosit rar, doar în cazul tuber­culozei pulmonare (TBC).
Un rol important pentru a împiedica apariția aces­tor boli îl joacă trata­men­tele de prevenție. De aceea, fac recoman­darea ca la început de sezon rece, să urmați trata­men­te preven­tive din plante, pentru creșterea imunității. Suntem feriți de boli și ne vin­decăm, în primul rând, datorită imunității noastre, și nu medicamentelor.
UN SFAT: În perioada sezonului rece, e bine să introduceți în consumul dumneavoastră zilnic ali­mente sau preparate farmaceutice (ceaiuri, tincturi, vinuri) obținute din plante medicinale bogate în vitamina C naturală (măceșe, cătină albă sau goji) și preparate din tescovină (pulbere, capsule, tinctură, bogate în resveratrol) care ajută la creșterea imu­nității. Farmacia Faltis are în stoc aceste preparate obținute din tescovină.
Tot pentru întărirea imunității consumați regulat două alimente: ardeiul iute și usturoiul.
Dacă, totuși, suntem afectați de diversele boli ale căilor respiratorii și ale plămânilor, ne putem folosi de următoarele plante medicinale: lumânărica, coa­da-șo­ricelului, lemnul-dulce, socul, nalba, teiul, sal­via, iedera, pătlagina, salcia, pinul.
Pentru uz intern plantele se pot procesa sub for­mă de ceaiuri (macerate, infuzie sau decoct), pulbere, tinctură și vin.

Preparate pentru uz intern

Pulberea
Se poate obține din salcie.
Mod de preparare: planta uscată se macină foarte fin, într-o râșniță de măcinat cafeaua. Se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, cu puțină miere, sirop, suc natural sau lapte fermentat (iaurt, sana, chefir, lapte bătut).

Maceratul
Se obține din lumânărică, nalbă și pătlagină, bogate în mucilagii, care prin efectul lor emolient aduc beneficii majore în tratarea bolilor aparatului respi­rator.
Maceratul este singura tehnică de extracție a mu­cilagiilor dintr-o plantă medicinală, oricare ar fi ea, având în vedere faptul că mucilagiile sunt solu­bile în apă rece și insolubile în apă caldă sau alcool.
Mod de preparare: 2 linguri de frunze uscate de plantă mărunțită se lasă timp de 30 de minute, în 250 ml apă, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere. Mucilagiile sunt un mediu prielnic pentru dezvoltarea micro-organisme­lor, de aceea, imediat după filtrare, mai ales pe timp de vară, maceratul se păstrează la frigider.

Infuzia
Se prepară din: iederă, sal­vie, tei, soc, coada-șoricelului.
Mod de preparare: se opă­resc 2 linguri de plantă uscată și mărun­țită groscior cu 250 ml apă fiartă. Se mai dă într-un clocot și se lasă la in­fuzat timp de 30 minute, după care se filtrează prin tifon sau prin­tr-un strat subțire de vată.

Decoctul
Se prepară din salcie, lemn-dulce.
Mod de pre­pa­ra­re: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită gros­cior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se com­pletează la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă.

Tinctura
Se prepară din: salvie, iederă, lemn-dulce, coada-șoricelului, tei, salcie.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat, în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospo­dărie, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, de 20-30 ml, prevăzute cu dop-pipetă. Ter­menul de valabilitate este de 2 ani de la data prepa­rării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Se prepară din: iederă, salcie, lemn-dulce, tei, coada-șoricelului.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la mace­rat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un mate­rial textil, fără stoarcerea rezi­duului. Apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fun­dul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă consumul acestora de către conducătorii auto sau de către cei care au intoleranță la alcool.

Tratamente externe

Inhalații, gargarisme, spălături
Se folosesc în acest scop următoarele plante: mu­șe­țelul, coada-șoricelului, cimbrul, busuiocul, salvia, iasomia.

I. Bolile căilor respiratorii superioare

Rinita și sinuzita
Rinitele se manifestă prin edem și vasodilatația mucoasei na­zale, senzație de arsură în nas, secreție nazală și obstrucție (sin­dromul de nas înfundat). Rinita acută este asociată cu o răceală comună. Nevindecată în timp de 10 zile, se cronicizează.
Un tip aparte îl reprezintă ri­nita alergică, ce se caracterizează prin strănut sezonier sau permanent, rinoree, congestie nazală. Din cauza fac­torilor alergeni tot mai numeroși care se găsesc atât în atmosferă, cât și în alimente, rinita alergică a de­venit printre cele mai frecvente boli ale omului, iar rezolvarea ei este o mare problemă pe plan mondial.
Sinuzitele reprezintă inflamația sinusurilor para­nazale și se manifestă prin durere în zona fronta­lă, cu mucozități purulente, stări febrile ușoare. Pen­tru trata­mentul acestor boli ale nasului, este suficient, adesea, tratamentul extern, sub formă de inhalații. Se folosesc pentru obținerea de inhalații următoarele plan­te: salvia, busuiocul, cimbrul, pinul, mușețelul, coa­da-șoricelului, care sunt bogate în uleiuri volatile. La nevoie se pot pune în nas picături decongestionante și unguente nazale. (Farmacia Faltis prepară un un­guent nazal recomandat în rinite și sinuzite.)
Un rol important în reușita tratamentului îl are toaletarea nasului: se fac inhalații cu una dintre plan­tele: salvie, busuioc, cimbru, pin, mușețel, coada-șori­celului, care sunt bogate în uleiuri volatile.
Tehnica pentru inhalații este cea clasică: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Se apleacă deasupra va­sului capul și se acoperă cu un prosop, făcându-se timp de un minut exerciții de inspirație a vaporilor de apă bogați în ulei volatil.
În continuare se spală nasul cu o soluție de ser fiziologic și vitamina C, în proporția 10:2 (la o fiolă de 10 ml de ser fiziologic se adaugă 2 ml de vitamina C din fiole); se pun 10 picături în fiecare nară și se su­flă nasul. Urmează folosirea unguentului nazal, pre­parat la Farmacia Faltis, astfel: cu degetul curat sau un bețisor pentru ureche se ung nările prin interior, cu o mică cantitate de produs. Se presează apoi ușor nările lipindu-le de septul nazal. Se aplică de 2 ori pe zi. Inhalația se face numai seara.
Epistaxisul apare secundar, în sau după o rinită și, adesea, în hipertensiunea arterială. (Farmacia Faltis prepară un unguent hemostatic pentru oprirea sân­ge­rărilor nazale.)

Faringita și laringita

Faringita. Principalele simptome ce caracteri­zează faringita sunt: inflamația în gât, durere la deglutiție (înghițire) și febră.
Laringita este o inflamație a laringelui. Infec­țiile căilor respiratorii superioare, folosirea excesivă a vocii, reacțiile alergice și inhalarea de substanțe iritante, ca fumul de țigară, pot provoca o laringită. Modificarea nefirească a vocii este de obicei primul simptom. Pot să apară disfonia (greutate în vorbire) și chiar afonia (dispariția glasului). În cazurile mai severe, pot să apară: febra, indispoziția, disfagia și durerea în gât.
Tusea este adesea întâlnită în faringită și larin­gită. Este o tuse iritativă, seacă, "care nu se rupe", cum plastic se exprimă bolnavul.
Pentru tratamentul faringitei și al laringitei se recomandă următoarele plante:

* Teiul. Se folosesc florile de la diferite specii de tei (Flores tiliae).
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se iau 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Toate preparatele se beau ușor călduțe și îndulcite cu miere (pentru cei care nu suferă de diabet).

* Iedera. Se utilizează frunzele tinere de iederă (Folium hederae). Conțin saponozide, derivați de caroten, flavonozide și rutozid, ce ajută la refacerea mucoasei căilor respiratorii.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se iau 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Notă: Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin de iederă.

* Coada-șoricelului. Se folosesc florile (Flo­res millefolii) bogate în derivați azulenici, cu pro­prietăți antiseptice în bolile căilor respiratorii supe­rioare.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șori­celului sau salvie.
Vinul: se beau 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Lumânărica. Se folosesc florile (Flores verbasci)
* Nalba. Se folosesc rădăcinile (Radix althaeae) și florile (Flores malvae) de la diferite specii de nalbă.
* Pătlagina. Se utilizează frunzele (Folium plantaginis).
Toate aceste plante sunt bogate în mucilagii ce au proprietăți emoliente și expectorante.
Se administrează sub formă de macerat, câte 2 căni pe zi.

Tratamente externe

Pentru faringite, pe lângă tratamentul intern se poate folosi și unul extern sub formă de gargară. Se pot folosi în acest scop: salvia, gălbenelele, mușețe­lul, coada-șoricelului, iasomia.
Farmacia Faltis prepară pentru afecțiunile gurii și ale faringelui, "Trochiști bucofaringieni", niște bom­­boane de supt menționate în Farmacopeea Ro­mână de la 1862 sub denumirea de "Cofeturi contra tusei". Trochiștii se folosesc în diferite afecțiuni ale cavității bucale și faringiene, prin componentele acti­ve pe care le conțin, înlăturând disconfortul provocat de aceste afecțiuni: dureri, uscăciunea gâtului etc. Ei determină refacerea mucoaselor afectate, precum și ușurarea respirației. Se pot asocia cu unguentul nazal care combate sindromul de "nas înfundat". Se sug 3-4 pe zi. După administrare nu se mănâncă și nu se bea, cel puțin o oră. Se recomandă ca ultima folosire să fie seara, înainte de culcare.
Pentru laringite, benefice sunt inhalațiile. Se folo­sesc următoarele plante: salvia, busuiocul, cimbrul, pinul, mușețelul, coada-șoricelului, care sunt bogate în uleiuri volatile.
Tehnica pentru inhalații este cea clasică: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Se apleacă deasupra va­sului capul și se acoperă cu un prosop, făcându-se timp de un minut exerciții de inspirație a vaporilor de apă, bogați în ulei volatil.

II. Bolile plămânilor

Bolile plămânilor sunt însoțite frecvent de tuse productivă, dispnee (greutate în respirație), chiar sufocare, expectorații purulente, temperaturi ridicate oscilante, transpirații, frisoane, stări de agitație.
Bronșita și astmul bronșic sunt boli care se pot trata la domiciliu, folosind atât medicația alopată, cât și cea naturistă.
Pneumonia este o afecțiune majoră și necesită internare în spital, iar tratamentul se face sub directa supraveghere a medicilor. Ca terapii complementare, pe lângă medicația alopată, se pot folosi următoarele plante medicinale:

* Teiul
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se beau 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Socul
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se beau 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Iedera
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șorice­lului sau salvie.
Vinul: se beau 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin de iederă. Pentru cei interesați facem livrări la domiciliu.)

* Ceapa (Allii cepae).
Este folosită în medicina empiric tradițională, în com­baterea tusei ce însoțește bolile aparatului respirator.
Decoctul: se obține din două lingurițe de ceapă tocată, opărite cu 200 ml de apă clocotită. Se îndul­cește cu miere. Se beau 2 căni pe zi.
Sucul proaspăt de ceapă este un antiseptic folosit și în tratamentul guturaiului, prin introducerea unui tampon de vată, înmuiat în suc, în fiecare nară.

* Lemnul-dulce (se folosește rădăcina)
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șori­celului sau salvie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Salcia
Conține salicină, precursorul aspirinei de azi. As­pirina este medicamentul cu cea mai lungă viață, folosit în terapia medicamentoasă. Salicina din scoar­ța de salcie înlătură procesele inflamatorii ce însoțesc bolile căilor respiratorii și ale plămânilor.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

De reținut:
Farmacia Faltis prepară un sirop complex pentru afecțiunile plămânilor cu extracte de iede­ră, tei, soc, salcie, lemn dulce, muguri de pin.
Crizele de astm bronșic sunt de cele mai multe ori dramatice, atât pentru bolnav, cât și pentru cei din jurul său. Foarte mulți fumători suferă de astm bronșic. Fumătorilor înrăiți li se recomandă să folo­sească, pentru calmarea crizelor, țigările anti­astmatice, ce conțin frunze de salvie, de podbal, măselariță, flori de lavandă și de sulfină.
Farmacia Faltis prepară pentru creșterea imu­nității, împotriva bolilor sezonului rece, următoa­rele forme farmaceutice:
* Capsulele imunitate pentru adulți au în com­poziție: fructe de măceșe, muguri de plop, se­mințe de struguri roșii.
* Sirop imunitate pentru copii conține: extract fluid de cătină, măceșe și tescovină.
* Vinul de măceșe și de cătină tibetană (goji) sunt adevărate vaccinuri naturale și se folosesc în mod preventiv pentru bolile iernii. Se beau câte 50 ml (o ceșcuță) în fiecare seară, timp de o săptă­mână, în fiecare lună din sezonul rece.
Aceste vinuri sunt bogate în vitamina C natu­rală și resveratrol, un antioxidant ce neutralizează radi­calii liberi ce se găsesc în organism în cantități foarte mari în bolile sezonului rece și care sunt în parte răspunzători de simptomele neplăcute care în­soțesc aceste viroze. Farmacia Faltis are pe stoc aces­te vinuri și pot fi expediate la adresa solici­tanților cu plata ramburs la primirea coletului.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.