Dieta cu castraveți trebuie combinată cu alimente cu conținut mic de grăsimi și de proteine animale. Se recomandă să consumați trei mese într-o zi, și fiecare să conțină câte o salată preparată proaspăt, din 50-100 g castraveți, puțin suc de lămâie, un praf de sare, câteva picături de ulei de măsline. Alături de salată aveți voie câte un aliment la alegere: ouă fierte, brânză de vaci fără grăsimi, orice fel de carne slabă fiartă sau la grătar, pește fără grăsime, tofu, ciuperci, legume crude sau fierte (în afară de cartofi). La fiecare masă se admite și câte o felie subțire de pâine integrală de secară. Sunt permise cafeaua și ceaiul fără zahăr.
Alimente interzise: fructe de orice fel, fasole boabe, năut, mezeluri, cașcaval, telemea, lapte, iaurt, ulei, unt, margarină, brânzeturi grase, murături, cereale, fulgi de cereale, paste, produse de patiserie, zahăr, miere, dulciuri.