Scrisori care așteaptă răspuns

Cititor Formula AS
"Poți avea loc în suflet pentru doi bărbați?"

Îndrăznesc să vă scriu pentru că vă apreciez mult și am nevoie de sfaturile dumneavoastră. Tră­iesc o poveste de suflet și nu am cui să o îm­păr­tășesc și cine să îmi dea un sfat sau chiar să-mi împărtășească o stare sufletească, senti­mentală asemănătoare. Din pă­cate, în zilele noastre, nu mai ai încredere în nimeni, doar în du­hovnic, dar, pe lângă sfaturile dânsului, am simțit nevoia să vă scriu.
Numele meu este Tania, sunt din Suceava, am puțin peste 30 de ani și o căs­nicie de aproape opt ani, alături de un om minunat. În­totdeauna am crezut și cred în valorile morale și ortodoxe, am fost educată de bunicii mei, țărani din nordul Bucovinei, în acest sens. Sunt un suflet foarte sen­sibil și o fire "trans­pa­ren­tă", nu pot să afișez de­cât ceea ce simt. De aici plea­că totul. În urmă cu câteva săp­tămâni, în colec­ti­vul locu­lui de muncă, a apărut un co­leg nou. Natura atribu­țiilor noas­tre a făcut să lucrăm îm­pre­ună câteva zile, sigur, nu doar noi doi, ci ală­turi de alți co­legi. Vă măr­turisesc că mo­mentul în care l-am văzut a fost un șoc pentru mine, o stră­­­­ful­gerare ca­re mi-a tăiat res­pi­rația. În zilele care au ur­mat, deși a fost mult de lucru și obo­sitor, am simțit că tim­pul trece mai ușor și că-mi fa­ce plăcere să fac echipă cu Ale­xandru (am schimbat nu­me­le), care are și el familie (soție și copil) și o căs­nicie de 13 ani. Mi-am dat sea­ma că și el simte la fel ca mine, deși nu am vor­bit nimic în acest sens. Privirile spuneau ce noi încă nu îndrăz­neam. Fie­care zi era frumoasă în felul ei, doar că nu mă sim­țeam o tră­dătoare; aveam im­presia că toți colegii îmi citesc pe chip "fur­tuna" de senti­mente din suflet. Pe de altă parte, încercam să mă în­frunt, să mă stăpânesc, să sting vâl­vătaia din mine. Sea­ra, în timp ce mă duceam spre ca­să, îl ru­gam pe Dum­nezeu, cu lacrimi în ochi și în gând, să mă ajute să trec peste aceas­tă stare, mă simțeam vi­novată atât față de soțul meu, cât și față de fa­milia lui.
Am terminat munca în echipă, ne-am întors fiecare în biroul lui, și m-am gândit că sunt ok, dar Alexandru a început să-mi facă câte o scurtă vi­zită, să mai schimbăm câte o vorbă, să bem o cafea, și așa, încet, am ajuns să ne sunăm, să ne îm­părtășim noutăți în care ardeau, de fapt, sen­timente, să ne facem mici atenții. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult și îmi place este că, deocam­dată, relația noastră este doar o stare minunată a sufletului, asemenea unui zbor, fără nicio dorință de concretizare fizică. Suntem conștienți că avem familii, nu ne sunăm după orele de program, nu ne-am întâlnit niciodată în oraș.
Mă simt bine în preajma lui, cu toate că și la serviciu avem rețineri să ne vedem prea des, vrem să evităm bârfele, bănuielile. Totuși, îmi este teamă și sunt agitată. Acasă mă gândesc continuu la el, la situația în care am intrat, cum am ajuns aici, unde am greșit? Ce îmi lipsea în mariajul meu, pe care îl credeam fericit? Ce ar trebui să fac? Oare îl iubesc? Îmi tră­dez soțul cu aceste sen­timente și emoții pe care nu le pot stăpâni? Oare cât va dura, unde trebuie să mă opresc? E vorba doar de sentimente curate, pe care să le porți în taina su­fletului, fără să aluneci spre pa­ti­mile trupești? Nu aș vrea pentru nimic în lu­me să stric ceva! Une­ori îmi zic că trebuie să ter­minăm, să înăbușim a­ceste senti­men­te, să uităm unul de altul, dar când vi­ne cu o floare sau mă strânge de mână, sau îmi spune că sunt fru­moasă, că și el simte la fel ca mine, că nu a mai trăit o sta­re a sufletului așa de pu­ternică de când era ado­lescent, nu pot să-i spun "gata, s-a terminat!".
Sentimentele sunt cu­ra­te, mă simt și eu ca un ado­les­cent la prima iubire, dar sunt îmbinate și cu mus­trări de conștiință. Oa­re poți avea loc în suflet pentru doi bărbați? Asta simt în acest moment. Îmi iubesc și îmi apreciez enorm soțul, dar sunt în­dră­gostită nebunește de Alexan­dru. Ce-ar trebui să fac? Cum să procedez?
Dacă aș gândi doar cu min­tea, ar trebui să rup a­ceastă "vrajă" și să-mi pun sufletul să plângă. În ace­lași timp sunt con­știentă că "undeva" se va termina. Să forțez lucrurile eu sau să las sufletul să se vin­de­ce încet? Îmi este teamă.
Cu duhovnicul meu am vorbit imediat după ce am terminat "munca în echipă". Mi-a spus că rugăciunea și răbdarea vor rezolva pro­ble­ma. Cum să mă rog "contra" mea, contra unui sentiment pe care nu ezit să-l numesc fe­ri­cire? Cum să mă rog să-mi ia Dumnezeu bucuria? Nădăj­du­iesc să pot și să nu sufere alt­cineva, decât eu. Știu că va veni ziua când voi avea su­fletul zdrobit și mă voi căi. Oare dragostea nevinovată, care a apărut așa, din­tr-odată, se plătește cu suferință?
Credeți că va dura mult această nebunie a su­fletelor noastre? Mi-ar părea rău să se termine brusc și, mai ales, să se termine cu vânătăi pe su­flet. Din păcate, sau din fericire, ceea ce simțim este, se pare, iubire (am evitat tot timpul să pro­nunț acest cuvânt, că poate mă înșel, deși...).
Poate mai sunt persoane care au trăit aceeași poveste, și aș dori mult să le cunosc experiența prin intermediul paginilor revistei dvs.
Vă mulțumesc din inimă și aștept un răspuns.

TANIA - Suceava

Reproduceri după picturi de ANA RUXANDRA ILFOVEANU