Răspuns pentru MAGDA - Arad, F. AS nr. 1231 - "Caut tratament pentru endometrioză pelviană și ovariană"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Endometrioza apare atunci când mici bucăți din țe­sutul care căptușește uterul (endo­metru) se implantează la nivelul orga­ne­lor pelvine. Se pare că implantarea este rezultatul fluxului menstrual care se întoarce în trompele uterine și se răs­pândește în cavitatea pelvină. Mai des, implantele apar în afara ovarelor, trompelor uterine, a uterului sau a liga­mentelor care îl susțin. Fenomenul determină sân­gerări, o dată ce începe ciclul menstrual. Deoa­rece implantele sunt înconjurate de alte țesuturi, sân­gele nu are unde să se ducă, generând iritația țesu­turilor înconjurătoare, ceea ce duce la apariția unor chisturi. La rândul lor, chisturile pot forma un țesut cicatricial care leagă organele (aderente), astfel că cicatricele și aderentele formate la nivelul ovarelor și trompelor uterine pot împiedica apariția sarcinii.
Tratamentul endometriozei se con­centrează pe atenuarea simp­to­melor și, dacă doriți să aveți copii, să facă posi­bilă concepția și ducerea sarcinii la termen. Deși nu există o opțiune terapeutică valabilă pentru toate cazurile, fie prin tratament medi­camen­tos, fie prin tratament chi­rur­gical, multe femei cu endome­trioză vor re­simți o ameliorare, chiar dacă nu și dispariția com­pletă a simpto­melor.
Terapia hormonală este foar­te eficientă în reducerea sau elimi­narea durerii din en­do­metrioză. Acest tip de trata­ment include:
* Pastile anticoncepțio­nale - ajută la controlarea nivelului hor­monilor res­ponsabili pentru refa­cerea lunară a țesutului endome­trial. Administrarea lor pe termen lung poate reduce sau elimina durerea produsă de endometrioză.
* Agoniștii și antagoniștii hormonilor de elibe­rare a gonadotropinelor (Gn-RH) - blochează produ­cerea hormonilor care stimulează ovarul. Acest lucru îm­pie­dica apariția menstruației, ceea ce ajută la scă­de­rea în dimensiune a implanturilor endometriale. Ago­­niștii și antagoniștii hormonilor de eliberare a gona­­do­tropinelor pot duce chiar la remisia endome­triozei pe parcursul tratamentului și, uneori, timp de câteva luni sau ani după aceea.
* Medroxiprogesteronul (Depo-Provera) - acest medicament injectabil este eficient în oprirea men­strua­ției și a creșterii implanturilor endometriale, ate­nuând astfel simptomatologia.
Nu voi face referire la Danazol și tratamentul chi­rurgical, deoarece sunt metode terapeutice pe care dvs. le-ați folosit.
* Tratamentul naturist pentru endometrioză tre­buie să vizeze în primul rând instituirea unui regim ali­­mentar adecvat. Astfel, se impune evitarea alimen­te­lor și produselor estrogenice (soia, produse proce­sate și conservate, îndulcitori artificiali etc., deoarece surplusul de estrogen poate influența negativ endo­metrioza. Organismul elimină foarte greu estrogenul, formându-se astfel un dezechilibru care, coroborat cu alți factori duce la formarea aderențelor endome­trio­zice, chisturilor ovariene, balonărilor și tulbu­rărilor de tranzit.
* Renunțați la carnea roșie și optați, în schimb, pen­tru legumele verzi. Consumul de carne roșie creș­te foarte mult riscul de endometrioză, pe când legu­mele scad semnificativ acest risc. În același context, este indicată renunțarea la alimentele ce conțin gluten și zahăr, amândouă fiind considerate factori de risc în dezvoltarea endometriozei.
* Consumați alimente bogate în licopen și res­veratrol (suc de roșii, pepene roșu, papaya, ardei roșii, varză roșie, mango, morcovi, struguri roșii, alu­ne, zmeură, afine, merișoare etc.), substanțe cu pro­prietăți antioxidante și antiinflamatorii remarcabile, care pot împiedica dezvoltarea aderențelor endome­triozice.
* În același timp, tratamentul naturist al endome­triozei in­clude remedii cum sunt N-acetyl-cisteina (reduce inflama­ția, volumul chisturilor și al aderen­țelor endometriozice), Indol-3-Carbinol (reduce fixarea estrogenilor pe receptorii celulari specifici din diferite țesuturi), Vitex (echilibrarea raportului pro­gesteron-estrogen), Schizandra (elimină surplusul de estrogen din organism), trifoi-roșu (ajută la elimi­narea hormonilor stocați inutil în organe), vitamina D3 (stabilizează sistemul reproducător și pe cel imu­nitar).
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Sufăr de sclerodermie sistemică"
(Răspuns pentru M.M.A. - Harghita, F. AS nr. 1181)


Sclerodermia sistemică este o boală autoimună, caracterizată prin exces de producere de țesut fibros, astfel că țesuturile devin dure și rigide. Este o boală relativ rară, întâlnită la toate rasele, cu pre­ponderență la femei, iar vârsta afectată este, de obicei, între 30-50 ani (circa 85% dintre cazuri se află între 20-60 ani). Țesuturile afectate includ pielea, vasele san­guine, inima, sistemul ner­vos, rinichii, oasele.
Sclerodermia sistemică poate fi împărțită în:
* Forma limitată cutanată, apro­ximativ 70% din cazuri.
* Forma difuză cutanată, apro­­ximativ 30% din cazuri, im­plicând și brațele, trunchiul și coapsele.
* Există și forme mai rare - scle­roză sistemică fără scle­ro­der­mie (adesea diagnos­ticată post mor­tem) și sclerodermie malignă (întâl­nită la bărbați vârstnici).
Sindromul Raynaud
Cauza bolii este necu­nos­cută, însă unii factori pot con­tribui la declan­șarea ei:
* Cauza mecanică - de la vibrații (mașină de scris, apa­rat de perforat, percutoare etc.)
* Exces de siliciu - cei care lucrează în industria minieră.
* Substanțe folosite în cosmetică - implanturi din silicon și parafină.
* Pesticide.
* Medicamente - vitamina K, bleomicină, pacli­taxel, penicilamină, medicații pentru suprimarea ape­titului.
* Aminoacidul L-5-triptofan.
* Cocaină.
* Viruși - cytomegalovirus.
Din punct de vedere clinic, forma localizată cu­noaș­­te o evoluție lentă, cu afectare cutanată mai re­dusă. Forma difuză are o evoluție mai rapidă, fiind mai gravă în primii ani, după care se poate ameliora.
Simptomele includ oboseală, pierderea în greuta­te, întărirea pielii, cu rigiditatea feței și dificultate în deschiderea gurii.
Sindromul Raynaud se referă la albirea degetelor la frig, care apoi se învinețesc, iar odată cu creșterea tem­peraturii, devin roșii și se pot umfla. Nu sunt pre­zente toate simptomele la toți bolnavii. Dumnea­voastră aveți doar învinețire, de pildă.
Alte simptome pot fi legate de plămâni (tuse, difi­cultate în a respira, oboseală), sistemul musculo­-sche­letal (dureri în mușchi și articulații, înțepenirea arti­culațiilor), digestive (reflux esofagian, gastrită, con­sti­pație, balonarea, malnutriție).
Din punct de vedere naturist, se acuză o reducere generală a fluxului energetic din corp, care pleacă din slăbirea energetică a plămânilor, împreună cu o slăbire a funcției ficatului, organelor care asigură des­chiderea canalelor energetice din corp. Toate acestea pot fi o consecință a otrăvirii cu substanțele mențio­nate mai sus. Mai este posibilă și o cauză care ține de atitudinea interioară a celui care suferă de scle­ro­dermie, de a nu lăsa o traumă emoțională anterioară să treacă. Secretizarea traumei, prin tristețe și melan­colie continue, fie ele și inconștiente, ar putea leza plămânul, ducând la incapacitatea lui de a împlini funcția de preluarea și difuzarea în corp a energiilor subtile din natură.
Abordări naturiste:
* Încetarea fumatului. Nicotina poa­te duce la contractura vaselor san­guine. De asemenea, blochea­ză vasele energetice și agravează, astfel, scleroza.
* Cât mai multă mișcare fizică. Astfel mențineți tonusul muscular și aveți posibilitatea să combateți înțepe­nirea articulațiilor. De asemenea, se menține pielea flexibilă.
* Purtați mănuși și haine călduroase pe vreme rece. Purtați mănuși protectoare, chiar când folosiți congelatorului.
* În timpul unei crize de sindrom Raynaud, este important ca încălzirea corpului să se facă ușor, și nu prin căldură intensă. De asemenea, este important ca mișcările de masaj să fie blânde.
* În loc de o pernă mare, folosiți mai multe per­nuțe noaptea și nu mâncați foarte târziu, pentru a diminua simptomele digestive în timpul nopții.
* Evitați factorii care ar putea provoca această boală: excesul de medicamente (discutați cu medicul despre medicamentele pe care le luați), mediul toxic la muncă, pesticide etc.
* Alegeți mâncăruri pline de substanțe vegetale, pe cât posibil. Mai ales cu fibre, care să ajute la com­baterea constipației.
* Luați vitaminele E și D. Vitamina E, ca un anti­oxi­dant și pentru combaterea fibrozei, Vitamina D tot ca antifibrotic, dar și pentru reglarea sistemului imun.
* Suplimente de zinc și cupru.
* Ulei de primulă - facilitează fluxul sangvin în vasele mici. (O altă sursă bună este coacăzul negru.)
* Extracte concentrate de avocado și de soia - par a avea un efect semnificativ în stadiile precoce.
* Acupunctura - poate fi de ajutor în redeschi­derea canalelor energetice.
* Homeopatia - din punctul de ve­dere al pro­priei mele experiențe profe­sionale, ajută în sclero­dermie. Este mai eficientă în forma localizată a bolii (mor­fea), fiindcă efectul se vede mai rapid. Medica­mente precum Causticum și Silicea pot fi și ele de folos. Însă, medicamentele constituționale, reali­zate de medic, dau șanse mai bune de vindecare, atât la forma sistemică, cât și în cea locală.
* Este important ca pacientul să aibă un grup de oameni de încredere apropiați la care să poată apela și cu care să întrețină relații, pentru a nu lăsa partea psihologică să-l doboare. Important este ca bolnavul afectat de sclerodermie să-și analizele trecutul, pen­tru a identifica și elimina sentimentele care produc blocaje.
Indiferent de experiența acumulată în viață, tre­buie să înțelegem că nu ea este esențială, ci ceea ce trebuie să învățăm din ea. Fiecare încercare ar trebui înțeleasă ca un dar al lui Dumnezeu pentru maturi­zarea noastră. În acest fel, ne eliberăm și de povara unei boli care rezultă din incapacitatea de a renunța la traumele trecutului.
Vă urez succes!