Plantele inimii
Cele mai importante plante medicinale folosite în tratamentul afecțiunilor aparatului cardio-vascular sunt: lăcrămioarele (Convallaria majalis), vâscul (Viscum album), păducelul (Crataegus monogyna), roinița (Melissa officinalis), levănțica (Lavandula augustifolia), odoleanul (Valeriana officinalis), salcia (Salix alba), saschiul (Vinca minoris), ginkgo-biloba, usturoiul, rozmarinul, teiul (Tillia cordata), talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), ginsengul (Panax ginseng) și tescovina. Din ele se pot prepara ușor, în gospodăria proprie, următoarele forme farmaceutice:
Pulberea: Se poate obține din: păducel, salcie, ginseng, roiniță, tescovină.
Mod de preparare: Planta uscată se macină foarte fin într-o râșniță de măcinat cafea. Se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, cu puțină miere, sirop, suc natural sau lapte fermentat.
Maceratul: se obține din vâsc pus la macerat în apă rece.
Mod de preparare: 2 lingurițe de vâsc uscat și mărunțit se lasă timp 10-12 ore în 250 ml de apă, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.
Infuzia: plante recomandate: saschiu, ginkgo-biloba, tei, roiniță, levănțică, vâsc, talpa-gâștei, rozmarin.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se mai dă într-un clocot și se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează prin tifon sau strat subțire de vată. Se îndulcește după gust, cu zahăr sau miere.
Decoctul: Se obține din: păducel, salcie, ginseng, odolean.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se completează la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă. Se îndulcește, după gust, cu miere.
Tinctura: Se prepară din: saschiu, ginkgo biloba, tescovină, lăcrămioare, vâsc, talpa-gâștei, tei, roiniță, levănțică, odolean, salcie, usturoi, păducel, ginseng, rozmarin.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic de 20-30 ml, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic: se prepară din: saschiu, ginkgo biloba, vâsc, talpa-gâștei, păducel, tei, roiniță, levănțică, salcie, ginseng.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de un an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Notă: Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
INSUFICIENȚA CARDIACĂ
Apare atunci când mușchiul cardiac nu mai poate asigura organismului debitul de sânge necesar, din cauza contracțiilor deficitare.
Lăcrămioare
Se folosesc părțile aeriene ale plantei (frunze, tulpini și flori), recoltate înainte de înflorirea completă. Acțiunea principală a preparatelor obținute din lăcrămioare este de tonic cardiac.
Tinctură: Se administrează câte 10 picături pe zi, vreme de 5 zile pe săptămână, cu două zile de pauză, după care tratamentul se reia. Înainte de a consuma preparatele pe bază de lăcrămioare este necesar să cereți și sfatul medicului sau al farmacistului.
(Farmacia Faltis prepară un amestec de tinctură de lăcrămioare și tinctură de păducel pentru insuficiența cardiacă.)
Păducel
Se pot folosi frunzele și florile, deși fructele sunt cele mai bogate în principii active, deci cele mai indicate. Puține plante se pot mândri că pot trata cu atâta succes un organ așa de vital pentru organismul uman cum este inima, de aceea păducelul este cunoscut și drept "planta inimii". Principiile sale active reglează contracțiile cordului și întăresc țesutul muscular cardiac. Tratează afecțiunile cardiace care apar pe fond nervos, reglează aritmiile și previne infarctul miocardic, fiind totodată indicat ca terapie complementară, alături de medicația alopată, și după stabilizarea infarctului miocardic. Acționează ca vasodilatator coronarian, activând circulația sângelui în vasele sanguine ale inimii, fiind indicat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau ateroscleroză. Păducelul se folosește în insuficiența cardiacă sub formă de:
Pulbere: Câte un vârf de cuțit de pulbere, de 2 ori pe zi.
Decoct: Se bea câte o ceașcă de ceai, de 2 ori pe zi.
Tinctură: Câte 30 de picături, de 2 ori pe zi.
Vin terapeutic: Câte 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis asociază tinctura de păducel cu alte tincturi, pentru diferite afecțiuni ale aparatului cardio-vascular.)
Notă: A venit toamna. Nu uitați ca în plimbările dumneavoastră, să adunați aceste fructe miraculoase de păducel, care popular se numesc și gherghine.
Saschiu
Se folosesc părțile aeriene ale plantei (conțin vincamină și rezerpină, doi alcaloizi răspunzători pentru virtuțile terapeutice în combaterea afecțiunilor aparatului cardio-vascular).
Saschiul se folosește în insuficiență cardiacă sub formă de:
Infuzie: Se beau câte 2 cești de ceai pe zi, după masă.
Tinctură: Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după mesele principale, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vin terapeutic: Se administrează câte 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin terapeutic de saschiu.)
Talpa-gâștei
Se folosesc părțile înflorite ale plantei, care au efect stimulant asupra mușchiului cardiac.
Se recomandă în insuficiență cardiacă, sub formă de:
Infuzie: Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, după mesele principale, îndulcite după gust cu miere.
Tinctură: Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după mesele principale, adăugate într-o cană de ceai de ginkgo biloba sau de saschiu.
Vin terapeutic: Se iau câte 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.
NEVROZA CARDIACĂ
(Se manifestă printr-o serie de tulburări ca: sufocări, palpitații, neliniște, amețeli, transpirații, insomnie și dureri precordiale.)
Păducel
Se utilizează fructele plantei, sub formă de:
Pulbere: câte un vârf de cuțit de pulbere, de două ori pe zi, după masă.
Decoct: câte o ceașcă de ceai, de două ori pe zi, după masă.
Tinctură: câte 30 de picături, de două ori pe zi, după masă.
Vin terapeutic: câte 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi, după masă.
Tei
Se folosesc florile, recoltate la începutul înfloririi. Sunt bogate în farnesol, un ulei volatil ce determină efecte benefice sedative în nevroza cardiacă.
Infuzie: Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctură: Se administrează câte 30 de picături, de două ori pe zi.
Vin terapeutic: Se iau câte 30 ml, de două ori pe zi.
Roiniță
Se folosesc frunzele, care conțin un ulei volatil ce reprezintă un bun remediu în nevrozele cardiace.
Pulbere: Se ia câte un vârf de cuțit, de două ori pe zi, după masă.
Infuzie: Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, după masă, îndulcite cu miere.
Tinctură: Se administrează câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu, după masă.
Vin terapeutic: se iau câte 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.
Levănțică
Se folosesc florile culese înainte de înflorirea completă. Uleiul volatil, bogat în linalool, calmează nevroza cardiacă.
Infuzie: Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, după masă, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctură: Se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de ginkgo-biloba sau de saschiu.
Vin terapeutic: Se iau 3 linguri de vin, de două ori pe zi, după masă.
Odolean
Se folosește rădăcina.
Decoct: Se beau câte două cești de ceai pe zi, după masă.
Tinctură: Se administrează câte 30 de picături, de două ori pe zi.
ANGINA PECTORALĂ
Este un sindrom clinic caracterizat prin jenă sau presiune în piept, în jurul inimii, accentuat de efortul fizic și ameliorat de repaus.
Vâsc
Se folosesc ramurile cu frunze.
Macerat: Se bea seara și dimineața câte un pahar.
Infuzie: Se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi.
Păducel
Se utilizează fructele.
Pulbere: Se ia un vârf de cuțit de pulbere, de două ori pe zi.
Decoct: Se bea câte o ceașcă de ceai, de două ori pe zi.
Tinctură: Se iau 30 de picături, de două ori pe zi.
Vin terapeutic: Se beau câte 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi, după masă.
Odolean
Se folosesc rădăcinile plantei.
Decoct: Se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Tinctură: Se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi.
Rozmarin
Se utilizează frunzele tinere.
Infuzie: Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctură: Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vin terapeutic: Se iau 3 linguri de vin, de două ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctură combinată din fructe de gherghine și frunze de rozmarin, recomandate ca terapie complementară în afecțiunile inimii.)
Notă: Tratamentul anginei pectorale durează câteva luni de zile.
INFARCTUL MIOCARDIC
Păducel
Se utilizează fructele.
Pulbere: Se ia un vârf de cuțit de pulbere, de 2 ori pe zi.
Decoct: Se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctură: Se administrează câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vin terapeutic: Se iau 2 linguri, de două ori pe zi, după masă.
Saschiu
Se folosește planta întreagă. Ajută atât la prevenirea, cât și la împiedicarea recidivelor după infarctul miocardic.
Decoct: Se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctură: Se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vin terapeutic: Se iau 3 linguri de vin, de două ori pe zi, după masă.
Ginkgo biloba
Frunzele de ginkgo biloba conțin bioflavonoide, cu proprietăți terapeutice importante în combaterea bolilor inimii.
Infuzie: Se beau câte 2 căni de ceai pe zi, după masă.
Tinctură: Se administrează câte 30 de picături, de două ori pe zi, luate cu puțină apă.
Vin terapeutic: Se iau câte 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai din ginkgo biloba pentru infuzie, tinctură și vin terapeutic de ginkgo biloba.)
Notă: Nu se recomandă consumul de preparate din frunze de ginkgo biloba după ora 18, deoarece prin acțiunea sa de intensificare a activității cerebrale poate da insomnii.
Tescovină
Se folosesc cojile și semințele rămase de la strugurii roșii, în procesul de obținere a vinului. Sunt bogate în resveratrol și acizi grași esențiali omega 3 și omega 6, care împiedică apariția plăcii de aterom pe vasele coronariene, care determină instalarea aterosclerozei la nivelul inimii.
Pulbere: Se iau câte 2 lingurițe de pulbere pe zi, după masă, în iaurt, sana sau lapte bătut.
Capsule: Se iau câte 3 capsule pe zi.
Tinctură: Se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis are pe stoc capsule și tinctură din semințe de struguri roșii. După data de 1 octombrie, va avea și pulberea de tescovină.)
Salcie
Se folosește scoarța de salcie, recoltată de pe ramuri de doi sau trei ani. Este bogată în salicină, precursorul aspirinei sintetice de astăzi. Studii recente arată importanța derivaților salicilați, de genul aspirinei, în tratamentul și prevenirea infarctului miocardic. Coaja de salcie sau «aspirina vegetală» este mai eficientă decât echivalentele ei sintetice. Preparatele din coajă de salcie nu generează efectele secundare specifice aspirinei din comerț, principala problemă a medicamentului industrial fiind iritarea mucoasei gastrice.
Pulbere: Se administrează câte o jumătate de linguriță, de două ori pe zi, luată după masă, cu puțină miere.
Tinctură: Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vin terapeutic: Se beau 2 linguri, de două ori pe zi, după masă.
Notă: Preparatele din coajă de salcie sunt interzise persoanelor alergice la acidul salicilic, celor care suferă de deficiențe renale sau de astm bronșic.
HIPERTENSIUNEA
Presupune creșterea tensiunii arteriale sistolice și diastolice peste valorile normale, care sunt de 120, respectiv 80 mmHg.)
Există 3 stadii de hipertensiune arterială:
* Hipertensiune stadiul 1 (ușoară), când valorile tensiunii sunt de 140-160/90-100 mmHg.
* Hipertensiune stadiul 2 (moderată), când valorile tensiunii sunt de 160-180/100-110 mmHg.
* Hipertensiune stadiul 3 (severă), când valorile tensiunii sunt peste 180/peste 110 mmHg.
Tratamentul hipertensiunii arteriale stadiul 1 presupune, obligatoriu, modificarea stilului de viață și folosirea de preparate farmaceutice obținute din plante.
Tratamentul hipertensiunii arteriale stadiile 2 și 3 presupune folosirea medicamentelor alopate, alături de terapiile complementare cu produse farmaceutice din plante medicinale.
Usturoi
Tinctură: se administrează câte 30 de picături, de două ori pe zi.
(Farmacia Faltis prepară Hipotensiminul, ce are în compoziție tinctură de usturoi, tinctura de păducel și tinctură de saschiu.)
Saschiu
Decoct: Se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctură: Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vin terapeutic: Se iau câte 3 linguri de vin, de două ori pe zi, după masă.
Păducel
Pulbere: Se ia un vârf de cuțit de pulbere de fructe de păducel, de două ori pe zi.
Decoct: Se bea câte o ceașcă de ceai, de două ori pe zi.
Tinctură: Se administrează 30 de picături, de două ori pe zi.
Vin terapeutic: Se beau 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi, după masă.
Vâsc
Se folosesc rămurele cu frunze.
Macerat: Se bea, seara si dimineața, câte un pahar.
Infuzie: Se bea câte o cană, de două ori pe zi.
HIPOTENSIUNEA
Se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale sub valorile normale. Este însoțită, printre altele, de puls scăzut, extremități reci, tulburări de vedere și tendință de leșin.
Ginseng
Se întrebuințează rădăcina sub formă de:
Pulbere: Se ia câte un vârf de cuțit de pulbere, de 2 ori pe zi, amestecată cu suc sau miere, după masă.
Decoct: Se bea regulat câte o ceașcă de ceai pe zi, după masă.
Tinctură: Se iau câte 50 de picături pe zi, după masă.
Vin terapeutic: Se beau câte 30 ml (2 linguri) pe zi, după masă.
Rozmarin
Se utilizează frunzele tinere.
Infuzie: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vin terapeutic: se iau 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctură compusă din gherghine și frunze de rozmarin recomandate ca terapie complementară în afecțiunile inimii.)
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.