1. Exersați-vă atenția
Rămâneți pentru câteva clipe nemișcați, închideți ochii și îndreptați-vă atenția exclusiv asupra respirației. Inspirați. Expirați. Continuați astfel timp de un minut. Nu dați importanță gândurilor care vi se vor ivi automat în minte și nu le judecați. Lăsați-le să treacă și reveniți mereu la urmărirea respirației. Conștientizați faptul că acest moment de răgaz înseamnă prezentul. E posibil să vă preocupe trecutul, poate că vă faceți griji pentru viitor. Însă există și momentul pe care îl trăiți acum. Iar el e prețios.
2. Luați lucrurile pe rând
Oricine v-ar fi fi băgat în cap ideea că se pot face mai multe lucruri simultan - adevărul este că omul nu funcționează astfel. Cel ce crede că desfășoară câteva acțiuni în paralel, le execută în realitate succesiv, dar cu viteza fulgerului. Acest lucru obosește. Obișnuiți-vă să faceți mai întâi una, apoi alta. Dacă mâncați, atunci poftă bună, mâncați. Dacă vorbiți la telefon, apoi vorbiți la telefon, oameni buni. Dacă ascultați ce vă spune cineva, ascultați-l.
3. Colecționați momente frumoase
Adunați zece pietricele și puneți-le în buzunarul din stânga al pantalonilor. Când trăiți un moment frumos, care vă emoționează, oricât ar fi el de mărunt, mutați o pietricică din buzunarul stâng în cel drept. O frunză pe care primele raze de soare fac să strălucească mărgele de rouă? Pietricică de la stânga la dreapta. Un compliment, primit de la unul dintre colegi? Pietricică de la stânga la dreapta. Melodia dvs. preferată la radio? Repetați gestul de mai înainte. Să nu vi se pară un joc stupid sau o manevră ezoterică. Este, pur și simplu, un suport pentru antrenamentul atenției. Creierul nostru are tendința de a uita ceea ce e frumos, reținând în schimb tot ce ne supără. Seara, faceți o recapitulare a întregii zile. Unde se află pietricelele? De ce în buzunarul acela? De ce în celălalt?
4. Faceți mai des câte o pauză
Iar când faceți o pauză, nu faceți altceva decât pauză. De fapt, dvs. faceți pauze regulat?
5. Exersați cuvântul NU
De ce nu spuneți mai des NU? Fiindcă vă închipuiți că nu însemnați ceva pentru alții decât atâta vreme cât spuneți mereu DA? Fiindcă vă temeți că nu veți mai fi iubiți, dacă fixați niște limite? Delimitările sunt importante. Dvs. nu aveți puterea să rezolvați toate problemele din lume. Stabiliți-vă prioritățile.
6. Luați distanță
Șeful încearcă să vă forțeze mâna, ca să vă ocupați de un proiect nou, în plus față de lucrările dvs. curente? Decuplați pilotul automat. Verificați-vă resursele de energie. Cereți-i șefului timp de gândire și întrebați-l de care din sarcinile actuale are de gând să vă scutească, în compensare? Vă puteți detașa de acest moment tensionat în diverse moduri: făcând sport, ieșind la o plimbare sau amintindu-vă formula celebră: "Noaptea e un sfetnic bun".
7. Întâlniri de respectat cu sfințenie
Orice ați face, ajungeți mereu pe un plan secund, ca și cum tot restul ar fi mai important decât persoana dvs.? Includeți-vă în agenda zilnică întâlniri pe care n-aveți voie să le ratați: cu dvs. înșivă și cu oamenii care vă sunt dragi. În fiecare dimineață, înainte de micul dejun, meditați sau rugați-vă. Începeți ziua luminos. Pentru miercuri seara planificați-vă o ieșire la restaurant împreună cu prietenii. Aceste termene din programul dvs. nu se suspendă și nu se amână. Punct.
8. Meditație în rutina cotidiană
Câteodată, micile treburi de rutină care ne solicită atenția în întregime, dar fără a ne obosi, acționează ca un medicament antidepresiv. Preparați-vă niște spaghete cu sos Bolognese. Tăiați morcovii și țelina în cubulețe, liniștit și cu băgare de seamă. O bucată, încă una și încă una. Sau faceți ordine în cămară - asta se aruncă, asta rămâne. O acțiune de care vă lăsați absorbiți cu totul vă poate detensiona perfect.
9. Comandați: "Stop!"
Observați-vă cu atenție. Controlați ce se petrece în mintea dvs. Dacă morișca gândurilor a pornit să se rotească în viteză, dați comanda: "Stop!". Puneți-vă întrebările care urmează: "Vreau eu să mă gândesc la asta acum?", "Oare problema mea nu poate fi privită și din alt unghi?", "Ce este important pentru mine, în momentul de față?".
10. Aruncați peste bord obișnuințele
Când ajungeți acasă, deschideți imediat aparatul de radio sau televizorul? Dați telefoane, vă verificați e-mail-urile? Cum ar fi să începeți cu o pauză? Să vă odihniți puțin, sorbind în liniște o cană de ceai... V-ați deprins să beți seara câte două-trei pahare de vin și să mergeți la culcare târziu, abia după ultimul program de știri? Încercați o dată să vă băgați în pat la ora nouă. Nu ajunge un singur pahar? Cum vă simțiți acum?
Propunerile noastre vi se par dificil de pus în practică? Poate că sunt. Vă pretind disciplină. Porniți la drum cu prudență și avansați cu pași mici. Atenție: nu faceți aceasta pentru partener/parteneră, pentru copiii dvs., pentru șef, ci numai și numai pentru dvs. înșivă. Pe dinți vă spălați zilnic. De ce nu v-ați îngriji mai des și de o "igienă a gândurilor"? Poate că, în final, toată lumea va avea de profitat.