Răspuns pentru ANDREEA S. - București, F. AS nr. 1234 - "Caut urgent tratament pentru neutropenie"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Despre neutropenie am mai scris cu câțiva ani în urmă, însă, pentru că îmi solicitați per­sonal un răspuns pe această temă, am să reiau pentru dvs. problema. Testele san­guine pot evidenția, uneori, multiple anor­malități, printre care cele mai neo­bișnuite sunt granulocitopenia sau agra­nulocitoza. Granulocitopenia (neutro­penia) este o afecțiune în care conți­nu­tul total de celule albe sanguine, numite granu­locite, este scăzut. Cauza este fie producția joasă a acestor celule în măduva hema­togenă, fie distru­gerea lor, cu o rată mai mare decât normalul. Având în vedere că neutrofilele reprezintă prima linie de apă­rare a orga­nis­mului împotriva infecțiilor bacte­riene sau fungice, granulocitopenia crește consi­derabil, susceptabili­ta­tea la multe infecții putând fi, totodată, primul semn de leucemie sau de anemie aplastică. În general, dacă numărul de polinucleare neutrofile este mai mic de 1800/ml, vorbim de o neutro­penie în ra­port cu o insu­ficiență de produc­ție sau o hiperdis­trucție de celule circulante. Dacă, însă, numărul de po­li­nucleare neutro­file este mai mic de 700/ml, atunci este vor­ba de agra­nulo­citoză, ce ne­ce­sită practicarea unei mielo­grame, pentru a diferenția insu­ficiența cen­trală difuză (insufi­ciența medu­lară glo­bală) de insufici­ența gra­nulo­citară izolată (agranu­locitoza pu­ră), meca­nismul său fiind în mod esen­țial imunoalergic sau toxic.
În principal, etiologia neutrope­niilor include următoarele cauze:
* Infecțios-virală (hepatita, mo­no­nu­cleoza infecțioasă, rujeola, vari­cela).
* Bacteriană (febra tifoidă, ri­ckettsio­za, septicemia).
* Parazitară (paludism, toxoplas­mo­­ză).
* Carențială - prin deficit de vitamina B12 sau, mai rar, fier.
* Toxică (radiații ionizate, benzen, medica­men­te), hipersplenism, infiltrație medulară (leucemii acu­te, leucemii limfoide și cu tricholeu­cocite), mielo­displazie (mielofibroză)
* Ereditară (maladia von Kostmann, neutropenia ciclică, agranulocitoza cronică recesivă) sau do­bân­dită a copilului, endocrină (boala Addison, hiper­tiroi­dia).
* De marginație, printr-o tulburare banală de re­par­tiție (de evocat în cazul unei neutropenii cu evo­lu­ție de peste o lună, fără cauză decelabilă și bine suportată.
Tratamentul alopat al neutropeniilor este de competența medicului hematolog, în funcție de cauza determinantă. Complementar acestui tratament, se pot asocia produse naturiste eficiente în combaterea acestei patologii, după cum urmează:
* Baraka - este un extract uleios obținut din semințe de chimen negru, cu proprietăți terapeutice remarcabile în managementul infecțiilor bacteriene (bronșite cronice, pneumonii rezistente la tratament), al infecțiilor fungice sau patologiilor tumorale (be­nig­ne și maligne). În același timp, administrarea chi­menului negru activează și crește producția de celule neutrofile, celule extrem de agresive cu orice micro­organism invadator al organismului. În cazul copiilor sub 12 ani, se administrează câte o capsulă (100 mg), de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale.
* Shitake - este o ciupercă terapeutică care acti­vează nu mai puțin de 6 tipuri de celule ale sistemului imunitar, printre care și neutrofilele, capa­bile să combată orice maladie infecțioasă sau tumo­rală. Se administrează conform prospectului, respec­tând do­zajul pentru copii, în cure de 3-4 săptămâni, cu 10 zile pauză între ele.
Totodată, puteți lua în calcul și administrarea de Neuprogen (filgastim) injectabil, medicament folosit în cazul pacienților cu neutropenie, dar numai dacă rezultatele favorabile prevalează asupra reacțiilor ad­verse induse de acest medicament.
Să auzim numai de bine!


Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

"Caut tratament pentru cistită cronică"
(Răspuns pentru CIPRIAN - Iași, F. AS nr. 1231)


Cistalgia este un simptom care de multe ori se asociază cu anxietate și stres. De aceea, este bine să aveți și un tra­ta­ment cu un cal­mant, pentru o ame­liorare mai ra­pidă. Puteți să încercați Quer­citin și GA­BA, care au un efect bun asu­pra sen­zației ve­zicii urinare. De multe ori, însă, această sen­sibilitate ve­zicală este întreți­nută de o relaxare proas­tă, în timpul urinării. Dacă jetul uri­nar începe greu și este slab, în acele perioade reci, înseamnă că nu relaxați bine perineul când urinați, fapt care irită ve­zica. Ar tre­bui să lucrați cu un kinetoterapeut pen­tru rela­xa­rea perineului. La mulți băr­bați, aceste simptome sunt con­fun­date cu prostatita, și trata­mentele antibiotice repetate nu dau rezultat.
     

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"La 17 ani, fiica mea are un chist pe singurul ovar rămas" 
(Răspuns pentru ELENA - Sibiu, F. AS nr. 1231)


Tratamentul medicamentos făcut de fata dumnea­voastră este, din păcate, unul doar simptomatic. Pen­tru a împie­dica evoluția chisturilor este nevoie de un tratament de susținere și reglare hor­monală. Poate ar fi bine să con­sul­tați un ginecolog specia­lizat în tratamentul chisturilor ovariene.
Pe cale naturală, sunt nenumărate soluții pe bază de plante, ce duc la reducerea chisturilor. O formulă ce dă rezultate este Herbal feminin, un amestec de 11 plante medicinale.
Rolul lor este de a stimula ovarele să producă pro­gesteron și estrogen, să echili­breze axul hipotalamo-hipofizo-ovarian. Rezultatele sunt extraordinare. Pen­tru chisturile existente sunt și alte formule ce ajută în resorbția lor.
Pentru a vă orienta cât mai bine și a stabili cel mai bun program nutrițional pentru fiica dumneavoastră mă puteți contacta la tel. 0723/51.07.37.  


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"De un an, mă tratez de candida în gât"
(Răspuns pentru BARBU G. - Galați, F. AS nr. 1220)


Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoasei orofaringiene). Bolnavul prezintă senzație de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progresive. Factorii etiologici locali și generali sunt: insuficiență respiratorie nazală cro­nică, cu respirație pe gură, lezarea cro­nică a mucoasei prin agenți chi­mici, aer poluat, încăperi cu aer cli­ma­tizat, modificări hormonale etc.
Tra­ta­mentul faringitei cronice constă într-o substituție lichidiană din abundență, cu ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicar­bonat alimentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit și propolis tablete (Proposept). Se vor evita băuturile carbogazoase acidulate și alimentele foarte condimentate. Se recomandă aerosoloterapia în stațiunile balneo­climaterice Ocna Sibiului, Govora și Călimănești-Căciulata. O metodă comodă și eficace o constituie inha­lațiile și pulverizațiile la domiciliu cu Ocnasept spray, un extract salin natural, preparat din 8 plante me­dicinale aromatice. Ocnasept spray se livrează la comandă la tel. 0733/67.87.85, fax: 0269/21.78.61.
Instilațiile nazale cu soluții uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vita­minoterapia (A, E și complex B) ajută, de asemenea, la refacerea mu­coasei.