DEPRESIA - o problemă de atitudine

Gilda Fildan
- Zece sfaturi de folos -

1. Exersați-vă atenția
Rămâneți pentru câteva clipe nemișcați, închideți ochii și îndreptați-vă atenția exclusiv asupra respira­ției. Inspirați. Expirați. Continuați astfel timp de un minut. Nu dați importanță gândurilor care vi se vor ivi automat în minte și nu le judecați. Lăsați-le să treacă și reveniți mereu la urmărirea respirației. Conștienti­zați faptul că acest moment de răgaz înseamnă pre­zentul. E posibil să vă preocupe trecutul, poate că vă faceți griji pentru viitor. Însă există și momentul pe care îl trăiți acum. Iar el e prețios.

2. Luați lucrurile pe rând
Oricine v-ar fi fi băgat în cap ideea că se pot face mai multe lucruri simultan - adevărul este că omul nu funcționează astfel. Cel ce crede că desfășoară câteva acțiuni în paralel, le execută în realitate succesiv, dar cu viteza fulgerului. Acest lucru obosește. Obișnui­ți-vă să faceți mai întâi una, apoi alta. Dacă mâncați, atunci poftă bună, mâncați. Dacă vorbiți la telefon, apoi vorbiți la telefon, oameni buni. Dacă ascultați ce vă spune cineva, ascultați-l.

3. Colecționați momente frumoase
Adunați zece pietricele și puneți-le în buzunarul din stânga al pantalo­nilor. Când trăiți un moment frumos, care vă emo­ționează, oricât ar fi el de mă­runt, mutați o pietricică din buzu­na­rul stâng în cel drept. O frunză pe care primele raze de soare fac să stră­­lucească mărgele de rouă? Pie­tricică de la stânga la dreap­ta. Un compliment, primit de la unul dintre colegi? Pietricică de la stânga la dreapta. Melodia dvs. prefe­ra­tă la radio? Repetați gestul de mai îna­inte. Să nu vi se pară un joc stupid sau o manevră ezoterică. Este, pur și simplu, un suport pentru antre­na­mentul atenției. Creierul nostru are tendința de a uita ceea ce e frumos, reținând în schimb tot ce ne supără. Seara, faceți o recapitulare a întregii zile. Unde se află pietricelele? De ce în buzunarul acela? De ce în celălalt?

4. Faceți mai des câte o pauză
Iar când faceți o pauză, nu faceți altceva decât pauză. De fapt, dvs. faceți pauze regulat?

5. Exersați cuvântul NU
De ce nu spuneți mai des NU? Fiindcă vă închi­puiți că nu însemnați ceva pentru alții decât atâta vreme cât spuneți mereu DA? Fiindcă vă temeți că nu veți mai fi iubiți, dacă fixați niște limite? Delimitările sunt impor­tante. Dvs. nu aveți pute­rea să rezolvați toate problemele din lume. Stabiliți-vă prioritățile.

6. Luați distanță
Șeful încearcă să vă forțeze mâ­na, ca să vă ocupați de un pro­iect nou, în plus față de lu­crările dvs. curente? Decu­plați pilotul auto­mat. Veri­ficați-vă resursele de energie. Ce­reți-i șefului timp de gândire și în­trebați-l de care din sarcinile actua­le are de gând să vă scuteas­că, în compensare? Vă puteți detașa de acest moment tensionat în di­verse mo­duri: făcând sport, ieșind la o plimbare sau amintindu-vă formula cele­bră: "Noaptea e un sfetnic bun".

7. Întâlniri de respectat cu sfințenie
Orice ați face, ajungeți mereu pe un plan secund, ca și cum tot restul ar fi mai important decât persoana dvs.? Includeți-vă în agenda zilnică întâlniri pe care n-aveți voie să le ratați: cu dvs. înșivă și cu oamenii care vă sunt dragi. În fiecare dimineață, înainte de micul dejun, meditați sau rugați-vă. Începeți ziua luminos. Pentru miercuri seara planifi­cați-vă o ieșire la res­taurant împreună cu prietenii. Aceste termene din pro­gra­mul dvs. nu se suspendă și nu se amână. Punct.

8. Meditație în rutina cotidiană
Câteodată, micile treburi de rutină care ne solicită atenția în întregime, dar fără a ne obosi, acționează ca un medicament antidepresiv. Preparați-vă niște spa­ghe­te cu sos Bolog­nese. Tăiați morcovii și țelina în cubulețe, liniștit și cu băgare de seamă. O bucată, încă una și încă una. Sau faceți ordine în cămară - asta se aruncă, asta rămâne. O acțiune de care vă lăsați ab­sorbiți cu totul vă poate detensiona perfect.

9. Comandați: "Stop!"
Observați-vă cu atenție. Controlați ce se petrece în mintea dvs. Dacă mo­rișca gându­rilor a pornit să se rotească în viteză, dați comanda: "Stop!". Puneți-vă întrebările care ur­mează: "Vreau eu să mă gândesc la asta acum?", "Oare pro­blema mea nu poate fi privită și din alt unghi?", "Ce este im­por­tant pentru mine, în momentul de față?".

10. Aruncați peste bord obișnuințele
Când ajungeți acasă, deschideți imediat aparatul de radio sau televizorul? Dați telefoane, vă verificați e-mail-urile? Cum ar fi să începeți cu o pauză? Să vă odihniți puțin, sorbind în liniște o cană de ceai... V-ați deprins să beți seara câte două-trei pahare de vin și să mergeți la culcare târziu, abia după ultimul program de știri? Încercați o dată să vă băgați în pat la ora nouă. Nu ajunge un singur pahar? Cum vă simțiți acum?
Propunerile noastre vi se par di­ficil de pus în practică? Poate că sunt. Vă pretind disci­plină. Porniți la drum cu pru­dență și avansați cu pași mici. Atenție: nu faceți aceasta pentru parte­ner/par­te­neră, pen­tru copiii dvs., pentru șef, ci numai și numai pentru dvs. înșivă. Pe dinți vă spălați zilnic. De ce nu v-ați îngriji mai des și de o "igie­nă a gândurilor"? Poate că, în final, toată lumea va avea de pro­fitat.