Bun venit, domnule președinte!

Ciprian Rus
Toamna a venit în forță peste noi, cu evenimente și declarații publice, care de care mai adacadabrante: autodenunțuri și mărturii SF în dosarele de mare co­rup­ție, pedepse finale mărite în dosarul Microsoft, bani negri pen­tru finanțarea partidelor, un fost președinte care se scu­fundă, parcă, pe zi ce tre­ce, dar mai ales o lup­tă pe viață și pe moarte împo­tri­va tuturor celor care au ieșit în față de­ciși să schimbe sistemul.

Cum scoate cineva ca­pul, cum vedem reacția sistemului, ca și cum cea dintâi grijă a acestuia ar fi să-și apere oa­menii și privilegiile. Am văzut cât de is­teric a reacționat la adresa fos­tu­lui mi­nistru al Culturii, Vlad Ale­xan­dres­cu, ve­dem cum plouă cu acuze la adresa La­urei Codruța Kovesi, ve­dem cum e în­col­țit Mircea Dumitru, noul mi­nistru al Educației...
Și, în toată această nebunie apare, din când în când, ba la câte o deschidere de an universitar, ba cu prilejul patro­nării unei ședințe, ba pe la câte o ac­țiu­ne uma­nitară, un personaj despre care ne-am obișnuit să credem că e într-o vacanță continuă. Dar iată că a venit toamna, va­canța s-a terminat, iar pre­ședintele Klaus Iohannis s-a întors nu doar mai "fit" și mai bronzat, dar parcă mai hotărât, mai limpede în gândire și mai cu cuvintele la el. Vorbește tran­șant, nu mai ocolește te­mele fierbinți pe care obișnuia să le privească cu "atenție și îngrijorare", nu ezită să-și facă publi­ce ideile și să ofere previzibilitate pen­tru orizontul de­cem­brie 2016, când tre­buie să propună Par­la­mentului, după alegeri, noul premier al României.
Mai întâi, s-a referit, fără ezitări, la pro­blema doctoratelor plagiate: "În ca­zul în care o persoană publică a pla­giat, aceasta trebuie să plece din func­ția pu­blică, indiferent de cum se nu­mește per­soana. Plagiatul este o pro­blemă a so­cie­tății, este o formă de ho­ție". După care, adresându-se stu­den­ților, i-a invitat să-și facă auzită vocea în sfera publică: "Intrați, vă rog, în par­tide! Cum vreți să dispară acei dino­zauri cu discursuri re­trograde, dacă nu vine nimeni din urmă? Ei ocupă un loc mare, fac o umbră mare, mic­șorați-o! E nevoie de voi că să spu­neți ce vreți cu România noastră. Tre­bu­ie să gândiți politic, să acționați politic, iar dacă nu sunteți ascultați, protes­tați!".
În fine, i-a atacat dur pe cei cu pro­bleme penale, care se visează premieri la iarnă: "Desemnarea noului premier va fi una extrem de serioasă, voi ține cont dacă e o persoană care poate con­duce guvernul și poate întruni o ma­joritate. Criteriile de integritate sunt evi­dente. În niciun caz, în nici un caz nu voi de­semna o persoană urmărită penal sau con­dam­nată penal sau care are probleme de integritate de altă natură. Acest criteriu va fi criteriu elimina­toriu".
Nu există mai bună probă că preșe­din­tele spune bine ce spune decât atacu­rile venite imediat dinspre Victor Ponta și Liviu Dragnea. Urmează o toamnă lungă și dură, să sperăm că președintele e pus pe muncă și că și-a fixat vacanța de iarnă cât mai încolo, pe la final de ia­nuarie, dacă s-ar putea...