"Cumințenia Pământului" și "Răutatea" Internetului

Ciprian Rus
Informația că Ambasada Federației Ruse la București a donat 100 de euro în cadrul campaniei publice a Gu­ver­nu­lui, de achiziționare a lucrării "Cumințenia Pă­mântului" a lui Constantin Brâncuși, a inflamat pe dată, lunea trecută, rețelele sociale, site-urile de știri și mediile audio-vizuale.

A intrigat, din primul moment, suma derizorie, proprie pentru o donație anonimă, nicidecum unei ambasade, dar, mai mult decât asta, mesajul atașat "do­nației", formulat din perspectiva cinică a Moscovei, care-și imaginează că-i datorăm Rusiei, respectiv Uniunii So­vie­tice, nu doar independența, ci și industrializarea și progresul economic și social din deceniile de după Al Doilea Război Mondial.
Reacțiile de indignare față de gestul diplomaților ruși sunt de înțeles, câtă vreme cei care ne aruncă o ciosvârtă de 100 de euro și ne "susțin" în recuperarea valorilor naționale ne sunt datori cu Moldova de dincolo de Prut și cu o parte semnificativă din tezaur. Însă toată această agitație, toată indignarea și toți nervii noștri, plus eventualele reacții agresive, vocale sau fizice, față de Ambasada Federației Ruse, nu sunt decât puncte în plus, câștigate de cei care au lansat comunicatul și videoclipul. Ei tocmai asta și-au dorit și tocmai asta au reușit!
Manipularea online a emoțiilor publice e, de ani de zile, deja, noua formă de "terorism" mondial. O folosesc crimi­na­lii de la Statul Islamic, pentru a întreține tensiunea în Oc­cident, a fost aplicată cu succes în România, când cu bas­cu­larea Guvernului Boc, iar acum este folosită cu mare di­băcie de Rusia în războiul ei informatic cu lumea civilizată. Cât e de simplu să enervezi o țară întreagă și să deturnezi discursul public pentru câteva zile, cu doar 100 de euro, plus câ­teva ore de muncă, cât le va fi luat agenților cu pro­paganda detașați la București să încropească un mesaj de 70 de secunde! Iar altora le ia și mai puțin să ne scoată din­tr-ale noastre mai rău de atât, pentru că povestea Ambasadei ruse este doar una dintre sutele de capcane pe care Inter­netul și rețelele sociale ni le întind zilnic. E atât de multă informație otrăvită venită din atât de multe surse și girată de prieteni virtuali, cu mai mult sau mai puțin discernământ, încât devine tot mai greu să alegi știrile utile, care îți sunt de folos, de manipulările grosolane, ce sfârșesc prin a-ți consu­ma nervii și timpul. Tocmai de aceea, răspunsurile cele mai bune la astfel de intoxicări sunt, de multe ori, cir­cumspecția, echilibrul și indiferența. Cu cât se comentează mai puțin astfel de aberații, cu atât mai ineficiente se vor dovedi pe vii­tor. Avem lucruri mai importante de făcut decât să de­ve­nim, fără voia noastră, agenți de influență ai unora sau ai al­tora. În cazul de față, răspunsul cel mai bun față de inde­cența Federației Ruse e să contribuim noi înșine la achizi­ționarea "Cumințeniei Pământului". Căci ironia gro­sieră a ambasadei de pe Kiseleff se referă și la incapacitatea noastră de a ne apăra valorile...