Endometrioza apare atunci când mici bucăți din țesutul care căptușește uterul (endometru) se implantează la nivelul organelor pelvine. Se pare că implantarea este rezultatul fluxului menstrual care se întoarce în trompele uterine și se răspândește în cavitatea pelvină. Mai des, implantele apar în afara ovarelor, trompelor uterine, a uterului sau a ligamentelor care îl susțin. Fenomenul determină sângerări, o dată ce începe ciclul menstrual. Deoarece implantele sunt înconjurate de alte țesuturi, sângele nu are unde să se ducă, generând iritația țesuturilor înconjurătoare, ceea ce duce la apariția unor chisturi. La rândul lor, chisturile pot forma un țesut cicatricial care leagă organele (aderente), astfel că cicatricele și aderentele formate la nivelul ovarelor și trompelor uterine pot împiedica apariția sarcinii.
Tratamentul endometriozei se concentrează pe atenuarea simptomelor și, dacă doriți să aveți copii, să facă posibilă concepția și ducerea sarcinii la termen. Deși nu există o opțiune terapeutică valabilă pentru toate cazurile, fie prin tratament medicamentos, fie prin tratament chirurgical, multe femei cu endometrioză vor resimți o ameliorare, chiar dacă nu și dispariția completă a simptomelor.
Terapia hormonală este foarte eficientă în reducerea sau eliminarea durerii din endometrioză. Acest tip de tratament include:
* Pastile anticoncepționale - ajută la controlarea nivelului hormonilor responsabili pentru refacerea lunară a țesutului endometrial. Administrarea lor pe termen lung poate reduce sau elimina durerea produsă de endometrioză.
* Agoniștii și antagoniștii hormonilor de eliberare a gonadotropinelor (Gn-RH) - blochează producerea hormonilor care stimulează ovarul. Acest lucru împiedica apariția menstruației, ceea ce ajută la scăderea în dimensiune a implanturilor endometriale. Agoniștii și antagoniștii hormonilor de eliberare a gonadotropinelor pot duce chiar la remisia endometriozei pe parcursul tratamentului și, uneori, timp de câteva luni sau ani după aceea.
* Medroxiprogesteronul (Depo-Provera) - acest medicament injectabil este eficient în oprirea menstruației și a creșterii implanturilor endometriale, atenuând astfel simptomatologia.
Nu voi face referire la Danazol și tratamentul chirurgical, deoarece sunt metode terapeutice pe care dvs. le-ați folosit.
* Tratamentul naturist pentru endometrioză trebuie să vizeze în primul rând instituirea unui regim alimentar adecvat. Astfel, se impune evitarea alimentelor și produselor estrogenice (soia, produse procesate și conservate, îndulcitori artificiali etc., deoarece surplusul de estrogen poate influența negativ endometrioza. Organismul elimină foarte greu estrogenul, formându-se astfel un dezechilibru care, coroborat cu alți factori duce la formarea aderențelor endometriozice, chisturilor ovariene, balonărilor și tulburărilor de tranzit.
* Renunțați la carnea roșie și optați, în schimb, pentru legumele verzi. Consumul de carne roșie crește foarte mult riscul de endometrioză, pe când legumele scad semnificativ acest risc. În același context, este indicată renunțarea la alimentele ce conțin gluten și zahăr, amândouă fiind considerate factori de risc în dezvoltarea endometriozei.
* Consumați alimente bogate în licopen și resveratrol (suc de roșii, pepene roșu, papaya, ardei roșii, varză roșie, mango, morcovi, struguri roșii, alune, zmeură, afine, merișoare etc.), substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii remarcabile, care pot împiedica dezvoltarea aderențelor endometriozice.
* În același timp, tratamentul naturist al endometriozei include remedii cum sunt N-acetyl-cisteina (reduce inflamația, volumul chisturilor și al aderențelor endometriozice), Indol-3-Carbinol (reduce fixarea estrogenilor pe receptorii celulari specifici din diferite țesuturi), Vitex (echilibrarea raportului progesteron-estrogen), Schizandra (elimină surplusul de estrogen din organism), trifoi-roșu (ajută la eliminarea hormonilor stocați inutil în organe), vitamina D3 (stabilizează sistemul reproducător și pe cel imunitar).
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Sufăr de sclerodermie sistemică"
(Răspuns pentru M.M.A. - Harghita, F. AS nr. 1181)
Sclerodermia sistemică este o boală autoimună, caracterizată prin exces de producere de țesut fibros, astfel că țesuturile devin dure și rigide. Este o boală relativ rară, întâlnită la toate rasele, cu preponderență la femei, iar vârsta afectată este, de obicei, între 30-50 ani (circa 85% dintre cazuri se află între 20-60 ani). Țesuturile afectate includ pielea, vasele sanguine, inima, sistemul nervos, rinichii, oasele.
Sclerodermia sistemică poate fi împărțită în:
* Forma limitată cutanată, aproximativ 70% din cazuri.
* Forma difuză cutanată, aproximativ 30% din cazuri, implicând și brațele, trunchiul și coapsele.
* Există și forme mai rare - scleroză sistemică fără sclerodermie (adesea diagnosticată post mortem) și sclerodermie malignă (întâlnită la bărbați vârstnici).
Sindromul Raynaud
Cauza bolii este necunoscută, însă unii factori pot contribui la declanșarea ei:
* Cauza mecanică - de la vibrații (mașină de scris, aparat de perforat, percutoare etc.)
* Exces de siliciu - cei care lucrează în industria minieră.
* Substanțe folosite în cosmetică - implanturi din silicon și parafină.
* Pesticide.
* Medicamente - vitamina K, bleomicină, paclitaxel, penicilamină, medicații pentru suprimarea apetitului.
* Aminoacidul L-5-triptofan.
* Cocaină.
* Viruși - cytomegalovirus.
Din punct de vedere clinic, forma localizată cunoaște o evoluție lentă, cu afectare cutanată mai redusă. Forma difuză are o evoluție mai rapidă, fiind mai gravă în primii ani, după care se poate ameliora.
Simptomele includ oboseală, pierderea în greutate, întărirea pielii, cu rigiditatea feței și dificultate în deschiderea gurii.
Sindromul Raynaud se referă la albirea degetelor la frig, care apoi se învinețesc, iar odată cu creșterea temperaturii, devin roșii și se pot umfla. Nu sunt prezente toate simptomele la toți bolnavii. Dumneavoastră aveți doar învinețire, de pildă.
Alte simptome pot fi legate de plămâni (tuse, dificultate în a respira, oboseală), sistemul musculo-scheletal (dureri în mușchi și articulații, înțepenirea articulațiilor), digestive (reflux esofagian, gastrită, constipație, balonarea, malnutriție).
Din punct de vedere naturist, se acuză o reducere generală a fluxului energetic din corp, care pleacă din slăbirea energetică a plămânilor, împreună cu o slăbire a funcției ficatului, organelor care asigură deschiderea canalelor energetice din corp. Toate acestea pot fi o consecință a otrăvirii cu substanțele menționate mai sus. Mai este posibilă și o cauză care ține de atitudinea interioară a celui care suferă de sclerodermie, de a nu lăsa o traumă emoțională anterioară să treacă. Secretizarea traumei, prin tristețe și melancolie continue, fie ele și inconștiente, ar putea leza plămânul, ducând la incapacitatea lui de a împlini funcția de preluarea și difuzarea în corp a energiilor subtile din natură.
Abordări naturiste:
* Încetarea fumatului. Nicotina poate duce la contractura vaselor sanguine. De asemenea, blochează vasele energetice și agravează, astfel, scleroza.
* Cât mai multă mișcare fizică. Astfel mențineți tonusul muscular și aveți posibilitatea să combateți înțepenirea articulațiilor. De asemenea, se menține pielea flexibilă.
* Purtați mănuși și haine călduroase pe vreme rece. Purtați mănuși protectoare, chiar când folosiți congelatorului.
* În timpul unei crize de sindrom Raynaud, este important ca încălzirea corpului să se facă ușor, și nu prin căldură intensă. De asemenea, este important ca mișcările de masaj să fie blânde.
* În loc de o pernă mare, folosiți mai multe pernuțe noaptea și nu mâncați foarte târziu, pentru a diminua simptomele digestive în timpul nopții.
* Evitați factorii care ar putea provoca această boală: excesul de medicamente (discutați cu medicul despre medicamentele pe care le luați), mediul toxic la muncă, pesticide etc.
* Alegeți mâncăruri pline de substanțe vegetale, pe cât posibil. Mai ales cu fibre, care să ajute la combaterea constipației.
* Luați vitaminele E și D. Vitamina E, ca un antioxidant și pentru combaterea fibrozei, Vitamina D tot ca antifibrotic, dar și pentru reglarea sistemului imun.
* Suplimente de zinc și cupru.
* Ulei de primulă - facilitează fluxul sangvin în vasele mici. (O altă sursă bună este coacăzul negru.)
* Extracte concentrate de avocado și de soia - par a avea un efect semnificativ în stadiile precoce.
* Acupunctura - poate fi de ajutor în redeschiderea canalelor energetice.
* Homeopatia - din punctul de vedere al propriei mele experiențe profesionale, ajută în sclerodermie. Este mai eficientă în forma localizată a bolii (morfea), fiindcă efectul se vede mai rapid. Medicamente precum Causticum și Silicea pot fi și ele de folos. Însă, medicamentele constituționale, realizate de medic, dau șanse mai bune de vindecare, atât la forma sistemică, cât și în cea locală.
* Este important ca pacientul să aibă un grup de oameni de încredere apropiați la care să poată apela și cu care să întrețină relații, pentru a nu lăsa partea psihologică să-l doboare. Important este ca bolnavul afectat de sclerodermie să-și analizele trecutul, pentru a identifica și elimina sentimentele care produc blocaje.
Indiferent de experiența acumulată în viață, trebuie să înțelegem că nu ea este esențială, ci ceea ce trebuie să învățăm din ea. Fiecare încercare ar trebui înțeleasă ca un dar al lui Dumnezeu pentru maturizarea noastră. În acest fel, ne eliberăm și de povara unei boli care rezultă din incapacitatea de a renunța la traumele trecutului.
Vă urez succes!