Zodiacul copiilor

Andrei Cheran
- Armonia în familie se datorează în mare măsură compatibilității dintre zodia părinților și a copiilor. Descrierile care urmează sunt un bun îndreptar de conviețuire pașnică -

1. Copiii născuți în zodii de foc: BERBEC, LEU și SĂGETĂTOR

Acești copii se trezesc râzând, "topesc" micul de­jun și zboară ca vântul la școală, bucuroși să își în­tâl­nească prietenii, pentru a încinge un meci de fotbal sau pentru un concurs de sărit coarda. Le-ar plăcea ca părinții să se minuneze atunci când își doresc să de­vi­nă campioni la gimnastică sau mari reporteri. Pentru ei, idealul este să fie crescuți de adulți capabili să îi ajute să își concretizeze ambițiile cele mai realiste.

Copilul în zodie de Foc, cu părinți în zodie de Foc
Într-o astfel de familie, atât părinții, cât și copilul, au tendința să acționeze înainte de a gândi. Dacă au ceva de spus, o spun. Dacă au ceva de fă­cut, o fac, chiar dacă prin asta provoacă scântei sau chiar în­frun­tări. Rezultatul: cer­turi interminabile, într-o ambianță ex­plo­zivă, mai ales dacă și copilul și unul din­tre pă­rinți sunt născuți în zodia Berbecului.

Explicație
Atunci când sunt născuți sub o zodie de foc, atât copiii, cât și părinții, au ne­plă­cutul obicei de a-și im­pune ideile, fără să țină cont de opiniile celorlalți. În plus, tatăl "Foc" ține cu orice preț să își exer­cite în mod ferm autori­ta­tea, în timp ce co­pilul "Foc" nu suportă să fie co­man­dat. Cât despre mama aflată în zo­die de foc, ea se su­pără imediat ce este con­tra­zi­să, exact cum se întâmplă și cu co­pilul năs­cut în aceeași zodie, hotărât să fa­că nu­mai ce vrea el. Război deschis în fa­milie.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Pentru a dezamorsa disputele care fac atât de neplăcută viața cotidiană, fiecare membru al acestui tip de familie "Foc" trebuie să depună eforturi pentru a se arăta mai tolerant și, în plus, să facă concesii. Vor reuși mult mai ușor dacă știu să pună la punct o complicitate: cum sunt, cu toții, părinți și copii, amatori de mișcare și de aventură, să recurgă în comun la activități sportive sau să pornească în călătorii în natură, fie și în parcul din preajma casei.

Copilul în zodie de Foc, cu părinți în zodie de Pământ
Părinții sunt marcați de Pământ dacă sunt în zodia Taurului, Fecioarei sau Ca­pri­cornului. Aceste trei semne zodiacale au tendința să le impună copiilor, zi de zi, o viață disciplinată și organizată. Or, un copil născut în zodie de foc n-are decât o idee în cap: cum să scape din universul familial, pen­tru a porni la cu­cerirea lumii.

Explicație
Copilul născut într-o zodie de foc acționează con­form inimii și nu a rațiunii. Este exact invers față de ce se întâmplă cu părinții lui născuți în zodie de pă­mânt, care reflectează adânc, în loc să se lase dominați de emoții. Derutați de temperamentul îndrăzneț al copilului lor, ei îi vor frâna fără încetare pornirile spre aventură, încercând să îl trezească la realitate, cu riscul de a-i tăia elanul. Doar că în fața energiei unui copil "Foc", discursul înțelept al părinților nu prea prinde.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Chiar dacă el nu realizează, a avea părinți într-o zodie de Pământ este un atu deosebit pentru un copil născut într-o zodie de Foc. Stabili și afectuoși, ei știu să îi ofere siguranță și să pună baze serioase de pe care să-și construiască viața. La rândul lor, în loc să îi rănească mica, dar puternica personalitate a copilului, părinții ar trebui, mai degrabă, să încerce să îi vor­beas­că ca unui adult responsabil, al cărui punct de vedere îl înțeleg.

Copilul în zodie de Foc, cu părinți în zodie de Aer
În aparență, totul merge bine în această fa­milie. Părinții în zodie de Aer (Gemeni, Balanță sau Vărsător) își admiră progenitura pentru optimismul și forța de caracter, lăsându-i loc să se dezvolte așa cum vrea. Dar toc­mai aici se rupe "vraja": cu niște părinți așa de per­mi­sivi, copilul în zodie de Foc riscă să nu aibă cei șapte ani de acasă.

Explicație
Părinții "Aer" reușesc fără prea mare efort să stabilească cu copilul lor, aflat într-o zodie de Foc, relații bazate pe dialog și complicitate. În schimb, le este mult mai greu să îi impună disciplină. Superficiali și imaturi, uneori chiar fugind de responsabilitățile care li se par prea grele, "părinții Aer" au tendința să își aprobe de fiecare dată copilul, chiar în alegerile cele mai hazardate. Nu este de mirare că micuțul profită, făcând tot ce vrea.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
În fața caracterului puternic al copilului lor, părinții "Aer" trebuie să devină maeștri ai diplo­ma­ției. Din fericire, au asemenea ca­li­tate din plin, fapt ce ar trebui să-i ajute să se fa­că înțeleși fără prea multă greutate. Pri­vilegiind inteligența și curiozitatea odraslei lor, ei vor fi educatori fără pereche și vor face totul pen­tru a deschide la maximum spiritul mi­cului lor drăcușor. Dar pentru a-l îndruma spre activități constructive, vor trebui, până la urmă, să își exercite și autoritatea.

Copilul în zodie de Foc, cu părinții în zodie de Apă
Părinții născuți într-o zodie de apă (Rac, Scorpion și Pești), ridică cu obstinație în jurul copilului lor un zid de apărare. O situație care devine repede sufocantă pentru un copil în zodie de Foc, neastâmpărat și foarte curios. În căutarea unei libertăți greu de obținut, el se revoltă uneori violent, chiar cu riscul de a-i face pe părinți să verse lacrimi.

Explicație
Părinții în zodie de Apă, mai ales Raci sau Pești, sunt îngrijorați permanent, prin natura lor. Prima lor preocupare este să își protejeze copilul. Drept urmare, ar face orice pentru el, cu condiția să nu se îndepărteze de ei. Îl co­co­loșesc și acceptă cu greu că va crește mare. Dar cu un copil în zodie de foc care își ma­ni­festă foarte devreme nevoia de independență, această atitudine provoacă foarte repede neînțelegeri.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
În cazul acesta, părinții sunt cei care trebuie să facă un efort. Să-și potolească îngrijorarea și să își lase copilul să descopere de unul singur cum e lumea. Să înțeleagă că acesta, dotat cu energie și încredere în el, va ști să se descurce și singur. Dar dacă i-ar oferi, de exemplu, va­can­ța viselor sale, într-o tabără cu profil spor­tiv? În schimb, micuțul lor, recunoscător, va fi topit de fericire, atunci când le va povesti noile sale isprăvi.

2. Copiii născuți în zodii de Pământ: TAUR, FECIOARĂ și CAPRICORN

Acești copii iau de mici viața în serios. Încă de la grădiniță sunt activi și participativi, lucru ce se întâmplă și acasă. Care sunt dorințele lor? Ca părinții să fie calmi și protectori, să le susțină eforturile și să îi trateze ca pe niște adulți, dându-le responsabilități. Și mai presus de toate, să fie niște părinți tandri, care să-i mângâie, să se joace cu ei, să îi facă să se distreze și să se exteriorizeze.

Copilul în zodie de Pământ cu părinții în zodie de Pământ
În această familie există puține motive de neîn­țelegere. Copilul și părinții săi (Taur, Fecioară sau Capricorn) au firi apropiate și se înțeleg bine. În plus, cum își stăpânesc cu toții foarte bine emoțiile, con­flictele sunt rare. Cu toate acestea, părinții născuți într-o zodie de Pământ riscă, fără să vrea, să îi inocu­leze copilului un oarecare conformism și o tendință spre materialism.

Explicație
Părinții "Pământ" nu se gândesc decât la muncă și la împlinirile materiale, pe care vor să le dezvolte și la copilul lor. Dar o ambianță atât de serioasă nu este propice echilibrului emoțional al unui copil. Cu atât mai mult cu cât părinții, prea prudenți, nu vor ști să îi dezvolte copilului gustul riscului necesar dezvoltării sale.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
În această familie serioasă, nimănui nu-i place să își piardă timpul cu lucruri inutile. Părinții și copiii se vor înțelege cel mai bine pe terenul unor acțiuni concrete, cum este școala, de pildă, unde micuții vor fi ajutați să exceleze. Cu o condiție: să li se lase timp de joacă și de distracție.

Copilul în zodie de Pământ, cu părinții în zodie de Foc
În această familie, de cele mai multe ori, unii strigă iar alții plâng. Părinții în zodie de foc (Berbec, Leu sau Săgetător) se chinuie să înțeleagă "copilul Pământ", a cărui atitudine diferă profund de a lor. Agasați de încăpățânarea lor, au tendința de a-l repezi. Or, în ciuda diferențelor de temperament, micuțul este la fel de hotărât ca și ei și nu se va lăsa dominat.

Explicație
Chiar dacă a moștenit puternica voință a părinților săi în zodie de Foc, copilul "Pământ" nu se poartă la fel ca ei. Im­pul­sivi și entuziaști, părinții "Foc" au nevoie de re­zultate imediate și se aruncă cu capul îna­inte în proiectele lor. Exact opusul odras­lei lor, care dă dovadă de răbdare și se gândește înainte de a acționa. O diver­gență de puncte de vedere și de meto­de care creează multe conflicte.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Între copilul "Pământ" și părinții "Foc", dife­ren­țele sunt greu de trecut. Ei nu folosesc aceleași tactici și nici nu au același scop. Ambițioși, vor toți să reu­șească ceea ce întreprind și nu își menajează eforturile în acest scop. Totuși, e de datoria părinților să își înțeleagă copilul și să-l lase să trăiască în ritmul său, încurajându-l, fără a-l brusca. Micuțul va ști să se au­to-depășească, pentru a le face plăcere.

Copilul în zodie de Pământ, cu părinții în zodie de Aer
În aparență, totul merge perfect în această familie, în care nimeni nu se ceartă. Dar atenție, situația va fi mai ușoară pentru părinți decât pentru copil. Născuți într-o zodie de Aer (Gemeni, Balanță sau Vărsător), ei vor fi încântați să aibă un copil așa de cuminte, care își poartă singuri de grijă. În schimb, micuțului nu îi va fi bine, când nu se va simți protejat de niște părinți atât de absenți.

Explicație
Într-o astfel de familie, copilul este mai adult decât părinții săi. Nu are nici o înclinație spre super­fi­cia­litate și are nevoie să evolueze într-un mediu stabil și bine organizat. Cu niște părinți "Aer", dușmani ai ru­ti­nei și ai constrângerii, îi va fi greu să reușească. Năs­cut într-o zodie de Pământ, el are nevoie de răspunsuri la întrebări peste care părinții săi "zboară". Iată un con­text destul de nesigur pentru un copil cu un tem­perament temător.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Cu firi atât de opuse, din toate punctele de vedere, o astfel de familie trebuie să depună eforturi serioase pentru a găsi un mod de comunicare. Dar care ar fi punctul comun? În primul rând, și unii și alții sunt cerebrali, o zonă excelentă pentru comunicare. Cu mintea, nu cu emoțiile!Atras, în discuții logice, pe-nțe­lesul său, copilul va învăța să se îndrepte spre cei­lalți și să aibă încredere în el.

Copilul în zodie de Pământ, cu părinții în zodie de Apă
Protectori și afectuoși, părinții în zodii de apă (Rac, Scorpion și Pești) cunosc nevoia de siguranță a copilului lor. Dar fiind prea alintat și răsfățat, acesta poate deveni molatec, luându-și zborul foarte greu.

Explicație
Copilul "Pământ" are nevoie de siguranță. În plus, dacă este Fecioară sau Capricorn, el va masca în spa­tele unei forțe aparente, o mare lipsă de încredere în sine. Părinții "Apă", atenți și afectuoși, vor ști fără efort să îi umple nevoia de dragoste și îi vor oferi siguranță. Dar temperamentul lor protector îi face să îl cocoloșească prea mult, el fiind deja un timid. Astfel, în loc să îl ajute să se deschidă spre lume, ei îl împing să rămână în familie. Oare cum va reuși să taie cordonul ombilical?

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Cu siguranță, în această familie, toți se iubesc. Se în­țeleg și le este bine împreună. Prea bine, chiar! Se re­fugiază într-o dragoste fuzională, care le taie le­găturile cu exteriorul. Trebuie neapărat ca părinții să facă un efort, pentru a evita această închidere. Co­­pilul "Pământ" este, totuși, suficient de respon­sa­bil, pentru ca Părinții săi de "Apă" să-și depășească în­gri­jo­rarea și să îl lase să practice activități în exterior, în afara cadrului familial. O experiență indis­pen­sabi­lă dezvoltării sale.

3. Copiii născuți în zodii de Aer: GEMENI, BALANȚĂ și VĂRSĂTOR

"Lumea este așa de vastă, iar eu vreau să cunosc tot", iată deviza care conduce copiii "Aer". Adoră școala, trec de la ora de matematică la jocurile din pauză cu aceeași plăcere și discută cu prietenii cu același interes. Ar dori ca părinții lor să le ofere o via­ță plină de fantezie, în afara oricărei constrângeri. Dar în primul rând, are nevoie de părinți bine or­ga­nizați, capabili să îi inoculeze o disciplină serioasă.

Copilul în zodie de Aer, cu părinții în zodie de Aer
Iată o familie care se distrează pe cinste, un lucru nu prea bun pentru copil. Conform zodiacului pe pă­rinții "Aer" (Gemeni, Balanță și Vărsător) nu se prea poate conta, când e vorba de disciplina micuțului lor. Din con­tră, ei încearcă să îi ofere cât mai multă autonomie, spu­nându-i foarte rar "nu". În absența reperelor care să îl ajute să se structureze, copilul născut în zodie de Aer riscă să se risipească.

Explicație
Apărători îndârjiți ai propriei lor li­bertăți, pă­rin­ții "Aer" suportă foarte greu orice formă de con­strân­gere, chiar și când e vorba de copilul lor, chiar dacă nu vor să își schimbe nimic din modul de viață. Ei uită că micuțul lor, fiind marcat de o zodie de aer, este fragil și influențabil, și că îi va fi greu să se simtă în siguranță, într-un cadru familial atât de "zburător".

Cum se pot îmbunătăți relațiile
În cazul acesta, părinții sunt cei care trebuie să depună un efort. Desigur, nu au egal în a țese împreună cu copilul lor le­gă­turi de complicitate! Elocvenți și comu­ni­ca­tivi, ei își înțeleg perfect odrasla și știu să îm­partă cu ea distracții și râsete nebune. Dar, fără să-și piardă caracterul juvenil care îi face să fie așa de apropiați de copilul lor, părinții "Aer" mai au un pas de făcut spre maturitate.

Copilul în zodie de Aer, cu părinții în zodie de Apă
Copilul "Aer" face tot posibilul pentru a-și lărgi, permanent, orizontul. În plus, nu îi plac decât mângâierile moderate. Un motiv grav de amărăciune pentru părinții săi în zo­die de Apă (Rac, Scorpion și Pești), încli­nați mai degrabă spre ocrotire și pupături. Spre marea lor disperare, micuțul își va revendica foarte devreme libertatea, iar dacă nu o obține, își va face rost de ea.

Explicație
Neliniștiți și posesivi prin fire, părinții "Apă" au tendința să își crească puiul în puf, încercând să îl păs­treze lângă ei cât mai mult posibil. Cu alte cu­vinte, le este greu să îl vadă crescând și plecând de acasă. Or, cu un copil "Aer", având o permanentă nevoie de independență, vor avea mult de furcă.

Cum se pot îmbunătăți relațiile

Chiar dacă sunt mai puțin vorbăreți decât copilul lor, părinții "Apă" nu vor avea niciun fel de pro­ble­me în a comunica cu un copil "Aer". Chiar și la ma­turitate, ei își păstrează prospețimea juvenilă, care îi va ajuta să rămână aproape de puiul lor. Se joacă îm­preună, inventează povești și îi transmit apti­tu­di­nile lor artistice. Cu toate astea, trebuie să accepte, odată și-odată, să îi lase mai multă libertate copilului.

Copilul în zodie de Aer cu părinții în zodie de Pământ
Iată o familie dispersată în care înțelegerea nu e prea ușoară. Părinții "Pământ" (Taur, Fecioara și Ca­pricorn) cer de la copilul lor să își aranjeze camera, să își facă lecțiile temeinic, să se culce devreme, să spele vasele. Un program foarte puțin atrăgător pentru un copil "Aer". Însetat de contacte și jocuri cu ceilalți copii, el nu are decât un singur scop: să fugă de lângă părinți pentru a merge la prietenii săi. În acest scop le va dejuca autoritatea cu totală dezin­vol­tură.

Explicație
Două lumi stau față în față. Respectuoși față de valorile tradiționale, părinții "Pământ" încearcă să îi inoculeze copilului "Aer" simțul responsabilităților și al lucrului bine făcut. Dar cu un copil Aer, mereu în căutare de ceva nou, care nu su­portă nici constrângerile și nici an­gaja­men­tele, acest "mesaj" are puține șan­se de reu­șită. Așa se creează un con­text în care conflictele sunt inevitabile.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Părinții "Pământ" dispun de un atu: sunt capabili să liniștească setea perma­nentă de a afla a copilului lor. Îl vor însoți la bi­blio­tecă (dacă sunt Fecioară sau Ca­pricorn), iar dacă sunt Taur, îl vor duce la concert sau la muzeu. Aceste activități vor instaura o mai mare complicitate între ei.

Copilul în zodie de Aer, cu părinții în zodie de Foc
Relațiile între un copil "Aer" cu pă­rin­ții "Foc" (Berbec, Leu sau Săgetător) pot derapa foarte repede. Pentru că acești părinți nu se joa­că cu dis­ci­pli­na. O provocare con­ti­nuă, deci, ală­turi de acest copil rebel față de orice con­strângere. Pentru a se elibera de un jug prea apăsător, copilul va ajun­ge să inventeze întruna minciuni.

Explicație
Părinții "Foc" sunt convinși de rolul lor de educatori și, având un tempe­ra­ment autoritar, se așteaptă să fie ascultați pe loc, dar cu un copil "Aer", nesupus prin natura sa, își va face o plăcere din a scăpa de ei și a le dejuca autoritatea. Conflictul este asigurat, iar câștigatorul, incert. De aici, un pericol: raportul de forțe poate deveni proble­ma­tic... Ado­lescentul "Aer", revoltat în fața părinților săi, care nu suportă să le fie contestată puterea și care sunt incapabili să accepte chiar și cel mai mic com­promis, poate ajunge să nu mai știe ce atitudine să adopte, destabilizându-se profund.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Pentru a uita de neîntelegeri și a găsi un teren pe care să poată conviețui, copilul "Aer" și părinții săi "Foc" trebuie să folo­seas­că un numitor comun important: plim­bările, mișcarea, plecatul împreună în călătorii. Pasionați de ceea ce vor desco­peri, părinții vor uita să comande, iar copi­lul să se revolte.

4. Copiii născuți în zodii de Apă: RAC, SCORPION ȘI PEȘTI

Acești copii se maturizează mai greu. Le place să li se citească povești chiar și după ce învață ei înșiși literele alfabetului, detestă să meargă la școală, ferindu-se de jocurile violente din recreație. Tandri, ba chiar temători, visează la niște părinți capabili să îi mângâie și să îi liniștească mereu. Dar pentru a-i ajuta să fie cu picioarele pe Pământ, este nevoie ca aceștia să fie, ei înșiși "tari", capabili să își ajute copilul să-și gestioneze mai bine emoțiile și să dobân­dească mai multă independență.

Copilul în zodie de Apă, cu părinți în zodie de Apă
Se adoră, cu siguranță, dar orice pasiune are și zona sa de umbră. Posesivi, se iubesc cu o dra­gos­te așa de puternică, încât uită complet de restul lu­mii. Înecat în acest fluviu de iubire, copilul este lipsit de realism și îi este teamă să iasă din co­co­nul familial.

Explicație
Visător și timid, copilul "Apă" încearcă să se pro­tejeze, cramponându-se de afecțiunea părinților săi. Dacă sunt în aceeași zodie, aceștia vor favoriza acest comportament. Micuțul va manifesta o dragoste exi­gen­tă față de un părinte "Scorpion" și o dragoste in­va­datoare față de un părinte "Pești". Cu părinți Raci, riscă să fie așa de cocoloșit, încât îi va fi greu să se descurce singur în viață.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Pentru a reuși să dobândească puțină distanță unii față de ceilalți și să se elibereze dintr-o relație prea strânsă, care poate deveni asfixiantă, atât părinții, cât și copilul trebuie să învețe să ducă activități inde­pen­dente. Cuvântul de ordine: ieșitul obligatoriu din casă, de două ori pe săptămână. Evadarea din co­co­nul familial. Asta nu îi va împiedica să aibă împreună câteva activități plăcute: o după-amiază la un muzeu sau o invitație la un concert, pentru a savura plăcerea de a fi împreună, fără a se sufoca unul pe celălalt.

Copilul în zodie de Apă, cu părinții în zodie de Foc
Copilul de "Apă" cu "părinții Foc" (Berbec, Leu și Săgetător), rar poate să viseze liniștit. Discordanța dintre Apă și Foc e reală și-n zodiac. Com­por­ta­men­tul său liniștit și timid îi va agasa repede pe părinții săi, care își pot pierde răbdarea, ajungând să-l zgâlțâie puțin, pentru a-l trezi la realitate. Pentru a se apăra, copilul riscă să se replieze într-o lume imaginară.

Explicație
În calitatea lor de adepți ai unei vieți trăite cu o sută la oră, părinții "Foc", mai ales Berbecul și Săgetătorul, nu suportă nici visarea și nici pa­si­vitatea pruncului lor. Nimic nu este mai mulțumitor pentru ei decât un copil debordând de proiecte și mereu gata să ia inițiativa. Le va fi foarte greu să se înțeleagă cu un copil "Apă", care revendică de foarte devreme dreptul de a visa și de a se uita pe fereastră cum cad frunzele...

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Pentru a-i insufla copilului lor un pic din energia care îi lipsește, părinții "Foc" trebuie să acționeze cu diplomație. Degeaba îl bruschează pentru a reveni cu picioarele pe pământ, el se va închide și mai mult în carapacea sa. Pentru a-l responsabiliza și a-l face să fie mai încrezător, trebuie să-i dea de îndeplinit mici sarcini acasă. Astfel motivat, își va părăsi ascunzătoarea, pen­tru a le face plăcere.

Copilul în zodie de Apă, cu părinții în zodie de Pământ
Este greu să se stabilească un climat de ar­monie în această familie. Părinții "Pă­mânt" (Taur, Fecioară și Capricorn) nu sunt niște contemplativi și nici nu își iau visele drept realitate. Astfel, ei vor fi derutați de un copil "Apă", refractar la efort, care preferă visarea în locul muncii. Îi vor face morală (dacă sunt Ca­pri­corni) și reproșuri (dacă sunt Fecioare). Dacă sunt Tauri, pot chiar să treacă prin furii negre.

Explicație
Ceea ce le trebuie părinților "Pământ" este con­cre­tul. Privilegiind aspectul material al existenței, ei vor face totul pentru ca odraslei lor să nu îi lipsească nimic, încercând, totodată, să îi transmită gustul muncii și al efortului. Va fi, însă, un efort în zadar cu un copil "Apă", care disprețuiește preocupările ma­te­riale. În ciuda nemulțumirii părinților, el nu se va speti nici la școală, și nici pe terenurile de sport.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Părinții Taur dispun de două atuuri în fața co­pilului lor. În primul rând, sunt perfect capabili să îi oferte stabilitatea și siguranța de care are nevoie. Pre­zenți de fiecare dată când este nevoie, ei îi dau im­presia că sunt solizi ca niște stânci. Or, nimic nu este mai liniștitor decât siguranța pentru un copil "Apă". Al doilea atu: părinții "Pământ" au suficiente resurse afective pentru a răspunde la imensa nevoie de tan­drețe a copilului lor. Ceea ce îi va ajuta să-și ma­nifeste exigențele, dar cu multă blândețe.

Copilul în zodie de Apă, cu părinții în zodie de Aer
Copilul "Apă" este însetat de dragoste. El așteaptă dovezi permanente de afecțiune și mângâieri. Din păcate pentru el, aceste efuziuni nu sunt pe gustul pă­rin­ților "Aer". Mai cerebrali decât afectuoși, ei apre­ciază limbajul inteligenței înaintea celui al inimii, lucru care îl poate frustra pe cel mic.

Explicație
Pe cât de sentimental este copilul "Apă", pe atât de puțin sentimentali sunt părinții "Aer". Derutați de afectivitatea excesivă a micuțului, ei nu știu cum să reacționeze. Nevoii sale de afecțiune, ei îi răspund prin discursuri pe care el nu le înțelege.

Cum se pot îmbunătăți relațiile
Când copilul "Apă" este foarte mic, părinții "Aer" trebuie să facă un efort: vor învăța obligatoriu cum să-l alinte, cum să îl țină în brațe, oferindu-i tan­dre­țea de care are nevoie. Mai târziu, când copilul va crește, do­bân­dind o autonomie mai mare, lucrurile vor deveni mai ușoare. Copilul va aprecia des­chiderea de spirit și capacitatea de a dialoga a părin­ților săi, găsind în ei niște pedagogi atenți, gata oricând să-i lărgească câm­pul cunoștințelor. O complicitate frumoasă care poate dura mulți ani.